Hello There, Guest! Login Register


Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee)

La amaraciuni adica...  Tongue
 
Reply
dragule ..acriturile sunt fructe de padure , ananas si caise uscate Smile si astea sunt cu ciocolata neagra si alunele prajite  Smile
Bezzera Magica S MN/Eureka Specialita 16 CR/Motta Tools
 
Reply
Am trecut de atâtea ori nepăsător pe lângă cafeaua de la Ikeea. Săptămâna trecută am decis să cumpăr o pungă de 250 pentru că nu mai aveam cafea dark roast pentru preparatele pe baza de lapte. Față de tot ce am încercat să beau din zona comercială dar care a sfârșit la gunoi sau împărțită împătimiților de cafea ,,premium" din comerț, aceasta cafea a fost în ultimele zile cafeaua mea de după amiază. Este ,, unsă" deci prajirea este sus pentru ambele cafele disponibile la raft, una fiind cotată 4 din 5 alta 5 din 5 la prăjire dar cea mai ,,light" este interesantă. Nu mă refer la arome subtile sau delicatețea gusturilor cafelelor de specialitate dar este o cafea decentă spre bună la care nu te izbește mirosul de ars și împuțit sau gustul de amar ca fierea al ,,specialităților" de supermarket.[Image: c273700d47b3afe3b66fb9502168d8bc.jpg]
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
A venit cafeaua italiană de la Barshaker, am auzit lucruri bune despre ea,abia astept sa o incerc

[Image: 8Lauy14.jpg]
Cafflano Kompresso, Kinu M47 Phoenix, Saeco Poemia PF depresurizat, Porlex Mini modat stepless, Bialetti Brikka (made in Omegna:) 
 
Reply
(28-06-2019, 13:55)dragos.stoian Wrote: A venit cafeaua italiană de la Barshaker, am auzit lucruri bune despre ea,abia astept sa o incerc

[Image: 8Lauy14.jpg]

O cafea bună,echilibrată, mi-a plăcut 

[Image: JIe6aO2.jpg][Image: HimA5FA.jpg]
Cafflano Kompresso, Kinu M47 Phoenix, Saeco Poemia PF depresurizat, Porlex Mini modat stepless, Bialetti Brikka (made in Omegna:) 
 
Reply
Passalacqua Mexico, delicioasă! Am descoperit ca imi plac mai mult napoletanele Smile

[Image: j5jOyxW.jpg][Image: MhHj50d.jpg]
Cafflano Kompresso, Kinu M47 Phoenix, Saeco Poemia PF depresurizat, Porlex Mini modat stepless, Bialetti Brikka (made in Omegna:) 
 
Reply
După ceva timp cu Passalacqua mi se pare totusi un pic cam amara fata de alte napoletana încercate, ca Borbone Blu sau Kimbo Top Flavour
Cafflano Kompresso, Kinu M47 Phoenix, Saeco Poemia PF depresurizat, Porlex Mini modat stepless, Bialetti Brikka (made in Omegna:) 
 
Reply
Cu ocazia unei sesiuni ca cumparaturi la Selgros am completat provizia de cafea.
Data ambalarii 28.05.2019.
[Image: e3uJkRO.jpg][Image: K6IWkqJ.jpg]
Bezzera Unica  Kinu M47
 
Reply
Triste vremuri... Smile
 
Reply
adica, s-au dus vremurile cele vesele Smile 
ale cafelei prajite in 'stil' italian c-asa-i zice topicului...

dar de fiecare data cand trec pe-aici ma intreb care-o fi stilul ala, italian?!
adica, stilul asta e propriu cafelelor ambalate din supermarket-uri?
asta-nseamna ca n-am sa reusesc niciodata sa prajesc in stil italian!
si foarte probabil, nici macar nu-mi dau seama ce pierd!  
Smile
__________________________________________________________________________
strega, sette, prajitor
 
Reply
(03-12-2018, 13:36)Lyvyoo Wrote: Va rog sa lasam acest topic doar pentru amatorii de industriale.
Daca avem de discutat opinii pro si contra, haideti sa folosim topicul de versus, unde am si mutat ultimile 3 postari.

Pe acei colegi carora le displace ideea de cafea prajita in stil italian ii rog sa citeasca aceasta postare.
Va multumesc.
Bezzera Unica  Kinu M47
 
Reply
(20-07-2019, 19:05)Gabi_M Wrote: Cu ocazia unei sesiuni ca cumparaturi la Selgros am completat provizia de cafea.
Data ambalarii 28.05.2019.
[Image: e3uJkRO.jpg][Image: K6IWkqJ.jpg]

Salut,e buna de ceva? am incercat acum 3 ani milano excelenta cu un miros excelent acum e gunoi
 
Reply
Citesc acest topic si nu pot sa nu remarc cat de amestecate sunt lucrurile.
Prajirea in stil italian se pare a fi ceva rau, ceva ce pe multi ii face sa strambe din nas si sa considere ca au de a face cu o greseale, cu un defect de prajire, o prajire ratata si cu boabe distruse.

Nu am gasit aici o definire a stilului italian de prajire. 

Mie mi se pare ca se  cam amesteca lucrurile si ca nu se face distinctie intre prajirea in stil italian a unei cafele de calitate, proaspete, consumata in max 30-40 de zile de la prajire si o alta, veche. fara un traseu cunoscut, uitata prin depozite cu anii, poate si in conditii improprii, prajita apoi in stil italian si consumata dupa multe luni de la  ambalare si odihna pe rafturile supermarketurilor.

Am avut ocazia sa beau shoturi preparate din cafele cu ulei deasupra si am fost placut surprins de rezultate. Am si cumparat pentru acasa; asta, din prajitorie cu cafenea proprie, care avea doar cafele din recolte actuale si care prajeau astfel doar anumite soiuri, care se pretau la o asemenea abordare. Totul proaspat si preparat dupa degazare corecta.

Ce s-o gasi prin magazine or fi cafele prajite in stil italian, dar nimeni nu ne spune nimic despre calitatea boabelor verzi si vechimea recoltelor din care provin acestea.
Cat despre vechimea lor de la prajire pana la ceasca este un mister.
Data ambalarii, de cele mai multe ori, poate sa nu aiba legatura cu cea a prajirii. 

In opinia mea, o cafea prajita in stil italian, adica cu o dezvoltare mai lunga, ce depaseste caramelizarea si evolueaza in piroliza zaharurilor, este o prajire corecta, de preferat pentru anumite soiuri de boabe si preparate. Prospetimea cafelei verzi, calitatea acesteia si intervalul corect de consum, fac diferenta intre o cafea buna la gust si una neconsumabila.
Totul este valabil pentru oricare alt stil de prajire si nu doar pentru cel italian.
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
(23-07-2019, 22:31)RaduCarutasu Wrote: Citesc acest topic si nu pot sa nu remarc cat de amestecate sunt lucrurile.
Prajirea in stil italian se pare a fi ceva rau, ceva ce pe multi ii face sa strambe din nas si sa considere ca au de a face cu o greseale, cu un defect de prajire, o prajire ratata si cu boabe distruse.

Nu am gasit aici o definire a stilului italian de prajire. 

Mie mi se pare ca se  cam amesteca lucrurile si ca nu se face distinctie intre prajirea in stil italian a unei cafele de calitate, proaspete, consumata in max 30-40 de zile de la prajire si o alta, veche. fara un traseu cunoscut, uitata prin depozite cu anii, poate si in conditii improprii, prajita apoi in stil italian si consumata dupa multe luni de la  ambalare si odihna pe rafturile supermarketurilor.

Am avut ocazia sa beau shoturi preparate din cafele cu ulei deasupra si am fost placut surprins de rezultate. Am si cumparat pentru acasa; asta, din prajitorie cu cafenea proprie, care avea doar cafele din recolte actuale si care prajeau astfel doar anumite soiuri, care se pretau la o asemenea abordare. Totul proaspat si preparat dupa degazare corecta.

Ce s-o gasi prin magazine or fi cafele prajite in stil italian, dar nimeni nu ne spune nimic despre calitatea boabelor verzi si vechimea recoltelor din care provin acestea.
Cat despre vechimea lor de la prajire pana la ceasca este un mister.
Data ambalarii, de cele mai multe ori, poate sa nu aiba legatura cu cea a prajirii. 

In opinia mea, o cafea prajita in stil italian, adica cu o dezvoltare mai lunga, ce depaseste caramelizarea si evolueaza in piroliza zaharurilor, este o prajire corecta, de preferat pentru anumite soiuri de boabe si preparate. Prospetimea cafelei verzi, calitatea acesteia si intervalul corect de consum, fac diferenta intre o cafea buna la gust si una neconsumabila.
Totul este valabil pentru oricare alt stil de prajire si nu doar pentru cel italian.

Multumim pentru intervenție, foarte edificatoare si cred ca ai pus punctul pe i: problema nu e prajirea intensa, daca e corecta, recenta si din boabe de calitate.

Eu chiar mi-aș dori să gasesc cafele proaspăt prăjite mai dark, mai caramelizate, poate chiar cu ulei pe ele.

Am observat ca imi plac cafelele mai dezvoltate, dar cele ambalate sunt de multe ori cam vechi, am gasit câteva excepții (data de producție de 2 luni, nu stiu daca coincidea cu cea de prajire) si mi-au placut mult.
Dar aveau 1kg si deși le păstrăm în congelator in borcanase, după ce consumăm jumate nu mai erau ok (imi ia cam 2 săpt sa consum 500gr).

As vrea sa gasesc astfel de cafele la prăjitori, stiu ca cele dark nu sunt la moda, am gasit una la o mica prajitorie in Floreasca,e ok dar nu wow si as vrea optiuni.

Stiti cumva de unde as putea lua, preferabil blenduri?

Am incercat Sarkis,e ok dar vreau si mai prăjita, am inteles ca MaisonduCafe are cafea ceva mai dezvoltata, voi încerca curând blendurile cu Robusta de la ei, alți prăjituri mai stiti de acest gen? Sa aiba macar un blend mai întunecat;-)
Cafflano Kompresso, Kinu M47 Phoenix, Saeco Poemia PF depresurizat, Porlex Mini modat stepless, Bialetti Brikka (made in Omegna:) 
 
Reply
Da, Maison du Cafe dar si Hedone au unele sortimente de horeca pe aceasta linie. Cel mai bine este sa sa intrebi telefonic inainte, pentru ca doar anumite blend-uri sau origini sunt prajite astfel.
Excelenta sinteza lui Radu, insa consideratii de acest gen s-au mai făcut pe topicul de versus si se pare ca pe cat de divizate sunt cafelele dark, intre gunoaie si boabe ok dar prăjite mai tare pentru amatorii de corp si ciocolată amaruie, pe atat de divizate sunt gusturile, fiind unii colegi care beau inclusiv cafea ieftina de  supermarket,fara nicio informație despre ce este in pungă. Deci prea multe nu sunt de facut, decat sa ne minunam si sa mergem mai departe...
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
(24-07-2019, 09:53)Lyvyoo Wrote: Da, Maison du Cafe dar si Hedone au unele sortimente de horeca pe aceasta linie. Cel mai bine este sa sa intrebi telefonic inainte, pentru ca doar anumite blend-uri sau origini sunt prajite astfel.
Excelenta sinteza lui Radu, insa consideratii de acest gen s-au mai făcut pe topicul de versus si se pare ca pe cat de divizate sunt cafelele dark, intre gunoaie si boabe ok dar prăjite mai tare pentru amatorii de corp si ciocolată amaruie, pe atat de divizate sunt gusturile, fiind unii colegi care beau inclusiv cafea ieftina de  supermarket,fara nicio informație despre ce este in pungă. Deci prea multe nu sunt de facut, decat sa ne minunam si sa mergem mai departe...
Foarte bune argumentele lui Radu si recomandarile lui Liviu. Eu as dori sa adaug Florescu pe lista de prajiri dark. Pana la urma cel mai ieftin blend al dansului nu se compara cu cafeaua gasita in supermarket. Smile
DeLonghi EC201CD.B, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Klassic
 
Reply
In legatura cu cafelele din supermarket. Exista unele cu 20 lei, exista si cu 60-80 lei. Exista ambalate de un an, exista si ambalate de doua luni.
Bezzera Unica  Kinu M47
 
Reply
Multumesc Liviu!
Da,eu am luat mulți ani de la Florescu si imi plac si cele de acolo, mai voiam să schimb, eventual sa gasesc si mai mult prăjite.
Cafflano Kompresso, Kinu M47 Phoenix, Saeco Poemia PF depresurizat, Porlex Mini modat stepless, Bialetti Brikka (made in Omegna:) 
 
Reply
Daca tot s-a vorbit aici de cafele "comerciale" pun o poza cu noul concept "Slow Roasted" Smile , via Alin T
[Image: eKnsBHP.jpg]
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
Reteta cu "mult lapte rece" spune totul. Big Grin

Si... notele citrice subtile!  Rolleyes Ma intreb cat de subtile?

Scuze, nu am dorit sa fiu off topic, dar nu m-am putut abtine. Angel
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5 | Aeropress
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
Nu trebuie sa fim rai, oamenii au pus disclaimer: atat de subtile incat doar #MagicieniiCafelei le pot recunoaste. Eu zic ca sunt acoperiti Big Grin
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Kinu M47, VST 20g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Precision Pitcher 400 ml
 
Reply
(05-08-2019, 15:49)mmariusc Wrote: Eu zic ca sunt acoperiti Big Grin

... +1 ... Kapital .

[Image: JebpDtY.jpg]
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
3 din 5 e la categoria "slow da' mult"...  Angel

O fi avand "note citrice" de la sarea de lamaie adaugata dupa prajire.... Rolleyes
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
"... o cafea prajita in stil italian... este o prajire corecta, de preferat pentru anumite soiuri de boabe si preparate. Prospetimea cafelei verzi, calitatea acesteia si intervalul corect de consum, fac diferenta intre o cafea buna la gust si una neconsumabila.
Totul este valabil pentru oricare alt stil de prajire ..."


oportuna interventia lui Radu Carutasu, si sunt si eu alaturi de cele spuse!

singura problema este cu denumirea topicului: "stil italian" - ce-i aia!?
rareori, dar suntem, tare tehnici in descrieri de cafele si procesari; e adevarat, daca cca. 15 din 6000 de membrii ai forumului prajesc curent cafeaua acasa, asta inseamna 0,25%;
deci, in ciuda a atata coffee porn publicata in forum, cu poze boabe si judecarea lor, cei ce au idee despre gradele de prajire ale cafelei sunt putini! este o explicatie blanda, altele ar viza in general rautatea din spatele unei denumiri exploatate ad-hoc: prajire in stil italian!

ce-i asta? dincolo de second crack? cum? pentru ca, intr-una din categorisirile mult folosite, dupa full city plus, urmeaza prajirea vienna (sau light french - aici suntem din plin in second crack), apoi prajirea french si, insfarsit starea de combustie iminenta!
asta e! asta e prajirea italiana!
("Some call this Italian or Spanish roast, an insult to either!")
[Image: bii7No8.jpg]

Italia-i lunga de la nord la sud si prajirile sunt tare diferite intre Bolzano, Beluno, Trento si Napoli etc.
dar pentru restul lumii, care se uita dezaprobatoare, exista un stil de prajire mai negru decat french roast-ul: e cel italian, sau - cum se precizeaza aici - prajirea pentru espresso Smile
(inca o aberatie, dar ce? numai la noi? ...)

cum adica? nu stiu ce-i aia prajire italiana? sau ma fac ca nu stiu? pe cine, sau ce ascund?! etc.
__________________________________________________________________________
strega, sette, prajitor
 
Reply
In sfarsit am gasit o cafea care sa imi iasa ok la Cafflano Kompresso (dupa destule nereusite ca gust si cu italiene si cu proaspat prajite 3rdw)

[Image: TPOVGzO.jpg][Image: MsJmLaV.jpg]
Cafflano Kompresso, Kinu M47 Phoenix, Saeco Poemia PF depresurizat, Porlex Mini modat stepless, Bialetti Brikka (made in Omegna:) 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)