Hello There, Guest! Login Register


Cafea in stil italian vs 3rd wave coffee

#91
Nu ai sa gasesti prajitor artizanal care sa-ti duca o cafea de specialitate, 85+, peste 2nd crack. Chiar si prajelile pentru espresso, a se citi pentru lapte, sunt duse cel mult pana in "buza" 2nd crack-ului.

Cafeaua prajita in stil italian, chiar si cea "presarata" cu cateva boabe de origine exotica, e optimizata pentru doua lucruri: solubilitate maxima si durata mare de viata la raft. Adica doua aspecte pe care prajirea artizanala nu le cauta in mod express si de asta orice comparatie cu intre cele doua stiluri e oarecum irelevanta.
 
#92
Sunt nehotarat, nu stiu pe care sa o aleg.

[Image: kK5h2vY.jpg][Image: F4i4WSS.jpg]
 
#93
As zice s-o alegi pe aia "ne-eleganta" si fara defecte vizibile de prajire.
 
#94
@micrenda

Era o ironie la adresa justitiarilor forumului, cei care vaneaza postari, le citeaza si in urma isi expun propria parere cu aroganta si aplomb insa nu stapanesc limba romana. Cred ca ar trebui descurajata o asemenea atitudine care creeaza animozitate pe topicuri, prelungindu le si pe acestea in mod nejustificat. Sa argumentezi la nesfarsit in favoarea aceluiasi punct de vedere e o perseverenta care poate folosi altor scopuri. Temperamentul inadaptat din viata reala se oglindeste in online dar forumul acesta ar trebui sa descurajeze  atitudinile de genul asta pana nu e prea tarziu si devine necesara inchiderea topicului.

La fel, trebuie daca nu descurajat  macar persiflat elitismul snob si gaunos al celor care vor sa faca din aceasta pasiune sau dintr un anumit mod de preparare a cafelei, cartea de vizita a unui club select sau aristocratic pentru ca nu e cazul. Nu cafeaua ne face mai buni decat altii. Sa ramanem cu picioarele pe pamant si cu o atitudine cordiala fata de colegii nostri ca asa e politicos.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
#95
Acest topic a fost creat pentru a discuta despre cele doua tipuri de abordari din lumea cafelei, industrial si artizanal. E normal ca fiecare sa fie mai mult sau mai putin inversunat in a-si sustin punctul de vedere, dar ca de obicei fac apel la calm si la concentrarea pe subiect nu la identificarea persoanei cu subiectul. Nu trebuie sa fie nimeni lezat ca un user da de pamant cu boabele industriale ori cu cele artizanale!

Partea de gramatica si exprimare eu zic ca este la un nivel inalt pe acest forum, iar atunci cand se mai fac greseli, daca deranjeaza dati mai bine un report si modific eu postarea, decat sa ne contram off topic. Una e sa mai gresesti uneori (e omeneste) alta e sa scrii des dezordonat si agramat.

Cu snobismul e mai greu, fiind o tema delicata ce poate fi privita din diverse unghiuri. A sustine spre exemplu ca o cafea de specialitate (scumpa) gen Collona din ultima comanda de grup (70 lei / 250g) demoleaza  orice brand industrial de cafea celebru din lumea asta, nu ar fi un snobism ci un lucru obiectiv. A avea un GS3 de 6500E nou si a spune despre el ca sta deasupra espressoarelor de X sute de euro, iarasi nu trebuie privit ca un snobism, caci fiecare foloseste ce considera el ca e mai potrivit in raport cu veniturile lui.

Cumva, espresso in sine nu este deloc un hobby ieftin, iar daca nu iti place cafeaua italiana costurile cresc si mai mult. Deci automat vor exista oameni care se vor uita la tine ca la urs cand le vei spune ca ai dat 1000E pe o rasnita electrica sau 250E pe ceva la care mai dai si la manivela (rasnita manuala), ponegrirea asta fiind un risc asumat.

Zic sa pastram cu totii linia civilizata ce ne caracterizeaza pe forum si sa ramanem ontopic
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
#96
Observ că se emit diverse speculații aici în forum care nu au legătură cu realitatea. Mă refer aici la cele privind accesul prăjitorilor artizani la loturi de cafea verde de calitate față de prăjitoriile industriale. Mai observ și faptul că cei care cunosc fenomenul îndeaproape aleg să nu mai comenteze și îi înțeleg, deoarece de obicei nu se aleg cu mare lucru și comentariile care urmează îi pun la zid sau fac abstracție de informațiile oferite.

Înainte de a mă aventura din nou pe această cărare puțin umblată, unde sunt convins că îmi voi umple bocancii de țărână și îi voi curăța ulterior fără patos sau lehamite, aș vrea să vă povestesc ceva care poate contura o idee despre anvergura și locul prăjitoriilor mici în economia globală.

În Amsterdam, la WoC, am avut șansa să petrecem mai mult timp cu un tip deosebit, campion al Suediei la latte art, care dealtfel ne-a și vizitat prăjitoria în trecut. El lucrează ca barista pentru a doua cea mai mare prăjitorie din Suedia, care vinde intern 70% din producție și doar 30% merg la export. Când l-am întrebat cât prăjesc, mi-a răspuns calm: 140 tone. Evident că am făcut ochii mari și i-am spus mirat: să prăjești 140 tone lunar e o anvergură care depășeste logistic ce ne imaginăm noi în prezent. Răspunsul lui, la fel de calm: 140 de tone pe zi, nu pe lună, prăjim un container de 20 tone la o șarjă, 7 containere în fiecare zi de luni până joi, iar vineri se face curățenie și se întrețin echipamentele. Cafeaua verde ajunge direct în inima fabricii pe o linie de cale ferată. Cifra de afaceri anuală este de 148 milioane euro și prăjesc aproape 30.000 tone, dar după cum am menționat, nu este cea mai mare prăjitorie din Suedia. Strict la prăjitorie lucrează 6 oameni, iar în firmă aproximativ 300. Comenzile sunt încărcate în camioane pe întuneric de stivuitoare roboți, care știu exact ce conține o comandă și unde se găsește marfa respectivă în depozit. Afacerea are o vechime de peste 100 de ani și aparține unei familii. Nu au în portofoliu cafea de specialitate, iar prețurile de achiziție sunt ușor peste prețul bursier, deoarece aleg să cumpere doar cafea certificată Fair Trade. Având în vedere rezultatele financiare foarte bune managementul companiei își permite aproape orice, mai puțin... o materie primă mai bună și mai scumpă. Vă invit să facem un scurt calcul. Estimez obiectiv că prețul lor de achiziție variază între 2,8 și 3,2 euro/kg cafea verde, astfel că putem lua în calcul un preț mediu de 3 euro/kg. Materia primă prăjită într-o zi îi costă 420 mii euro, iar anual 87,36 milioane de euro sau 59% din cifra de afaceri. La aceste costuri zilnice, lunare sau anuale, echipa lor de la achiziții nu are libertatea de a cumpăra o cafea la 4 sau 5 euro, să nu mai vorbesc de 7, 9, 12 euro sau mai mult, așa cum o fac prăjitoriile artizanale europene de cafea de specialitate. Fermierii mici au înțeles că producând loturi foarte bune au șansa să se descurce cu suprafețe mult mai mici de teren. Acesta este importantul punct comun al fermierilor mici și prăjitoriilor artizanale.
Indiferent de tradiția lor seculară în cafea, astfel de firme sunt conduse de cifre, în baza analizelor cotelor de piață și marketing. Acești coloși fac profituri uriașe bazându-se pe volume, nicidecum pe calitate. Vechimea și tradiția nu mai reprezintă neapărat puncte forte la capitolul calitate în multe domenii de activitate, mai ales cel alimentar, prin comparație cu afaceri relativ noi, iar exemplele sunt numeroase.
Atunci când vorbim despre transparență, cred că ar fi interesant de știut câți dintre consumatorii de cafea industrială cunosc echipamentele pe care se lucrează în fabricile respective? Dar trasabilitatea cafelelor? La primele zece prăjitorii artizanale din România știu aproape toți membrii forumului echipamentele de prăjire și o trasabilitate decentă a loturilor. Atunci când cumpără cafea verde, o prăjitorie artizanală ia de multe ori decizii și cu inima/papilele gustative, nu stă cu ochii numai pe cifre. Șarjele mici și volumele lunare microscopice, atenția la detalii necesară și specifică activității, pot lăsa în final impresia unor adaosuri mari ale prăjitoriilor artizanale prin comparație cu cele industriale, dar primele livrează o calitate mult superioară și o diversitate excepțională.

Cafeaua industrială nu este un paria, ci își are locul ei bine conturat în această piață globală, pentru că o cafea de calitate generică (basic commercial) ar arăta indezirabil prăjită ușor, iar gustul ar fi afectat semnificativ datorită slabei procesări, așa cum una de 80+ de puncte adusă în City sau mai sus și-ar pierde exact nuanțele care îi dau acel punctaj.Prin prisma celor menționate mai sus, cei care preferă cafelele mai prăjite și-ar face un serviciu dacă ar opta pentru unele proaspăt prăjite de calitate premium, deoarece acolo și-ar găsi raportul ideal calitate/preț.
Paralela cea mai potrivită ca și categorii ar fi cu pâinea:
pâine ambalată în plastic - cafea industrială boabe sau măcinată
pâine neambalată proaspătă - cafea premium proaspăt prăjită
pâine artizanală proaspătă - cafea de specialitate proaspăt prăjită

Interesul acordat de cumpărător unui anumit produs și nivelul de preț pe care și-l permite, îl conduc spre una din categoriile de mai sus. Cei foarte pasionați își fac pâinea acasă, așa cum unii iubitori de cafea aleg să prăjească acasă, iar de obicei cei care o fac tind să nu calculeze timpul și sumele investite în aceste activități, atunci când compară prețul de cost cu cel de achiziție. Dar economia de piață nu este subzistență, funcționează diferit și fiecare hotărăște unde și cum să-și cheltuie banii.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
#97
intotdeauna de o placere sa citesc comentarii argumentate de la @razvan.yume
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
#98
Multumim Razvan! Smile
 
#99
Mulțumesc pentru ca ai împărțit cu noi experienta și cunoștințele tale.
 
 
Excelentă comparația cu pâinea Smile
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
OFF - TOPIC   ( joke )
 
(19-11-2018, 21:22)razvan.yume Wrote: cafea premium proaspăt prăjită

   ...  oare cum o fi corect omniroast sau o ,o ,o miniroast ? ...  Big Grin ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Mironosita Smile
 
Subscriu la parerea colegului maki, intotdeauna o incantare! 

Eu nici nu vad relevanta/ rolul acestui topic a carui paternitate mi s a atribuit, cu atat mai mult pe acest forum unde se prezuma ca majoritatea cunoaste sau banuieste diferentele dintre cafeaua de la prajitorie si cafeaua de brand.

Eu incepusem discutia oricum din alt punct de vedere, intersectarea celor doua piete, dar nu mai conteaza. 

Din punctul meu de vedere, o  discutie cu sens este raportul satisfactie/ pret. Desi satisfactia este o rezultanta de perceptii subiective si individuale, din punct de vedere economic, satisfactia este un reper obiectiv. Discutia recenta a pornit de la acea Doncafe, iar daca un pasionat de cafea avizat (forumist fiind) o alege in detrimentul cafelei de specialitate, inseamna ca pentru el, raportul satisfactie/pret este mai mare in cazul acestui sortiment de cafea de brand.

Si de aici se pot deschide iarasi o sumedenie de discutii, cum si de ce. De aceea vedeam acest topic mai degraba drept o parte dintr un topic mai larg, de consideratii personale/ generale asupra cafelei si modurilor sale de preparare, unde sa si spuna fiecare parerea liber si nesilit de  off topic.

Chiar nu vad cum poate exista un versus intre cele doua, la fel cum ai compara vinul de masa comun cu un vin de calitate superioara. A, ca exista comparatii specifice in directia in care a expus Levo chestiunea, sigur ca da, dar aceea e o chestiune specifica. Sau doar daca despre asta e discutia, sa fie intitulat topicul "de specialitate vs miscella" sau mai stiu eu cum.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
Razvan are bunul obicei sa puna punctul pe "i", aducand lumina necesara anumitor situatii confuze, din perspectiva dubla, prajitor comercial si elev studios al stiintei si business-ului mondial al cafelei. Daca despre acesti oameni suntem sarcastici prin expresia unor colegi "prajitorii nostri", atunci vreau sa aud si argumentele. 

Altfel, eu vad acest topic chiar foarte relevant pentru ca deja alunecam pe o panta in care ne intrebam care sunt diferentele intre cafelele de specialitate industriale si cele de specialitate din prajitoriile bune, plus alte concepte amestecate, care ii pot deruta pe cei care vor citi mai tarziu. Sa ne intelegem, nu vorbim de lucruri pe persoana fizica si nu trebuiesc luate personal cele spuse in general pe aici decat daca cineva e angajat degustator la Julius Meinl sau Doncafe. Am deschis acest topic pentru ca dincolo tulburam pasionatii de industriale (ex comerciale) si in loc sa se bucure fiecare de ce-i place, ieseam noi in decor cu discutia.

Oricum, daca ne gandim ca si noi acum 10-12 ani faceam cheta sa cumparam carbuni de la Bristot si ne mandream cu asta, gasind prajitoriile ca niste furnizori de trufandale acre, in timp gustul a evoluat si am trecut de la minerit la cules fructe in livada si adunat nuci si alune. Aceste praguri sunt si in berea artizanala si in painea artizanala sau in alte segmente din gastronomie. Eu zic ca timpul le va rezolva pe toate si educarea gustului va veni natural pentru majoritatea.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Nu-mi dau seama daca e doar o gluma proasta izvorâtă dintr-un cinism necontrolat, dar sa iei in gluma, ceea ce sacrifică corporațiile pentru profit, e extrem de nefericit.

Tot ceea ce înseamnă agricultura industrială corporatista produce daune iremediabile la nivelul solului și al ecosistemelor adiacente. Dacă adunam și consumul de produse și derivate petroliere s-ar putea ca in viitorul foarte apropiat tot ceea ce consumam să aibă o fracție semnificativă de plastic in componentă.

Singura soluție sustenabila e agricultura tradițională, la scara mica adică cea care rotește culturile la câțiva ani. Se aplică și în cazul cafelei aliniată la al treilea sau al patrulea val cultivată de fermieri mici adunați în hulitele cooperative.

Daca generația noastră a trecut relativ ok peste spaimele din cartea lui Orwell, nu știu dacă generațiile următoare vor ajunge la fel de ok in 2084.
 
Desi am cautat "organic agriculture not sustainable" pentru a ii raspunde lui @dev, pt ca asta am citit acum ceva timp, am dat peste un articol din Scientific American care nuanteaza putin lucrurile.

Sigur, nu poti incapsula toata stiinta agronomica intr-un articol simplist, doar asa am ajuns toti priceputi la orice de cand cu google, dar in acelasi timp Scientific American pare o sursa credibila de informare.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
(03-12-2018, 01:43)radudani Wrote: laos vanduta de kaufland (luata de mine la magazinul de pe Avram Iancu, Brasov), costa 80 lei Kg, nu 50, cat costa alte cafele boabe sub eticheta exquisit si este certificata utz, o chestie la moda cu veganii si ocrotirea animalelor si fermierilor Smile
cred ca si cu ocrotirea plantelor: cel putin nu se mai vand exemplarele originale, ci clone ale acestora...

cum spuneam, pe mine nu mizeria aia ce-am gasit-o in punga (in cutia de tabla e inghesuita o punga cu decoratiuni standard pentru tipul de marfa respectiva, deci se exclude dintre cauze, manipularea in magazin!) ma deranjeaza, ci mirosul de cafea foarte veche - ce simt cand intru intr-o cafenea gen Tucano...
a nu, n-am sa numesc nici una din cafenelele practicante de val III - acolo miroase a flori Smile

altfel, sper ca-ntr-un viitor nu prea departat, sa se intample ca-n '1984': toti astia cu ura fata de capitalisti si corporatiile care ne iau de la gura painea si de sub picioare pamantul, sa se stranga periodic intr-o sala mare, unde pe pereti sa fie proiectata corporatia si ei sa dea in ea! dupa care, descarcati sa se duca sa-si gaseasca linistea la artizanii care #rezista; bio; si sa se uite la boabe; sau la capre... Smile

 
@dev
ce spui aici e propaganda, si - probabil inconstient - iti aduci aportul cate putin, la ceea ce va fi confuzia unor ani ce vin...
rastalmacesti, reasezi intelesurile si joci demonstrativ rolul unui inocent bine intentionat!
deseori, dai dovada unei lipse de umor de-a dreptul amuzanta, de genul...unde dai si unde crapa Smile
in fond, troll si colportor de lozinci afumate, cu priza la public, din chiar arsenalul acelor 'corporatii' pricepute intru intimidare si manipulare!

discutia a luat-o razna si ma depaseste! cel putin daca mi-as dori sa ramana in termenii civilizati ai unei dispute!
am tot spus ce-aveam de spus!
daca cineva a inteles, e bine, altfel, tot bine!
("There are only two types of coffee descriptions, yours and theirs. If theirs aren't like yours, screw 'em. That doesn't mean theirs are wrong, but screw 'em anyway. ")

'cafele industriale', sau 'comerciale', sau 'de raft' il doream ca un topic in care sa poti afla ce cafele sunt de baut si altele de evitat in lumea asta, ca o alternativa mai accesibila, la cafelele artizanale!
un compromis totusi, acceptabil si in ideea ca o miscela mestesugit facuta (pe care intr-un clivaj tipic, o asemeni cu nu stiu ce mustar de fast food, ca sa impresioneze sufletele amarastenilor!) depaseste de regula, ca gust de cafea buna, o cafea origine debalansata, de siloz (adica amestecatura in timp a unor fermulite mici, sau cooperative de asemenea fermulite - viitorul agriculturii mondiale daca inteleg bine!);

topicul este doar un loc de dat cu capul: 'ce cauti aici!? ce ai vrea? chestia aia cu toleranta comunitara: 'esti cu noi, sau impotriva noastra!'
nici o alternativa; esti din forum, singura sansa e sa-ti cumperi un espressor scump, nu neaparat de 10 mii euro, dar macar de 2000 si sa folosesti neaparat o rasnita buna, cum ar fi EK-43 bine aliniat (in rand), sau una manuala, Kinu (gata aliniata de fabrica, si ea)  Smile
bani? pai lucrez la o... corporatie si am un salariu bun! sau am propria mea afacere, tot pe langa ceva mai corporatist! etc. si daca nu sunt multumit, ies in strada!

nu inteleg: daca n-au paine, dece nu mananca cozonac!?

admin edit: am mutat postarea de pe aria de cafea industriala.
Asa cum am editat mai demult alte postari ce aduceau cu sine cuvinte grele sau injurii, optez si acum pentru editarea randului referitor la origini. E fara sens vulgaritatea, chiar mascata.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
(03-12-2018, 13:13)radudani Wrote: 'cafele industriale', sau 'comerciale', sau 'de raft' il doream ca un topic in care sa poti afla ce cafele sunt de baut si altele de evitat in lumea asta, ca o alternativa mai accesibila, la cafelele artizanale!
un compromis totusi, acceptabil si in ideea ca o miscela mestesugit facuta (pe care intr-un clivaj tipic, o asemeni cu nu stiu ce mustar de fast food, ca sa impresioneze sufletele amarastenilor!) depaseste de regula, ca gust de cafea buna, o cafea origine debalansata, de siloz (adica amestecatura in timp a unor fermulite mici, sau cooperative de asemenea fermulite - viitorul agriculturii mondiale daca inteleg bine!);

topicul este doar un loc de dat cu capul: 'ce cauti aici!? ce ai vrea? chestia aia cu toleranta comunitara: 'esti cu noi, sau impotriva noastra!'
nici o alternativa; esti din forum, singura sansa e sa-ti cumperi un espressor scump, nu neaparat de 10 mii euro, dar macar de 2000 si sa folosesti neaparat o rasnita buna, cum ar fi EK-43 bine aliniat (in rand), sau una manuala, Kinu (gata aliniata de fabrica, si ea)  Smile
bani? pai lucrez la o... corporatie si am un salariu bun! sau am propria mea afacere, tot pe langa ceva mai corporatist! etc. si daca nu sunt multumit, ies in strada!

nu inteleg: daca n-au paine, dece nu mananca cozonac!?

Probabil ca imi lipseste umorul cinic capabil sa inteleaga anumite asocieri nefericite. 

In acelasi timp nu pot sa nu observ dubla masura cu care apreciezi cafeaua traditionala, "accesibila" si "mestesugita" in timp ce cafeaua artizanala e "de siloz". O curiozitate retorica ma face sa ma intreb cam cate experiente tragice cu cafeaua artizanala au condus la asemenea discurs. 

N-am spus niciodata ca artizanal=calitate, dar pana la includerea tuturor prajitoriilor artizanale sub o umbrela de indoiala si "prost gust sau gust prost", e cale foarte lunga.
 
Dupa parerea voastra, cam de la ce volum in sus nu mai vorbim de prajire artizanala ?
Fie marime prajitor, fie kg/sapt/luna.
E clar ca la 10 kg sarja nu mai faci grooming cu aceeasi atentie/eficienta ca la 1 kg, iar boabe care sa vina gata alese la pretentiile de specialitate banuiesc ca sunt de poveste...  Confused
 
(03-12-2018, 14:58)renatoa Wrote: Dupa parerea voastra, cam de la ce volum in sus nu mai vorbim de prajire artizanala ?

... In intzeles restrans ...  " artizanal "  la cafea , ar face mai degraba referire la ceva restrans , de mai mici dimensiuni si executat cu mai multa grija / sau chiar arta ... in realitate vorbim de prajitorii mici si medii , care ocupa un segment local sau de nisha si prajitoriile mari , arhicunoscute ... ce se adreseaza unei tari / sau continent ... chiar lumii intregi - de ex. Izzo ...
    Ceea ce este interesant , este faptul ca exista si cafea artizanala ( ... sau prajita artizanal ) proasta , tot asa dupa cum exista si cafea industriala ( ... sau prajita in cantitati mari si automatizata , dupa buget )  buna sau excelenta ... si viceversa ... - iar asta nu reprezinta numai parerea mea ... Cool ...
     Inconvenientul la prajitoriile mici ... este faptul ca ofera preponderent cafea single origin ( ... sau de specialitate )  ceea ce , nu poate satisface cererea majoritatii cumparatorilor ... nu mai vorbesc de , localuri , restaurante ... etc. care mai cer si " cantitate " ...
      Aici insa , se despart apele ... si se impart gusturile ... implicit si orientarea prajitoriilor - catre preferintza publicului targetat ... dupa cum , la un eveniment nu poate sta nimeni sa serveasca invitatii cu V60 sau Aero ( sau syphon ) , in timp ce o prajitorie micutza , nu poate satisface cererea unui lantz de cafenele / baruri ...
     
      Concluzionand ... raman la ideea ca , " artizanal " poate insemna si o prajitorie mai mare ( ... gen. Tre Forze , Passalacqua , Cartapani , Pasquini , Bontadi  ..etc )   dupa cum , o cafea de larg consum  ... cum mai poate fi numita , ar fi si Lavazza , Illy ,  J.Meinl , Segafredo , Kimbo , Mauro , Toraldo ...etc ) ... si alta este cea industriala  care , pe langa cafea ( de regula veche / sau antica - din maturatura )  mai poate contine si ceva alintarome ( ...  chimicale , potentiatori de arome, etc  ) - aici se impune o corectie - nu toate statele sunt permisive , cu privire la aceasta practica ... insa blocul estic aduna cu succes , tot ceea ce ramane de la mesele bogatilor ... pe scurt , mancam firmituri la pret de paine intreaga ... iar aici , gasim sorturile prezentate pe rafturile supermarketurilor , prin alimentari si automate de cafea ... etc.
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
(03-12-2018, 14:58)renatoa Wrote: Dupa parerea voastra, cam de la ce volum in sus nu mai vorbim de prajire artizanala ?
Fie marime prajitor, fie kg/sapt/luna.
E clar ca la 10 kg sarja nu mai faci grooming cu aceeasi atentie/eficienta ca la 1 kg, iar boabe care sa vina gata alese la pretentiile de specialitate banuiesc ca sunt de poveste...  Confused

A inceput sa ma doara capul citind postul lui Levo si incercarea lui de a separa prajitoriile pe marimi. 

Cred ca ar trebui precizat de la bun inceput ca majoritatea prajitoriilor artizanale de la noi, lucreaza intr-o masura cu HORECA. Delimitarea ar trebui sa se faca pornind de la acest fapt si mai putin de la kg. 

Intrebarea ar fi: cate prajitorii artizanale lucreaza doar volume mici fara contact cu horeca?
 
"Celalalt" prajitor de la noi din oras iti garantez ca prajeste third wave si "artizanal", dar peste 3/4 din productia lui de cateva zeci de kg saptamanal este catre baruri.
HORECA poate fi si educata... Wink misiune de la care producatorul principal, "masculul alfa", a cam cedat...
 
(03-12-2018, 16:48)renatoa Wrote: HORECA poate fi si educata... Wink

... Asa se vede , privind de la fereastra noastra dar , ... privind de la fereastra HORECA , se considera ca ei ar da tonul la cantec ... Cool ... unde restul  , reprezinta niste apostatzi sau exploratori teribilisti ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Cu alte cuvinte, artizanat mai mult ca hobby fiindcă grosul se duce in primul val.

Prajitorii boutique care sa lucreze numai cu cafea 85+, înțeleg că la noi nu prea există? Sau sunt in alea 5% din total pe care le speculam mai demult.
 
Doar eu

Nu vand horeca
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
(03-12-2018, 17:05)honciucmihai Wrote: Doar eu

Nu vand horeca
Dumneata nu ai acces la măturătură de calitate.
 
M am amuzat  citind despre agricultura sustenabila, la scara mica. Hai sa vedem cum stam cu aritmetica. O populatie globala de 7 mld care se va dubla in urmatoarele zeci de ani. O parte insemnata din aceasta populatie traieste in saracie, ceea ce nu inseamna ca nu are espressor bun in casa ci ca se culca cu burta goala de dimineata pana seara, zi de zi, de la nastere pana la moarte. Pentru cine nu stie, agricultura nu inseamna doar ceapa, orez si cafea ci si furaje pentru animalele si pasarile care furnizeaza carnea de consum. Vaca nu da lapte conectata la energia eoliana si nici curca nu ciuguleste boabe de roua.

Tehnologia este singura care ne a adus la acest nivel de acces facil si ieftin la o sumedenie de bunuri si servicii. Inclusiv la democratie, atata cata este ea. Libertatea si  democratizarea  societatii contemporane nu au venit de la sine, in urma activitatii marilor minti progresiste cum cred naivii ci ca urmare a cresterii bunastarii generale, aceasta din urma insemnand produse multe si ieftine. Aceeasi tehnologie care ne permite sa ne debitam ideile geniale in scris pe computer si in vorbire pe telefonul mobil, a influentat radical si agricultura, dand de mancare la de zeci de ori mai multa populatie. Nu se poate concepe nivelul de trai din prezent fara agricultura intensiva. 

Insa de aici pana la  judecati abracadabrante, e cale lunga. Hai sa facem o lume mai buna cu agricultura de subzistenta si cu manufacturi si ne intoarcem la consumul generalizat de mamaliga sau vom avea computerul si telefonul mobil la pret de automobil.

admin edit
editare pentru noi premise de razboaie troll
ramanem on topic pls, va rog sa ne potolim cu obsesiile de trolling altfel dam cu delete, asta e..
revenim ontopic 
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
Cafelele mai bune, cu punctaj inalt,  sunt rezultatul unei agriculturi de alt tip decat cel traditional intensiv, la fel cum prajirile mai bune si mai elaborate, care castiga la campionatele mondiale, sunt rezultatul unui alt tip de abordare decat cea industriala.
Hameiul mai bun pentru berea artiznanala este de asemenea rezultatul unui alt tip de abordare decat agricultura intensiva, multe specii de hamei fiind chiar patentate ca si genetica.

Cred ca aici apare o diferentiere majora intre industrial si artizanal, prima categorie nepermitandu-si sa plateasca acele costuri suplimentare generate de o agricultura mai responsabila, de o genetica mai studiata, de o ingrijire mai atenta a plantei, de o PROCESARE mai atenta si inovativa, pretul final la fermier depasind pragurile despre care vorbea si Razvan de la Yume.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Evident ca este asa insa generalizarea tipului acesta de agricultura respectiv industrie, care sa puna pe piata exclusiv cafea foarte calitativa, ar scadea drastic volumul ofertei cafelei comerciale si ar duce la explozia pretului cafelei de specialitate pentru ca s ar intersecta pietele. Chiar daca ar creste de zeci de ori volumul ofertei acesteia din urma, nu ar putea satisface cererea totala. Lucrurile stau minunat asa cum sunt acum. 

Sa nu uitam ca si cafeaua comerciala are meritul ei, acela de a l aduce pe consumator in lumea cafelei. Cati dintre noi au intrat direct in lumea cafelei de specialitate? Cazuri rarisime, daca nu cumva niciunul.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
Mm, nu chiar. Eu zic ca e total gresit sa intri in lumea cafelei prin fereastra cafelei industriale. Bani aruncati , probleme de extracție, rasnita murdara de uleiuri , impresia ca aparatele sunt slabe, frustrare etc.
La fel si la bere, tragi un Guiness sau o Silva RPA si poti credere ca acestea sunt adevaratele stout-uri sau IPA, si ramai cu impresia ca sunt naspa adevaratele bauturi...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)