Hello There, Guest! Login Register


Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee)

La amaraciuni adica...  Tongue
 
Reply
dragule ..acriturile sunt fructe de padure , ananas si caise uscate Smile si astea sunt cu ciocolata neagra si alunele prajite  Smile
Bezzera Magica S MN/Eureka Specialita 16 CR/Kinu Phoenix/Motta Tools
 
Reply
Am trecut de atâtea ori nepăsător pe lângă cafeaua de la Ikeea. Săptămâna trecută am decis să cumpăr o pungă de 250 pentru că nu mai aveam cafea dark roast pentru preparatele pe baza de lapte. Față de tot ce am încercat să beau din zona comercială dar care a sfârșit la gunoi sau împărțită împătimiților de cafea ,,premium" din comerț, aceasta cafea a fost în ultimele zile cafeaua mea de după amiază. Este ,, unsă" deci prajirea este sus pentru ambele cafele disponibile la raft, una fiind cotată 4 din 5 alta 5 din 5 la prăjire dar cea mai ,,light" este interesantă. Nu mă refer la arome subtile sau delicatețea gusturilor cafelelor de specialitate dar este o cafea decentă spre bună la care nu te izbește mirosul de ars și împuțit sau gustul de amar ca fierea al ,,specialităților" de supermarket.[Image: c273700d47b3afe3b66fb9502168d8bc.jpg]
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
A venit cafeaua italiană de la Barshaker, am auzit lucruri bune despre ea,abia astept sa o incerc

[Image: 8Lauy14.jpg]
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
(28-06-2019, 13:55)dragos.stoian Wrote: A venit cafeaua italiană de la Barshaker, am auzit lucruri bune despre ea,abia astept sa o incerc

[Image: 8Lauy14.jpg]

O cafea bună,echilibrată, mi-a plăcut 

[Image: JIe6aO2.jpg][Image: HimA5FA.jpg]
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
Passalacqua Mexico, delicioasă! Am descoperit ca imi plac mai mult napoletanele Smile

[Image: j5jOyxW.jpg][Image: MhHj50d.jpg]
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
După ceva timp cu Passalacqua mi se pare totusi un pic cam amara fata de alte napoletana încercate, ca Borbone Blu sau Kimbo Top Flavour
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
Cu ocazia unei sesiuni ca cumparaturi la Selgros am completat provizia de cafea.
Data ambalarii 28.05.2019.
[Image: e3uJkRO.jpg][Image: K6IWkqJ.jpg]
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
Triste vremuri... Smile
 
Reply
adica, s-au dus vremurile cele vesele Smile 
ale cafelei prajite in 'stil' italian c-asa-i zice topicului...

dar de fiecare data cand trec pe-aici ma intreb care-o fi stilul ala, italian?!
adica, stilul asta e propriu cafelelor ambalate din supermarket-uri?
asta-nseamna ca n-am sa reusesc niciodata sa prajesc in stil italian!
si foarte probabil, nici macar nu-mi dau seama ce pierd!  
Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
(03-12-2018, 13:36)Lyvyoo Wrote: Va rog sa lasam acest topic doar pentru amatorii de industriale.
Daca avem de discutat opinii pro si contra, haideti sa folosim topicul de versus, unde am si mutat ultimile 3 postari.

Pe acei colegi carora le displace ideea de cafea prajita in stil italian ii rog sa citeasca aceasta postare.
Va multumesc.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
(20-07-2019, 19:05)Gabi_M Wrote: Cu ocazia unei sesiuni ca cumparaturi la Selgros am completat provizia de cafea.
Data ambalarii 28.05.2019.
[Image: e3uJkRO.jpg][Image: K6IWkqJ.jpg]

Salut,e buna de ceva? am incercat acum 3 ani milano excelenta cu un miros excelent acum e gunoi
 
Reply
Citesc acest topic si nu pot sa nu remarc cat de amestecate sunt lucrurile.
Prajirea in stil italian se pare a fi ceva rau, ceva ce pe multi ii face sa strambe din nas si sa considere ca au de a face cu o greseale, cu un defect de prajire, o prajire ratata si cu boabe distruse.

Nu am gasit aici o definire a stilului italian de prajire. 

Mie mi se pare ca se  cam amesteca lucrurile si ca nu se face distinctie intre prajirea in stil italian a unei cafele de calitate, proaspete, consumata in max 30-40 de zile de la prajire si o alta, veche. fara un traseu cunoscut, uitata prin depozite cu anii, poate si in conditii improprii, prajita apoi in stil italian si consumata dupa multe luni de la  ambalare si odihna pe rafturile supermarketurilor.

Am avut ocazia sa beau shoturi preparate din cafele cu ulei deasupra si am fost placut surprins de rezultate. Am si cumparat pentru acasa; asta, din prajitorie cu cafenea proprie, care avea doar cafele din recolte actuale si care prajeau astfel doar anumite soiuri, care se pretau la o asemenea abordare. Totul proaspat si preparat dupa degazare corecta.

Ce s-o gasi prin magazine or fi cafele prajite in stil italian, dar nimeni nu ne spune nimic despre calitatea boabelor verzi si vechimea recoltelor din care provin acestea.
Cat despre vechimea lor de la prajire pana la ceasca este un mister.
Data ambalarii, de cele mai multe ori, poate sa nu aiba legatura cu cea a prajirii. 

In opinia mea, o cafea prajita in stil italian, adica cu o dezvoltare mai lunga, ce depaseste caramelizarea si evolueaza in piroliza zaharurilor, este o prajire corecta, de preferat pentru anumite soiuri de boabe si preparate. Prospetimea cafelei verzi, calitatea acesteia si intervalul corect de consum, fac diferenta intre o cafea buna la gust si una neconsumabila.
Totul este valabil pentru oricare alt stil de prajire si nu doar pentru cel italian.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
(23-07-2019, 22:31)RaduCarutasu Wrote: Citesc acest topic si nu pot sa nu remarc cat de amestecate sunt lucrurile.
Prajirea in stil italian se pare a fi ceva rau, ceva ce pe multi ii face sa strambe din nas si sa considere ca au de a face cu o greseale, cu un defect de prajire, o prajire ratata si cu boabe distruse.

Nu am gasit aici o definire a stilului italian de prajire. 

Mie mi se pare ca se  cam amesteca lucrurile si ca nu se face distinctie intre prajirea in stil italian a unei cafele de calitate, proaspete, consumata in max 30-40 de zile de la prajire si o alta, veche. fara un traseu cunoscut, uitata prin depozite cu anii, poate si in conditii improprii, prajita apoi in stil italian si consumata dupa multe luni de la  ambalare si odihna pe rafturile supermarketurilor.

Am avut ocazia sa beau shoturi preparate din cafele cu ulei deasupra si am fost placut surprins de rezultate. Am si cumparat pentru acasa; asta, din prajitorie cu cafenea proprie, care avea doar cafele din recolte actuale si care prajeau astfel doar anumite soiuri, care se pretau la o asemenea abordare. Totul proaspat si preparat dupa degazare corecta.

Ce s-o gasi prin magazine or fi cafele prajite in stil italian, dar nimeni nu ne spune nimic despre calitatea boabelor verzi si vechimea recoltelor din care provin acestea.
Cat despre vechimea lor de la prajire pana la ceasca este un mister.
Data ambalarii, de cele mai multe ori, poate sa nu aiba legatura cu cea a prajirii. 

In opinia mea, o cafea prajita in stil italian, adica cu o dezvoltare mai lunga, ce depaseste caramelizarea si evolueaza in piroliza zaharurilor, este o prajire corecta, de preferat pentru anumite soiuri de boabe si preparate. Prospetimea cafelei verzi, calitatea acesteia si intervalul corect de consum, fac diferenta intre o cafea buna la gust si una neconsumabila.
Totul este valabil pentru oricare alt stil de prajire si nu doar pentru cel italian.

Multumim pentru intervenție, foarte edificatoare si cred ca ai pus punctul pe i: problema nu e prajirea intensa, daca e corecta, recenta si din boabe de calitate.

Eu chiar mi-aș dori să gasesc cafele proaspăt prăjite mai dark, mai caramelizate, poate chiar cu ulei pe ele.

Am observat ca imi plac cafelele mai dezvoltate, dar cele ambalate sunt de multe ori cam vechi, am gasit câteva excepții (data de producție de 2 luni, nu stiu daca coincidea cu cea de prajire) si mi-au placut mult.
Dar aveau 1kg si deși le păstrăm în congelator in borcanase, după ce consumăm jumate nu mai erau ok (imi ia cam 2 săpt sa consum 500gr).

As vrea sa gasesc astfel de cafele la prăjitori, stiu ca cele dark nu sunt la moda, am gasit una la o mica prajitorie in Floreasca,e ok dar nu wow si as vrea optiuni.

Stiti cumva de unde as putea lua, preferabil blenduri?

Am incercat Sarkis,e ok dar vreau si mai prăjita, am inteles ca MaisonduCafe are cafea ceva mai dezvoltata, voi încerca curând blendurile cu Robusta de la ei, alți prăjituri mai stiti de acest gen? Sa aiba macar un blend mai întunecat;-)
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
Da, Maison du Cafe dar si Hedone au unele sortimente de horeca pe aceasta linie. Cel mai bine este sa sa intrebi telefonic inainte, pentru ca doar anumite blend-uri sau origini sunt prajite astfel.
Excelenta sinteza lui Radu, insa consideratii de acest gen s-au mai făcut pe topicul de versus si se pare ca pe cat de divizate sunt cafelele dark, intre gunoaie si boabe ok dar prăjite mai tare pentru amatorii de corp si ciocolată amaruie, pe atat de divizate sunt gusturile, fiind unii colegi care beau inclusiv cafea ieftina de  supermarket,fara nicio informație despre ce este in pungă. Deci prea multe nu sunt de facut, decat sa ne minunam si sa mergem mai departe...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
(24-07-2019, 09:53)Lyvyoo Wrote: Da, Maison du Cafe dar si Hedone au unele sortimente de horeca pe aceasta linie. Cel mai bine este sa sa intrebi telefonic inainte, pentru ca doar anumite blend-uri sau origini sunt prajite astfel.
Excelenta sinteza lui Radu, insa consideratii de acest gen s-au mai făcut pe topicul de versus si se pare ca pe cat de divizate sunt cafelele dark, intre gunoaie si boabe ok dar prăjite mai tare pentru amatorii de corp si ciocolată amaruie, pe atat de divizate sunt gusturile, fiind unii colegi care beau inclusiv cafea ieftina de  supermarket,fara nicio informație despre ce este in pungă. Deci prea multe nu sunt de facut, decat sa ne minunam si sa mergem mai departe...
Foarte bune argumentele lui Radu si recomandarile lui Liviu. Eu as dori sa adaug Florescu pe lista de prajiri dark. Pana la urma cel mai ieftin blend al dansului nu se compara cu cafeaua gasita in supermarket. Smile
#Lelit PL 81T-Grace  # DF 64-VS  

 
 
Reply
In legatura cu cafelele din supermarket. Exista unele cu 20 lei, exista si cu 60-80 lei. Exista ambalate de un an, exista si ambalate de doua luni.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
Multumesc Liviu!
Da,eu am luat mulți ani de la Florescu si imi plac si cele de acolo, mai voiam să schimb, eventual sa gasesc si mai mult prăjite.
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
Daca tot s-a vorbit aici de cafele "comerciale" pun o poza cu noul concept "Slow Roasted" Smile , via Alin T
[Image: eKnsBHP.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Reteta cu "mult lapte rece" spune totul. Big Grin

Si... notele citrice subtile!  Rolleyes Ma intreb cat de subtile?

Scuze, nu am dorit sa fiu off topic, dar nu m-am putut abtine. Angel
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
Nu trebuie sa fim rai, oamenii au pus disclaimer: atat de subtile incat doar #MagicieniiCafelei le pot recunoaste. Eu zic ca sunt acoperiti Big Grin
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml
 
Reply
(05-08-2019, 15:49)mmariusc Wrote: Eu zic ca sunt acoperiti Big Grin

... +1 ... Kapital .

[Image: JebpDtY.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
3 din 5 e la categoria "slow da' mult"...  Angel

O fi avand "note citrice" de la sarea de lamaie adaugata dupa prajire.... Rolleyes
 
Reply
"... o cafea prajita in stil italian... este o prajire corecta, de preferat pentru anumite soiuri de boabe si preparate. Prospetimea cafelei verzi, calitatea acesteia si intervalul corect de consum, fac diferenta intre o cafea buna la gust si una neconsumabila.
Totul este valabil pentru oricare alt stil de prajire ..."


oportuna interventia lui Radu Carutasu, si sunt si eu alaturi de cele spuse!

singura problema este cu denumirea topicului: "stil italian" - ce-i aia!?
rareori, dar suntem, tare tehnici in descrieri de cafele si procesari; e adevarat, daca cca. 15 din 6000 de membrii ai forumului prajesc curent cafeaua acasa, asta inseamna 0,25%;
deci, in ciuda a atata coffee porn publicata in forum, cu poze boabe si judecarea lor, cei ce au idee despre gradele de prajire ale cafelei sunt putini! este o explicatie blanda, altele ar viza in general rautatea din spatele unei denumiri exploatate ad-hoc: prajire in stil italian!

ce-i asta? dincolo de second crack? cum? pentru ca, intr-una din categorisirile mult folosite, dupa full city plus, urmeaza prajirea vienna (sau light french - aici suntem din plin in second crack), apoi prajirea french si, insfarsit starea de combustie iminenta!
asta e! asta e prajirea italiana!
("Some call this Italian or Spanish roast, an insult to either!")
[Image: bii7No8.jpg]

Italia-i lunga de la nord la sud si prajirile sunt tare diferite intre Bolzano, Beluno, Trento si Napoli etc.
dar pentru restul lumii, care se uita dezaprobatoare, exista un stil de prajire mai negru decat french roast-ul: e cel italian, sau - cum se precizeaza aici - prajirea pentru espresso Smile
(inca o aberatie, dar ce? numai la noi? ...)

cum adica? nu stiu ce-i aia prajire italiana? sau ma fac ca nu stiu? pe cine, sau ce ascund?! etc.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
In sfarsit am gasit o cafea care sa imi iasa ok la Cafflano Kompresso (dupa destule nereusite ca gust si cu italiene si cu proaspat prajite 3rdw)

[Image: TPOVGzO.jpg][Image: MsJmLaV.jpg]
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
Ce inseamna o cafea napoletana cu 30% robusta... daca mai stiti reclama lui Piersic la berea Hophen Konig, cu 2 degete Tongue

O sa fie unii care vor stramba din nas,dar pt mine a fost asa buna...  Angel

P.S. cescuta e cam de 70ml, si desi e aproape plina, sunt fix 31g in ea.. bine, peste cateva zeci de secunde a mai scazut Smile

[Image: UKrmEii.jpg]
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
(25-08-2019, 22:37)dragos.stoian Wrote: Ce inseamna o cafea napoletana cu 30% robusta...

... Big Grin ... +1                ( sunt unii oameni , care " se prind " din prima ... iar altii , niciodata ... )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
Fie crema cu voi... noi ceilalti ne multumim sa bem cafea  Smile
 
Reply
Am trecut recent prin Bucuresti si am zis hai sa incerc si eu niste prajitorii locale. Spre dezamagirea mea, toate cele pe care le cunosteam (Claro, Bob, Origo...) erau destul de departe si aveam timp limitat la dispozitie. La o cautare rapida, singura prajitorie aproape de zona unde eram (Dristor) era Ethnic Plantation Coffee. Eu fiind soferul si negasind loc de parcare in zona, am trimis rapid un prieten sa-mi ia o Ethiopia Biftu Gudina (imi plac mult cafelele florale, fructate, acide, mai ales cele procesate natural). Trecand peste faptul ca e cea mai scumpa cafea pe care am cumparat-o vreodata (aici eu sunt de vina, nu m-am uitat bine pe site, era 40 lei dar pretul era per 100g, astfel ca pachetul de 250g a fost 87 lei), am avut un soc cand am desfacut punga. Boabe negre, uleioase, miros departe de orice cafea de specialitate pe care am incercat-o. Ma lupt cu ea de o saptamana si nu pot sa scot o aroma decenta, decat daca o inec generos in lapte. Amareala din ceasca e dublata de cea care ma cuprinde cand citesc ce scrie pe pachet: "Note de caise, lime, hamei, pafum de flori de iasomie si magnolia, foarte complexa, dulceata de miere. Scor 91+". Sunt convins ca e o cafea deosebita si doar prajirea i-a furat toate aceste arome. In fiecare dimineata imi vine sa o arunc sau sa o donez, dar apoi imi amintesc cat am dat pe ea.  Big Grin
Am incercat diverse temperaturi, timpi de extractie, Cafflano, insa nu pot scoate nicicum ceva sa imi placa. Practic, daca ma duc la Kaufland si imi iau o cafea random, eu nu cred ca simt diferenta in ceasca. 

Am discutat cu prajitorul, a fost amabil, chiar a vrut sa mi-o schimbe pe ceva prajit mai light, insa deja eram la Cluj...
Lelit PL41TEM, Kinu M47, Ascaso i-mini i1, Cafflano Kompresso, tamper+nivelator Motta, Bialetti Moka /w IMS.
 
Reply
LucianS Wrote:... Ethnic Plantation Coffee. ...Boabe negre, uleioase, miros departe de orice cafea de specialitate pe care am incercat-o. ...Sunt convins ca e o cafea deosebita si doar prajirea i-a furat toate aceste arome. ...

si ce-are cu... prefectura?! Smile

ti-a spus doamna aceea, Angel, ca prajeste in stil italian?!
sau arunci acolo, tot ce e prajit mai tare si mai prost si mai scump, in topicul 'Cafea prajita in stil italian'?!
tot ce e cafea in rafturile magazinelor e cafea prajita in stil italian? asta trebuie sa fie de la sine inteles?!

ce-i cafeaua proasta, a.k.a. prajita in stil italian? dusman al poporului, sau al forumului!?
si orice persoana loiala, devotata dogmelor forumului trebuie sa reactioneze sau sa dea cu bata in tot ce nu e cu 'ai nostrii' !?
iarasi versusurile astea ca dovada de loialitate, de obedienta la principiile 'alor nostrii" !?

si pana la urma, ce-i aia prajita in stil italian!? cat de profesionala e o asemenea delimitare?
sau e doar o forma de ingradire a unui loc rau famat, lasat in urma de #'trenul istoriei'! ha!

oricum - off topic - de la sursa citata de tine am prajit cafea verde de mare specialitate, vanduta in conditii generoase, zic eu, si a iesit submediocra!
am zis ca-s eu de vina, cu prajeala (prajesc cel mult medium, niciodata dark! chestia cu 'carbunele' e obisnuita forma de calomnie din care tot ramane ceva, practicata de guristi activi si vigilenti ai forumului, ca forma a 'luptei de clasa'...), trebuia s-o prajesc mai tare, dar n-am scule pentru asa ceva!
dar n-am mai repetat gestul cu Ethnic Coffe si nici n-am publicat ceva in topicul de cafea prajita/arsa/carbonizata... 'in stil italian'!

dar am primit zilele trecute o 'tabla' de slanina de mangalita, afumata rau - in stil... italian probabil Smile
(ca sa intelegeti, m-am spalat pe maini cu insistenta, de n ori si totusi seara, inca mai simteam o urma de miros de fum!)
ma gandeam, ce revelatie, ce trezire la lume ar fi pentru cei ce mananca asa ceva, o ceasca de cafea din boabe prajite light, 'cafelele florale, fructate, acide, mai ales cele procesate natural' etc.
asa ca, 'Romanie, trezeste-te la cafea in pat de flori' etc. Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 5 Guest(s)