Welcome Back Log In Create Account

Cafea in stil italian vs 3rd wave coffee

Sau te consolezi in "brațele" unei tradiționale și pretinzi că știu mai bine italienii despre cafea fiindcă ei beau aceeași cafea cu gust bun "de cafea", neafectata de schimbări în 50 de ani.

Ma rog, nu asta am spus. Fiecare devine intai consumator de cafea comerciala la un moment dat in cursul vietii ori ca se intampla la serviciu, in oras,  in familie la ibric sau espressor sau cine stie in ce  alt context. Era cumva o afirmatie retorica aceea cu "meritul" dar care descrie de fapt exact realitatea. Exista cineva de aici care a inceput direct cu cafeaua de specialitate? Cati  se pot lauda ca au trecut la cafeaua de specialitate dupa numai cateva luni  de cand au inceput sa bea cafea? Si nu ma refer la cei care consuma cafea de mult timp, sa i luam pe cei care beau cafea de numai zece ani incoace. Iar daca exista, sunt exceptiile care confirma regula. E vorba de un proces de maturizare a gustului, nu bea omul prima cafea la crasma si spune:" Vai, ce porcarie, de acum trec la cafeaua de specialitate!".
Pe.De.Dienes 109 N, v60

(03-12-2018, 20:21)dev Wrote: Sau te consolezi in "brațele" unei tradiționale și pretinzi că știu mai bine italienii despre cafea fiindcă ei beau aceeași cafea cu gust bun "de cafea", neafectata de schimbări în 50 de ani.

... Pentru ce sa te " consolezi "  ... Sad ? ... in bratzele unei traditionale , cand poti sa te casatoresti cu ea in mod direct , dar asta doar daca o iubesti cu adevarat ... Cool... si nici nu pretinde nimeni , cum ca italienii  , ar sti mai multe despre cafea ... acesta nu mai este un secret demult , este o certitudine ... ( poti sa iesi in piatza Unirii , Rosetti , sau chiar pe Vf. Toaca ( ... sau pe Ocolas daca ti se pare mai inalt )  de la voi , din Ceahlau si sa strigi cat poti de tare la lume ( sa-i intrebi )  si sa vezi ce-ti raspunde lumea ... Cool ... sau , mai poti sa te duci la oglinda si sa te privesti fix in ochi si sa pui din nou aceeasi intrebare - si sa rezisti serios , fara sa te pufneasca rasul  ... :D ...

Dar , lasand astea la o parte ... eu nu mai am alta solutie , sotia nu mai doreste alta cafea - nici macar prajita de mine - mama la fel  ( ... cu prietenii deja nu mai incerc , pentru ca nu vreau sa -i  dezamagesc gratuit , pentru o idee fixa ) ... ce pot sa mai spun ... cumpar orice amestec de cafea reusit  , prajit city+ , full city sau chiar mai mult si prajit cat mai recent posibil ... si poa'  sa nu scrie nimic pe punga ... ( blank ) sau chiar cafea din vrac ... nu ma mai intereseaza asa de mult detaliile , atata timp cat are un gust bun , este cremoasa / consistenta  si miroase bine a cafea adevarata si nimeni din jurul meu ( ... asta ma include si pe mine )  nu se stramba a dezaprobare cand gusta din cafea ... si asta ... indiferent de cine , care si cum o prefera ( ... cu zahar , cu lapte , cu cognac , lichior ... castravetzi murati sau pufuleti ... Cool ... iar daca italienii beau acesta cafea de 50 ani , dupa cum spui - desi mi se pare cam putzin - insemna ca stiu ei de ce ... Tongue ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

(03-12-2018, 21:02)nechezol Wrote: E vorba de un proces de maturizare a gustului, nu bea prima cafea la crasma si spune:" Vai, ce porcarie, de acum trec la cafeaua de specialitate!".
+1
... si credeți ca pentru majoritatea conaționalilor nostri un set-up de inceput in valoare de 1500 - 2000 de lei e usor accesibil?
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

@Levo daca la tine in familie cafeaua se bea cu mult lapte, zahar, miere și ceva dulce langa, e foarte posibil să fie ok și ceva mai puțin tradițional, cat timp miroase nițel a ars. [emoji6]

De la un anumit nivel de prăjire in sus chiar nu mai contează calitatea cafelei verzi folosite.

Nu sunt avocatul lui Levo, dar trebuie să intelegeti ca, cafeaua se bea asa cum iti face plăcere ... lunga, scurta, cu sau fara zahar, cu sau fara lapte, mai mult sau mai putin prajita, etc. ... pe de altă parte, radicalizarea in ceea ce priveste o alegere pur subiectiva si impunerea acesteia ... priviti in jur!
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

(03-12-2018, 21:36)dev Wrote: De la un anumit nivel de prăjire in sus chiar nu mai contează calitatea cafelei verzi folosite.

... Trebuie sa spun aici , ca nu doresc sa evidentiez ... si nici macar sa-mi apar punctul de vedere ( ... el putand fi demontat oricand , de catre proba contrara ... ) pentru ca am baut destula cafea prajita light ( ... sau omni )  cu fructe si flori ... si a trebuit sa recurg la tot felul de combinatii , k sa o fac acceptabila si apoi ,  nu-mi mai pot permite sa ma mai fac de ras  fatza de cei ce ma inconjoara ( ... familie , prieteni ) oferidu-le spre degustare ... " o cafea mai speciala "... eu , paine nedospita , carne cruda  si cafea neprajita NU mai consum ... asta e clar si Slava Domnului , ca peste cateva luni implinesc 44 de ani de cand beau cafea zilnic ... si n-am crapat , am baut de la nauturile exceptionale de birou ( INKA ) si AL VO RA DA  , Wienner Gold ... etc  ... si pana la trufandalele din ziua de astazi ...
     Asta este ceea ce cred la acest moment si nu dau exemple de scoala italiana ... de Caglliari , de scoala napoletana ... etc - si acolo , cafeaua din nord , difera mult ( ... ca prajire si servire ) de cea din sud , insa o nota distinctiva la un nivel global recunoscut , este cafeaua napoletana ( ... carpe diem ) ...
     Fiecare om , e liber sa bea ce cafea pofteste - asta in democratie / liberalism - pentru ca o bea pe banii lui , pe munca lui ... si pana la urma e placerea lui ...
     Ar fi intzelept sa accepti , ca unii oameni au si alte preferintze si nu doresc sa le impuna altora ... doar impartasesc cu dansii experientze ... atat.
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Eu nu deschid ochii ca daca ma uit ma speriu si intru in depresie. Daca este sa aleg intre sa beau o cafea comerciala sau una artizanala, aleg artizanala.

Daca e sa aleg intre o cafea comerciala sau sa nu beau cafea deloc indiferent de ora (6am-12-18) aleg sa nu beau deloc cafea. Daca este sa aleg pe viitor sa beau cafea normala/comerciala sau sa nu beau deloc cafea, aleg sa nu beau deloc cafea.

Beau cafea 3rd wave filter roast, strict pentru gust, pentru compexitatea aromelor, numai si numai pentru gust (nu ca sa ma trezeasca, nu pentru conversatie, nu ca tabiet, nu sa-mi fumez tigara, nu sa iau pauza) Nu dreg cafele cu lapte sau alte subtante doar pt ca nu sunt bune, incerc sa fac tot ce pot sa fac ceva bun.

Am inceput timid cu cafeaua, evident, jacobs apoi parca ceva nu era bun acolo, asa ca am dat de forum si recomandari in 2015. Momentan caut solutii pentru surse de cafea prajita prin toata europa, ceva care sa-mi satisfaca cerintele. E destul de greu sa gasesti ceva de o calitate imensa. Astept sa-mi vina ultima comanda prajita pe un Loring kestrel.

Înseamnă că și cine bea ness cu cola poate să aibă o părere despre cafea din moment ce o consumă...

Zicea bine Răzvan, că ne murdărim pe bocanci încercând să traversăm strada cafelei industriale.

Eu m-aș mulțumi să citesc mai puține comentarii zeflemitoare din partea celor care nu consumă cafea artizanală macar din respect pentru prajitoriile care nu-și bat joc de clienți. Am aruncat la gunoi cafea din toate spectrele de producție, atunci când nu era ceea ce căutam, asta ca să nu creadă cineva că discriminez fara discernământ.

(03-12-2018, 22:13)dev Wrote: Înseamnă că și cine bea ness cu cola poate să aibă o părere despre cafea din moment ce o consumă...

... Absolut ... si nici nu trebuie condamnat pentru asta , chiar daca este primita de pomana ...

(03-12-2018, 22:13)dev Wrote: Zicea bine Răzvan, că ne murdărim pe bocanci încercând să traversăm strada cafelei industriale.

... pe bocancii lui de om de afaceri cred  ... dar tu pentru ce punct de vedere pledezi ...? pentru al lui Razvan  care trebuie sa-si apere afacerea si existentza , sau al tau ... parerea ta , alegerea ta ... tu de care cafea vinzi ?

(03-12-2018, 22:13)dev Wrote: Eu m-aș mulțumi să citesc mai puține comentarii zeflemitoare din partea celor care nu consumă cafea artizanală macar din respect pentru prajitoriile care nu-și bat joc de clienți.

... Comentariile sunt realiste si vin ca un raspuns la abordarile tale ... la ce te-ai fi asteptat ? ... Cool ... cat despre prajitoriile nationale / artizanale , am tot respectul - pentru munca lor si pentru felul cum relationeaza cu forumul  si chiar stiu sa-si fidelizeze clientii ... ( personal chiar urmaresc de mult un Trujillo de la Claro ).

Chinezul are o vorba, "Tertium non datur", adica a treia posibilitate nu exista. Iata situatia! Avem un om care e atat de exigent si rafinat in gusturi incat nu apreciaza decat trei dintre prajitoriile romanesti. Care ar fi prima varianta? Ca nu stie ce vorbeste si are probleme in a si prepara corespunzator cafeaua. Dar poate exista si a doua varianta, in care omul are perfecta dreptate si toti ceilalti care apreciaza prajitoriile romanesti, altele decat cele trei din topul lui, sunt ori lipsiti de exigenta ori lipsiti de gust ori niste prostanaci, ce mai calea-valea, daca nu ne o spune in fata, nu inseamna ca nu ne prindem, totusi, nu suntem atat de prosti.

Recunosc ca si eu fac parte din aceasta ultima categorie de oameni, am apreciat cam toate cafelele pe care le am cumparat de la prajitoriile romanesti. Chiar si una care nu mi placea initial, cumparata dintr o prajitorie din provincie, prajitorie pe care chiar voiam sa o blagoslovesc pe forum, bine ca m am abtinut, a devenit altceva dupa ce am experimentat putin. De atunci recomand tuturor sa se asigure ca au incercat tot ce era de incercat pana sa dea vina pe cafea. 
Ca unul cauta un anumit gust si nu l gaseste...Asta e altceva. nene! E alta discutie.

Deci despre ce vorbim? Despre un domeniu unde gustul exclude orice sistem de referinta riguros si obiectiv? Nu neg ca pot exista indivizi ale caror gusturi si opinii comune sa i aseze intr o tabara si toti impreuna sa impartaseasca o opinie definitiva si categorica. Dar nu asta e mesajul forumului, accentul e pe dialog si schimb de impresii sau experienta in modul cel mai relaxat, preferabil cordial, colegial, nu clamarea apartenentei la secta "Trei prajitorii, restul e rele" sau "Cine bea cafea cu zahar sau tigare e prosti".

Da, eu asociez cafeaua cu tigara, da, pun putin zahar in cafea, din ce in ce mai putin, oricum, si ce e cu asta? Imi cumpar cafea de specialitate, iau rand pe rand prajitoriile sa vad cafelele, incerc sa fiu atent sa mi o prepar cat mai bine, nu asta am de facut? Tu, oricare ai fi pe aici, nu ma refer la cineva anume de data asta, sa nu fiu gresit inteles, esti mai bun ca mine pentru ca bei cafeaua dupa alte reguli? Sa fim seriosi, nu cafeaua ne face mai buni, gusturile nu influenteaza caracterul, degeaba se mint unii. Dintotdeauna a fost plina lumea de oameni cu talente, vocatii si pasiuni extraordinare care au fost  lichele sinistre in viata de toate zilele. Cafeaua ar trebui sa fie un prilej de discutii pline de buna-dispozitie pe forumul asta, nu pentru rabufniri de agresivitate ,frustrari, intoleranta si complexe de superioritate. Ca nu e cazul.
Pe.De.Dienes 109 N, v60

De aceea si indemn la a nu asocia (in general) userii cu stilul de cafea baut. Sunt preferinte personale. Ce discutam noi aici ca subiect, e cafeaua si asta nu trebuie sa ne învrăjbească nicicum si nici sa facem confuzie intre cafea sau om.

Dar trebuie precizat ca un asemenea forum sau altele mai mari gen Home Barista in USA, Coffeesnob in Australia, KafeNetz in Germania etc. nu ar fi avut obiect de activitate daca nu iesea la lumina valul al treilea al cafelei. Nu poti vorbi despre performanță in tehnica de espressoare, in rasnite, in accesorii inovatoare, atat timp cat folosesti cafea industriala.

Din punctul meu de vedere,cafeaua industriala trebuie plasata la cosul de gunoi al domeniului, cunoscutii si cititorii trebuie dezvatati cu toate eforturile sa mai consume cafea industriala de duzina. Daca forumul nu facea asta de 10 ani ajungeam la cosul de gunoi al Europei in materie de cafea iar cafegii niste pesti de acvacultură in bazinul corporațiilor.

Dupa ce reusesti sa scoti din piele cipul corporațiilor si sa fii conștient de ce inseamna cafea de fapt, esti liber sa decizi in cunoștință de cauză care este directia ca si stil de prajire preferat, si sa o iei spre 3rd wave (care atentie, repet, nu inseamna light si atat, ci cu totul altceva ca si concept), sau spre stilul italian cu miscelle mai proaspete. Ambele lucruri pot insemna evolutie si iti dau dreptul sa discuti lejer si sa fii credibil intr-un forum de specialitate. Cu toate ca mai avem multe de discutat legat de pragul unde miscelele italiene se transformă in măturătură de depozit, linie ce merita trasata chiar de espressomanii intrati in fenomen.

Dar sa punem in general de la egal la egal cafeaua artizanala cu cea industriala si sa ne resemnam respectuos cu preferințele fiecaruia si cu respectul pentru fiecare tip de cafea in parte...nu. Asta nu se va întâmpla pe Espressoman asa cum nici automatele sau capsulatele nu vor avea parte de tratament egal cu semiautomatele.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

(04-12-2018, 01:19)Lyvyoo Wrote: Dupa ce reusesti sa scoti din piele cipul corporațiilor si sa fii conștient de ce inseamna cafea de fapt, esti liber sa decizi in cunoștință de cauză ...

... Pai ...si lui nevasta-mea cum il scot ... ? Cool  ... sa ma duc la ea si sa-i spun :

-  Stii draga ... de maine trebuie sa bem o cafea single origin , prajita light si pe deasupra si fara zahar ... chiar si fara lapte ar fi bine ... Confused ... iar tu in timp ce bei ,  trebuie sa- ti inchipui ca servesti fructe in gradini pline de flori ... :D ...
      ( la care ea ... mi - ar raspunde )

-  Bine , bine  ... hai ca s-a facut ora de injectie , ... tzambirlica , tzambirlica ... tzambirlica ... vii de buna voie , sau chem smurdul ... ? Dodgy ...

N-ar fi mai bine , ca fiecare sa bea ce cafea pofteste ... si sa nu facem nici o restrictie ? ( ... zic si eu )

@Levo nu interesează pe nimeni ce ai tu sau soția în ceașca, cu toate că ți-a mai scăpat de câteva ori că soția prefera și ceva mai fructat/floral. Nu te obligă nimeni sa bei ce nu vrei. Nu despre tine e vorba in topicul asta.

In schimb tonul zeflemitor fata de cafeaua prăjită mai puțin și către cei care o preferă, a ieșit de mai multe ori în evidență.

Nu a interzis nimeni cafeaua proastă, indiferent de cine o prajeste, si nu prea au rost scenariile apocaliptice.

@dev

... Nu - mi aduc aminte sa te fi intrebat ceva ... Cool ... ( eu lui @Lyvyoo i-am raspuns ).

Liviu, iata cu ce sunt de acord si cu ce nu din expunerea ta:

"...Dar sa punem in general de la egal la egal cafeaua artizanala cu cea industriala..." Corect, dar de fapt nimeni nu a facut asta, cred ca admiti si tu ca discutia s a purtat exclusiv drept controversa intre 3rd wave si stilul italian. La ei e o problema legata de gust,  nu bagatelizeaza nimeni insusiri ale cafelei de specialitate cum sunt originea controlata, trasabilitatea sau exigentele legate de calitate. 

"...si sa ne resemnam respectuos cu preferințele fiecaruia si cu respectul pentru fiecare tip de cafea in parte...nu. Asta nu se va întâmpla pe Espressoman..." Si atunci ce se va intampla pe forumul espressoman? Ce vrei sa spui cu asta? Tolerezi aroganta, agresivitatea si nesimtirea cate unui vataf sui-generis al forumului  deoarece combate pentru cauza pe care o consideri  corecta? 
Teoretic ar trebui sa se poata  discuta orice intre oameni civilizati care au cultura dialogului. Ai creat un topic de discutie exact pe tema asta, nu? Mult mai mult te face sa aderi la punctul lui de vedere un om ultracivilizat si argumentat precum Razvan, decat ala care da cu barda si baga pumnul in gura discutiei. Nu mi se pare deloc ok folosirea spargatorilor de greva doar pentru ca sunt de partea buna a istoriei.  

Ca sa nu mai spun ca si acest 3rd wave se va duce intr un viitor mai mult sau mai putin indepartat, odata cu o noua tehnologie sau metoda care va scoate ceva nou din cafea iar atunci liberalii de azi vor fi conservatorii de maine. Cand laserul va taia bobul de cafea in parti  egale in forma de tetraedru sau cine stie ce alt poliedru si o viitoare masinarie va prepara din cafea altceva decat ce suntem obisnuiti sa bem acum, se va renunta si la espressor, si la v60 si la Aeropress si la tot. Si vor plange altii ce bine era inainte, cu la fel de multa sau putina dreptate.

Si neaparat ar trebui sa ne resemnam cu faptul ca gusturile chiar nu se disputa. Pana una, alta, suntem toti pasionati, nu poti acuza pe nimeni de aici ca isi bate joc de cafea sau o trateaza cu superficialitate drept simplu pretext de tabiet. Tu insuti ai spus o, un om odata avizat, are dreptul sa mearga in ce directie doreste. Problema trebuie sa fie cum se discuta, nu ce se discuta, mai ales ca a fost deschis un topic pe tema. Genul asta de controversa ar putea fi o discutie foarte incitanta si spumoasa cu  "adversari" precum renatoa, Razvan, radudani sau Levo, pacat ca continui sa tolerezi tonurile nepotrivite. 

Ca sa nu o mai lungesc, imi permit sa fac o mica recomandare. Topicul asta ar trebui inchis pentru ca a fost nascut gresit din start, nu e nimeni tampit sa considere ca o cafea uitata pe raft e mai buna decat una proaspat prajita, illy mai buna decat kenya,  "industriale" inseamna cam prea multe. Ar trebui deschis nou topic cu subiectul si titlul potrivit, 3rd wave/cafea de specialitate vs stilul italian/miscella sau ce consideri ca are o denumire mai potrivita.
Pe.De.Dienes 109 N, v60

Acum ca avem catedrala, putem pune de o cruciada...

Cred ca mi-ar sta bine in Mare Inchizitor :D

Cardinal Renato Torquemoka, spaima cafelei industriale.  Tongue

(04-12-2018, 11:23)Levo Wrote: ... Pai ...si lui nevasta-mea cum il scot ... ? Cool  ... sa ma duc la ea si sa-i spun :

Ii comanzi de la Cafe del Dodge, italian style, fresh roasted Smile

(04-12-2018, 11:23)Levo Wrote:   N-ar fi mai bine , ca fiecare sa bea ce cafea pofteste ... si sa nu facem nici o restrictie ? ( ... zic si eu )

Intr-un fel. In alt fel, pe un forum de specialitate, ce te faci daca vine omul si ne da in cap ca la sfatul nostru a luat GS3 de 6000E si EK43 de 2300E, iar cu boabele 100% arabica din ambalajele stralucitoare de Julius Meinl, Bristot ori Segafredo ii iese o ciorba amara? Sa ne adunam in sedinta si sa-i facem filosofia chibritului sau sa ne adunam in haita si sa hulim acele brand-uri (ori altele) , explicandu-i ca e musai sa renunte la cafea industriala si sa treaca pe prajitorii?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

@nechezol
Bineinteles ca preferinta pentru o cafea sau alta nu ii da nimanui dreptul de a fi necivilizat in dialog ori agresiv. Nu despre asta e vorba.
Quote:Si atunci ce se va intampla pe forumul espressoman? Ce vrei sa spui cu asta? 

Forumul Espressoman nu poate evolua in stiinta, nivel si cunostinte comune fara explorarea continua a terenului din ce in ce mai sofisticat al cafelei proaspat prajite. Toleranta fata de cafelele industriale trebuie sa fie la nivel de toleranta fata de individul care aduce vorba, om ce trebuie tratat respectuos ca orice alt membru. Dar nu ne putem inchina la brand-uri cu acelasi respect si sa acceptam ca boabele lor sunt bune dar totusi noi gresim undeva in tehnica de preparare. 

Trebuie sa intelegem ca esenta bucuriei generate de acest forum se afla in ceasca de espresso (mai mult sau mai putin) perfect a fiecaruia dintre noi. Pentru ca acest espresso sa iasa bine este nevoie de echipamente, cunostinte si cafea proaspat prajita. Daca ai echipamente si cunostinte vei plange pe topcuri diverse ca nu ai crema, ca nu ai gust satisfacator, ca e prea amar. Ca prin magie, 99% din aceste probleme se rezolva prin trecerea  de la cafea indstriala la cafea proaspat prajita.

Ce sa mai zic de bautorii de brew, care chia nu pot concepe viata fara cafea light de prajitorie.

Deci cafeaua proaspat prajita este motorul acestui forum, simplu. Cine bea blend-uri italiene o face in cunostinta de cauza, dupa ani si ani de explorare (Levo, radudani si alti colegi), tragand pe aparate corespunzatoare, in deplina cunostinta de cauza. Cu alte cuvinte isi asuma aceasta preferinta si nu se plang prin forum de probleme de preparare sau gust.
Dar sa acceptam cafeaua industriala ca parte din viata noastra, ca normalitate, ca alegere de oferit oricarui pasionat care intreaba ce cafea ar fi mai buna, asta nu se va intampla, iar acest subiect va avea cel mult un topic, doua unde voi avea grija sa nu mai existe interferente si oamenii sa dezbata in liniste. Daca apar totusi bruiaje, le mutam aici.

Artizani nu vor avea niciodata "catedrala":

https://dailycoffeenews.com/2018/12/13/s...-roastery/

... noi cu bisericutze... de lemn :)

n-am mai urmarit thread-ul asta cu atmosfera - zic eu - de carantina...
mi se pare importanta ideea, nu de a separa cele 'nepermise' de cele permise, ci de a exersa confruntarea civilizata de idei sincere, nu dobandite de la ai mai mari...
n-am vazut, cam pe nicaieri prin forum, vreo disputa de-asta dusa pana la un capat agreabil celor mai multi!
si nici nu cred ca se va putea vedea asa ceva decat atunci cand se va schimba, sau imbogati, compozitia actualului 'nucleu activ'...
adica, fata de opiniile, cat de cat agreate de cei 'activi', mai multe zeci de membrii cu care ne-am obisnuit, tacerea a mii de membrii din spate ce spune? ca sunt de acord, sau ca nu le pasa, sau ca - romanul e fire pasnica, nu? - evita din exces de bun simt orice postura mai expus-penibila; in context;

am putea sa ne imaginam ca o intreaga natie, una mare, cum e SUA, a putut fi manevrata, prostita as zice, de-a lungul a aproape un secol de consumerism, de 'educatie programata' spre interesele comerciale?
de exemplu (mi s-a intamplat asta inca din avion - United Airlines) nu poti bea un suc decat foarte rece - am cerut 7 up fara gheata, ok, nu mi-au pus cuburi, ci... fulgi de gheata (!), sau o cafea/ceai foarte fierbinte; lukewarm e oribil - cum era whisky-ul meu incalzit la microunde, ca de, laringele meu era in pioneze...
ce vreau sa spun: orice bautura inghitita prea fierbinte (sau prea rece), lasand la o parte pericolul cancerigen, sau, de, preferintele adevarate ale fiecaruia, e perceputa deformat, cu niste 'senzori'/receptori organici aflati in stress, sub teroare!
si-atunci, inteleg reclama cu 'bautul fierbinte' (80C+), sau 'pe-nghetate' (4C-):
bea neamule 'posirca' sa vezi ce buna e... rece, sau fierbinte - dupa caz!

chiar asa: ce vin se bea 'pe-nghetate'?
whisky-ul 'on the rocks' e o chestie de bourbon american?
cine bea un single malt scotian cu gheata? si-si mai da si ochii peste cap de bun ce e?!

dar m-am luat cu vorba, ca de obicei... ce vreau sa zic:
'cafea proaspat prajita' poate fi - parerea e a mea - tot un slogan comercial!
luati o felie de paine uitata de ieri/alaltaieri pe-afara, ajunsa aproape pesmet si puneti-o in prajitor - e chiar buna cat e calda, cat e proaspat prajita!

@Lyvyoo:  sigur, e un forum in care si eu sunt gazduit - cuiva deci trebuie sa-i multumesc!
dar... cafeaua proaspat prajita nu e suficient!
da, cafeaua proaspata!
si iarasi voi afla ca toti prajitorii nostrii ne dau toate detaliile de procurare, trasabilitatea marfii lor etc.!

asa cum cred ca la capatul drumului cu profilarea de parametrii in extractie se va ajunge la automate programabile sau pre-programate,
asa cum cred ca orice prajitorie orientata pe cafele de specialitate va evolua spre tehnologie si marime, deci spre o forma industriala de prelucrare; mi se pare fals, dar desigur, perfect posibil, ca o mica prajitorie de elita sa se mentina ca atare, gen bunicul lui Bula ( Smile ) din fereastra, dar sa mai si promoveze cafele de specialitate, care devin tot mai mult atribut al marii industrii a cafelei, al tehnologiilor de crestere si prelucrare ... ?!
in lumea cafelei, sorry, artizanal devine tot mai mult un defect; ce inseamna 'tehnologie artizanala'? tehnolgie mestesugareasca? roata olarului?
sau e vorba de abordarea artizanala a tehnologiei de varf? adica o linie automata la sectia de axe si pinioane care functioneaza 2 zile pe luna si face intreaga productie lunara...?!

tot asa imi pare ca intr-un viitor, cafeaua verde o sa fie o marfa greu obtenabila! exceptand desigur formele de leacuri si cosmetice...

da, acum inca e loc de toti si toate! si de aceea e bine sa le lasam pe toate inauntru! nu stim cu ce ramanem!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Comunitatea cica ar fi cam adormita, si nu prea reactioneaza...

http://thecafe.ro/fortuna-meridian-specialty-coffee/

Aho, aho...

Comunitatea este minoritate, ce sa zica saraca? Cantitatea bate calitatea. :)
Multumiri lui Ernest pentru articol.

Apropo de (de)zbaterile de zilele trecute din topicul "doar industriale, fara versus"... de ce nu admitem si automatele atunci ?
Ipocrizia e la fel de mare in ambele cazuri, a accepta pe ideea "de gustibus...", ca ce rezulta in final consideram a fi o cafea decenta...

Fara a face morala sau a incerca sa ripostez la o provocare, constat cu amaraciune ca nu putem sa fim toleranti, in sensul acceptarii diversitatii preferintelor subiective, si nu intelegem ca a spune despre cineva, pe care practic nu il cunosti, ca este ipocrit ptr simplul fapt ca îi place si altceva decât ce iti place ție, e la fel de jignitor ca si cand ai acuza de snobism pe cineva care si-a cumparat o scula mai scumpa decat a ta sau doar cafea 85+.
Don't feed the trolls.
Ipocrit

(18-01-2019, 10:06)renatoa Wrote: de ce nu admitem si automatele atunci ?

... pentru ca automatele chiar NU fac espresso ... Cool ... ( unii dintre noi , venim chiar dinspre acea zona ... )

In timp ce altii am ajuns aici fugind de amaraciunile furnizate de industria de cafea mare...

Daca e loc de cafea vending, adică cea mai de jos speță la industriale, ar trebui sa fie loc și de automate.

La modul realist, probabil că nici 10% dintre membrii nu beau espresso după regulile italiene din cafea prăjită după regulile italiene.

Nu cred ca este corect comparația intre cafele industriale/italiene cu autonomate.

Cafea cu stil italian are o anumita istoria: pentru acest tip de cafea au fost inventate espressoarele care le folosim zi de zi. Exista firme specializate in a produce cafea cu stil italian de calitate (nu știu exact, Passalaqua? Tre Forze?). Exista persoane care chiar sunt pasionat de acest stil și le le beau cu placere.

Eu personal nu ma împac cu V60, Aeropress sau cafele cu stil italian, dar înțeleg de ce exista persoane care sunt pasionați de acest tip de cafele.

Autonomatele, în schimb, sunt cu tot altceva: nu fac espresso dar nici măcar o cafea buna. Se umplu de mucegai, se strica des si extrage tot ce este mai rău din cafea. Nu mai este vorba de gusturi ci de sănătate.

Espressoman, de cat am văzut eu, este un loc deschis: exista persoane care folosesc aeropress, alte care folosesc aparate de mii de euro. Unii folosesc doar cafea single origin 90+ SCA, alti, doar blenduri italienesti. Nu este costul aparatelor sau ale cafelei care ne da dreptul de a sta in acest forum, ci dorința de a consuma băuturi de calitate si sa informam corect ce înseamna calitate. O cafea alint-aroma nu are ce sa caute aici, fiind plin de "potentiatori" de miros si bazat pe materia prima proasta. La fel si autonomate. Dar, din punctul meu de vedere, un blend in stil italian de calitate, chiar si cu robusta, are un loc aici, la fel ca aeropres si La Marzocco GS3.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)