Welcome Back Log In Create Account

Cafea in stil italian vs 3rd wave coffee

Dacă tot suntem off-topic:
https://www.cafeeinstein.com/
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

(25-01-2019, 00:04)dev Wrote: ... eu vad un marketing de moda veche care exploatează o nișă.

... Pe undeva ... eu incerc sa-ti intzeleg pledoaria , pentru ca ... dehh ... Cool  ... si eu am baut verzituri un an ' jumate si din tot ce am incercat , am mai ramas in memorie doar cu Trujillo by Claro , cu Yemen by Hedone ... si Tiger Skin Gold  , o Jamaica si o Geisha ... in rest , am cristalizat o masa compacta de " aciditati , care mai de care mai vibrante ... Cool ... " si care pot fi baute , doar cu adaos masiv de Cointreau / Sambuca sau asemanatoare ... ( in cazul meu )

Acum ... pot sa ma intreb si eu , viceversa opiniei tale ... vs . cafea prajita omniroast  , sa nu cumva sa fie un marketing de moda noua  ? ... :D ... ce exploateaza " o nisa "  ... pentru ca in cazul cafelei asteia " adevarate " ( a se citi normale )   care ... spui tu , ca " mascheaza originea cafelei "  eu nu vad nici " o nisa  " ... Cool ... vad in schimb un caracter general / o normalitate  , o multime mare de oameni normali , hotarati sa bea o cafea buna  -  si care dealtfel , nici nu concep sa bea o cafea dizarmonica , ... ale carei singure origini  , zbiara pe o singura nota din ceasca ...   cel putin asta e situatia prin restaurante , terase , cafenele si in diverse ocazii de protocol ...  -  si care privesc nedumeritzi ,  la " o nisai "  de oameni ce par a fi mai ciudati  - exclusivisti , care se chinuie sa le explice celorlalti  / sa demonstreze / sa reinventeze ... cafeaua  ( probabil ca , cu anumiti oameni ... povestea tzine , dar in aceeasi masura sunt convins ca , cu cei mai multi ... nu prea merge ) sau , daca merge totusi - asa k o alta experientza noua , insa  dupa un timp , nici nu mai vor sa auda ... dar sa mai si guste - nici vorba.

Cu sigurantza ca asa as fi patzit si eu , daca in timp ce faceam slalom printre mono- origini , nu ramaneam in pana de cafea ... ca dehh ... cafeaua inspira din punga si expira pe la supapa ... :D ... si infuzie din lemne verzi , e cam greu sa scoti ... Cool ... insa , ce ma deranja pe mine ( ... acum consider ca am dobandit imunitate )  nu era cafeaua in sine ( ... ca era mai veche sau mai proaspata )   ci , doar felul in care era prajita ... abia apoi , veneau si celelalte neajunsuri ( gust limitat pe o directie , aciditate mare , termen de valabilitate  f. mic , si o plaleta restransa de origini  , pe care o folosesc toate prajitoriile autohtone + / - 1-2 varietaluri  ... si alea prajite economic Sad  ... astea toate , se aflau in opozitie directa cu cele 80 de prajitorii Italiene de talie internationala ( ... dintre care 21 napoletane ! )  ... iar in mintea mea , reflexiv s-a produs o segregare gustativa automata ... nu se mai pun aici si cutumele ... ca fara zahar , ca cronometre  , ca Scace si restul de scarpinaturi ...

Eu beau cafeaua prajita si extrasa.espresso  ( 30 -55 Agtron ) din mai multe origini , atent selectate ( ... de catre cei ce stiu si se ocupa de generatii cu treaba asta  ) usor indulcita cu o linguritza mica de miere de albine , intr-o ceasca incalzita si groasa ... si fara , restul de coregrafie ...

Partea buna a alegerii ... este aceea ca , acum nu mai stiu pe care sa o probez mai intai si uneori ma intorc la ce mi-a placut mai mult ... si tot asa , ( ai zic eu ... placere alternativa - schimband miscele bune intre ele - k intr-un potpuriu ) .

Partea mai putin buna  ... o reprezinta disonantza , fatza de o mare parte a comunitatii , insa ... daca eu reusesc sa intzeleg aceasta ( ... pentru ca am experimemtat-o ) si nu ma deranjaza deloc ... o parte din comunitate - dintre care si tu faci parte , nu pot intzelege ... si se simt deranjati pana la frustrare , mai ales cand nici nu si-au gasit locul / sau stilul potrivit cu gustul lor  ... ( e ca treaba aia cu fumatorii si ne-fumatorii ... ).

In concluzie ... nu ar fi mai bine oare , sa-si vada fiecare de drumul sau , pe care si l-a ales in cunostintza de cauza ... si sa ducem impreuna trenul cafelei , k doua linii ce nu se inatalnesc niciodata ... ? ( paralele ... :D ... )

[Image: 0tVYAeg.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

(25-01-2019, 19:03)Levo Wrote: .... si care pot fi baute , doar cu adaos masiv de Cointreau / Sambuca sau asemanatoare ... ( in cazul meu )
LOL :D
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

@Levo daca îți place să adaugi amarul acolo unde el nu exista și să îndulcești amarul prea "amar", nu faci decât sa confirmi cat de alunecoasa e panta gusturilor care nu se discută.

Eu nu cumpăr cafea prăjită de la prajitoriile care nu specifică gradul de prăjire sau nu oferă două alternative de prăjire. Iar prăjirea omniroast fara nicio descriere suplimentara e doar o altă fenta de marketing.

Sau altfel spus, reproduc aproximativ unul din argumentele stupide auzite recent...

"La cafeaua ta nu mai pot sa pun doua linguritze de zahar cum am obiceiul, ca iese prea dulce...
Nu e suficient de amara... si eu fara doua linguritze nu o beau !"

(26-01-2019, 00:07)renatoa Wrote: Sau altfel spus, reproduc aproximativ unul din argumentele stupide auzite recent...

"La cafeaua ta nu mai pot sa pun doua linguritze de zahar cum am obiceiul, ca iese prea dulce...
Nu e suficient de amara... si eu fara doua linguritze nu o beau !"

... :D :D :D ... dar eu pun doar miere de albine muscelene  (  ...  de rapitza  / sau salcam ) , o singura linguritza ... si aia de espresso ( mica , mica de pisica   Sad  )  , e interzis ... ? ( ...si oricum , mierea e cunoscuta de catre omenire cu doar cateva mii de ani inaintea cafelei - si se zice ca ar face bine omului  ... Cool ... )

P.S. - amarul nu provine din miscela  , ci din faptul ca este bauta in alta tzara , decat cea de origine ... :D Tongue ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Levo Wrote:... amarul nu provine din miscela, ci din faptul ca este bauta in alta tzara, decat cea de origine ...

excelent!
poate merita precizata acea 'alta tara': cea in care suntem, atat de ocupati sa traim, adanc marcati, cei mai multi, de traiul duplicitar, ca sa folosesc un eufemism, al genitorilor nostrii, cei care au supravietuit unei selectii controlate!

forumul presupune adunare, roi, stol, turma, haita, herghelie, comunitate - ca s-o spun pe cea dreapta!
adica, exceptand probabil anunturile de vanzare-cumparare, in toate thread-urile ar exista si un aspect social;
concret, in topicul asta, postarile sunt acaparate de o minoritate de membrii activi, de 'oameni de bine' cum se spunea odata, de oameni care fac 'ordine', iar mesajul ascuns este unul de intoleranta, de orgolii scarmanate, de izbucniri revolutionare de tipul: "cine nu e cu noi e impotriva noastra"!
cum ramane atunci cu acea mare majoritate tacuta!?

cred ca se intretine - sa zicem din superficialitate, din lipsa de consideratie si din prea multa... indarjire - o confuzie de falsa opunere intre cafelele 'industriale' si cele artizanale! nu asta e linia de demarcatie!
si cafelele 'industriale' si cele artizanale, pot fi deopotriva rele sau bune!
si un producator artizanal isi poate dori sa ajunga la o capacitate de productie industriala!
facem deci o comparatie 'educata' intre o cafea buna artizanala si una rea de supermarket; sau invers, intre una buna de supermarket si una rea artizanala!?

ar trebui sa facem delimitarea intre (1) cafelele traditionale, totdeauna miscela ("din mai multe origini, atent selectate ( ... de catre cei ce stiu si se ocupa de generatii cu treaba asta)"  si (2) cafelele single origin, supranumite deseori abuziv si cafele de specialitate!
ar trebui sa consideram deci in prima categorie, numai o parte din cafelele de supermarket, precum si unele cafele de prajitorii, chiar artizanale, toate generand o cafea pregatita in stil traditional; miscela de regula!

dar si unele si altele pot fi bune pentru cei ce le agreaza!
si bine-ar fi sa-i respectam pentru preferintele lor si sa-i lasam pe toti in pace sa comunice intre ei, nu sa-i intaratam si invrajbim!

si numai unele se numesc traditionale, adica au un trecut ce merita tolerat, chiar respectat!
si din aceasta perpectiva, aruncarea lor intr-un container cu span, piese rebutate, resturi de uleiuri, caramizi, fier beton, intr-un cuvant, industriale - mi se pare ceva in genul 'revolutiilor culturale' de care ar trebui cu totii sa avem macar o idee...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

(26-01-2019, 19:19)radudani Wrote: ... concret, in topicul asta, postarile sunt acaparate de o minoritate de membrii activi, de 'oameni de bine' cum se spunea odata, de oameni care fac 'ordine', iar mesajul ascuns este unul de intoleranta, de orgolii scarmanate, de izbucniri revolutionare de tipul: "cine nu e cu noi e impotriva noastra"!
Corect! Asta am obsrvat si eu. Sunt 2 sau 3 persoane in forum care, prin activitatea lor, postari zilnice si pe orice subiect, de regula cu o atitudine negativa si zeflemitoare, totdeauna pusi pe impartit dreptatea, doar ei fiind de partea adevarului, fac ca discutiile constructive care au ridicat aceasta comunitate, practic sa dispara. Asta e un semnal de alarma si @Lyvyoo ar trebui să ia atitudine. In fapt, orice discutie cu potential este redusa la o serie de contre care fac ca oamenii care chiar au ceva de spus sa faca un pas in spate, acestia ne fiind dispusi sa coboare discutia la nivelul celor la care faceam referire.

(26-01-2019, 19:19)radudani Wrote: ...
si numai unele se numesc traditionale, adica au un trecut ce merita tolerat, chiar respectat!
si din aceasta perpectiva, aruncarea lor intr-un container cu span, piese rebutate, resturi de uleiuri, caramizi, fier beton, intr-un cuvant, industriale - mi se pare ceva in genul 'revolutiilor culturale' de care ar trebui cu totii sa avem macar o idee...
Aceasta, este din perspectiva mea, cea mai mare ruptura logica din alegatiile celor la care am facut referire. Nu poti afirma ca esti consumator al cafelelor 3W fara a recunoaste ca ai ajuns aici gratie evolutiei, maturizarii, diversificarii abordarii, in timp, a cafelelor 1W si 2W. Sa negi ca acestea exista sau sa le arunci pe toate la gunoi echivalează, din punctul meu de vedere, cu arderea cartilor de istorie că, nu-i așa, prezentul e mai important decât trecutul.
Marturisesc ca ptr. mine informatiile de pe acest forum au fost foarte importante, ajutandu-ma sa imi fac o parere reala despre lumea cafelei espresso si sa iau corect anume hotarari referitor la achizitia echipamenetelor, a cafelelor, a apei etc. Toate acestea nu ar fi foast posibile daca as fi citit doar postarile trolilor la care fac referire.
Reiterez punctul de vedere prezentat mai sus si spun, tragand un SEMNAL DE ALARMA: daca nu se ia atitudine impotriva celor care posteaza fara a avea ce spune, si lasam intoleranta sa puna stapanire pe forum, nivelul acestuia va tot scadea, caci " cel mai destept cedeaza" iar noi ne vedem nevoiti sa citim postarile la toti "castigatorii".
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Trage un semnal de alarmă înspre formulări de genul:

Quote:ar trebui sa facem delimitarea intre (1) cafelele traditionale, totdeauna miscela ("din mai multe origini, atent selectate ( ... de catre cei ce stiu si se ocupa de generatii cu treaba asta)" )  si (2) cafelele single origin, supranumite deseori abuziv si cafele de specialitate!

Cu alte cuvinte, încredere oarbă către "tradițional" și suspiciuni maxime către "ceilalți".

Probabil sunt aspecte care trec nevăzute când rezonează cu simpatiile celor cele ce citesc.

(26-01-2019, 20:47)dev Wrote: Trage un semnal de alarmă înspre formulări de genul:

Quote:ar trebui sa facem delimitarea intre (1) cafelele traditionale, totdeauna miscela ("din mai multe origini, atent selectate ( ... de catre cei ce stiu si se ocupa de generatii cu treaba asta)" )  si (2) cafelele single origin, supranumite deseori abuziv si cafele de specialitate!

Cu alte cuvinte, încredere oarbă către "tradițional" și suspiciuni maxime către "ceilalți".

Probabil sunt aspecte care trec nevăzute când rezonează cu simpatiile celor cele ce citesc.
Asa cum spuneam
(26-01-2019, 20:29)Cip Wrote: ... atitudine negativa si zeflemitoare, totdeauna pusi pe impartit dreptatea, doar ei fiind de partea adevarului, fac ca discutiile constructive care au ridicat aceasta comunitate, practic sa dispara. Asta e un semnal de alarma ...
Am citit si recitit fragmentul citat de tine si nu imi dau seama cum de tu l-ai interpretat așa... ptr tine voi explica logica afirmatiilor lui @radudani ... "cei ce stiu si se ocupa de generatii cu treaba asta" adica au experienta acumulata in ani si sunt validati de cumpararea produsului lor, de generatii caci, nu ai cum sa produci de generatii fara a vinde de generatii - dai faliment; deci afirmatia lui e corecta si nu tine de acordarea increderii ci intelegerea unui mecanism de piata ... "cafelele single origin, supranumite deseori abuziv si cafele de specialitate" ... crezi ca e falsa afirmatia? Crezi ca toate cafelele single origin sunt 85 ÷ 90+? Am citit pe undeva ca, cafelele 95+ pana la 100, reprezinta doar 1% din productia globala de cafea ... de ce crezi ca printre negustorii de cafea nu ar fi unii pusi doar pe profit, asa cum sunt unii din negustorii care vind alte bunuri?
Problema ta e ca iei totul personal, raportezi doar la experienta ta care, cat de vasta ar fi, e totusi limitata, ... principalul motiv ptr care apar forumurile este sa impartim din experientele noastre ptr a beneficia de cunostintele acumulate in comunitate si nu de a arata ca doar noi avem drptate, doar calea noastra este dreapta iar restul trrebuie sa ne creada, fara a cerceta, precum oile ciobanul.

Eu nu suport dubla măsură: adică de ce e ok sa apreciem prajitorii tradiționali ca și cum nu s-ar ascunde sub umbrela corporațiilor care fac totul pentru profit dar în aceeași frază acuzam micii prajitori că înșeală și caută exclusiv numai profit.

Cafeaua de specialitate începe de la 80 de puncte după criteriile SCA, nu 85.

Motivul pentru care nu exista cafea tradițională de specialitate, dincolo de considerentele pecuniare care ar micșora marja de profit, este simplu fapt că nu ai nimic pozitiv de obținut daca prăjești o cafea de 70 de puncte, sau una peste 80, dincolo de un anumit grad de prăjire, adică mai tradițional.

E ok să preferăm un anumit tip de cafea dar nu e deloc ok sa aruncam acuzații nefondate asupra a tot ce înseamnă cafea de specialitate.

(26-01-2019, 20:47)dev Wrote: Cu alte cuvinte, încredere oarbă către "tradițional" și suspiciuni maxime către "ceilalți".

... Am impresia ca tu doresti sa fie exact  invers ... adica incredere maxima in " ceilalti " si neincredere in " traditional " ... asta se numeste in limbajul meu , erezie ... si ereticii , in evul mediu , erau arsi pe rug ... Sleepy ... ( cu tot cu erezia lor )  ceea ce , nu mai este cazul acum ... :D ...
     ... Pai nu cu bucati din traditional ai crescut ... ?...  s au te-ai nascut direct in 3rd wave ...

Referitor la " ceilalti " ... - prajitoriile artizanale ( ... de regula particulare si mai mici ) sunt o mare sansa si o binefacere pentru cei ce iubesc cafeaua , aducand o cafea mai proaspata ( ... atat cat le permite bugetul si recuperarea lui - si strangulat de o piatza mereu in cautare de senzational gustativ ... la pretzuri cat mai mici )

Prajitoriile autohtone , ofera posibilitatea testarii si a achizitiei in cantitati suficiente oricarui home -usar , a cafelei single - origin , sigur ... in limita celor catorva varietaluri aduse in stoc ...  ce este rau in asta ? ... modul de intrebuintzare a cafelei , ... faptul ca nu este prajita pe gustul / sau la cererea beneficiarului ( ... deci nu neaparat omniroast in ton cu moda - pentru ca , nu toti prefera V60  ) si apoi doar cateva dintre prajitoriile bune de la noi , s-au ostenit sa produca un blend propriu ( mai bun sau mai rau - asta , numai beneficiarul o poate stabili , in raport cu asteptarile si gustul propriu ).

Bineintzeles , ca cei mai avantajati aici , sunt cei ce cumpara cafea verde si o prajesc singuri acasa asa cum doresc dansii , deci  in conformitate cu cerintzele varietalului respectiv ... asta daca stiu ce fac dar , putini dintre colegii nostri au reusit sa-si formeze retzete proprii ( ... combinatii rezonabile , din SO - uri bine proportzionate de gustul propriu  )

Sunt acuzat ca sustin miscelele italiene ... DA , asa este si consider ca este cea mai sigura , eficienta si ieftina metoda , de a bea o cafea buna extrasa prin metoda espresso. De ce ... ?

Cu ceva timp in urma , am testat cateva SO -uri autohtone pentru a face cunostintza cu " materialul " insa absolut toate incercarile mele de a combina soiurile  / varietalurile ( ... care mi-au placut oarecum baute separat ... dar , cand le-am pus impreuna ( ... in mai multe proportii si  grade de prajire )  rezultatul a fost mult sub asteptari si nu reuseau sa concureze nici cu o miscela slaba sau mai rau ... degustata in orb , primeam un feedback de genul - Jacobs e mult mai buna  , sau Gimoka e cafea adevarata , nu asta ... Sad ...

Autohipnotizat de subiectivismul propriu , am continuat sa amestec si soiuri nobile de cafea ( gen Jamaica , Geisha ) cu alte cafele - asa zise de specialitate ... rezultatul ... o pierdere de vreme , nu reuseam prin comparatie , sa egalez o miscela medie ... Insa , prajite si baute separat , cafelele nobile SO  , sunt singura justificare a unui prajitor la casa omului ... pentru ca soiurile / varietalurile nobile sau rare , NU merita sa fie amestecate cu nimic,  fiind intradevar bune / gustoase nativ - dar cu un pret pe masura .

Cu exceptia cazului cand exista o combinatie proprie reusita si apreciata , sau din motive economice intemeiate ... ( desi pe mine  , m-a costat mai mult achizitia  , prajirea si amestecul mai multor SO -uri in cantitati relativ mici ... iar rezultatul  f. modest ) - se justifica oarecum , in cazul consumului uzual de soiuri nobile sau cand tipul de prajire dorit , nu se gaseste la prajitoriile autohtone.

Nu pot fi de acord cu extragerea unei cafele verzi SO ( Agtron 70 -90 )  , prin metoda espresso - indiferent de calitatea sculelor folosite - si rezultatul , sa fie numit espresso ( erzie ! ) , nici macar in cazul soiurilor nobile ...

Reusind sa raman destul de des fara cafea de consum  ( ... ba era la degazat , ba nu aveam prajita suficienta ) am apelat la cei ce stiu sa faca asta ( la miscele ) si mai stiu sa si conserve pe un termen mai lung rezultatul ... )  satisfactia a fost garantata si cu o investitie substantial mai mica ... am gresit ? ... poate , dar am invatzat ca nu tot ce zboara este espresso ...

Pentru cei ce prefera metodele alternative de preparare a cafelei ( ... non -espresso , ibrik , moka pot , cuccumella ... )  prajirea omniroast actuala si la moda , cat si pentru cei ce folosesc espressoare adaptate ( ... cu profilari de toate felurile  , PID -uri , padele , bretele etc ... este mana cereasca - pentru ei miscela nu reprezinta o alegere ... rezultatul va fi sub asteptari ...

Concluzionand putin , ceea ce am scris aici , reprezinta doar parerea personala -  in urma experimentelor facute pe resurse proprii si asumandu-mi in totalitate rezultatele  ( nu am avut cobai de teste ... :D ... decat degustatori neavizati , dar cinstiti ).

Deci " traditionalul " este de preferat ( ... si salvator )  in cazul in care  , nu exista un amestec reusit ( blend  , miscela proprie verificata )  sau o cafea nobila pentru degustare ... in rest,  fiecare sa bea ce poate si cum poate ... ce este esential , este sa-i si placa ce bea ... sa nu se imbete cu apa rece de izvor -  ca bea espresso.
               Celelalte metode de preparare , se supun altor reguli , ce nu  constituie obiectul meu de studiu principal - pentru ca nu consum  ... ( imi place espresso ... si bauturile pe baza de espresso  Cool ... si  din acest motiv sunt pe forumul espressoman ).

[Image: hy9mf3t.jpg]

"cei ce stiu si se ocupa de generatii cu treaba asta"

e un citat din cele spuse de Levo mai sus (#182)!

pentru a face din cafea o bautura populara, de-a lungul atator crize economice si razboaie, italienii au folosit soiuri ieftine de cafea, nu cafea proasta (veche, stricata etc.) si au dezvoltat o arta a amestecului de soiuri; dar ceea ce a facut baubila bautura lor traditionala din baruri, au fost masinile... concepute, si perfectionate de inginerii lor;
in respectul meu pentru cafeaua buna si bine preparata, am lasat un loc larg pentru felul in care italienii isi beau cafeaua, pentru invatatura, traditiile si masinile lor, care identifica mai mult de un secol in lumea buna a cafelei;
(dintr-o postare din 2016)

de-a lungul timpului, am tot incercat sa atrag atentia ca espresso, bautura careia ii recunosc si eu aceasta denumire, se face peste tot din amestecuri de cafele! la inceput, aceasta era o necesitate de natura economica: un blend bine mestesugit da o extractie mai buna decat oricare dintre componente, mai ales daca acestea sunt ieftine!
in plus, isi pastreaza calitatile mult timp, mai ales daca se asociaza cu o robusta bine aleasa!
cafeaua folosita pentru espresso era ieftina, pentru ca era destinata nu unei elite de fitze, ci oamenilor simplii, care se duc sau se intorc de la lucru si se opresc la barul... din colt!
cerinta aceasta de espresso ieftin si placut la gust a creat mestesugul blenduirii cafelei!
un blend de cafea poate fi mestesugit sa dea aceleasi rezultate de-a lungul anilor chiar! in timp ce o single origin este o oferta sezoniera; asa e in... agricultura Smile

da, persistenta asta, consistency-ul acela, e o cerinta comerciala; de a oferi la cat mai multi, sanse egale la plecare!
doar platesc pentru asta...
un vin de soi nobil va persista in lume in masura in care este si mult! si va putea fi comparat, la fel ca si un coniac nobil, sau un whisky bine mestesugit! oricare dintre acestea poate fi portionat ca martor ani, sau poate decenii!
cat rezista o cana de espresso?! niste zeci de secunde, sau minute?! si in timp ce in mostra de bautura alcoolica pastrata in timp persista toata informatia care a dus la calificativul primit, extractul de cafea din cana poarta toate semnele degradarii in prelucrare - atat in prajire, cat si in procesare in masini; de fiecare data, pentru fiecare locatie, altceva!

dece spun astea? pentru ca miscela si cafeaua espresso traditionala, redau majoritatii celor ce o practica, sanse egale in a se bucura de ea!
so what?! la fel sa se bucure, fiecare dintre noi, in mediul sau de lucru si consum! fara refrene de tipul "ca care din noi e mai mare"! 

frumoasa pledoaria lui Mark Overly despre miscela (What makes a good espresso) din care am reprodus si eu mai demult in forum:
...I was working behind the espresso machine when a little old Italian lady came up and ordered a double espresso. I made the espresso and she disappeared around the corner. A short time later she returned the demitasse and saucer and said, "Your blender, he is a genius." It was, and still is, the highest praise from the best authority I could ever have.
 Notice that she praised the blender of the espresso; not the Roaster, the Coffee Buyer, or even the Barista. The Blender, to her, was the craftsman.

...the 4 M's. ... Miscela, the coffee. Literally, the blend.

...While in Houston at the Specialty Coffee Conference I had dinner with some Italian friends who complained they couldn't find a decent espresso at the show. "Nobody knows how to blend, here," they lamented.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

(26-01-2019, 22:35)dev Wrote: Eu nu suport dubla măsură: adică de ce e ok sa apreciem prajitorii tradiționali ca și cum nu s-ar ascunde sub umbrela corporațiilor care fac totul pentru profit dar în aceeași frază acuzam micii prajitori că înșeală și caută exclusiv numai profit.
OK ... este ultima oara cand iti mai raspund ... Te rog, mai citeste o data postul meu, la care faci referire in cele de mai sus, si observa ca, in mod intentionat, nu am facut referire la mici prajitori ci la negustori, care nu e acelasi lucru si nu i-am luat pe toti, de-a valma, ci am specificat "unii" ... nu umblu cu dubla masura ci, pur si simplu, imi place si cafeaua proaspat prajita si cea second wave, sau clasica, sau italiana sau cum vrei tu sa îi spui. Singurul lucru care nu imi place este prea multa aciditate neplacuta ( dupa gustul meu) in cafea. Cu toate astea, daca te uiti la postarile mele vei vedea ca nu fac nici o referire mai mult sau mai putin rautacioasa la acest tip de cafea sau la cei ce o prefera ptr ca inteleg complexitatea preferintelor umane si RESPECT alegerile personale.
https://dexonline.ro/intrare/unul/59465

(26-01-2019, 22:35)dev Wrote: Mtivul pentru care nu exista cafea tradițională de specialitate, dincolo de considerentele pecuniare care ar micșora marja de profit, este simplu fapt că nu ai nimic pozitiv de obținut daca prăjești o cafea de 70 de puncte, sau una peste 80, dincolo de un anumit grad de prăjire, adică mai tradițional.
Pentru a demonta si aceasta afirmatie ...
https://youtu.be/I1QoHVd4t0c

E foarte usor sa dam sentinte din spatele anonimatului: "unii", "altii", fac si desfac, vand marfa veche abuzand de "specialiate" etc. Hai sa nominalizam experientele neplacute ca sa ajutam colegii, in spiritul unei comunitati. 

Nu-mi dau seama cat e retorica si cat e naivitate:
Quote:Crezi ca toate cafelele single origin sunt 85 ÷ 90+? Am citit pe undeva ca, cafelele 95+ pana la 100, reprezinta doar 1% din productia globala de cafea ... de ce crezi ca printre negustorii de cafea nu ar fi unii pusi doar pe profit, asa cum sunt unii din negustorii care vind alte bunuri?

Am pus eu egal intre single origin si cafea de specialitate? Single origin poate fi orice cafea si sunt multe branduri comerciale/industriale  care vand cafea "single origin". Fiecare e liber sa cumpere ce vrea si de unde vrea dar nimic nu scuza lipsa de informare sau cererea informatiilor atunci cand ele nu sunt dispoinibile, bineinteles apriori achizitiei. 

@Levo agatarea asta de espresso traditional imi aminteste de felul in care au reactionat admiratorii fotografiei analogice in momentul in care digitalul prindea avant. In acelasi timp, un prieten fotograf, care se apropie acum de 70 de ani si care a trecut prin toate etapele analogice, a descris trecerea la digital ca o imensa usurare.

(27-01-2019, 00:16)dev Wrote: @Levo agatarea asta de espresso traditional imi aminteste de felul in care au reactionat admiratorii fotografiei analogice in momentul in care digitalul prindea avant. In acelasi timp, un prieten fotograf, care se apropie acum de 70 de ani si care a trecut prin toate etapele analogice, a descris trecerea la digital ca o imensa usurare.

... De asta se chinuie de cativa ani sa mareasca senzorul de la APS-C/ H , la full frame , inclusiv la mirrorless ,  k sa imite cumva stravechiul 35 mm ...? :D ... ( halal usurare ! )
              Cu putina sansa , peste cativa ani , ai sa -ti doresti sa mai vezi cafea boabe si " agatzatul " asta de traditional or sa-ti para ,  k parfumurile frantzuzesti vechi ... Cool ... ( iubite , regretate si de negasit ).
              Viitorul ... se contureaza dintr-un prezent , pe baza de cialde si capsule ... care priveste spre roboti  ce vor inlocui total  operatorii umani , de la procesare pana la preparare - partea proasta , ... este ca tot oamenii vor bea rezultatul ... si nu vor sti ce beau ... Sad ...

Quote: Nu pot fi de acord cu extragerea unei cafele verzi SO ( Agtron 70 -90 )  , prin metoda espresso - indiferent de calitatea sculelor folosite - si rezultatul , sa fie numit espresso ( erzie ! ) , nici macar in cazul soiurilor nobile ...

Recomand ca citatul asta sa fie pus undeva pe perete, la intrarea in casa oricarui "espressoman"
(gluma)

In general nu lupt pentru a convinge pe cineva de parerile mele, sunt egoist din fire si am falsa impresie ca in felul asta ma bucur doar eu singur ce ceva frumos, in timp ce altii habar nu au cu ce se mananca Wink

Consum cafea la modul aproape abuziv, zi de zi, de fix 25 de ani. De 19 am inceput sa-mi doresc sa invat una-alta despre asta, mai mut decat sa pun un ibric pe foc sau sa apas butonul de ON de la filtru.

In utlimii 8-9 ani am incercat sa duc procesul de cunoastere al prepararii cafelei la nivelul de stiinta. Putine lucruri le pot formula totusi ca sentinta dupa atata timp. Dar una din ele ar fi ca, intr-adevar - nu orice cafea, fie ea cu punctaj sub 70 sau de 96 - poate ajunge in ceasca ca espresso. Si m-am convins de asta nu acasa, in bucatarie, pe aparatele mele modeste de uz casnic, ci pe la aproximativ 50 de cafenele de "specialitate" din tara, si la vreo 20-30 din capitalele Europei. Cum am facut asta: in fiecare din ele gustam 1-2-3 cafele, preparate la drip, fresh press, ibric, syphon si apoi pe masini espresso. 99% din toate cafelele alea erau niste minunatii preparate prin orice metoda alternativa, dar, din pucntul meu de vedere, un "fail" extrase espresso. Si faptul asta nu a constituit nici macar o singura data o exceptie. Cu toate EK43, si Vulcano si Robur si modelele de top La Marzocco, Slayer, KVDW, manuite de baristi campioni, cu cafele de la prajitori campioni. Da, poate au fost si cazuri cand in ceasca aveam o bautura bunicica, draguta, interesanta. Si era cafea. Dar nu era ESPRESSO. Si DA, consum si cafea prajita light/medium SO cel putin o data pe zi! Si multe imi plac de n-am cuvinte sa descriu. Dar din ea nu faci Espresso, indiferent de metoda de preparare.

Acu, poate depinde si de varsta omului, ca eu sunt mai grizonat asa, de la o vreme,  de experianta personala si momentul cand a avut ea loc pt prima data pe axa spatio-temporala. Dar prima mea amintire cu un shot de espresso in ceasca, pe care o tin minte mai ceva ca primul sarut, nu are nimic in comun cu ceea ce primim azi in cafenelele de top ale lumii, cu toate ca tehnologia a evoluat ireal de mult in ultimii 15-20 de ani in acest domeniu.

ps.: personal, mi-ar face o foarte mare placere, si nu numai mie cred, daca colegul nostru @VladP ar dori sa impartaseasca mai pe larg despre espresso-ul pe care l-a baut la Bracciano acu cativa ani, si cum l-ar descrie comparativ cu bautura servita sub numele de espresso, in mai toate cafenelele 3-4th wave din prezent.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

(27-01-2019, 00:38)Levo Wrote:
(27-01-2019, 00:16)dev Wrote: @Levo agatarea asta de espresso traditional imi aminteste de felul in care au reactionat admiratorii fotografiei analogice in momentul in care digitalul prindea avant. In acelasi timp, un prieten fotograf, care se apropie acum de 70 de ani si care a trecut prin toate etapele analogice, a descris trecerea la digital ca o imensa usurare.

... De asta se chinuie de cativa ani sa mareasca senzorul de la APS-C/ H , la full frame , inclusiv la mirrorless ,  k sa imite cumva stravechiul 35 mm ...? :D ... ( halal usurare ! )
              Cu putina sansa , peste cativa ani , ai sa -ti doresti sa mai vezi cafea boabe si " agatzatul " asta de traditional or sa-ti para ,  k parfumurile frantzuzesti vechi ... Cool ... ( iubite , regretate si de negasit ).
              Viitorul ... se contureaza dintr-un prezent , pe baza de cialde si capsule ... care priveste spre roboti  ce vor inlocui total  operatorii umani , de la procesare pana la preparare - partea proasta , ... este ca tot oamenii vor bea rezultatul ... si nu vor sti ce beau ... Sad ...
Eu as fi mulțumit daca peste câțiva ani nu mai vedem ulei pe boabe in cafenele obișnuite.

Nu mă sperie nici roboții nici capsulatele fiindcă nu înlocuiesc experiența hands on pe care o oferă un setup espresso.

Și mai cred că gustul de "espresso adevărat" a avut 50-60 de ani în care a fost singura opțiune. Iar generațiile care vin sigur nu se vor "regăsi" într-o ceașcă de espresso tradițional așa cum aproape nimeni nu mai trage film daca are opțiunea digitalului.

Nu inteleg de ce se discuta pe subiectul acesta cu abordari asa de opuse si incrancenate.
Oare exista dubii despre ce inseamna calitate inferioara si superioara? 
Popularitatea sau preferintele personale definesc calitatea unui produs?
Calificarea unui produs de masa ca produs inferior inseamna lipsa de respect?
Eu asa stiu ca, in principiu, produsul de masa este inferior produsului de origine. Aceasta este abordarea larg acceptata, chiar daca unele cazuri concrete o contrazic. Nu am vazut nicaieri alta abordare, cu exceptia unor postari de pe forumul nostru. 
Putem considera ca un vin de masa fara nici o alta indicatie este superior unui vin cu indicatie de origine, produs din struguri la maturitate deplina sau tarzie? 
Cafeaua comerciala este in principiu produs de masa, cred ca rar as putea s-o incadrez la produs de origine. Cafeaua de specialitate vine intotdeauna cu indicatii de origine, are trasabilitate si transparenta, uneori are note de degustare acordate de experti recunoscuti.
Deranjeaza prajirea light de la cafeaua de specialitate? Se va praji mai intens si tot va fi mai gustoasa si mai sanatoasa decat cafeaua de masa.
Ne descalifica preferintele pentru produse calitativ inferioare? Nu cred. Daca de obicei prefer vinul de masa in locul vinului de origine, sau o palinca de casa in locul unui coniac fin, nu ma simt inferior in nici un fel.
Extractii reusite din cafeaua preferata!

(27-01-2019, 14:31)mirceat Wrote: Extractii reusite din cafeaua preferata!

... Multzumim frumos , asemeni si tie ... :D ...

[Image: e6SecNB.jpg]

De ce se discuta pe subiectul asta cu abordari asa de opuse? Simplu, pentru ca abordarile sunt ...opuse. De ce se discuta asa de incrancenat? Simplu si aici, pentru ca la discutie participa trollul si vanatorul de postari numarul unu al forumului. Asa discuta mnealui pe toate subiectele, nu numai pe acesta. Oricum, parca s a mai domolit de cand i a fost zburat afara din forum tovarasul de arogante.

Cu vinul, altfel se face comparatia. Vorbim de calitatea boabelor de struguri sau de calitatea vinului?  Cafeaua de specialitate se lauda cu boabe impecabile din care iti faci tu insuti vinul, cafeaua italiana se lauda cu un vin foarte gustos. Si cred ca e simpla alegerea de vreme ce fiecare o face pentru el. Daca te intereseaza trasabilitatea , sanatatea si originea bobului de strugure, iti cumperi strugurii la kilogram si faci vin cum stii mai bine daca iti place cum iese. Daca ai incredere in viticultor si iti place gustul vinului pe care il face, iti cumperi strugurii  de la el in proportia si soiurile alese de el.

Calitatea inferioara si superioara este discutabila in afara unui standard de calitate acceptat de ambele parti. Cafeaua de specialitate are standarde de calitate la care celelalte cafele nu se prea raporteaza. Deci de vreme ce nu exista norme si valori comune , nu exista nici in privinta calitatii consens. Mai mult chiar, observam ca fiecare tabara are perceptia ei asupra calitatii. Nu inteleg de ce vorbim despre calitate in loc sa vorbim despre gust. Notiunile sunt relevante doar in sanul comunitatilor care adera la ele altfel fiecare vorbeste pe limba lui.

Intrebarea mea e alta, de ce e atat de greu de internalizat vorba aia latino-romano-minoritara ca nu te ...in gustul omului?
Pe.De.Dienes 109 N, v60

@mirceat nu e vorba de complexe de inferioritate sau superioritate cat e despre promovarea unor produse provenite dintr-o industrie de consum care nu aduce niciun beneficiu pe termen lung. Cât timp consumam aceleași produse corporatiste vândute la aceleași prețuri imbatabile nu contribuim cu nimic la schimbarea perspectivei. Nu câștigăm nici noi ca și consumatori, nici cei care cultivă cafeaua pe care noi o consumăm.

Cât câștigă un fermier.
Poate trai un fermier cu ce castiga?.

Si articolul despre prajire e interesant:

https://directcoffee.net/en/about-good-c...-roasting/
Quote:The tricks of the industryThere is no time for slow roasting in industrial processes. Instead of the traditional drum roaster, which takes about 15 minutes, the coffee beans in industry are shock-roasted in just 90 seconds. The lack of time is supposed to be compensated by the more than twice as high temperature of 500°C. The result of all this haste is that the beans are burned outside and the chlorogenic acid is not sufficiently degraded inside. The coffee tastes burnt and is also bad for the stomach. You can do that – if the quality of the green coffee was not good anyway and you want to cover it up with a strong roasting aroma.

Nu stiu cat e de adevarat dar e plauzibil.

(27-01-2019, 17:08)nechezol Wrote: De ce se discuta pe subiectul asta cu abordari asa de opuse? Simplu, pentru ca abordarile sunt ...opuse. De ce se discuta asa de incrancenat? Simplu si aici, pentru ca la discutie participa trollul si vanatorul de postari numarul unu al forumului. Asa discuta mnealui pe toate subiectele, nu numai pe acesta. Oricum, parca s a mai domolit de cand i a fost zburat afara din forum tovarasul de arogante.

Fara suparare, mie mi se pare ca tu vanezi postari, numa' zic Rolleyes

@dev si @mirceat au cele mai bine argumentate si rationale posturi, mai mult de-atata nu mai prea ai ce sa spui fara s-o dai in offtopic.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Nicio problema, la fel ca la cafea, gusturile in materie de colegul troll nu se disputa. Insa, ca regula generala, pe forum si in viata, afirmatiile trebuie argumentate cu argumente valide, nu cu pseudo gandiri. Doua exemple:

1. "Am baut toate cafelele italian style si toate mi se par amare." Desi la nivel individual poate fi adevarat, ca argument in discutie e ridicol sa ai pretentia ca gustul tau sa fie opozabil unei mase uriase de consumatori. Am mai spus o, ce argument aduci cand celalalt iti aduce ineptia in oglinda" Am baut tot ce inseamna 3rd wave si toate sunt acre"?

2."O industrie de consum care nu aduce nimic bun pe termen lung, bla bla bla". In primul rand a adus democratizarea gustului pentru cafea. Fata de acum o suta de ani cand consumul de cafea era generalizat doar in randul unei elite si in randul unei subtiri paturi urbane, astazi consumul de cafea este generalizat in toate straturile sociale. Inteleg ca pentru unii e un lucru rau si e cam greu de inteles aceasta atitudine elitist-conservatoare provenind de la reprezentatii unui popor aflat abia la a treia generatie incaltata. In plus, daca cafeaua de specialitate s ar generaliza si gustul comun ar opta catre aceasta, pretul ar exploda pur si simplu, oferta nu ar putea satisface cererea nici daca s ar dubla suprafetele si toate ar fi ferme apartinand acestei industrii. Industria de consum a facut mai mult bine omenirii decat digitalizarea, a adus bunurile si serviciile la scara larga si preturi avantajoase populatiei. 

Inteleg ca pentru unii exemplele de mai sus sunt argumente imbatabile in discutie asa ca le doresc sanatate, ca i mai buna decat toate. Si evident, asteptam la discutie pe oricine care isi pune cat de cat gandurile in ordine.
Pe.De.Dienes 109 N, v60

Ce se intampla cand o corporatie decide sa-si produca cafeaua verde:

Citind reclama asta de azi, toate descrierile alea imi provoaca orice numai pofta nu...

https://republica.ro/lasa-te-sedus-cauta...e-meriti_2

PS: cam acelasi sentiment ca si videoclip-ul despre ugandezi...

Zicea cineva mai sus de curiozitate morbidă. Eu am avut. Am cumpărat Passalacqua Harem. Încă mai sufăr traume. Mi-am adus aminte de o Brazilia verde ieftina pe care am prajit-o pentru latte de a iesit uleiul din ea. După câteva încercări cu Passalacqua am rasnit și cărbunele meu. Nu am simțit diferență. Același gust de ars, o avalanșă de fum care astupă defapt orice nuanță a ceea ce a fost odată aromă. Mă gândesc, dacă as prăji la fel de intens fasole, porumb și alte cereale ar fi mare diferență la gust?

Eu cred că toți cei pasionați de acest gen de prăjire ar fi bine sa cumpere cea mai proastă cafea verde la 20-30 lei/kg, să o prăjească până iese uleiul din ea, chiar și în cratiță, și o să aibă o cafea ,,reușită" și proaspătă la 25-35 lei/kg. O cafea verde de specialitate distrusă astfel va avea cam același gust ca o cafea verde de duzină uitată prin depozite.

Partea buna este că dacă pui două lingurițe de zahăr in ea este chiar interesantă. Dar la fel este și cafeaua de 20 de lei/kg, prăjită intens de mine. Singurul inconvenient este că degazarea durează cel puțin 2 săptămâni și mirosul emanat este [emoji40].

O astfel de cafea ar putea fi interesantă în băuturile pe baza de lapte și nu o consider personal un deșeu (ba chiar și eu prăjesc astfel atunci când am cafea verde de calitate proastă) dar o astfel de prăjire o poate incerca oricine acasă iar calitatea boabelor nu are aproape nicio relevanță in această situație... Am pe mâini un miros pregnant de ars, cam ca acela de la grătar, până pui carnea pe el.[emoji16][Image: f70c8ac02f6fe1b706799cb7abb75f1f.jpg][Image: f26bc7cbfdbea3b7dee90eb17e39d6da.jpg]
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Am facut greseala sa deschid a doua poza, cu boabele... cred ca nu mai dorm la noapte...

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)