(26-01-2019, 20:47)dev Wrote: Cu alte cuvinte, încredere oarbă către "tradițional" și suspiciuni maxime către "ceilalți".
... Am impresia ca tu doresti sa fie exact invers ... adica incredere maxima in " ceilalti " si neincredere in " traditional " ... asta se numeste in limbajul meu ,
erezie ... si ereticii , in evul mediu , erau arsi pe rug ...

... ( cu tot cu erezia lor ) ceea ce , nu mai este cazul acum ... :D ...
... Pai nu cu bucati din traditional ai crescut ... ?... s au te-ai nascut direct in 3rd wave ...
Referitor la " ceilalti " ... - prajitoriile artizanale ( ... de regula particulare si mai mici ) sunt o mare sansa si o binefacere pentru cei ce iubesc cafeaua , aducand o cafea mai proaspata ( ... atat cat le permite bugetul si recuperarea lui - si strangulat de o piatza mereu in cautare de senzational gustativ ... la pretzuri cat mai mici )
Prajitoriile autohtone , ofera posibilitatea testarii si a achizitiei in cantitati suficiente oricarui home -usar , a cafelei single - origin , sigur ... in limita celor catorva varietaluri aduse in stoc ... ce este rau in asta ? ... modul de intrebuintzare a cafelei , ... faptul ca nu este prajita pe gustul / sau la cererea beneficiarului ( ... deci nu neaparat omniroast in ton cu moda - pentru ca , nu toti prefera V60 ) si apoi doar cateva dintre prajitoriile bune de la noi , s-au ostenit sa produca un blend propriu ( mai bun sau mai rau - asta , numai beneficiarul o poate stabili , in raport cu asteptarile si gustul propriu ).
Bineintzeles , ca cei mai avantajati aici , sunt cei ce cumpara cafea verde si o prajesc singuri acasa asa cum doresc dansii , deci in conformitate cu cerintzele varietalului respectiv ... asta daca stiu ce fac dar , putini dintre colegii nostri au reusit sa-si formeze retzete proprii ( ... combinatii rezonabile , din SO - uri bine proportzionate de gustul propriu )
Sunt acuzat ca sustin miscelele italiene ... DA , asa este si consider ca este cea mai sigura , eficienta si ieftina metoda , de a bea o cafea buna extrasa prin metoda espresso. De ce ... ?
Cu ceva timp in urma , am testat cateva SO -uri autohtone pentru a face cunostintza cu " materialul " insa absolut toate incercarile mele de a combina soiurile / varietalurile ( ... care mi-au placut oarecum baute separat ... dar , cand le-am pus impreuna ( ... in mai multe proportii si grade de prajire ) rezultatul a fost mult sub asteptari si nu reuseau sa concureze nici cu o miscela slaba sau mai rau ... degustata in orb , primeam un feedback de genul - Jacobs e mult mai buna , sau Gimoka e cafea adevarata , nu asta ...

...
Autohipnotizat de subiectivismul propriu , am continuat sa amestec si soiuri nobile de cafea ( gen Jamaica , Geisha ) cu alte cafele - asa zise de specialitate ... rezultatul ... o pierdere de vreme , nu reuseam prin comparatie , sa egalez o miscela medie ... Insa , prajite si baute separat , cafelele nobile SO , sunt singura justificare a unui prajitor la casa omului ... pentru ca soiurile / varietalurile nobile sau rare , NU merita sa fie amestecate cu nimic, fiind intradevar bune / gustoase nativ - dar cu un pret pe masura .
Cu exceptia cazului cand exista o combinatie proprie reusita si apreciata , sau din motive economice intemeiate ... ( desi pe mine , m-a costat mai mult achizitia , prajirea si amestecul mai multor SO -uri in cantitati relativ mici ... iar rezultatul f. modest ) - se justifica oarecum , in cazul consumului uzual de soiuri nobile sau cand tipul de prajire dorit , nu se gaseste la prajitoriile autohtone.
Nu pot fi de acord cu extragerea unei cafele verzi SO ( Agtron 70 -90 ) , prin metoda espresso - indiferent de calitatea sculelor folosite - si rezultatul , sa fie numit espresso (
erzie ! ) , nici macar in cazul soiurilor nobile ...
Reusind sa raman destul de des fara cafea de consum ( ... ba era la degazat , ba nu aveam prajita suficienta ) am apelat la cei ce stiu sa faca asta ( la miscele ) si mai stiu sa si conserve pe un termen mai lung rezultatul ... ) satisfactia a fost garantata si cu o investitie substantial mai mica ... am gresit ? ... poate , dar am invatzat ca nu tot ce zboara este espresso ...
Pentru cei ce prefera metodele alternative de preparare a cafelei ( ... non -espresso , ibrik , moka pot , cuccumella ... ) prajirea omniroast actuala si la moda , cat si pentru cei ce folosesc espressoare adaptate ( ... cu profilari de toate felurile , PID -uri , padele , bretele etc ... este mana cereasca - pentru ei miscela nu reprezinta o alegere ... rezultatul va fi sub asteptari ...
Concluzionand putin , ceea ce am scris aici , reprezinta doar parerea personala - in urma experimentelor facute pe resurse proprii si asumandu-mi in totalitate rezultatele ( nu am avut cobai de teste ... :D ... decat degustatori neavizati , dar cinstiti ).
Deci " traditionalul " este de preferat ( ... si salvator ) in cazul in care , nu exista un amestec reusit ( blend , miscela proprie verificata ) sau o cafea nobila pentru degustare ... in rest, fiecare sa bea ce poate si cum poate ... ce este esential , este sa-i si placa ce bea ... sa nu se imbete cu apa rece de izvor - ca bea espresso.
Celelalte metode de preparare , se supun altor reguli , ce nu constituie obiectul meu de studiu principal - pentru ca nu consum ... ( imi place espresso ... si bauturile pe baza de espresso

... si din acest motiv sunt pe forumul espressoman ).
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...