(27-03-2019, 15:15)razvanro Wrote: Știți ce recompensează sistemul de evaluare SCA și CQI? Complexitatea!
Probabil cei care iau cafeaua in serios ar trebui sa-i multumeasca lui Razvan, e o sinteza de informatii pentru profesionisti. Pentru majoritatea, am retinut ce am citat mai sus : punctajul unei cafele reflecta
complexitatea, nu cat de buna este acea cafea. Pentru ca bun ramane un atribut subiectiv si probabil ca inca majoritatea consumatorilor obisnuiti sunt confuzati de complexitate si prefera cafelele monodimensionale celor complexe.
On topic, greu de crezut ca se va gasi un numar relevant de prajitori care sa se alinieze unui "standard". Probabil acel standard, va veni tot de la SCA sau ceva similar si unii il vor imbratisa, altii nu. Probabil cei in avangarda mereu vor vrea sa fie altfel si sa si justifice craftul, deci nu-i vad aliniati prea curand sa umple ambalajele cu cifre legate de friabilitate si culoare. Practic, nici macar nu este posibil, chiar ca ar vrea.
Explicatia este simpla : nici prajitor artizanal nu poate atinge o constanta in prajire. Imaginativa ca azi cumparati o Columbia de la un prajitor care specifica agtron si friabilitate. Peste 2 luni cumparati aceeasi cafea si va asteptati evident sa fie aceia parametri dar supriza, nu mai sunt, pentru ca prajitorul a constatat ca in cele 2 luni cafeaua verde si a schimbat proprietatile suficient incat sa constate ca ar trebui sa schimbe profilul, deci si cifrele sunt altele. Sau poate ca nu ar vrea sa dezamageasca si desi schimba profilul, mentine cifrele. Sau poate chiar mentine profilul dar se schimba un pic cifrele.
Va imaginati ce discutii apar cand anumiti useri chiar au instrumentele si verifica Agtron ul si friabilitatea? Va dati seama de ridicolul situatiei, cand un prajitor ar trebui sa justifice astfel de chestii, in loc sa se concentreze pe a-si multumii clientii?
Punctez acest aspect in speranta ca userii care isi doresc acest tip de informatii pot sa inteleaga pana la capat ce inseamna. Citirea Agtron, ca si folosirea refractometrului la extractii, nu sunt decat instrumente ( uneori facultative, depinde de stil) pentru a verifica o anumita constanta a prajirii pe un interval relativ scurt de timp. Nu mai sunt la fel de relevante dupa cateva luni datele. Este un fel de quality check. Cei care isi imagineaza ca avand informatiile pe punga au ceva de castigat, se inseala in realitate. Sunt doar niste piste false generate de unii oameni care nu inteleg procesul de productie si confunda activitatea comerciala de prajire cu activitatea hobbystica de prajire acasa.
Nu am mai auzit in nici o industrie alimentara sa se impinga atat de mult discutiile intr-o zona care deja starneste zambete incurcate. N am auzit la boulangeri, la vinificatori, la berari...oare cafeaua cu ce a gresit? :) Sincer, oricat de multe as cunoaste despre cafea, nu ma imaginez ducand un pachet de cafea unor prieteni acasa si inainte sa ma apuc sa le-o prepar, le explic despre Agtron si friabilitate, facand pe interesantul. Consider ca raman termeni care trebui sa constituie un subiect de discutie intre profesionisti, utili in discutii aplicate.