(25-08-2015, 21:43)dobro_c Wrote: ... "nu iti trebuie sita oarba pentru ca prin backflush tu trimiti mizeria inapoi in pompa. ..."
si regula despre presiunea aratata pe manometru cu sita blind este de fapt presiunea in extractie + 1 bar este general valabila la orice espressor, fie el home sau horeca?
pompa trimite apa in circuitul de extractie printr-o supapa de sens (check valve), adica nimic nu se poate intoarce inspre pompa!
chestia cu mizeria spre pompa si celelalte, e tipica la noi: ne pasa prea putin de celalalt si atunci cand am ajuns sa posedam ceva - cunoastere, bunuri, putere - ne marcam zgomotos teritoriul - nu cu mirosuri, ci cu dovezi ale ignorantei, devenim niste fuduli semidocti si, de regula, si agresivi ;(
(sa-i zicem "sindromul caporalului" :)
cand se opreste pompa la sfarsitul extractiei, se deschide spre exterior incinta camerei de extractie printr-un circuit cu 3 cai; odata cu eliminarea presiunii reziduale (altfel nu s-ar putea scoate portafiltrul) se elimina zgomotos si resturi (particule de cafea, lichid, spuma, uleiuri), care astfel murdaresc dusul si calea de evacuare; de unde necesitatea si a backflush-ului (operatiune strict necesara la sfarsitul fiecarei sesiuni) si a spalarii sitei demontate;
ca sa inchei povestea cu backflush-ul: masinile cu levier nu au nevoie de backflush: apa circula numai dinspre camera cilindrului, prin dus, deasupra pucului; la o exploatare normala, la Strega cel putin, dupa o luna dusul arata la fel de curat; oricum, eu il desfac, mai mult pentru garnitura grupului (pe care o ung usor), ca sa nu se intepeneasca;
--
cat priveste presiunea, da, exista o diferenta intre presiunea indicata in regim de circuit inchis (aceeasi in intreg circuitul) sau de circuit deschis (cadere de presiune intre punctul de masurare - pompa, si punctul de interes - pucul), dar eu nu o consider atat de mare cat se spune si nici relevanta (!):
manometrul presiunii pompei este oricum de precizie mica si o eroare de 0,5-1 bar e frecvent posibila;
caz in care reglajul cu diferenta de 1 bar poate face si mai rau (!);
de aceea, recomand valorile citite pe manometru ca fiind orientative si relative la..., doar de punere in joc, principala indicatie fiind testarea bauturii extrase in ceasca!
(o scurta observatie: sunt masini prosumer, si Expobar DB de ex., care au manometrul de extractie montat pe boiler, nu pe pompa; ok, exista jicleur in E61, canale inguste in grup, exista o cadere de presiune, dar nu cred sa ajunga atat de departe ca 1 bar!)
la masinile cu levier, toate problemele astea cu presiunea de extractie, constanta presiunii si temperaturii etc., sunt pentru un barista de casa... normal, inexistente!
pentru ca nu exista nici presiuni/temperaturi constante, nici macar manometru pentru presiunea de extractie;
oricum, am facut varia teste de simulare extractie cu un portafiltru cu manometru si robinet gen "cu ac", apoi acelasi manometru il am acum montat in circuitul de preinfuzie pompa; profilul de presiune e acelasi si in portafiltru si dupa pompa; debitul e mare, nu sunt restrictoare, nu exista caderi notabile de presiune; aveam 10 bar in portafiltru la sfarsitul rampei de preinfuzie pompa, cand se trecea pe extractie sub presiunea a arcurilor? tot 10 bar aveam la inceputul extractiei, indicati si la pompa, dupa montarea manometrului acolo! 0 bar diferenta...
for the record...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)