Welcome Back Log In Create Account

Backflush

(25-08-2015, 21:43)dobro_c Wrote: ... "nu iti trebuie sita oarba pentru ca prin backflush tu trimiti mizeria inapoi in pompa. ..."

si regula despre presiunea aratata pe manometru cu sita blind este de fapt presiunea in extractie + 1 bar este general valabila la orice espressor, fie el home sau horeca?

pompa trimite apa in circuitul de extractie printr-o supapa de sens (check valve), adica nimic nu se poate intoarce inspre pompa!

chestia cu mizeria spre pompa si celelalte, e tipica la noi: ne pasa prea putin de celalalt si atunci cand am ajuns sa posedam ceva - cunoastere, bunuri, putere - ne marcam zgomotos teritoriul - nu cu mirosuri, ci cu dovezi ale ignorantei, devenim niste fuduli semidocti si, de regula, si agresivi ;(
(sa-i zicem "sindromul caporalului" :)

cand se opreste pompa la sfarsitul extractiei, se deschide spre exterior incinta camerei de extractie printr-un circuit cu 3 cai; odata cu eliminarea presiunii reziduale (altfel nu s-ar putea scoate portafiltrul) se elimina zgomotos si resturi (particule de cafea, lichid, spuma, uleiuri), care astfel murdaresc dusul si calea de evacuare; de unde necesitatea si a backflush-ului (operatiune strict necesara la sfarsitul fiecarei sesiuni) si a spalarii sitei demontate;

ca sa inchei povestea cu backflush-ul: masinile cu levier nu au nevoie de backflush: apa circula numai dinspre camera cilindrului, prin dus, deasupra pucului; la o exploatare normala, la Strega cel putin, dupa o luna dusul arata la fel de curat; oricum, eu il desfac, mai mult pentru garnitura grupului (pe care o ung usor), ca sa nu se intepeneasca;
--

cat priveste presiunea, da, exista o diferenta intre presiunea indicata in regim de circuit inchis (aceeasi in intreg circuitul) sau de circuit deschis (cadere de presiune intre punctul de masurare - pompa, si punctul de interes - pucul), dar eu nu o consider atat de mare cat se spune si nici relevanta (!):
manometrul presiunii pompei este oricum de precizie mica si o eroare de 0,5-1 bar e frecvent posibila;
caz in care reglajul cu diferenta de 1 bar poate face si mai rau (!);
de aceea, recomand valorile citite pe manometru ca fiind orientative si relative la..., doar de punere in joc, principala indicatie fiind testarea bauturii extrase in ceasca!
(o scurta observatie: sunt masini prosumer, si Expobar DB de ex., care au manometrul de extractie montat pe boiler, nu pe pompa; ok, exista jicleur in E61, canale inguste in grup, exista o cadere de presiune, dar nu cred sa ajunga atat de departe ca 1 bar!)

la masinile cu levier, toate problemele astea cu presiunea de extractie, constanta presiunii si temperaturii etc., sunt pentru un barista de casa... normal, inexistente!
pentru ca nu exista nici presiuni/temperaturi constante, nici macar manometru pentru presiunea de extractie;
oricum, am facut varia teste de simulare extractie cu un portafiltru cu manometru si robinet gen "cu ac", apoi acelasi manometru il am acum montat in circuitul de preinfuzie pompa; profilul de presiune e acelasi si in portafiltru si dupa pompa; debitul e mare, nu sunt restrictoare, nu exista caderi notabile de presiune; aveam 10 bar in portafiltru la sfarsitul rampei de preinfuzie pompa, cand se trecea pe extractie sub presiunea a arcurilor? tot 10 bar aveam la inceputul extractiei, indicati si la pompa, dupa montarea manometrului acolo! 0 bar diferenta...
for the record...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(26-08-2015, 13:58)radudani Wrote: (pe care o ung usor), ca sa nu se intepeneasca;
Ce anume folosesti, nu ajunge in ceasca, sau cum procedezi?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(26-08-2015, 15:27)baloozzy Wrote:
(26-08-2015, 13:58)radudani Wrote: (pe care o ung usor), ca sa nu se intepeneasca;
Ce anume folosesti, nu ajunge in ceasca, sau cum procedezi?

food-grade silicone grease for coffee machines, brand Philips Saeco, fabricat Italia, tuburi de 5g (a 5 lei la vremea respectiva);
sunt multe surse de vaselina alimentara (de ex. mag-pro.ro), s-a discutat si in forum, nu stiu daca cei din Ramnicul Sarat, de la care am luat, mai sunt activi:
Numele firma: Eda Loial
Persoana de contact: Gheorghe Daniel
Telefon: 0745149973,   0745149973

alta vasilina alimentara nu consum, dar oricum asta e foarte buna in intelegerea mea: ca aderenta, persistenta, lubrificare;
ung cu o cantitate mica suprafata de sus a garniturii si partile laterale;
tinand cont ca la incarcarea portafiltrului in grup garnitura se comprima vertical si in compensare se lateste si preseaza lateral, nici nu cred ca apa fierbinte de deasupra pucului ajunge in contact cu vaselina respectiva;

cel putin la grupul E61 scosul dusului prins in garnitura, era ceva extrem de simplu si usor (foloseam o pana de lemn pe ridge-ul dusului) si faceam asta la 3-5 zile odata, spaland dusul impreuna cu sitele;
la Strega, dusul e mai chinuit de scos, e neted lateral si garnitura intra usor fortat; am cumparat deja o alta garnitura, mai putin inalta, la care am renuntat (ø 73 x 58 x 7 mm, fata de, probabil, 73x58x7,5 mm la cea originala)...

vaselina alimentara consumam copios cu totii, daca avem bine intretinute masinile :)
nu numai Strega, la care pistonul scartaie daca nu-l ungi, dar grupul E61 are destula vaselina chiar pe cama scaldata de apa fierbinte de extractie etc...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
De la mag-pro am si eu. O voi folosi, ca parca se duc cam repede garniturile.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Salutare tuturor,
Va rog sa ma ajutați cu un sfat , cu privire la cumpărarea unui detergent pentru backflush .
Ce recomandați si de la ce magazin?

Multumesc!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric

Reply
http://www.mag-pro.ro/romanian/950010.html
Expobar Brewtus IV Rotary Pump, Fiorenzato F4E Nano

Reply
Photo 
postase Liviu undeva.....un link si l-am salvat pentru ca am cumparat eu de acolo , este acelasi detergent daor la cantitate mai mica :

[Image: 51ux3Uy0kJL._SY300_.jpg]

aici gasesti magazinul :  Link
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 

Reply
Va multumesc,
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric

Reply
Salut sebi_ssc! Eu folosesc puly caff de 900 gr., luat de pe site-ul pe care l-a specificat colegul gicugg. Confirm ca sunt foarte multumit de el pentru backflush, mai ales ca il poti folosi si pentru a reface stralucirea filtrelor si a portafiltrului, lasandu-le la inmuiat in apa fierbinte cu acest detergent. Atentie insa daca il folosesti pentru curatarea obiectelor din aluminiu, care sunt cromate. Vor iesi urate dupa scoaterea lor din apa cu acest detergent. E recomandabil ca sa il folosesti pentru curatarea portafiltrului de la un espressor mai serios, nu chinezarii. Toate cele bune!
Lelit PL41e with PID & shower screen IMS Competition, Kinu M 38, Anfim Best, Bialetti Venus, V 60

Reply
Ascaso Steel UNO Prof PID V3 necesita backflush?

Reply
Da, ca orice espressor cu electrovalva.
Dar e de bine backflush-ul nu e de rau ::) Ai ocazia sa cureti si grupul asa cum trebuie. Pe Classic 2015 nu se poate, caci nu ai electrovalva.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Teoretic da. Daca nu ma insel are grup Rossi si am citit undeva ca nu prea necesita flush.
Brasilia al meu are acelasi grup.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
Salutare ExpressoMan-i

Va cer un sfat despre urmatorul detergent:

https://beans.at/en/coffee-washer-cleane...owder.html

L-a folosit cineva, isi face treaba bine?

Multumesc
New Eq: Bentwood, PL162T, PLA481A, PLA482A0, PL105, Tamper Autonivelare DYI;
Vacation Eq: Hario, Kalita, Kompresso;
Past Eq: Atom 75, PL042TEMD, PL105, PL100, PL121, PL82T, PL105, PL100PLUS, PL121PLUS;

Reply
am citit despre back flush si am inteles ca nu se face la masinile fara vana cu 3, dar nu am inteles de ce? Eu am SB cu E61 fara vana cu 3 cai.

Ms
Brasilia Mini SB | Macap M42M
Elektra Leva S1 '85 | Kinu M 47

Reply
Espressorul tau e un HX cu E61. Ca urmare, ar trebui sa aiba un grup E61 complet, cu tot cu supapa de evacuare. Poti face backflush fara probleme.

Reply
Aparatul meu nu e HX, eu ii zic jumătate de DB :) nu am aburi și nici apa fierbinte. Apa intra in grup direct din boiler fără sa treacă prin schimbător.

Are electrovalva de descărcare a presiunii din grup simultan cu oprirea pompei.

Mulțumesc pentru răspuns !
Brasilia Mini SB | Macap M42M
Elektra Leva S1 '85 | Kinu M 47

Reply
Dupa cum am citit nu este bine sa faci foarte des backflush cu detergent. Ieri am facut pentru prima data acest lucru. Espressorul il am cam de cinci luni. L-am folosit pentru una-doua extractii pe zi, rar trei.
Am folosit Puly Caff de la Barshaker. Pe cutie scrie ca se pun trei-cinci grame. Eu am pus patru. Ce am observat. Dupa doua trei repetari a aparut un scirtiit la ridicarea manetei. Am continuat procedura pina la cele cinci repetari recomandate. In continuare am efectuat cele cinci repetari de backflush numai cu apa. Acel sunet a disparut, dar parca maneta se misca mai greu decit inainte. Ce trebuie facut? Trebuie uns ceva?
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
Foloseste niste.vaselina alimentara, cauta pe youtube E61 group Service maintenance, pune cheia pe el si ungel cum se cade. Operatiunea asta poate fi facuta periodic, stii vorba aia cu lubrefiantul, niciodata nu este prea mult ;) .
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 

Reply
Salutare,
Am un lelit pl41tem de 1 luna. Folosesc cam 3 4 espresso pe zi.
Cam la cât timp sa ii fac back flush? Menționez ca după fiecare shot fac un flush de 2 3 secunde.
Ms

Trimis de pe al meu BLA-L29 folosind Tapatalk
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Eu zic ca la 4-6 săptămâni ar fi ok.
Espressor: ECM Synchronika II
Rasnita: Mahlkonig E80 GBW
Accesorii: The Force Tamper // Jack Leveler // ECM tamping station // Timemore scale

Reply
Și după ce fac backflush trebuie sa desfac grupul sa îl ung cu vaselina sau doar dau în fanta unde întra portafiltrul?

Reply
4-6 săptămâni mie mi se pare un interval foarte mare.
Cu detergent ar trebui odată la 1-2 săptămâni, și odată pe lună inclusiv cu dat sita jos, la mașinile noastre nu afectează cu nimic [la cele cu grup E61 înțeleg că e ușor diferit, acolo detergentul afectează și gresarea componentelor interne].

Iar backflush-uri simple, doar cu apă, poți să faci după fiecare sesiune de extracții, curăță mai eficient decât simple flush-uri.
ECM Classika | Sette 270 | Past: Lelit PL41TEM, Ascaso Mini i2

Reply
Cred ca se pot face backflush-uri si la maxim doua luni cu detergent, mai important fiind sa faci cu apa fierbinte la cateva zile si sa dai jos sita pentru curatare. Mai ales pe grupuri E61 nu e chiar indicat sa faci foarte des backflush cu detergent pt ca se duce toata vaselina si trebuie sa-l ungi. Insa pe E61 functioneaza foarte bine lasatul pucului extras in espressorul fierbinte pret de cateva ore, uleiurile cafelei fiind de mare in ajutor in ungerea naturala a grupului.

Pe grupurile gen Lelit PL41TEM nu vad unde e nevoie de ungere.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Am făcut backflush pt prima data fără detergent . 2 3 cafele de zi, 1.5 luni de folosință. Apa arata asa :
Sa ii fac și cu detergent?
[Image: 7756a16caefe8bf44710cf586fa06bc9.jpg]

Reply
Eu fac cu detergent o data pe săptămână.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
@Cip
Parca se spunea ca detergentul pentru backflush este foarte eficient si folosit pres des curata si ce nu trebuie adica vaselina. Daca tu faci treaba asta saptaminal, te rog sa ne spui cum procedezi  cu ungerea pieselor din grup. Adica ce ungi si cit de des.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
In aprilie aparatul face doi ani. Pana acum nu am uns cu nimic, in afara de grasimea din cafea. Imediat dupa ce am curatat cu detergent fac un shot dublu si las mai mult portafiltrul in grup. Se unge natural.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
(07-01-2020, 20:19)d2florin Wrote: Am făcut backflush pt prima data fără detergent . 2 3 cafele de zi, 1.5 luni de folosință. Apa arata asa :
Sa ii fac și cu detergent?

Da, și înainte dă și sita jos, și curăță-o separat.

Reply
Adică sa dau sita jos, o curat apoi o pun înapoi și pe urma fac backflush?
Ms

Reply
Nu, poți să faci backflush-ul fără sită. Cu ocazia asta vezi și câtă mizerie se adună de fapt în spatele ei.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)