Welcome Back Log In Create Account

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)

Multumesc
am vorbit cu bemihai ca revin cu csv.ul actualizat.
Nu știam de acest calculator de combinat apa dar cred ca e excelent. Ii voi da o sansa si celui actual cumparand 3 ape. Mi.am facut o reteta proprie si sunt curios ce va iesi.
GC E24 + PID + OPV 9 bar + Dimmer | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS Competition+Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer

Reply
Pentru mine acest calculator dezvoltat de Mihai nu doar ca a funcționat, dar a schimbat extractiile mult in bine, combinând astfel apele și renunțând la Bucovina. [Image: e0fd14a06652e86a5c1a8bacf29a409b.jpg]
Lelit Bianca, Atom 75, Niche, Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso, Aeropress, Hario V60, Bonavita, Felicita Arc

Reply
(25-01-2023, 22:34)Carmi Wrote: Nu am tinut niciodata apa ramasa in cana.
Dupa filtrare folosesc cat am nevoie pentru mineralizare ...

Cum faci remineralizarea? Cu minerale preambalate tip pliculete TWW, sau retete personalizate cu anumite ingrediente?

Reply
La Fantana, valorile date de producător scrise pe cutie https://imgur.com/a/hbzBLy0
ce părere aveți?
Espresso:ProfitecDrive|MahlkonigE65Gbw
Filtru:LagomCasa|V60|Orea
Deplasare:Kinu|Picopresso|Pipamoka
Foste:Bellona|BezzeraUnica|BentwoodV63|Niche|Sculptor64|Atom75|Df64&83|Libra&Oro|Ode

Reply
Poti sa-ti faci pur si simplu concentrate in sticle (gasesti la farmacie din alea pt picaturi) in care poti sa-ti faci solutie cu magneziu din epsom salt, solutie cu calciu, si solutie de sodiu (din praf de copt). Dupa care in apa din kettle care e zero pui kettle pe cantar cantaresti 400ml de apa sau cat vrei tu si pui in kettle picaturi din fiecare sticla dupa dorinta ta. De obicei in functie de concentratia din sticle o picatura are putin, gen 10-20ppm. 

Mai multe detalii aici:
https://coffeeadastra.com/2019/08/23/a-t...rew-water/

Sare epsom, bicarbonat de sodiu, clorura de calciu toate se gasesc usor online ori la farmacie/magazin. Costa foarte putin. Pliculetele TWW sunt prea mineralizate pt brew, de obicei se folosesc diluate 200% cu apa ori jumate din cantitatea din plic, insa atunci nu stii daca imparti la jumate mineralele din compozitia unui plic.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Multumesc pentru info. As prefera remineralizare personalizata (mai mult loc de experimente), desi am vazut ca exista si plicuri TWW diversificate, dar pe stoc la noi se gasesc acum numai din acelea pentru dark sau espresso.

Reply
TWW a fost conceput acum multi ani, intre timp lucrurile s-au schimbat. 

Un plic TWW are foarte multe minerale, ceea ce nu prea e grozav cu prajirile moderne. Daca bine retin TWW pt brew avea 188 ppm, apa folosita la brew de catre majoritatea are 40-80ppm maxim. Desigur ca exista si exceptii.

Reply
(27-01-2023, 12:07)tektbar Wrote: La Fantana, valorile date de producător scrise pe cutie https://imgur.com/a/hbzBLy0
ce părere aveți?

Insuficiente, dar din cat scrie acolo, gasesti in alte postari buletinul de analiza complet, daca dadeai o cautare dupa LaFantana.
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid156249
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid184243

Asa cum vei citi acolo, atentie sa fie de Talmaciu, si nu de Fratesti.

Reply
Foarte interesant acest calculator, felicitari.
Pentru acest tip de mix, sau pentru "single choice" gen Bucovina 2L, mai este necesar filtrul intern din rezervor pentru a reduce prezența poluanților precum clorul, sodiu etc.
ROCKET Giotto R  / DF64 / Scale Timemore Nano/  IMS Shower Screen/ Tamper Normcore V4 / WDT Normcore V2/ Distributor Normcore/ ( More Espresso Less Depresso )

Reply
Un articol despre apa in cafea:
https://coffeeadastra.com/2018/12/16/water-for-coffee-extraction/
>> Coffee ad Astra. by Jonathan Gagné
■  ARCO230V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■

Reply
(27-01-2023, 12:33)edri Wrote: As prefera remineralizare personalizata (mai mult loc de experimente)

Uite aici o reteta exacta pentru concentrate (dar poti folosi calculatorul din link sa-ti prepari orice fel de concentrat).
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami

Reply
Multumesc. Cafea mi-a trebuit, acum sa ma apuc de invatat si chimia apei Confused Wink

Pana cand ma voi dumiri ce inseamna de fapt termenii utilizati, formulele, m-am gandit sa incep cu reteta asta
https://www.highseascoffee.co/water-for-coffee
Pare cea mai simpla reteta Wink

Reply
Cu ce măsurați calciul și magneziu din apă?
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD

Reply
(27-01-2023, 23:37)iliescu.iulian Wrote: Cu ce măsurați calciul și magneziu din apă?
Daca vrei să măsori apa ta din sursă proprie, folosesti teste de acvarii sau duci apa in laborator.

Daca folosești apa îmbuteliată te iei după declarațiile producătorului de pe eticheta și în funcție de aia mai adaugi ce dorești.

https://www.emag.ro/test-apa-jbl-proaqua...DC50TYMBM/

https://www.emag.ro/test-salifert-magnez...DYCYRKBBM/
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
(27-01-2023, 23:37)iliescu.iulian Wrote: Cu ce măsurați calciul și magneziu din apă?

Pentru cafea ai nevoie sa masori GH (duritatea totala, adica Mg+Ca) si KH (alcalinitatea). Cea mai buna solutie pentru acasa este un kit de titrare pentru GH si KH (gasesti la BWT, Hanna). Testele pentru acvarii nu sunt foarte exacte, am luat si eu unele de la JBL, dar aratau complet gresit si le-am aruncat.

(27-01-2023, 22:13)edri Wrote: Pare cea mai simpla reteta Wink

Este foarte asemenatoare cu ce descriu eu in postarea de mai sus.

Reply

Ai aici buletinele de analiza ape din Brasov, pe cartiere, sunt alimentate din surse diferite.
https://www.apabrasov.ro/monitorizarea-c...-potabile/

Reply
(28-01-2023, 12:53)renatoa Wrote: Ai aici buletinele de analiza ape din Brasov, pe cartiere, sunt alimentate din surse diferite.
https://www.apabrasov.ro/monitorizarea-c...-potabile/

Nu mă ajută, nu folosesc apa de la chiuveta nici pentru băut, nici pentru cafea. Nu folosesc nici apă îmbuteliată pentru cafea.
Am cautat instrumente de testare a calciului și magneziului dar nu am găsit decât cele pentru pești.
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD

Reply
Uite aici un kit de titrare pentru testarea duritatii si alcalinitatii.

Reply
@bemihai ti-am lasat PM de ieri dar nu ai mai zis nimic.
vreau sa iti trimit lista actualizata

merci
GC E24 + PID + OPV 9 bar + Dimmer | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS Competition+Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer

Reply
Am actualizat aplicatia cu informatiile stranse de @staicueduard (n-am verificat acuratetea datelor, daca e ceva in neregula el raspunde :D)

Reply
Mulțumim.
Daca stiam iti trimiteam pozele de la etichete decat sa completez datele in tabel.
mai actualizam peste 1 luna.
iti voi trimite poze. Sau oricine e binevenit sa faca poze la etichete
oricum, mai intelept ar fi sa facem rost de datele lipsa de pe etichete la apele respective unde lipsesc. Daca ar fi posibil.

Reply
Tot incerc sa imi dau seama care ar fi cea mai buna solutie pentru apa pentru espresor. Am toate solutiile ( epson salt, Clorura de Calciu 33%, bicarbonat de sodiu). 
Totul parea simplu citind pe baristahustle .... pana mi-am dat seama ca apa creata dupa retetele lor nu sunt pentru espresoare ( nu doar pentru flair-ul din semnatura, astept si un espresor cu boiler). 
Apa in Ploiesti, are duritate 17 conform certificatelor de la apa nova. 
Cand am facut bere am testat cu solutii pentru acvaristica ... si mie imi iesea duritate 14. Dupa cana brita, scadea la 10. (probabil nu sunt prea precise)
Oricum ar fi .... nu pare o solutie pentru a fi folosita intr-un espresor cu boiler.
Ma gandeam sa folosesc apa Bucovina ca baza, la care sa adaug Clorura de calciu si Bicarbonat de sodiu, pentru a o aduce la o valoare cat mai buna si pentru cafea si pentru boilerul espresorului.

Solutiile arata asa: (conform unor excel-uri gasite si par sa fie asemanatoare cu cele de pe barista hustle)
Dissolve 1.109g of Calcium Chloride Anhydrous in 1000g distilled H₂O
Dissolve 1.679g of Sodium Bicarbonate (bicarb soda) in 1000g distilled H₂O

Dupa calculele mele, dar sunt zero la chimie din pacate:
Eu am clorura de calciu lichida 33% concentratie. Deci as pune 3 x 1.109g pentru a face solutia de calciu de mai sus.

Pentru 1 L de apa finala:
955 ml bucovina + 7ml solutie baking soda + 38 ml solutie Clorura de calciu. 

Rezultatul ar fi: 40 kH, 70 gH, 110 TDS, 10 Mg, 61 Ca
Si asa, calculatoarele de pe net spun "Water is slightly scale forming and slightly corrosive" .... ei recomanda un LSI de 0.2 , iar mie imi iese 0.01. Acum, nu stiu ce inseamna slightly corrosive la ei, ca si bucovina simpla pare sa intre in aceasi categorie.
Sper sa nu spun tampenii prea multe. Poate se pricepe cineva mai bine, sau poate a mai adoptat cineva o astfel de solutie si imi poate spune daca este ok.

Reply
Conform celor discutate anterior, pentru apa custom, conform coffeeadastra
ar fi necesare urmatoarele ingrediente (de uz alimentar, se specifica sa nu fie de laborator sau de farmacie):

Epsom Salt (MgSO4•7H2O)                    
Magnesium Chloride Hexahydrate (MgCl2•6H2O)                    
Calcium Chloride anhydrous (CaCl2)                    
Baking Soda (NaHCO3)                    
Potassium Bicarbonate (KHCO3)

- Epsom Salt am gasit de la springmarkt, pe asta scrie ca este si pentru uz alimentar nu doar de pus baie;

- Bicarbonat de sodiu, un ingredient uzual care se gaseste usor;    

- Clorura de magneziu, vad ca se gaseste ca supliment alimentar, denumita si sare nigari;    

Celelalte doua ingrediente par sa nu mai fie pe toate drumurile, desi unul ar trebui sa fie Wink

- Clorura de calciu anhidru ?!? ma gandesc ca nu o fi aia care ar trebui aruncata iarna pe asfalt. De unde se cumpara asa ceva de uz alimentar? Am vazut ceva solutii pentru bere, branza, etc. Cel putin pentru branza, in presa e prezentat ca ceva nociv. Am vazut ceva solutie la o farmacie, dar nu e clar ce concentratie are
https://www.drmax.ro/solutie-orala-cloru...gIXGvD_BwE
Nici nu mi-e clar de ce solutiile din farmacie nu ar fi indicate;

- Bicarbonat de potasiu, asta iar nu l-am gasit in magazine uzuale, fiind disponibil pentru cei care mesteresc la vin.

A folosit cineva toate ingredientele astea?

Dupa parcurgerea acestei liste, ma gandesc ca retetele de apa custom numai cu sare epsom si bicarbonat de sodiu ar fi suficiente Smile Sau zerowater combinata cu apa de robinet filtrata uzual pentru ppm mai redus.    Huh

Reply
Clorura de calciu gasesti aici: https://www.fabrica-de-bere.ro/clorura-c...orura%20de
Eu am impresia ca retetele doar cu sare epsom si bicarbonat de sodiu nu sunt "safe" pentru espresoare. 
Si nu inteleg de ce fara Calciu ....

Reply
Dupa ce am cumparat si montat sistemul bestprotect, l-am tinut cateva zile si l-am aruncat .... l-am inlocuit cu bestmax premium.
Apa in Ploiesti conform Apanova are aprox 16-17 gH.
Eu am facut testele cu dennerle aquatest (acvaristica) ... deci rezultatele nu sunt perfecte cu siguranta. 
Cred ca la valori mai mari, eroarea este mai mare.
Astea sunt rezultatele, poate ajuta pe cineva sa isi faca o idee.

Legat de rezultatele filtrului bestprotect: la testul gH, de la prima picatura nu este o culoare foarte sesizabila, valoarea este foarte mica.
Se pare ca am tot citit acest lucru pe internet, si testele cu picaturi dau valorile astea ciudate de kH mare si gH foarte mic dupa filtrul bestprotect. Nu stiu eu chimie, dar inteleg ca bestprotect schimba tot calciul cu sodium .. .sau ceva de genul si astfel nu se depune nimic in aparatura. O fi bun pentru aparatura, dar nu cred ca e ok pentru baut zilnic (parerea mea), asa ca l-am aruncat. 
Apa de la bestmax premium pare foarte gustoasa, e schimbata evident. Am renuntat si la cana brita pentru baut (mi-am pus baterie cu 3 cai) si folosesc si direct in espressorul lelit. Sper sa fie ok.

De tinut cont ca filtrul e setat pe treapta 1 de blend si cand dai drumul la robinet mai incet filtreaza mai intens (confirmat si de tds). Testele le-am facut cu robinetul deschis incet, aproximativ cum umplu si rezervorul espressorului.
TDS-metrul de la cana zero arata 200 la apa venita din bestmax premium si 300+ de la retea direct.

Reply
Salutare,

Am in plan să trec de la Third wave water la un sistem de dedurizare montat sub chiuveta (mai rapid de folosit, mai ieftin pe termen lung).

În buget intra un Everpure 4C2 0.2 microni sau BWT Bestprotect.

Am 2 întrebări:
1. Care sistem mi se potrivește mai bine? Consum în mod egal espresso și brew, locuiesc în București S6
2. Cum se compara cu third wave water la calitatea apei? Este posibil sa fiu nemulțumit de o achiziție într-un buget de 7-800 de lei?
WPM Primus | Flair 58 | J64V | Varia VS6 | Comandante | Kinu | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE

Reply
(24-03-2023, 09:47)cristi5922 Wrote: Salutare,

Am in plan să trec de la Third wave water la un sistem de dedurizare montat sub chiuveta (mai rapid de folosit, mai ieftin pe termen lung).

Am 2 întrebări:
1. Care sistem mi se potrivește mai bine? Consum în mod egal espresso și brew, locuiesc în București S6
2. Cum se compara cu third wave water la calitatea apei? Este posibil sa fiu nemulțumit de o achiziție într-un buget de 7-800 de lei?

Salut! 
Daca  Everpure 4C2 0.2 microni are doar tratare mecanica (filtrare la 0,2 microni) si probabil un strat de carbune activ (pentru eliminare clor si diverse orgnice, mirosuri bla bla), atunci nu te va ajuta la imbunatatirea calitatii apei dpdv al duritatii, conductivitatii.
BWT are si parte de tratare pentru scaderea duritatii. 
Pentru apa de baut - Everpure este foarte bun. 
Am folosit BWT, dar nu imi place gustul obtinut la cafea din apa mea potabila. Chestia e subiectiva si conteaza foarte mult si sursa de apa. Ce trateaza ca sa obtina ce trebuie (sau ce vrei)....

Parerea mea este ca nu vei obtine nimic mai bun decat TWW sau alte produse de preparat apa pe baza apei distilate sau Zerowater.
Va fi mult mai comod cu sistem sub chiuveta, mai ales daca te ajuta si la pompa espressorului (preinfuzie etc...).

Chestia cu "mai ieftin" la specialty coffee.... nu prea merge. Can bei cafea cu pretentii vrei sa controlezi si calitatea apei. Si aici preparatul apei cu "prafuri" este ideal.
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter

Reply
Am avut bwt sub chiuveta pe apa din Viena, similara ca valori cu apa din Buc (un pic mai putin Ca) si nu mi-a placut. Da e mai bine decat apa de la robinet, insa tot apa filtrata zero am folosit si adaugat minerale dupa pt ca gustul era mai bun.

Este sistem RO compact la pret decent (700ron) si incape sub chiuveta, sau apa zero de la cana zero (daca aia de 1.9 L nu e suficienta atunci ai una de 5.4 L eu pe asta am avut-o si a fost perfecta. Cateodata preparam mineralele direct in ea.

Reply
(24-03-2023, 09:47)cristi5922 Wrote: Salutare,

Am 2 întrebări:

Locuiesc tot in Bucuresti S6 si folosesc BWT cu ceva remineralizare sau adaugare de minerale, nu mai tin minte ce scria pe cutie. Sunt multumit de cafea, mai ales ca e foarte comod. Poate e doar in mintea mea dar parca iese un pic mai buna cafeaua cand filtrez apa si cu o cana filtranta si adaug TWW. Prietena mea zice ca ea nu vede nicio diferenta si ca imi bat capul degeaba.

Reply
Eu cu partenera mea am facut blind testing, atat cu cafea, cat si cu ceai si se vad imediat diferentele, de la miros pana la aromele extrase, claritate. Castiga intotdeauna varianta apa distilata si reminalizare. Poti sa incerci si tu cu prietena si o sa se convinga.
Pietro, Kinu Simplicity, DeLonghi, V60, Aeropress

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)