Welcome Back Log In Create Account

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)

Mi se prind urechile in thread-ul asta :))

Nu sunt suficient de pasionat incat sa cumpar teste si sa fac tabele, prin urmare nu pretind sa optimizez extractia si gustul cafelei, vreau doar sa fac un espresso decent si sa pastrez espressorul functional pt cat mai mult timp. (pe care il decalcifiez cu sare de lamaie de doua ori pe an)

Pana acum am folosit Aquavia, dar am citit aici ca nu se recomanda pt espresso din cauza ph-ului crescut. 
Apoi stiam ca Bucovina e "gold standard" dar acum se pare ca nici aia nu mai e buna.

Ce apa sa folosesc pentru espresso in 2023?

Reply
Daca ai un espressor cu boiler mic este foarte simplu sa testezi deiferite ape pe aceeasi cafea pana te decizi care iti place cel mai mult. Pe langa Bucovina la 2l mai poti incerca Aqua Carpatica la 5l, Aquatique, Izvorul Minunilor, zero water sau apa distilata+tww.  Probabil merge si o testare blind, gen cupping, dar cu acceasi cafea si ape diferite.
Lelit Bianca, Bentwood v63

Reply
Vom tine cont ca 1ppm ~ 1mg/L, astfel unitatile de masura pot fi ignorate sa folosite interschimbabil.

Trebuie sa cauti 3 elemente pe etichete:
* HCO3, adica alcalinitatea, trebuie sa fie cat mai mica, majoritatea produselor de pe piata au valori prea mari, tinta ar fi 40, dar orice sub 100 e ok
* Reziduu sec (la 180C), adica duritatea totala, trebuie sa fie si ea scazuta, intre 50 si 150, unora li se pare ca Bucovina de 72ppm e prea putin, alea la 380 sunt clar prea dure
* Raportul Ca/Mg, sa fie cat mai mic, pentru puncte bonus

Spre exemplu am o poza acum un an cu Izvorul Minunilor
[Image: jiRF2Fc.jpg]
HCO3 - 71.8
Reziduu Sec - 82
Ca / Mg - 17 / 3,3 (adica 5:1)

Din ce sticle mai am prin casa:
Aquatique 5L
HCO3 - 102 (notat "hidrocarbonat")
Reziduu Sec - 105
Ca / Mg - 30,3 / 1,82 (adica 16:1)

Aqua Carpatica pentru copii
HCO3 - 222
Reziduu Sec - 197 (notat "TDS")
Ca / Mg - 50,1 / 15,5 (adica 3:1)

Cum recunosti un espressoman? petrece 15 minute in raionul de apa plata din supermarket, citind toate etichetele, mormaind, si la final nu cumpara nimic :34:
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
(11-08-2023, 15:10)adrian1 Wrote: Cum recunosti un espressoman? petrece 15 minute in raionul de apa plata din supermarket, citind toate etichetele, mormaind, si la final nu cumpara nimic :34:

eu eram cu sticlele de apa si cu telefonul, calculam duritatea si alcalinitatea. oricum e tabelul acela postat pe aici, ca sa nu te mai duci la magazin, eu am vrut sa fiu sigur.
iti trebuie calculator pentru duritate unde pui Mg si Ca(GH), iar pentru alcalinitate trebuie sa transformi din HCO3 in CACO3(KH).
pentru espresso e ok apa cu mai multa alcalinitate, fiindca nu vrei sa bei acid de baterie. de obicei retele de apa au 50-60 ppm CACO3 si mai putine minerale ca sa nu ai probleme cu depunerile. e si logic fiindca ai foarte putina apa si bei o bautura concentrata, 1:2/1.3.
la filtru unde ai multa apa si putina cafea(1.16/1.15) se merge cu alkalinitate mai putina ca sa simti aciditatea mai mult. dar si aici sunt preferinte si preferinte.

pentru @nosferadu vezi ca alcalinitatea aia de stii tu nu e aia la care se refera majoritatea. in cafea sunt gh si kh.

KH(alcalinitatea) measures the amount of carbonates and bicarbonates in water, which affects the buffering capacity of the water.
GH(duritatea) stands for general hardness, which measures the number of dissolved calcium and magnesium ions
ph-ul e altceva si ar trebui sa fie intre 6.5 si 7.5

in rest ai calculatoare pentru toate, grade germane in ppm si ce mai vrei tu. TDS-ul nu e foarte relevant, cel mai important lucru este KH. la Mg si Ca ai o plaja mult mai mai mare de joaca.
zp6/v60 

Reply
OK mersi pentru raspunsuri, am mai inteles un pic "KPI-urile"  Biggrin

Intrebarea ar fi in cazul asta, de ce nu folosim (cel putin in anumite orase/zone) apa de la robinet?

Eu sunt din Brasov si l-am gasit pe tipul asta care a testat apa din oras acum cativa ani. Plus buletinele de calitatea apei publicate de Compania Apa.
TDS: 179 ppm. Daca o trecem printr-un filtru Brita, care am inteles ca reduce TDS cu aprox 20%, suntem f aproape de valoarea "ideala" de 150. 
Alcalinitate: nu stiu sa convertesc pH in HCO3, dar un pH de 8 suna decent (?) avand in vedere ca Bucovina  are pH de 7. 
Ca si Mg: nu le gasesc masurate separat, ci doar impreuna. Duritatea apei masurata in clipul de mai sus e de 7°d, pe site-ul Companiei Apa zice ca duritatea apei din oras variaza intre 8 si 14°d, ceea ce (zic ei) reprezinta o duritate medie care n-ar trebui sa afecteze "prea tare" electrocasnicele care folosesc apa calda. (nimic specific legat de espressoare)

Nu stiu daca filtrele obisnuite de la Brita sau Aquafor scot din calciul sau magneziul dizolvat in apa. As fi curios sa aflu. In caz contrar, se poate reduce duritatea apei amestecand-o in diverse proportii cu apa distilata?

Reply
Quote:nu stiu sa convertesc pH in HCO3, dar un pH de 8 suna decent (?)

Nici nu se converteste, nu au legatura.
Nu lega alcalinitatea KH de notiuni de dieta alcalina si ape cu ph mare, care sunt o escrocherie ! ca o paranteza, "inventatorul" dietei alcaline, din state... e la racoare acum, pentru tratare cancer cu bicarbonat :@

Quote:Duritatea apei masurata in clipul de mai sus e de 7°d, pe site-ul Companiei Apa zice ca duritatea apei din oras variaza intre 8 si 14°d

Din duritate poti calcula usor TDS, (sau reziduul sec) inmultind cu 18. Duritate 7 grade germane = 126 TDS
Peste 9 grade germane ai trecut de optimul SCA de 150. 14 grade este la limita targetului SCA de TDS 250.

Da, poti reduce duritate prin diluarea cu o apa distilata sau foarte slaba.
Dar la o plaja asa mare, de la 8 la 14, nici nu stii cat sa diluezi.

Reply
de ce nu folositi asta? a fost actualizat acum 5 6 luni
nu trebuie sa folositi doar O singura apa si atat. 
vedeti mai jos

bemihai.shinyapps.io/coffee-water-calculator/
GC E24 + PID + OPV 9 bar + Dimmer | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS Competition+Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer

Reply
Mie nu mi se pare atât de ușor de folosit. Cred că este mai importantă o competență de bază, astfel atunci când te întâlnești cu o etichetă să știi în mare pe unde te afli.

În plus, datele sunt greșite
(27-04-2022, 16:47)staicueduard Wrote: Biborteni:
Na 21,58
Ca 69,81
Mg 18,75
Ph 6,28
Reziduu sec 391
Asta apare cu alcalinitate zero, ceea ce dă peste cap optimizarea automată a rețetelor.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
unele ape nu au pe eticheta toate datele. unde nu ai informatia , nu folosi acea apa la reteta, alegi alta apa
s-a facut ce s-a putut. 
cum adica nu e usor de folosit? e totul mura in gura. la presupus ne pricepem toti. aici este o treaba concreta.

decat sa ne dam cu presupusul ce ape si ce si cum, aici deja s-au centralizat majoritatea apelor, cu ce este tiparit pe eticheta, PLUS graficul de la SCA
ai de unde pleca cu datele, macar atat
GC E24 + PID + OPV 9 bar + Dimmer | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS Competition+Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer

Reply
(11-08-2023, 15:10)adrian1 Wrote: Vom tine cont ca 1ppm ~ 1mg/L, astfel unitatile de masura pot fi ignorate sa folosite interschimbabil.

Trebuie sa cauti 3 elemente pe etichete:
* HCO3, adica alcalinitatea, trebuie sa fie cat mai mica, majoritatea produselor de pe piata au valori prea mari, tinta ar fi 40, dar orice sub 100 e ok
* Reziduu sec (la 180C), adica duritatea totala, trebuie sa fie si ea scazuta, intre 50 si 150, unora li se pare ca Bucovina de 72ppm e prea putin, alea la 380 sunt clar prea dure
* Raportul Ca/Mg, sa fie cat mai mic, pentru puncte bonus

Spre exemplu am o poza acum un an cu Izvorul Minunilor
[Image: jiRF2Fc.jpg]
HCO3 - 71.8
Reziduu Sec - 82
Ca / Mg - 17 / 3,3 (adica 5:1)

Cum recunosti un espressoman? petrece 15 minute in raionul de apa plata din supermarket, citind toate etichetele, mormaind, si la final nu cumpara nimic :34:

Din păcate nu prea cred că e corect. Pentru că acel mg/l sau ppm de pe eticheta apei trebuie transformat în ppm as CaCO₃ să se poată vorbi în aceeași limbă. Când se dau rețete pentru apă valorile ppm sunt as CaCO₃.

Acea Izvorul Minunilor cu valorile date pe etichetă are:
GH: 56,043 ppm as CaCO₃
KH: 58,888 ppm as CaCO₃

Bucovina la 2 l cu valorile pe etichetă Mg²⁺: 2,4 mg/l, Ca²⁺: 9,2 mg/l,  și HCO₃⁻: 42,7 mg/l (aceasta e cu reziduu sec 180°: 72) are:
GH: 32,858 ppm as CaCO₃
KH: 35,021 ppm as CaCO₃

Dacă am calculat corect.

LE: Am uitat să menționez, se pare că și Izvorul Minunilor de 5 l poate avea specificații diferite. Cele pe care le cumpăr eu în ultima perioadă sunt/au fost toate cu Mg⁺⁺: 3,46 mg/l, Ca⁺⁺: 17,9 mg/l și HCO₃⁻: 71,98 mg/l.
Cea din poză e aproape cu cea folosită de aplicația lui bemihai. Datele apelor se pot vedea aici: https://github.com/bemihai/coffee-water/...r_data.csv
Deci trebuie puțină atenție pentru că nu e de ajuns să te bazezi pe aplicație, dacă apa/apele combinate nu au aceleași date cu datele utilizate de aplicație, rețeta rezultată va fi diferită față de cea dorită.

Și totuși, cred că cel mai ușor e cu aplicația care s-a mai pomenit pe aici (CoWaMix pentru Android), pentru că poți să ții evidența mai ușor și să-ți modifici singur valorile unei ape dacă s-au modificat de la producător. Sau să adaugi alte ape. În aplicația lui bemihai pentru a fi la zi fiecare apă sau să fie adăugate altele trebuie editat tabelul/datele de către cineva care are aceste drepturi.

Reply
(11-08-2023, 22:25)adrian1 Wrote: În plus, datele sunt greșite
(27-04-2022, 16:47)staicueduard Wrote: Biborteni:
Reziduu sec 391

La 391 TDS oricum treci la urmatoarea fara sa mai calculezi nimic.

Reply
Până acum am folosit la espresso, pe o perioada de minim 3 luni: Bucovina, Bucovina filtrata prin brita, apele alcaline (aquavia și alcalia) și apa distilata + minerale third wave water.

Ca nota as acorda, în ordinea de mai sus, 8, 8.3, 9, 9.9.

Dpdv al costului recomand apele alcaline, apa distilata + minerale ajungând la 22 de lei pentru 4 litri. Tot de la acest combo nu am găsit deloc reziduu pe fierbător.

Poate mai sunt și alte ape sau combo mai bune, dar nu mi-au trecut prin mâini.
WPM Primus | Flair 58 | J64V | Varia VS6 | Comandante | Kinu | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE

Reply
de ce ai mai filtra bucovina prin brita? bucovina si asa are continut redus de minerale, de asta, mie mi se pare oribila cand fac filtru. in espresso nu stiu ca nu ma bag.
apele alea alcaline au ph super mare ca de asta sunt alcaline, dar daca iti plac.
unora nu le place tww si cum ai spus si tu pretul e obscen.

apa distilata trebuie sa fie din cea dedicata pentru uz caznic, nu stiu daca cea care se pune in baterie la masina e buna de ceva. si aici ajungi scump, cum ai zis si tu.

la noi nu a aparut lotus water, care pare ceva decent si simplu, eu as incerca doar de curiozitate sa vad ce imi place. acum poti sa fii ”geekuiesti” pana maine, eu am ales sa fiu comod si cu Izovul la 5 sunt ok, Tim Wendelboe foloseste apa de la chiuveta din Oslo, filtrata de clor, dar care e foarte ok, ca acum iti doresti sa fie 10ppm mai asa sau mai dincolo, mai conteaza si comoditatea, de exemplu Scott Rao prefera 30-40 kh, la prajitorie are 50, dar nu-si bate capul si o lasa asa. La KH cel putin, zice ca ar trebui sa testezi cu diferente de 40-50 ppm ca sa-ti dai seama de schimbari, dupa care sa te duci  mai jos si chiar si asa a recunoscut ca nu e ceva liniar, cateodata poti sa ai rezultate ok cu 70 ppm iar altadata si la 40-50 sa fie mai naspa(la KH). mai e si faza ca poti sa adaugi minerale dupa ce ai facut cafeaua si sa ai acelasi rezultate, mi se pare fascinant daca chiar e adevarat. cred ca inca stim foarte putine despre apa si cafea, chiar daca s-au scris carti si articole.

chiar si asa, unii fac espresso, altii filtru, unii fac light roast, altii carbuni. ma gandesc ca la carbuni chiar nu conteaza ce apa pui, ca o sa ai o cafea care are gust de ”cafea”.

pun si linkul pentru alte lamuriri: https://www.scottrao.com/blog/lotus-water-drops
zp6/v60 

Reply
(12-08-2023, 14:38)bobitad Wrote: .......
la noi nu a aparut lotus water, care pare ceva decent si simplu....

.......

La aproape 100 euro kitu de 4 sticlute lotus water,  apa de robinet filtrata e ceva si mai decent si mai simplu Wink

(12-08-2023, 14:38)bobitad Wrote: apa distilata trebuie sa fie din cea dedicata pentru uz caznic, nu stiu daca cea care se pune in baterie la masina e buna de ceva...

In loc de apa distilata (se gaseste de obicei pentru aplicatii industriale ), mai bine apa filtrata cu sistemul zerowater.

Reply
nici nu stiu cat costa Lotus, nici nu m-a interesat, tin minte ca cineva calculase si parca era mai bine ca tww. de obicei verific si fac calcule, dar azi efectiv mi-e lene, eram obosit aseara, racit, am dormit 10 ore, iar acum ma refac:) si chiar n-am chef sa intru sa vad cate picaturi din alea sunt intr-un recipient si sa calculez la o reteta cati litri ai putea face.

despre filtre de genul brita, nu te ajuta cu dedurizarea apei. ele de obicei elimina clorul si mai sunt cateva lucruri care pe filtreaza, scrie pe google. si de clor, scapi si prin fierbere sau eventual sa lasi apa afara.
despre zero-water stiu ca sistemul e scump, chiar si filtrele si nici nu prea stii cand sa le schimbi. in mintea mea ar mai fi problema si daca pe toata durata de viata a filtrului, filtreaza la fel.

cum am mai zis, filtrele sunt inca o chestie in plus care merita daca ai apa buna la robinet, nu stiu unde exista in Romania. eu am gasit reteta castigatoare si raman asa.
zp6/v60 

Reply
Ma gandesc ca apa distilata este aceeasi, insa difera recipientele in care se pastreaza/vinde si tot traseul tehnologic.
Una e cand produci ceva alimentar si alta cand este pentru uz industrial.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Unii vorbesc multe tampenii pe aici si sunt foarte daunatori - mai ales cei care citesc pe jumatate si apoi “baga de la ei”.
Zerowater nu e scump si vine cu tds metru inclus.
O cana cu 5 filtre costa 509 lei pe emag si te tine cam 1 an lejer (eu fac ZW de vreo 1.5 ani: filtru + espresso pt 2 persoane - filtrez gen 6-8l/ sapt si consum cam 3 filtre/an).
Am avut o revelatie maxima cand pe niste cafele TW de 20-35 EUR/punga nu scoteam mai nimic (desi o parte le mai gustasem anterior), noroc ca pe la ultimele 50-100 gr mi-am adus aminte ca la Norvegia apa la robinet curge pe la 30-50 ppm si am ajustat, si a iesit pe gust ce trebuie.

Pt espresso e super simplu; faci RPavlis (reteta apa care scoate espresso bun si nu depune calcar) si nu te doare capul.
La filtru e mult mai tricky, dar si mai “rewarding” cand vezi diferenta. Evident, tot cafeaua, la baza, e prima care conteaza, apa imediat dupa (parerea mea).

Multumesc lui Darsidius pt multe-multe tips: cel cu ZW in top 3, alaturi de Sculptor 078.
Tot de la el am aflat de Picky Chemist si Coffea Circulor care sunt prajitorii mei preferati in ultimii 2 ani.

Ne si cunoastem efectiv, am baut cafele impreuna cateva zile la rand, acum ceva vreme.

Am baut si cafele prajite de el, foarte faine, peste Ro overall: raman anti-patriot aici (sorry, not sorry!), suntem mult in urma Picky Chemist, Dak, Coffea Circulor, Kawa, Manhattan din pacate, desi acum 3 ani nu eram.

Sunt multi pe forum care stiu exact ce zic. [emoji3]
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
De unde cumperi bicarbonat de potasiu În cantități mici?
La un litru pui 0.1g?

RPavlis Water Recipe o folosești și la filtru sau doar la espresor?
Bianca V3 Black <> FlairPro3 <> EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link
Past : Mara X

Reply
(13-08-2023, 00:15)vladdooo Wrote: Unii vorbesc multe tampenii pe aici si sunt foarte daunatori - mai ales cei care citesc pe jumatate si apoi “baga de la ei”.

Banuiesc ca si ei, "unii", gandesc la fel despre "ceilalti"...

Nu se aplica doar la "ape", probabil ca propozitia citata este cea mai potrivita forma de a descrie orice situatie de polarizare in doua a unui grup de persoane, pe un subiect oarecare... daca nu ii convingem, trebuie anihilati.

Reply
(13-08-2023, 00:15)vladdooo Wrote: La filtru e mult mai tricky, dar si mai “rewarding” cand vezi diferenta

Ciao, Vlad. Ce apa/rețeta folosești la filtru? As vrea sa ma calibrez puțin, ca cine stie se face si in RO cafea a ala TPC. :)
Roaster

Reply
@bobitad am simtit diferente pe brew la bucovina dupa ce am filtrat-o cu brita. Nu foarte mari, dar le-am simtit.

apa distilata trebuie sa fie din cea dedicata pentru uz caznic, nu stiu daca cea care se pune in baterie la masina e buna de ceva. si aici ajungi scump, cum ai zis si tu.

Eu unul sunt dispus sa platesc pretul, sunt foarte multumit de cum imi ies si espresso si v60 cu TWW (mai ales V60), dar nu gasesc nicaieri apa distilata pentru uz casnic sau "food safe". Pana gasesc o solutie, ma rezum la cea mai scumpa apa, cea de la jetxpert. In unele cafenele am vazut ca folosesc apa marca Auchan care este la jumatate de pret.

Cred ca intr-un final voi ajunge sa cumpar un distilator dedicat cabinetelor de stomatologie. Intr-un an se amortizeaza si nici nu mai sunt dependent de drumul la Cora/Carrefour.
WPM Primus | Flair 58 | J64V | Varia VS6 | Comandante | Kinu | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE

Reply
E cineva care sa folosească bicarbonatul de potasiu după rețeta lui RPavlis care sa ne spună și noua cum se face?

Am înțeles ca în 1 litru de apa distilata se pune 0.1 g de bicarbonat de potasiu.

De unde cumperi bicarbonat de potasiu?

Eu unde am găsit are un conținut de 95 % bicarbonat de potasiu și e folosit în industria vinului ambalat la 1 kg. E bun acesta?

Mulțumesc
Bianca V3 Black <> FlairPro3 <> EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link

Reply
https://www.baristahustle.com/blog/diy-w...o-bottles/

rpvalis
0.35 gr la 4l, eu pun 0.17-0.18 la 2l.
Sa iasa intre 40-60 ppm pe tds metru.

Eu asa am luat bicarbonat de potasiu de aici:
https://www.protectvit.ro/cumpara/bicarb...kg-6912259
Am impartit o punga de 1 kg cu un coleg de forum si apoi…sharing is caring [emoji846]
Il folosesc din Noiembrie, e ok.

Am vrut sa incep cu “vrem mura-n gura orice”, dar hai si de data asta…
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(14-08-2023, 22:24)vladdooo Wrote: https://www.baristahustle.com/blog/diy-w...o-bottles/

rpvalis
0.35 gr la 4l, eu pun 0.17-0.18 la 2l.
Sa iasa intre 40-60 ppm pe tds metru.

Eu asa am luat bicarbonat de potasiu de aici:
https://www.protectvit.ro/cumpara/bicarb...kg-6912259
Am impartit o punga de 1 kg cu un coleg de forum si apoi…sharing is caring [emoji846]
Il folosesc din Noiembrie, e ok.

Am vrut sa incep cu “vrem mura-n gura orice”, dar hai si de data asta…
Mulțumesc mult.

Am citit și eu în diverse locuri de acolo am aflat de 0.1/litru și era scris și de 0.35 pe galon adică aproape 4 litri.

Am cautat pe diferite site-uri bicarbonat de potasiu l am găsit și pe cel specificat se tine și altele cu un preț mai mic parca 70 lei /kg.
Ce ma nedumerea era faptul ca cel vândut la noi avea o concentratie de 95 % iar unele site-uri de afara se lăudau cu o puritate mai mare.

Aveam nevoie de o confirmare de la cineva care a încerca și are un feedback.

Acum folosesc zerowater pt filtrare cu bicarbonat de sodiu și Sulfat de magneziu și e bine.

Am sa încerc și bicarbonatul de potasiu pare mai simplu de utilizat.

Mulțumesc mult încă o data pt răspuns.

Reply
https://www.baristahustle.com/blog/diy-w...pes-redux/

Aici retetele sunt cu bicarbonat de sodiu nu cel de potasiu.

Reply
Am comandat bicarbonat de potasiu 1kg.

Dacă e cineva din Iasi și vrea sa încerce ofer gratuit. Predare personala [emoji846]

1 kg este prea mult pt mine

Reply
Solitie pentru apa distilata:

https://practicalsurvivalist.com/simple-...ler-build/
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Ala are multiple întrebuințări [emoji1787]. Faci un distilat de prune...
Pentru acasă dacă ai o oala de 10-15L și o alta mult mai mică, pui apa în oala mare, așezi oala mica în interior (o centrezi cumva), capacul oalei mari îl pui invers și pe el pui gheata din când în când.
Merge cu ce ai prin casă, practic.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Salut, sunt nou pe aici dar citesc acest forum de ceva vreme. Foloseste cineva un ionizator de apa(Leveluk sd501) pentru espresso? De cand mi-am luat espressor(sage bambino plus) folosesc optiunea de pH 8,5 la ionizator, care are un prefiltru+filtrul intern, si peste astea filtrul mic din espressor, iar cafeaua iese extrem de acra, as zice nebaubila daca nu o fac capuccino. Initial am crezut ca e de la temperatura prea mica de brew, dar am incercat toate trucurile pentru a incinge aparatul la maxim (2 shoturi prin portafiltru si pornire bagheta abur pentru cateva secunde), cat si macinare mai fina/grosiera si rezultatul este acelasi. Folosesc DS morning ninja, clasificata ca medium roast, ~16g in 32out, 27-30s. Sa fie de la apa? As incerca bucovina, fiind cea mai "laudata" de aici, inainte sa incerc si alte metode de a-mi diagnostica shotul. 
Daca conteaza, sunt din CT, si singurele analize la apa sunt foarte sumare: analiza pe iulie

Reply
Schimba ph-ul la 7 si vezi cum iese.
Apa de pe litoral, incusiv Constanta, produsa in mare parte prin desalinizare, e groaznica, dupa cum mi-o reamintesc eu din tinerete cand mai serveam litoral.

Nu mai reiau rant-ul cu dieta alcalina, nu are sens, daca lumea nu este capabila sa mai discearna singura ce ii face rau organismului, arunc vorbe in vant.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)