Hello There, Guest! Login Register


Alegere HX ( Expobar Office Leva, Lelit PL62 ) vs. DB + Mahlkonig Vario?

#61
calin1975, reducerea aceea este permanenta.

coffeesnob, eu o am de 3 ani si am ales-o si o pastrez in continuare pentru ca are:
- curgere verticala din camera cutitelor, deci nu are pe unde sa ramana cafeaua pe traseu
- cutite ceramice de 54mm, deci sanse mai mici de incalzire a macinaturii, fara sa exageram insa
- reglaj stepless practic (desi teoretic are 200 si ceva de trepte) dar marcat pe doua coloane micro si macro, ceea ce ajuta la crearea de repere si o trecere usoara de la fin la gros (insa e mare bataie de cap sa faci trecerea asta zilnic, caci dereglezi setarea de espresso)
- motor maricel pentru o casnica, de 200W, cu "distributie" pe curea, deci silentiozitate mai mare, insa nu-ti inchipui ca doarme copilul iar tu poti folosi vreun tip de rasnita din lumea asta in afara de manuale. Dar fata de ce am mai avut /vazut, e clar mai linistita decat Cunill (regele galagiei), Lelit, Ascaso, Eureka etc.
- retentie 0.5-07g fata de peste 2-3g in cazul oricarei alte rasnite (testat dupa curatare, caci in timpul folosirii e 0 si nu e relavant)
- fabricata in Elvetia de cea mai tare marca de rasnite profesionale si industriale din lume, nemtii de la Mahlkoenig.
- tone de review-uri si opinii pe forumurile de afara, pentru a-ti face o impresie completa, si cu bune si cu rele, si intreaga si desfacuta. 
-  rasnire destul de uniforma pentru o casnica
- curgere  centrata pe mijlocul portafiltrului si mizerie  destul de putina in jur fata de ce am mai vazut / avut, cu exceptia unor tipuri de boabe / prajiri care dau un fel de ploaie la sfaramare.
- macinatura  fara niciun bulgare, spre deosebire de ce am mai avut / vazut
- viteza de rasnire destul de ok pentru o casnica - imi macina 19g in 13s. Doar profesionalele au timpi la jumatate.
- si rezultatele in sine, caci am testat rasnita la bataie cu una de 2-3000E, aici, si nu s-a facut deloc de rusina, ba din contra. Ma rog, trebuie privit testul cu mare ingaduinta, dar am incercat sa facem toate eforturile pentru extractii cat se poate de identice.
- doar cateva pe bursa scoase la vanzare, in toti acesti ani (3 cred)
- timer, afisaj si 3presetari de timp. Eu nu le mai folosesc, caci cantaresc mereu, dar imi folosesc caci se opreste rasnita singura dupa 14secunde, cand nu mai este nicio boaba in ea. Daca faci single, la fel se poate memora un astfel de timp.
- orice s-ar spune de fiabilitate, pe forum au fost cam 6 cazuri de garantie, din peste 200 date in Romania la ora actuala (spusele importatorului). Nu e o rasnita pe care sa o folosesti la 50 de shot-uri consecutiv, insa de cand cu update-ul din 2012 (scrie pe site-ul oficial la sectiunea Downloads), s-a cam lasat linistea.

Sunt destui utilizatori care o au si pot interveni si ei cu experienta proprie, avand in vedere plusurile si minusurile.

Comparatia cea mai buna o faci cu rasnite peste Vario, profesionale, eventual SH. Sub ea pierd multe la alte capitole - marimea cutitelor, retentia pe traseu, motorul mai slab, timp mai indelungat de rasnire. Cred ca sunt comparatii destule pe forumurile de afara, ca sa va faceti  o impresie mai buna.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#62
@calin1975 Daca esti setat pe Vario, este si unul SH pe forum la Bursa ( http://www.espressoman.ro/forum/Forum-Va...-accesorii ).
 
Reply
#63
Ce ma face sa ma indoiesc de MIgnon:
- cutite de 50mm (nu se compara dar Gaggia MDF avea de 50..)
-  retentia mai mare pe traseu caci curgerea nu mai este verticala
- reglajul doar din micuta rotita, atat cat tin gradatiile, cursa fiind foarte mica, deci si plaja de reglaje la fel:

[Image: eureka-mignon-doserless-knurled-aluminiu...jpg?100709]

- asa cum scrie si pe bellabarista, cand am testat in scurt un exemplar la sediul SCAE (cele de pe forum sunt luate de acolo, ramase de la fabricant dupa targul CoffeeLovers 2014), pe rasnirea fina de espresso cafeaua avea foarte multi bulgarasi, mai mari sau mai mici. Ia uitati aici (de la secunda 49, ploua cu bulgari):




 Deci solutia este sa macini cu pahar decupat in jur si apoi sa faci WDT mai mereu:
  

- spre deosebire de VArio unde macinatura cade pufos:

Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#64
Cum se ajusteaza rasnita Vario pentru espresso? Am tot citit de asta dar nu am vazut cum se face.
 
Reply
#65
Cu toate acestea, daca ar fi sa fac o recomandare astazi, aceasta ar fi Quamarul M80E, profesional, oferit SH de catre SACE, la 300E - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-S...essoman-ro
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#66
Cine este SCAE? Stau aproape de mine in Bucuresti. Smile
 
Reply
#67
(10-12-2014, 00:46)MarianNC Wrote: Cum se ajusteaza rasnita Vario pentru espresso? Am tot citit de asta dar nu am vazut cum se face.

Explica omul pe la jumatatea clipului:



De obicei se cam sta pe 1, maxim 2 (in clip e modelul meu vechi, acum fiind marcate liniutele cu numere pe macro, pasii mari, si litere pe stanga, fine  tuning-ul). Si faci teste... Daca pe 1W ti-a curs prea repede, te duci mai sus, spre 1M sa zicem si faci alt shot. Daca acum a curs prea incet (40 de secunde sa zicem), cobori la 1R...pana gasesti pozitia ideala pentru acea cafea, in functie de gramaj, vechimea boabelor etc. Reglajele nu coincid de la om la om, caci rasnitele sunt calibrate manual in fabrica (de acolo urmele de cafea din interior, de noua) si un surubd e reglaj poate fi strans de ei intr-o mie de feluri...


[Image: Mahlkonig-Vario-3.jpg]
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#68
@Lyvyoo multumesc. Inseamna ca va trebui sa o am inainte. Smile
 
Reply
#69
(10-12-2014, 00:58)MarianNC Wrote: Cine este SCAE? Stau aproape de mine in Bucuresti. Smile

Asociatia profesionistilor din domeniul cafelei, mai scurt. Sau mai lung si mai corect aici. Au sediul la Hala Traian, dar nu importa nimic, ei ocupandu-se de altceva. Doar ca Silvia, presedinta SCAE, a inteles sa ne anunte de fiecare data cand apare o rasnita profesionala (SH de obicei). Ei tot testeaza, fac tranning-uri, participa la targuri, au parteneri externi etc. si mai apar oportunitati in acest sens. Ultima oara au avut un Mahlkonig K30 Vario (2000E noua), exemplarul lor de teste si competitie, la 700E.  Din cate am inteles a plecat la Iasi, la userul nostru Dan13 ce are o cafeanea frumoasa acolo, The Beginning.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#70
De ce recomanzi aceasta rasnita?
 
Reply
#71
Profesionala, doserless, controlata electronic, la pret ok, din sursa sigura. 

Ma rog, la profesionale apare riscul retentiei mai mari, caci sunt mai masive. Asa ca se face si acolo un flush, de 3-4g de cafea sau se da altcuiva mai putin espressoman primul shot  Smile  sau se face capuccino din el, in ideea de a nu arunca nimic.

Review-uri pe home barista. Numai si pentru faptul ca rasneste un dublu in 5 secunde si mi se pare superior unui Mazzer Mini Electronic, mai scump si dublu ca si timp de rasnire. Ma leg de aceste secunde pentru ca apare astfel proportional riscul incalzirii macinaturii si al producerii de praf (care amaraste shot-ul). Insa o comparatie corecta trebuie sa se intinda pe mai multe aspecte, evident.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#72
Diferenta ar fi de 100 euro. Cea mai ieftina nu e noua are 17.000 de cafele la bord dar macina mai repede. Probabil nu are nici garantie si retentie mai mare. Smile
 
Reply
#73
(09-12-2014, 23:28)coffeesnob Wrote: Un exemplu ar fi Eureka Mignon. Chiar recent am vazut-o in semnatura unui membru de pe forum dar din pacate nu mai tin minte a cui. Din cate am vazut e mai ieftina la noi cu vreo 2-300 ron decat Vario, si din cate am citit despre ea e laudata de posesori pentru rezultate (nu neaparat si pentru frumusete Smile ).

Mentionez ca nu am nici o intentie/interes sa fac reclama la Mignon sau vreo alta rasnita  Angel .

La mine Smile . Dezavantaje: Retine 3 g cafea la prima macinare; Cand se macina prea fin si la anumite cafele face bulgarasi motiv canalul de evacuare prea scurt si nu au timp sa se sparga-insa nu tot timpul;  Cutite plate de 50 mm se pare ca sunt cele mai mici dar la fel cu cele de pe Mazzer Mini E
Avantaje: Reglajul- doar cutitul inferior se misca cel superior fiind fix, la o curatare a rasnitei nu se pierde reglajul; Motor puternic; Cutite plate de 50 mm fiind compacta, mica si grea; Curatare usoara. 
Reglajul nu este doar intre gradatii ci ture ale rotitei insa este marcata cred ca punct de reper. O sa mai verific diseara.

Reviewul de pe http://www.bellabarista.co.uk/pdf/compac...erlook.pdf  mi se pare corect si ma bucura ca este comparata cu Mazzer Mini E  insa tot Vario este mai buna.
Eu pot sa o compar doar cu Lelit PL43MM pe care am avut-o si clar este peste ea. 
La o intalnirea o sa aduc rasnita sa o comparam cu Vario insa cred ca Vario este peste ea.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco
 
Reply
#74
Dupa cum spun si cei de pe bellabarista “In the cup…it delivers!” deci nu este o rasnita "rea" si cred ca trebuie sa avem alternative la Vario in zona home made iar in ultimul rand pretul, diferenta intre Vario si Eureka Mignon in cazul meu a fost de 180 euro.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco
 
Reply
#75
De unde ai luat-o? Cum este espressorul pe care il ai? Cate secunde faci flush? Smile
 
Reply
#76
Rasnita am luat-o de la SCAE cu reducere, cum a precizat Liviu mai sus. Expresorul este in regula in comparatie cu ce am avut PL41TEM. Inca nu il stapanesc pe deplin, am setat brew pressure la 10 bar si steam boiler pressure 1 bar. Flush min 5 secunde. La inceput steam boiler pressure era setata la 0.8 bar si clar temperatura de extractie si presiunea aburului erau mai mici, de cand am crescut presiunea aburului la 1 bar-> tempartura de extractie a crescut acest lucru l-am simtit in gustul cafelei de asemenea aburul este mult mai puternic. M-am orientat dupa graficul de temperatura pt HX postat pe forum.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco
 
Reply
#77
Cand ti-ai cumparat espressorul nu te-ai gandit si la Lelit PL62 sau nu era pe piata atunci? Smile
 
Reply
#78
(10-12-2014, 00:59)Lyvyoo Wrote: De obicei se cam sta pe 1, maxim 2 (in clip e modelul meu vechi, acum fiind marcate liniutele cu numere pe macro, pasii mari, si litere pe stanga, fine  tuning-ul). Si faci teste... Daca pe 1W ti-a curs prea repede, te duci mai sus, spre 1M sa zicem si faci alt shot. Daca acum a curs prea incet (40 de secunde sa zicem), cobori la 1R...pana gasesti pozitia ideala pentru acea cafea, in functie de gramaj, vechimea boabelor etc. Reglajele nu coincid de la om la om, caci rasnitele sunt calibrate manual in fabrica (de acolo urmele de cafea din interior, de noua) si un surubd e reglaj poate fi strans de ei intr-o mie de feluri...

Cam in cat timp trebuie sa macini 15 grame pentru un espresso?
 
Reply
#79
Am scris mai sus, in postul acela mai lung. Eu am setat 14sec. pentru a macina mai mereu 19g. Cred ca merge regula de 3 simpla la 15g Smile Probabil in jur de 11-12...
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#80
(10-12-2014, 21:54)Lyvyoo Wrote: Am scris mai sus, in postul acela mai lung. Eu am setat 14sec. pentru a macina mai mereu 19g. Cred ca merge regula de 3 simpla la 15g  Smile  Probabil in jur de 11-12...

Am citit postul respectiv de vreo 2-3 ori. Smile Ma gandeam la reglajele respective cum trebuie sa o faci sa ajungi sa macini anumite grame intr-un anumit timp.
 
Reply
#81
E riscanta micarea, mai ales pentru cineva la inceput. Cel mai corect este sa cantaresti inainte cantitatea (e 25 de lei un cantar mic de bijuterii pe google) si sa macini pana la final. Eu am setat 14 secunde pentru a nu mai opri manual rasnita. Pur si simplu, cand s-a oprit, s-au si consumat toate boabele.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#82
Inca un report pe acel topic de pe Home-barista (dupa ce am pus si eu poza) ca tava se scoate. Vad in semnatura lui ca are PL62S (difera doar forma rotilor). Or fi mici diferente de la PL62 la PL62T si la PL62S, in sensul in care la unele se scoate o tava din interiorul suportului, iar la altele se scoate suportul cu totul.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#83
Am cantar. Smile
 
Reply
#84
Cred ca topicul ar trebui schimbat sa includa si Lelit-ul pentru ca se discuta si despre asta si este o optiune foarte buna mai ales cu toate accesoriile cu care vine.
 
Reply
#85
(10-12-2014, 20:56)MarianNC Wrote: Cand ti-ai cumparat espressorul nu te-ai gandit si la Lelit PL62 sau nu era pe piata atunci? Smile

Aici a intervenit si partea financiara, la momentul respectiv expobar HX cu grup E61 era cel mai ieftin in comparatie cu Lelit PL62 adica  920 euro cu reducerea acordata celor de pe forum.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco
 
Reply
#86
(10-12-2014, 00:40)Lyvyoo Wrote: Ce ma face sa ma indoiesc de MIgnon:
- cutite de 50mm (nu se compara dar Gaggia MDF avea de 50..)
-  retentia mai mare pe traseu caci curgerea nu mai este verticala
- reglajul doar din micuta rotita, atat cat tin gradatiile, cursa fiind foarte mica, deci si plaja de reglaje la fel:

[Image: eureka-mignon-doserless-knurled-aluminiu...jpg?100709]

LE:Eram dator cu un raspuns cu plaja reglajului, deci acea rotita face mai multe rotatii decat este marcata, cum spuneam ieri cifrele sunt folosite ca reper.
De asemenea retentia este de 3g iar motivul bulgarilor(care nu apar tot timpul) traseul de iesire al cafelei prea scurt
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco
 
Reply
#87
La ce va referiti cand vorbiti de retentie in contextul macinarii pentru acasa? Voi nu puneti boabe doar de-o cafea si ciocaniti/scuturati rasnita dupa sa iasa tot? Sa fiu eu singurul obsedat ? Big Grin
 
Reply
#88
Ba da Smile insa cand rasnesc prima oara (cand rasnita e curata) retine 3 g de cafea macinata , eu o palmuiesc la final dupa mai multe macinari si recuperez si cele 3 g pierdute la prima rasnire.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco
 
Reply
#89
Am avut aceeasi dilema la achizitie: DB sau HX ... In final am ajuns la HX + Vario ceea ce pt mine s-a dovedit un setup complet, echilibrat.iti recomand acest setup...sau oricare hx + vario...e greu pe ne vazute dar trust me : merita
Dalla Corte Studio + 58mm conversion kit, Honne Custome Build, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Cantar Hario,Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#90
(11-12-2014, 12:45)axy76 Wrote: ...rasnita ...retine 3 g de cafea macinata , eu o palmuiesc la final dupa mai multe macinari si recuperez si cele 3 g pierdute la prima rasnire.

ok, asa fac si eu cu Bezzera BB005 a mea, dar asta o fac, ajutat si de  pensula si de o pompita Giotto Rocket, numai pentru a curata rasnita si a o feri de mirosul neplacut al cafelei statute; nu pentru a recupara ceva cafea; la 6 duble de 15,2g fiecare, cele cca. 3 g mi se par o pierdere colaterala acceptabila;
ce faci cu cele 3 grame 'recuperate'?
totate cele de mai sus incerca sa spuna ca retentia nu este o caracteristica de performanta si deci nici nu merita considerata in compararea unor rasnite entry level; calitatea macinaturii, in masura in care putem vorbi desprea ea, e ceea ce mi se pare determinant; 

uff... aici se vorbeste de alegere HX Smile
________________________________________________________________________________________
strega_mod, minima_flow_ctrl(ecm), la_pavoni_mil_pro, sette_270, macap_m7, casadio_enea, prajitor_diy
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)