Welcome Back Log In Create Account

Rasnita Mahlkonig Vario

Ieri am avut o experienta tare frumoasa cu Paul si Flori la Guido, pret de cateva ore testand gramaje ridicate de cafea buna la grade de macinare mai grosiere si incercand la final si o frotare corecta plus o inimioara :)

[Image: IMAG1951_zps43da7506.jpg]

Scriu pe acest topic pentru ca am adus cu mine rasnita Vario de acasa. Acolo am gasit un Mahlkonig EK de 3-4000E, dedicata volumului in special, dar descoperita ca fiind foarte tare pe espresso de catre un campion mondial barista (legenda sau nu). Vestea buna pentru mine si pentru posesorii de Vario este ca pe acelasi espressor cu doua grupuri Dalla Corte, la aceeasi temperatura de 93 de grade, folosind acelasi tamper, acelasi gramaj (20g) si acelasi timp de extractie 25s pentru 60ml (la doua cesti), diferenta de gust dintre shot-uri a fost minimala si total de nerecunoscut de cineva care nu are exercitiul cafelei de calitate preparata corect. A existat intr-adevar "o codita" / o prelungire a gustului resimtit initial, care pe in mod evident pe EK tinea mai mult, iar pe Vario era mai scurta. Sunt pareri impartasite si de Flori si de Paul. Interesant este ca la unul dintre testele blind, Flori a remarcat ca fiind mai buna ceasca Vario. Dar la urmatoarele doua a castigat Ek cu acea diferenta de nuanta amintita mai sus. Par putine 3 teste dar ne-a luat mult timp sa sincronizam rasnitele cat de cat.

Toate aceste lucruri ma fac inca sa tin pe loc rasnita Vario din dotare, desi ma gandeam sa trec spre K30. Din ce am vorbit si cu Radu Carutasu (care e un fel de dracusor pe umarul drept :))) ) schimbarea merita din plin, insa la acest test cu EK, "plinul" nu a fost asa cum ma asteptam, diferenta fiind de o nuanta extrem de fina.

Nu am facut insa ceva esential - testare in paralel pe Brewtus, cu o K30 si un Vario home. Abia dupa acest pas voi lua eventuale decizii. Oricum, experienta de ieri mi-a confirmat ca popularitatea foarte mare la nivel mondial a lui Vario nu vine doar din marketing, rezultatele in ceasca fiind la inaltime.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan

Reply
Cu grindz nu mai vine demult din cate stiu, iar imbusul cu rozeta este piesa furnizata de catre americanii de la Baratza, cumparatorii patentului Vario in State. In Europa din contra, s-a pus un abtibild pe gaura de calibrare, ca sa pierzi garantia in caz ca vrei sa invarti tu de surub. Dar nu mai este cazul demult, caci rasnitele vin calibrate pentru espresso.

Reply
Arata mai bine noul suport pentru portafiltru. Nu stiu daca este deja implementat, caci n-am auzit niciun ecou. Nu stiu daca in compensatie sau nu, dar Marian Alexe zice ca Mahlkonig ar fi trimis o instiintare worldwide ca de la 1ianuarie 2015 mai picura 5% peste pret. 

[Image: 4320?img%5Bw%5D=500&img%5Bh%5D=500]

Reply
Ar fi intresant daca noi posesori  de Vario cu ocazia Bfriday 2014 ,au trebuit sa astepte pt calibrare ,sau au fost  livrate direct din stoc si in plus daca s-au bucurat deja de acest nou suport...Nu de alta dar strang banutzi pt un Vario si sunt binevenite unele impresii la cald :)  
Lelit Bianca PL162T,Eureka Helios 65 Giallo,Mahlkoning Vario,Tamper Concept Art Dinamometric,Motta Europe Pitcher,Aeropress,Hario Skerton,Bialetti Moka Express

Reply
Eu, nou posesor de ieri :) ; livrare direct din stoc, abia am reușit sa fac un dublu din 16 g de Etiopia sidamo pe la 1e. Nu cred ca a fost calibrata.
Suportul il văzusem si eu pe site si am fost oarecum dezamăgit ca nu semăna cu ce văzusem perin pozele respective.
Pe de alta parte black friday asta cred ca a fost inventat de niste unii care vroiau sa scape de gama mai veche pt a face loc la cea noua.
Lelit Bianca, Honne Home, Kinu 47, Kompresso
Past:Gaggia Clasic, VBM Domobar Jr, Vario home

Reply
Da, am primit ieri rasnita, si din pacate desi am cerut, nu este reglata pt.espresso.O voi trimite inapoi !
Nu are suportul nou, dar asta nu ma deranjeaza.
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto

Reply
yogi21ro, Incearca si pe 1A si vezi ce obtii. Daca it blocheaza espressorul sau iti curge foarte greu, e ok. Daca nu, probabil fabrica, elvetiana de altfel, a revenit la productia de rasnite compatibile brew si espresso, nu doar espresso.

Legat de acel suport, foarte probabil ca el va veni din 2015, o data cu scumpirile comunicate de Mahlkonig Germania :) Deci mai bine fara :) Am intrebat si eu (mi l-as cumpara separat) dar nu se stie nimic, fiind probabil proiectul nemtilor incepand cu 2015, pus in avans pe site-ul lor oficial.

Reply
Am încercat 1A. S-a dublat timpul de extracție la 50 s.
Lelit Bianca, Honne Home, Kinu 47, Kompresso
Past:Gaggia Clasic, VBM Domobar Jr, Vario home

Reply
Deci e ok rasnita. Asa e si la mine.

Reply
E clar.Am fost eu ghinionist.La 1A la mine timpul este 20s. La 1E, merge spre ciorba de cafea.Astept sa vad raspunsul(remedierea!) din partea furnizorului.

Reply
Quote:krust

E clar.Am fost eu ghinionist.La 1A la mine timpul este 20s. La 1E, merge spre ciorba de cafea.Astept sa vad raspunsul(remedierea!) din partea furnizorului.

Daca este ciorba , incearca si mareste cantitatea de macinatura .
Apropo , daca folosesti cantarul , ce cantitate de cafea folosesti ? La un shot dublu se poate merge , cu sita de 15 g pana la 17 , chiar 18 grame . 

Eu , de exemplu , nu mai umblu la gradul de rasnire . 
Nu am mai modificat de mult rasnita . 
Cand schimb soiul si gradul de prajire umblu doar la cantitate . 
Am observat , la sita de 15 g ca modificand cu +/- 1g cantitatea de macinatura pot pastra gradul de macinare si sa am o curgere corecta . Astfel , folosesc intre 17 si 18 g de macinatura , functie de ce cafea am si nu mai tot umblu la rasnita . 
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Am sita VST de 18g. Folosesc 18g de cafea boabe, in acest caz Chocolate Sarkis, cam 10zile prajirea,,tamper inox, si am inceput calibrarea cu 1R. Am coborat cu cate 4 unitati, pana am ajuns la 1A, si nu am curgerea si consistenta ce o am in prezent cu Lelit-ul din dotare. Sunt chiar la limita de jos si alta cafea ar putea sa ma solicite la o rasnire si mai fina!

Reply
In urma discutiei avute cu importatorul , se va schimba rasnita.
Se pare ca a fost una ratacita care nu a fost reglata pt.espresso, la fabrica si a ajuns la mine...

Reply
(26-11-2014, 21:28)Lyvyoo Wrote: Arata mai bine noul suport pentru portafiltru.

[Image: 4320?img%5Bw%5D=500&img%5Bh%5D=500]
Pentru cei care doresc un upgrade .
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Nu imi dau seama cum se ajusteaza acele bare in jos. Pe vechiul sistem coborai un surub... Protectiile de sus cred ca sunt destinate centrarii cafelei care mai zboara in lateral in unele cazuri (in functie de bob si prajire).

Initial am vrut sa spun ca e scump la 50 delire, caci deh, Mahlkoenig, cea mai tare firma de rasnite din lume, tine coada sus. Dar daca te gandesti ca un bol de plastic subtire pentru rasnita Lelit costa 60 de lei, tot sistemul asta nu mai pare exagerat de scump :) O sa intreb sa vad cat ar costa la noi si daca se poate aduce pe comanda.

Reply
(07-12-2014, 23:28)Lyvyoo Wrote: Nu imi dau seama cum se ajusteaza acele bare in jos.

Tot cu surub.

Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Am ramas dator cu o informatie.S-a rezolvat, sunt multumit de macinatura si mai ales de zgomot.E chiar silentioasa fata de Lelitul ce il am. Dar sunt alti bani, alta distractie.Dupa ce voi schimba si espressorul voi putea aprecia la adevarata valoare rasnita.Oricum Lelitul si-a meritat totii banii asa cum si Vario cred ca o va face!

Reply
cum s-a rezolvat? ti-au dat alta? au reglat-o? cat timp ai ramas fara?
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini

Reply
Am preferat sa o regleze, sa nu primesc, alta tot nereglata.A durat o saptamana, pana s-a intors, persoana de la service a fost plecata din tara, dar am vorbit la telefon, a fost foarte amabila!
Referitor la reglaj, de exemplu, daca inainte am avut reglaj de 1C, acum am nevoie de 1R. Este OK.

Reply
In ce consta acest reglaj?

Reply
(14-12-2014, 17:08)MarianNC Wrote: In ce consta acest reglaj?

Gasesti informatiile cateva pagini mai in spate, explicate pe larg.

Reply
Okay, multumesc. Am sa citesc toate paginile scrise pana acum. :)

Reply
(14-12-2014, 22:04)MarianNC Wrote: Okay, multumesc. Am sa citesc toate paginile scrise pana acum. :)

Scuze, credeam ca esti interesat  :D

Asa ca imi permit sa fac un copypaste, de la un coleg de forum care a adus multe informatii utile pe acest forum:

pag.5

" Calibrarea este foarte simpla si o poti face singur .

Gasesti o astfel de surubelnita , imbus , ( de 2,5 mm parca ) in Brico etc . 
Trebuie sa fie scurta ca sa intre in spatiul dintre baza si zona de sus , cu orificiul de ajustare. 
Daca surubelnita nu este destul de scurta poti sa o tai la ei ( Brico ) la standul de service .
Atentie , insa , daca gaura este sigilata pierzi garantia rasnitei .
La mine nu a fost ! 
Sunt si o multime de clipuri pe youtube care arata cum se face operatiunea .
De ex :
http://youtu.be/0kukm0-azoM "

Reply
A ajuuuuns si in Romania. Am pus-o pe Alexandra de la importator sa o pozeze  :)  Panoul separat inca nu e disponibil.

S-a adeverit si scumpirea, de acum Vario va costa cu 100 de lei in plus.

[Image: 10859329_768857443187555_788480036_n_zps40d18d27.jpg]

Reply
Deoarece Scientist a scris despre problema mea cu Vario m-am hotarat sa va spun exact ce am patit.De noua facea zgomot mai puternic in gol decat cu boabe,nu am dat importanta pana cand am vazut acest videoclip,am desfacut-o si parea totul in regula dar zgomotul tot puternic,am slabit cureaua si atunci s-a redus putin zgomotul,atunci am scos pinionul de pe motor l-am montat in alta pozitie si totul a fost ok.Pun un pdf care cred eu ca este destul de bine facut,foarte important poza 1 de la pagina 6 cu pozitia surubului de fixare pinion.

Reply
Nu ma pricep,dar nu pot sa nu-mi aduc aminte de ce am patit apropod e curele de transmisie cu niste aparate video sharp de pe vremuri.Cureaua se slabea ,si de aici tot necazul.Cele care mergeau pe roti dintate erau mult mai rezistente.Sau mai faceau o nefacuta ,roata zimtata de Teflon pe alta de metal.Sigur ca cea de Teflon fiind si ce mica se ducea prima si....Adica nu stiu de ce ,dar deatunci aceste curele ma cam sperie.Ar trebuis a fie un consumabil inclus in kit.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Pun un videoclip cu sunetul dupa reglaj,rog posesorii de Vario sa imi spuna daca este ok sau nu

Reply
(28-12-2014, 12:26)organon Wrote: Nu ma pricep,dar nu pot sa nu-mi aduc aminte de ce am patit apropod e curele de transmisie cu niste aparate video sharp de pe vremuri.Cureaua se slabea ,si de aici tot necazul.Cele care mergeau pe roti dintate erau mult mai rezistente.Sau mai faceau o nefacuta ,roata zimtata de Teflon pe alta de metal.Sigur ca cea de  Teflon fiind si ce mica se ducea prima si....Adica nu stiu de ce ,dar deatunci aceste curele ma cam sperie.Ar trebuis a fie un consumabil inclus in kit.

Ideea de baza in folosirea unor piese mai putin rezistente in lantul cinematic este protejarea altor componente mai scumpe. Daca iti intra o piatra in rasnita si ai doua roti metalice intre motor si cutite, foarte probabil se arde motorul. Ce preferi?  ;)
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Sincer?Sa nu am pietre in cafea.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Poate intra o bucata de lemn. Sau poate cutitele sunt prea apropiate si se blocheaza singure.
Rezultatul final va fi acelasi.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)