Cam multe concluzii trase dupa nici o zi de citit :) Cand vrei sa treci la semiprofesionale, concluziile sunt putintel mai greu de tras si e greu sa dai verdicte, mai ales ca diferentierea HX / DB este pe forumurile de afara un fel de subiect gen Mercedes sau BMW. Googalind putin dupa HX vs DB apar nenumarate rezultate si controverse.
Din expereinta mea, care am avut HX si apoi DB, pot sa spun ca am fost coplesit de trecerea de la Bezzera BZ10 (HX) la Expobar Brewtus (DB) insa aici trebuie neaparat sa subliniez ca intalnirea cu grupul E61 a fost marea revelatie. Chiar nu pot sa realizez cum am stat 3 ani fara E61! Probabil, daca as fi trecut de la Expobar Office Lever sau alt HX cu E61 la Brewtus, sunt convins ca nu as mai fi fost asa de mirat. Asadar, acel punct 4 al tau poate fi considerat o concluzie mult prea timpurie, pentru cineva la inceput de drum. Exista pe forumurile mari de afara oameni cu experienta multa, care au apucat sa compare, sa testeze, sa desfaca mai tot ce misca in piata, si asa din avion pot emite acea parere. Dar pentru noi care abia am intrat in lumea cafelei bune de 5 ani sa zicem, sau pentru tine care abia incerci sa o faci, a spune ca iti cumperi HX pentru un gust mai fructat sau DB pentru unul mai ciocolatiu, este prea mult.
Pe acele doua topicuri de pe Espressoman s-au enuntat cam toate diferentele tehnice si de constructie intre cele doua tipuri. Diferente in cesca pot aparea datorita eforturilor mai mari sau mai mici de documentare asupra folosirii lor, nu neaparat din caracteristicile fiecaruia. Folosirea unui HX implica flush-uri intr-adevar, dar nu inseamna ca folosirea unui DB le exclude. Eu las intotdeauna cam 4-5 secunde apa sa curga inainte de a incepe, plus inca un flush scurt inainte de a scoate portafiltrul si al sterge de umezeala, atunci cand sunt pregatit sa rasnesc. Flush-ul pe DB are rol si de curatare a dusului dar si de uniformizare (atat cat se poate) a temperaturii in grup, deci e un obicei sanatos. Pe HX, a explicat radudani suficient de clar pe topicurile recomandate, exista niste diferentieri intre masinarii (dragon, mixer, agnostic) care mai departe, daca vrei sa profiti de masinarie la parametrii maximi, dau o rutina de flush-uri specifica. Insa pana le vei invata, trebuie sa ai ca principiu ca primele 5-8 secunde de flush, inainte de extractie, inseamna apa foarte fierbinte cu aspect de "bolboroseala", apoi, pe masura ce apa din rezervor intra in HX si in grup, temperatura scade si apa va avea o curgere mai linistita. Din acel moment, deci dupa cele 5-8 secunde, exista un grafic de scadere gen 1grad la doua secunde flush (nu mai stiu daca sunt chiar corect, dar se poate verifica in forum). O data obisnuint cu espressorul, cam stii estimativ cate secunde de flush sa faci, in functie de temperatura dorita la grup.
HX-ul complet, mai precis decat DB-ul, inseamna ca in grupul E61 sa infigi un
termometru Eric, care iti va spune cel mai bine temperatura apei la contactul cu pucul de cafea. Aia conteaza de fapt. PID_ul face o estimare, pe baza unor offset-uri, insa realitatea va fi mereu cea data de acel termometru plasat in grup.
Eu am convingerea ca HX-ul are farmecul sau si nu sunt asa vehement in a sustine DB-ul cu PID pana in panzele albe. Dar la fel ca toti posesorii de pe forum, m-am indragostit de ce face Brewtus si de modul in care lucrez pe el, deci o trcere inversa nu stiu daca as face in prezent. Desi am citit discutia, inca nu imi este clar daca nu cumva si un HX cu E61 si PID poate fi o varianta de lucru, in batalia espressoarelor mai avansate. Se face o economie de 100E (1300E vs. 1200E Lelit PL60T de exemplu), din care poti lua un termometru Eric si ai "control total" asupra masinii.
Daca bugetul nu este o problema, probabil ca Brewtus este alegerea are iti ofera o simplitate mai mare in utilizare. Dar daca te invarti in jurul a 900-1000 atunci HX-ul cu E61 (neaparat) nu este in niciun caz o alegere care sa ofere o calitate mai slaba in ceasca, doar ca necesita ceva mai multa documentare.
Decalcifierea nu conteaza caci se face oricum in service in ambele cazuri, in afara userilor tehnici care pot desface un espressor cap / coada fara teama de a nu-l mai putea reansambla.
Totusi, nu trebuie inteles ca doar HX-ul si DB-ul livreaza un espresso de calitate. Inclusiv un Lelit PL41TEM PID la nivelul de 2080 de lei, este o alternativa mai mult decat ok pentru cineva care nu a mai luat contact cu un espresso bun (unii spunand ca e mai bine sa o iei etapizat), insa neaparat insotit de o rasnita foarte buna, cum ar fi Vario (apropo, am pus mana si pe Lelit PL43MM si pe Ascaso I-mini, iar diferentele sunt mari, din toate punctele de vedere, asa cum au mai scris pe aici si cei care au trecut la Vario, dar totul are un pret, mai mult sau mai putin meritat). Calcule mai complexe se pot face pentru viitor, caci avand posibilitatile financiare pentru un HX / DB, dupa un maxim un an vei dori un upgrade la un espressor care nu pierde grade pe parcursul extractiei, livrand astfel un espresso superior ca si gust si cu alta putere de aburi la "spumarea" laptelui. Si atunci vei vinde in pierdere, ceea ce privit de acum, de la inceput, nu e neaprat o solutie buna.
Inainte de toate acestea, ca sa stii ce vei bea, da neaparat o fuga la cafenelele care folosesc proaspat prajita, se preocupa de lichidul din ceasca si eventual iti adauga si niste explicatii - Guido, Origo, Coftale, Black Eye Coffee etc.