Hello There, Guest! Login Register


Alegere HX ( Expobar Office Leva, Lelit PL62 ) vs. DB + Mahlkonig Vario?

#1
Dupa ceva cercetari pe net si discutii cu domnul Liviu am decis sa achizitionez urmatoarele: Expobar Office Leva, Mahlkonig Vario, baza knock si maner dinamometric. Cumva as vrea sa ma indrept spre ceva foarte bun calitate/pret. Orice sfat, sugestie ar fi apreciata. Mi-ar trebui si alte accesorii? Sa ma orientez spre alt tip de espressor? Nu am un buget anume dar nici nu vreau sa cheltui foarte mult. Pentru cele de mai sus ar mai trebui sa strang ceva bani. A mai avut cineva pe aici Expobar Office Leva? Imi poate spune cate ceva despre el? Multumesc mult. :)
 
Reply
#2
Office Leva HX sau Office Leva DB (zis si Brewtus) ?  Pentru cazul 2 mai ales, te ajuta mult si search-ul (cu click pe link-urile din dreptul "Post", ca sa te duca fix pe postarea ce contine cuvantul cheie) , apropo de discutiile de pana acum.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
Fiind o diferenta de aproape 400 euro, m-am gandit la prima varianta, varianta HX. Nu prea am gasit mai nimic de acesta pe forum.
 
Reply
#4
HX-ul e aparut anul acesta in Romania, de aceea sunt mai putine postari. Cunoscandu-se amploarea pe forumurile internationale a marcii Expobar, se poate pleca de la premisa unui HX cu E61 foarte bine facut, la fel ca si alte marci de altfel, dar cu un pret mai mic in toate tarile. Mai important decat atat este sa intelegi foarte bine ambele masinarii ca si principii si diferentieri, HX-ul si DB-ul. Iar pana vor mai interveni alti useri cu sfaturi, iti recomand aceste doua topicuri:

- http://www.espressoman.ro/forum/Thread-H...i-rotativa

- http://www.espressoman.ro/forum/Thread-H...-HX-cu-PID

Plus un review complet aici, cu modelul vechi ce avea un singur manometru si un search pe home barista.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#5
Daca poti face un efort si sa sari bariera celor 400 Euro , sa stii ca merita .
Diferenta de pret se va regasi in multi ani de utilizare continua ( sunt aparate care bine intretinute te tin o viata ) .
Cafea foarte buna fac ambele tipuride aparate , insa un DB este mai comod de utilizat si asigura o repetabilitate a rezultatelor mai simplu de realizat .

Cand se gandesc sa faca upgrade-uri entuziastii trec , in general , de la HX-uri la DB -re si nu invers .
Ai foarte mult material pentru documentare pe forum .
Decizia este mai greu de luat in lipsa practicii cu cele 2 aparate si , de aceea, sfaturile , opiniile si experientele utilizatorilor tI-ar putea fi de folos .

Alegerea iti apartine si tu trebuie sa fii multumit de aceasta , indiferent in ce drectie va merge .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#6
As putea sa fac efortul dar de ce s-ar merita acest efort? Care ar fi avantajele in afara de posibila repetabilitate a rezultatelor? Practic nu sunt un infocat, probabil nici nu o sa simt diferenta intre ele dar in acelasi timp vreau sa beau o cafea de calitate si nu amareala din ibric. :) Totusi nu vreau sa iau un espressor si apoi sa il schimb cu altul. Varianta hx imi poate oferi o cafea de calitate, nu? Asta bineinteles dupa ce o sa stric cateva kg invatand sa o fac. :P
@Lyvyoo multumesc, pe home barista nu am citit.

Am vazut si acest filmulet.

http://www.home-barista.com/espresso-mac...28233.html

La hx, gustul e mai "fruitiness". :)

Db-urile sunt mai usor de utilizat ca hx-urile din cate am inteles.
 
Reply
#7
Legat de rasnita, cum ar trebui sa o setez? Ar trebui sa rasnesc o cafea cat mai fina? Imi mai trebuiesc alte accesorii, vreo sita VST am vazut ca sunt foarte folosite pe aici.
 
Reply
#8
Salut. La birou după lupte seculare, am "primit" de moș Nicolae, exact ce vrei tu sa cumperi acum. Evident ca alegerea echipamentelor am facut-o eu împreună cu un coleg de birou și confrate esspresoman. Pot să-ți spun doar ca fata de set-upul din semnătură diferență este cu adevărat notabilă. Spui ca nu-ți vei da seama de gust... Hmmm gustul il vei cultiva in timp, si poți sa crezi asta. Cu acest set-up timpul va fi mai scurt.
Râșnița nu pot să-ți zic exact cum sa o setezi,.. Să o setezi pt a obține 60 ml de lichid divin in 25-30s din 15-18 g de cafea. Ți-aș da și ceva repere, numai că, acasă am aceeași râșniță și aceeași cafea acasă o râșnesc pe la 1G, iar la birou pe la 2J. Cred ca depinde cat de "standard esspresoman" va veni setată.
In concluzie, daca îți permiți, poți cu încredere să asculți "vocea rațiunii" celor care te-au sfătuit înainte pentru ca nu vei regreta ulterior, când vei dori ceva mai mult :). Eu nu mai vreau decât să dau puțin timpul înapoi si sa nu mai achiziționez Vario acasă, pentru ca parcă pentru max 4 cafele nu mai merita prețul respectiv, iar plmmi-ul era mai mult decât suficient.
Lelit Bianca, Honne Home, Kinu 47, Kompresso
Past:Gaggia Clasic, VBM Domobar Jr, Vario home
 
Reply
#9
Le mine se beau cam 2 dar tot nu vreau amareala. :)
 
Reply
#10
Opinia mea pana acum cu privire la diferenta intre hx si db este urmatoarea:

1. Db este mai scump cu 400 euro.
2. La Hx trebuie sa flush inainte un anumit numar de secunde.
3. Cu Db este mai simplu de facut o cafea.
4. Cu Hx daca ai experienta poti face o cafea mai "fruity". :)
5. La HX decalcifierea este mai simpla.
 
Reply
#11
Cam multe concluzii trase dupa nici o zi de citit  :)  Cand vrei sa treci la semiprofesionale, concluziile sunt putintel mai greu de tras si e greu sa dai verdicte, mai ales ca diferentierea HX / DB este pe forumurile de afara un fel de subiect gen Mercedes sau BMW. Googalind putin dupa HX vs DB apar nenumarate rezultate si controverse.

Din expereinta mea, care am avut HX si apoi DB, pot sa spun ca am fost coplesit de trecerea de la Bezzera BZ10 (HX) la Expobar Brewtus (DB) insa aici trebuie neaparat sa subliniez ca intalnirea  cu grupul  E61 a fost marea revelatie. Chiar nu pot sa realizez cum am stat 3 ani fara E61!  Probabil, daca as fi trecut de la Expobar Office Lever sau alt HX cu E61 la Brewtus, sunt convins ca nu as mai fi fost asa de mirat.  Asadar, acel  punct 4 al tau poate fi considerat o concluzie mult prea timpurie, pentru cineva la inceput de drum. Exista pe forumurile mari de afara oameni cu experienta multa, care au apucat sa compare, sa testeze, sa desfaca mai tot ce misca in piata, si asa din avion pot emite acea parere. Dar pentru noi care abia am intrat in lumea cafelei bune de 5 ani sa zicem, sau pentru tine care abia incerci sa o faci, a spune ca iti cumperi HX pentru un gust mai fructat sau DB pentru unul mai ciocolatiu, este prea mult.

Pe acele doua topicuri de pe Espressoman s-au enuntat cam toate diferentele tehnice si de constructie intre cele doua tipuri. Diferente in cesca pot aparea datorita eforturilor mai mari sau mai mici de documentare asupra folosirii lor, nu neaparat din caracteristicile fiecaruia. Folosirea unui HX implica flush-uri intr-adevar, dar nu inseamna ca folosirea unui DB le exclude. Eu las intotdeauna cam 4-5 secunde apa sa curga inainte de a incepe, plus inca un flush scurt inainte de a scoate portafiltrul si al sterge de umezeala, atunci cand sunt pregatit sa rasnesc. Flush-ul pe DB are rol si de curatare a dusului dar si de  uniformizare (atat cat se poate) a temperaturii in grup, deci e un obicei sanatos. Pe HX, a explicat radudani suficient de clar pe topicurile recomandate, exista niste diferentieri intre masinarii (dragon, mixer, agnostic) care mai departe, daca vrei sa profiti de masinarie la parametrii maximi, dau o rutina de flush-uri specifica. Insa pana le vei invata, trebuie sa ai ca principiu ca primele 5-8 secunde de flush, inainte de extractie, inseamna apa foarte fierbinte cu aspect de "bolboroseala", apoi, pe masura ce apa din rezervor intra in HX si in grup, temperatura scade si apa va avea o curgere mai linistita. Din acel moment, deci dupa cele 5-8 secunde, exista un grafic de scadere gen 1grad la doua secunde flush (nu mai stiu daca sunt chiar corect, dar se poate verifica in forum). O data obisnuint cu espressorul, cam stii estimativ cate secunde de flush sa faci, in functie de temperatura dorita la grup.

HX-ul complet, mai precis decat DB-ul, inseamna ca in grupul E61 sa infigi un termometru Eric, care iti va spune cel mai bine temperatura apei la contactul cu pucul de cafea. Aia conteaza de fapt. PID_ul  face o estimare, pe baza unor offset-uri,  insa realitatea va fi mereu cea data de acel termometru plasat in grup.  

Eu am convingerea ca HX-ul are farmecul sau si nu sunt asa vehement in a sustine DB-ul cu PID pana in panzele albe. Dar la fel ca toti posesorii de pe forum, m-am indragostit de ce face Brewtus si de modul in care lucrez pe el, deci o trcere inversa nu stiu daca as face in prezent. Desi am citit discutia, inca nu imi este clar daca nu cumva si un HX cu E61 si PID poate fi o varianta de lucru, in batalia espressoarelor mai avansate. Se face o economie de 100E (1300E vs. 1200E Lelit PL60T de exemplu), din care poti lua un termometru Eric si ai "control total" asupra masinii.

Daca bugetul nu este o problema, probabil ca Brewtus este alegerea are iti ofera o simplitate mai mare in utilizare. Dar daca te invarti in jurul a 900-1000 atunci HX-ul cu E61 (neaparat) nu este in niciun caz o alegere care sa ofere o calitate mai slaba in ceasca, doar ca necesita ceva  mai multa documentare.

Decalcifierea nu conteaza caci se face oricum in service in ambele cazuri, in afara userilor tehnici care pot desface un espressor cap / coada fara teama de a nu-l mai putea reansambla.

Totusi, nu trebuie inteles ca doar HX-ul si DB-ul livreaza un espresso de calitate. Inclusiv un Lelit PL41TEM PID la nivelul de 2080 de lei, este o alternativa mai mult decat ok pentru cineva care nu a mai luat contact cu un espresso bun (unii spunand ca e mai bine sa o iei etapizat), insa neaparat insotit de o rasnita foarte buna, cum ar fi Vario (apropo, am pus mana si pe Lelit PL43MM si pe Ascaso I-mini, iar diferentele sunt mari, din toate punctele de vedere, asa cum au mai scris pe aici si cei care au trecut la Vario, dar totul are un pret, mai mult sau mai putin meritat). Calcule mai complexe se pot face pentru viitor, caci avand posibilitatile financiare pentru un HX / DB, dupa un maxim un an vei dori un upgrade la  un espressor care nu pierde grade pe parcursul extractiei, livrand astfel un espresso superior ca si gust si cu alta putere de aburi la "spumarea" laptelui. Si atunci vei vinde in pierdere, ceea ce privit de acum, de la inceput, nu e neaprat o solutie buna.  

Inainte de toate acestea, ca sa stii ce vei bea, da neaparat o fuga la cafenelele care folosesc proaspat prajita, se preocupa de lichidul din ceasca si eventual iti adauga si niste explicatii - Guido, Origo, Coftale, Black Eye Coffee etc.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#12
"As putea sa fac efortul dar de ce s-ar merita acest efort? Care ar fi avantajele in afara de posibila repetabilitate a rezultatelor?" 

Exact ce ziceam ! Fara o experienta proprie nu ai cum sa apreciezi diferentele .

" Practic nu sunt un infocat, probabil nici nu o sa simt diferenta intre ele dar in acelasi timp vreau sa beau o cafea de calitate si nu amareala din ibric. "

Va trbui sa-ti definesti notiunea de  cafea de calitate . 
Pentru unii aciditatea este importanta , altii o evita , unii apreciaza gustul mai ciocolatiu , altii zic ca este amareala samd .
Propriile experiente , pe care le vei acumula in timp te vor ajuta sa iti dai seama care este o cafea de calitate si care nu .
Asa este , la inceput nu vei simti diferenta . In timp lucrurile evolueaza , la fel si dorintele si asteptarile . 
Multi dintre cei de pe forum nu au fost niste infocati . Au devenit insa , dupa ce au realizat ca ceea ce stiau ei despre cafea nu avea nimic in comun cu ceea ce au inceput sa bea , respectand niste reguli minime de preparare de extractie si cel mai important folosind cafea proaspat prajita si rasnita la folosire . A fost si cazul meu , care nu concepeam sa cheltui pe scule mai mult de 500-600 de Euro . 


"Totusi nu vreau sa iau un espressor si apoi sa il schimb cu altul. Varianta hx imi poate oferi o cafea de calitate, nu? "

Asta inseamna ca s-ar putea sa fii si tu prins de microbul acestei pasiuni si atunci alti bani , alta distractie  .
Peste DB nu prea mai ai ce sa iei , ca scula accesibila de casa . Deci un upgrade va insemna doar o chestiune de finete , sau un alt design . Rezultat imbunatatit la cafea nu prea ! 
Repet este bine sa incerci mai multe tipuri de aparate si sa faci propriile evaluari . 
Direct pe un DB nu vei avea de unde sa stii care sunt limitarile de care te poti lovi la celelalte tipuri de expresoare .


La hx, gustul e mai "fruitiness". :)

Nu stiu pe ce se bazeaza afirmatia . 
La un DB te poti "juca " cu temperatura si sa scoti in evidenta diferite caracteristici ale soiului de cafea .
Kenya , de exemplu , o poti trage si mai acida , fructata dar si mai ciocolatie cu aciditat moderata . 
Diferenta sta in gradul de macinare si vreo 3-4 gc in plus sau minus . 

" Db-urile sunt mai usor de utilizat ca hx-urile din cate am inteles." 

Ambele sunt la fel de usor de utilizat . 
Hx -ul necesita mai multa intuitie , atentie . Trebuie sa te " imprietenesti " cu el pentru a-i descoperi potentialul si pentru a-ti da la , randul lui , un maxim de care este capabil . Daca esti mai grabit , mai distrat , mai neatent cu el , va " simti "  si nu te va rasplati conform asteptarilor tale .
  DB - ul este mai " docil " si sta cum il asezi . Il scoti mai greu din ale lui . Odata programat isi va face constiincios treaba si nu prea va fi interesat de atentia pe care i-o acorzi .

Eu nu incerc sa te conving de absolut nimic ! 
Cheltuieste-ti banii cu intlepciune , deoarece in niciuna din variante nu sunt putini , iar alegerea sa nu fie insotita , mai tarziu , de vreun regret ! 
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#13
Apreciez foarte mult raspunsurile voastre.

In acest filmulet se compara cele 2 espressoare si se ajunge la concluzia ca HX scoate un espresso mai fruity. :)

http://www.home-barista.com/espresso-mac...28233.html

Nu consum cafea cu lapte si nici lapte. Ma incanta ideea ca cei 400 euro ii dau pe rasnita si ajung sa nu investesc foarte mult (undeva putin peste 6.000 ron) pentru a bea o cafea, doua pe zi.  Nefiind un bautor inrait, pasionat de cafea nu stiu daca as putea sa fac diferenta intre cele 2 espressoare in privinta gustului. Pe de alta parte ma si atrage ideea de diferenta (temperatura probabil o sa fie mereu diferita si de aici un gust diferit al cafelei) si nu neaparat de constanta.  As putea sa fiu placut sau neplacut surprins de rezultat iar daca sunt neplacut sa caut mereu sa il fac placut.

Cei care le-au avut pe amandoua ar putea sa faca o lista cu plusuri, minusuri, diferente mai bine decat am facut eu "la o zi de citit". :)

Initial m-am gandit la varianta Lelit PL41TEM insa am vazut ca mai multi vorbesc de diferenta intre acesta si HX-urile, DB-urile in privinta calitatii, a gustului. Voiam si o varianta mai ieftina de rasnita pe la 800 ron.  In timp as fi vrut mai mult si as fi pierdut la vanzare.

Nu ma deranjeaza sub nicio forma contraargumentele ci din contra chiar asta imi doresc alfel imi luam ce ma taia capul si nu scriam un cuvant. Aceste dileme le pot avea si altii inainte de achizitie si probabil le au dar nu scriu nimic pe forum intimidati fiind din necunoastere etc.
 
Reply
#14
(07-12-2014, 17:41)Lyvyoo Wrote: Inainte de toate acestea, ca sa stii ce vei bea, da neaparat o fuga la cafenelele care folosesc proaspat prajita, se preocupa de lichidul din ceasca si eventual iti adauga si niste explicatii - Guido, Origo, Coftale, Black Eye Coffee etc.

Care sunt acestea in Bucuresti sau Brasov? :)
 
Reply
#15
Bucuresti!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#16
Unde gasesc o cafenea in Bucuresti? Majoritatea vand Jacobs la pret de Bristot. :)
 
Reply
#17
(07-12-2014, 17:42)RaduCarutasu Wrote: Nu stiu pe ce se bazeaza afirmatia .
La un DB te poti "juca " cu temperatura si sa scoti in evidenta diferite caracteristici ale soiului de cafea .
Kenya , de exemplu , o poti trage si mai acida , fructata dar si mai ciocolatie cu aciditat moderata .
Diferenta sta in gradul de macinare si vreo 3-4 gc in plus sau minus .


Explicatia probabila pentru care in filmuletul de mai sus HX ar face un espresso mai gustos ar fi urmatoarea preluata de aici.

Quote:The higher initial temperature ensures a properly heated puck and a full extraction, so that the slower dissolving caramels and oils add sweetness and body to the faster extracting, aromatic fruit acids and Maillard reaction compounds (which create the toast, wood, and nut flavors). The lowered finishing temperature prevents overextraction, avoiding the muddy and highly bitter flavors one gets in bad ristrettos, in coffee left too long on hot plates, or in instant coffee.
 
Reply
#18
Legat de cafenele, ti-am scris mai sus:

"Inainte de toate acestea, ca sa stii ce vei bea, da neaparat o fuga la cafenelele care folosesc proaspat prajita, se preocupa de lichidul din ceasca si eventual iti adauga si niste explicatii - Guido, Origo, Coftale, Black Eye Coffee etc."
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#19
Quote:The higher initial temperature ensures a properly heated puck and a full extraction, so that the slower dissolving caramels and oils add sweetness and body to the faster extracting, aromatic fruit acids and Maillard reaction compounds (which create the toast, wood, and nut flavors). The lowered finishing temperature prevents overextraction, avoiding the muddy and highly bitter flavors one gets in bad ristrettos, in coffee left too long on hot plates, or in instant coffee.


Temperatura mare initiala asigura incalzirea potrivita a pucului .....

Despre ce temperatua mare discutam , daca un HX are nevoie de flush-uri de racire , tocmai pentru a aduce temperatura de extractie la un nivel optim . Fara un termometru in grup nu putem avea niciun reper palpabil asupra valorii acestei temperaturi . 
Fara o experienta indelungata cum vom sti sa realizam un al doilea shot si sa avem acelasi gust , daca , sa zicem , repetam extractia dupa 5 min , sau alta dupa 12 min samd ? 
Dpmdv tocmai o temperatura ridicata " ucide " aromele si accentueaza nuantele de caramel , nuci, alune si ciocolata .

Iarasi , temperatura mai scazuta la sfarsit previne supraextractia .......

Dar , supraextractie inseamna sa avem o pregatire defectuasa a pucului si curgerea sa fie greoaie , depasind cu mult timpul optim al unei extractii normale . 
Supraextractia , in acest sens , dezvolta in shot caracteristicile nedorite enumerate mai sus si mai ales gustul amar , nedorit .

In lipsa unor altfel de argumente pentru a demonstra caracterul mai fructet al unui shot extras cu un HX fata de un DB , eu imi permit sa spun ca nu sunt de acord cu cele postate .
Desi nu am lucrat , decat ocazional , cu un HX si nu am o experienta cu un astfel de expresor , ma bazez pe experienta pe care o am cu DB ( Expobar si VBM Super ) .
Am avut curiozitatea sa " ma joc " cu toti parametrii de la presiuni de extractie la temperaturi , combinate cu diferite soiuri de cafele prajite dupa grafice diferite si cu grade de la city la full city+.

Am incercat si am vazut si care sunt diferentele generate la o extractie folosind un expresor cu pompa vibratoare ( Expobar ) si unul cu pompa Rotativa ( VBM ) . Din gradul de rasnire si cantitatea de macinatura se cam anuleaza orice decalaj de gust , curgere samd .

Nu stiu ce as fi putut face in plus , fata de cele de mai sus , cu un HX .

Daca , totusi , exista diferente cred ca este nevoie de un antrenament deosebit si de abilitati de exceptie in a reusi sa le identificam , in afara unui cadru profesionist .
Mai trebuie tinut cont si de faptul ca nu toti distingem gusturile in acelasi fel si cu aceeasi intensitate . 

Asa ca discutia HX vs DB nu trebuie purtata in termeni de calitate a rezultatului din ceasca ci in termeni de confort pentru utilizator in a obtine ceea ce doreste , de la un soi de cafea sau un grad de prajire .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#20
(07-12-2014, 20:50)Lyvyoo Wrote: Legat de cafenele, ti-am scris mai sus:

"Inainte de toate acestea, ca sa stii ce vei bea, da neaparat o fuga la cafenelele care folosesc proaspat prajita, se preocupa de lichidul din ceasca si eventual iti adauga si niste explicatii - Guido, Origo, Coftale, Black Eye Coffee etc."

Nu stiu de ce initial am avut impresia ca ar fi vorbea de cafea si nu cafenele. :)
 
Reply
#21
(07-12-2014, 21:49)RaduCarutasu Wrote: Asa ca discutia HX vs DB nu trebuie purtata in termeni de calitate a rezultatului din ceasca ci in termeni de confort pentru utilizator in a obtine ceea ce doreste , de la un soi de cafea sau un grad de prajire .

Eu nu pot sa am o parere ci doar sa citez ce au scris cei de pe home barista insa tocmai pe rezultatul din ceasca pun si ei accent in final. Apoi am vazut ca testul pe care l-au facut a fost pe acelasi tip de cafea, acceiasi rasnita. Mai spun:

Quote:Pour time is possibly a minor contributing factor, but the taste difference was easily reproducible. Before we started the camera, I pulled two doubles for myself and Phillip handed me each at random to confirm I could discern the difference (and yes, I kept my eyes closed). To me, it was obvious which was which by taste, so I figured he'd have little trouble spotting the difference when the camera was rolling. Fortunately, he guessed correctly.

Quote:In other words, it's comforting to choose an easily measurable metric to judge an espresso machine, but I believe it's a false comfort. Taste is the final arbiter.

Daca am inteles bine pe un HX temperatura initial este mare si apoi scade. Pe varianta DB cu PID poti pune temperatura de 97 si apoi in timp ce se face espresso sa o scazi spre 92? (mai mult sau mai putin) :) Probabil ca asa ar iesi ceva similar cu HX. Nu am idee daca este posibil dar inclin sa cred ca nu. Tocmai ideea de PID inseamna sa ai temperatura constanta si tocmai pe asta se axeaza acest concept. Ar putea o temperatura oscilanta, fierbinte si apoi mai rece sa scoata un gust mai bun? Cam asta e concluzia celor de pe home barista si totusi toti spun sa cumperi DB...motivul ar fi doar ca este mai usor sa faci cafea.

Ceva de genul...

Quote:To use an analogy, the heat exchanger vs. double boiler espresso machines debate is like the manual vs. automatic transmission car debate. With modest skills, the differences are tiny. Some consider these differences a nuisance, others consider them an advantage in flexibility (e.g., if one lives in a traffic jam laden area, manuals get old fast). To continue the automotive analogy, as a group, I think we focus too much on the transmission type as an assumed proxy to an ideal choice and not enough on the actual collective drive experience.

Sunt oare subiectiv si trag concluzii gresite doar ca sa salvez 400euro? Angel
 
Reply
#22
"Daca am inteles bine pe un HX temperatura initial este mare si apoi scade. Pe varianta DB cu PID poti pune temperatura de 97 si apoi in timp ce se face espresso sa o scazi spre 92? (mai mult sau mai putin) :) Probabil ca asa ar iesi ceva similar cu HX. Nu am idee daca este posibil dar inclin sa cred ca nu. Tocmai ideea de PID inseamna sa ai temperatura constanta si tocmai pe asta se axeaza acest concept. Ar putea o temperatura oscilanta, fierbinte si apoi mai rece sa scoata un gust mai bun? Cam asta e concluzia celor de pe home barista si totusi toti spun sa cumperi DB...motivul ar fi doar ca este mai usor sa faci cafea. "


...La DB Temperatura este constanta(aproximativ)cel putin in boiler.
Mai precis, dacă setezi T97° apa care va curge prin grup va fi tot de 97T. Ace4asta T va fi influentata doar de T grupului. Astfel dacă grupul este mai rece(nu lași espressorul sa se încălzească) iti va scădea ușor T, iar dacă grupul este mai fierbinte atunci vei avea o T a apei peste puc mai ridicata. Poți sa scazi aceasta T foarte ușor făcând un flush de 3-5 secunde.
Singurul dezavantaj, din punctul meu de vedere este acela ca dacă ai setat o T mare de start pentru un anumit tip de cafea, si apoi schimbi cafeaua si dorești note florale mai accentuate si scazi T din boilar , schimbarea se vace face într-un T îndelungat de 20-30 de minute, si asta deoarece trebuie sa se răcească și grupul , cam 4-5 kg de cupru. Dar cine sta sa schimbe cafeaua de la un shot la altul?și cât de des vei face asta?
"Ar putea o temperatura oscilanta, fierbinte si apoi mai rece sa scoata un gust mai bun? Cam asta e concluzia celor de pe home barista si totusi toti spun sa cumperi DB...motivul ar fi doar ca este mai usor sa faci cafea. "
Nu! O temperatura oscilanta NU scoate un gust mai bun. Aceasta este si problema cu boilarele mici de pe unele SBDU. Spre ex. la Lelit scăderea de T(dupa un doppio) era undeva la 5-7°C(boiler 200ml) iar la Gaggia este si mai mare(boiler 100ml)
Nu are rost sa repet ce au spus Radu si Liviu ,doar sa accentuez ca lucrul cu DB este f. usor, repetabilitatea shot-urilor mai usor de realizat, economie la curent dac nu folosesti boilarul pt abur, si economie la apa :)fata de un HX.
In timp ce la HX PID-ul nu este necesar, mai important fiind termometrul Eric, la DB este obligatoriu.
Ultimul upgrade l-am făcut de la un Lelit SBDU, si am observat cât de important pentru gustul din ceașca este T constanta!
Este bine sa te poti "juca" cu fiecare in parte ca sa observi care ți se potrivește mai bine.
[size=small]Kafatek Monolith Flat Max 2; Kopi Deva cu SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.[/size]
 
Reply
#23
Quote:Nu! O temperatura oscilanta NU scoate un gust mai bun. Aceasta este si problema cu boilarele mici de pe unele SBDU

Aici trebuie sa te corectez - depinde de oscilatie si de ce profil. Asa cum domnul profesor radudani ne-a invatat pe topicurile recomandate la inceputul discutiei de aici, HX-ul are prin definitie un profil oscilant, insa in anumiti parametri prezentati de el in acele grafice proprii, tocmai aceasta caracteristica fiind elementul diferentiator (teoretic) in ceasca fata de un DB, care are un profil mai liniar. 
In cazul SBDU, nu se poate numi oscilatie ceea ce se intmpla cu profilul de temperatura ci o cadere libera de 5-7 grade, dar si pretul platit este la jumatate sau chiar mai jos.

P.S. scrieti va rog raspunsurile sub citatele marcate in balon, nu in interiorul lor. Mai corectez eu ce se poate, dar ca regula...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#24
(07-12-2014, 23:48)cristian88 Wrote: Nu! O temperatura oscilanta NU scoate un gust mai bun. Aceasta este si problema cu boilarele mici de pe unele SBDU. Spre ex. la Lelit scăderea de T(dupa un doppio) era undeva la 5-7°C(boiler 200ml) iar la Gaggia este si mai mare(boiler 100ml)

Okay atunci in opinia ta de ce lor li s-a parut espresso facut cu HX mai gustos ca cel cu DB? Este postat filmuletul si comentariile ulterioare.
 
Reply
#25
(07-12-2014, 23:48)cristian88 Wrote: Aceasta este si problema cu boilarele mici de pe unele SBDU. Spre ex. la Lelit scăderea de T(dupa un doppio) era undeva la 5-7°C(boiler 200ml) iar la Gaggia este si mai mare(boiler 100ml)

Nu este o diferenta cumva mai mare?

Mai jos sunt temperaturile pe HX si DB. Preluate de pe How I Stopped Worrying andLearned to Love HXs

   
   
 
Reply
#26
(08-12-2014, 02:42)MarianNC Wrote:
(07-12-2014, 23:48)cristian88 Wrote: Aceasta este si problema cu boilarele mici de pe unele SBDU. Spre ex. la Lelit scăderea de T(dupa un doppio) era undeva la 5-7°C(boiler 200ml) iar la Gaggia este si mai mare(boiler 100ml)

Nu este o diferenta cumva mai mare?

Mai jos sunt temperaturile pe HX si DB. Preluate de pe How I Stopped Worrying andLearned to Love HXs

Dezbaterea pe tema HX vs DB poate continua mult si bine .
Caracterizari mai bune , mai documentate si mai pe intelesul tuturor decat cele pe care le-a facut radudani nu cred ca va reusi , prea curand , sa le faca altcineva .

In repetate randuri a analizat si a intors pe toate fetele particularitatile constructive si de functionare ale celor doua modele . 
Indiferent de partea carui tip de expresor ne pozitionam un lucru este clar si as dori sa il repet .

Nu are rost sa comparam cele doua aparate prin prisma calitatii rezultatului in ceasca sau in lattiera si spun asta deoarece fiecare cafea are nevoie de un regim specific de extractie .
Unele soiuri necesita temperaturi mai mari , altele mai mici la extractie . Altele cer o cantitate mai mare altele mai mica corelate cu o macinare mai fina sau mai grosiera . Unele merg prajite mai tare altele mai putin , etc . etc .etc ....

Abele aparate pot genera aceste regimuri temperatura /presiune astfel incat sa scoata un maxim in timpul functionarii . 
Faptul ca o curba de temperatura a apei , in timpul extractiei , poate fi una liniara sau usor curbata nu cred sa induca niste diferente de gust care sa nu poata fi reglate , la celalalt aparat din granulatia macinaturii , din cantitatea de cafea folosita , din gradul de prajire si din stabilirea unei temperaturi initiale pentru extractie .

Aici apare diferenta ! 
Modul in care , fiecare tip de expresor in parte , ajunge la capacitatea de a furniza cel mai bun rezultat .
Flush-urile de racire au o eficienta maxima , cand utilizatorul isi cunoaste atat de bine aparatul si are atat de mult exercitiu cu acesta incat , intuitia sa il va ajuta sa aprecieze suficient de exact momentul in care tempertatura apei de extractie are valoarea ideala , pentru a extrage din cafeaua folosita acel maxim de arome .  
1 , max 2 gc in plus sau in minus nu cred ca vor avea o influenta sesizabila in gust . Peste acest nivel diferentele pot fi notabile .
Ei , aici este problema ! 
Utilizatorul trebuie sa fie capabil sa intuiasca aceste momente ( tunarea aparatului cu un termometru Eric in grup ajuta ) .
Deci: 
HX - ul cere mai multa atentie , exercitiu , cunoastere si intuitivitate din partea utilizatorului .
DB -rul ofera o simplificare a procesului oferind un control al parametrilor prin masurare si afisare si nu prin intuitie .
Unul nu este mai bun ca altul dar unul este mai comod de utilizat decat celalalt .

Alegerea este a fiecaruia in parte si consider ca trebuie facuta in cunostinta de cauza .

la fel , parerea mea ! 
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#27
(08-12-2014, 11:22)RaduCarutasu Wrote: Nu are rost sa comparam cele doua aparate prin prisma calitatii rezultatului in ceasca sau in lattiera si spun asta deoarece fiecare cafea are nevoie de un regim specific de extractie .
Unele soiuri necesita temperaturi mai mari , altele mai mici la extractie . Altele cer o cantitate mai mare altele mai mica corelate cu o macinare mai fina sau mai grosiera .  Unele merg prajite mai tare altele mai putin , etc . etc .etc ....

Ei le-au comparat si au venit cu rezultatele. Probabil ca unul care nu se pricepe nu ar putea sa scoata o cafea mai buna pe HX.

(08-12-2014, 11:22)RaduCarutasu Wrote: Deci:
HX - ul cere mai multa atentie , exercitiu , cunoastere si intuitivitate din partea utilizatorului .
DB -rul ofera o simplificare a procesului oferind un control al parametrilor prin masurare si afisare si nu prin intuitie .
Unul nu este mai bun ca altul dar unul este mai comod de utilizat decat celalalt .

Alegerea este a fiecaruia in parte si consider ca trebuie facuta in cunostinta de cauza .

la fel , parerea mea !

In acest caz, doar pentru aceste diferente nu cred ca ar trebui sa platesc 400euro in plus, bani pe care ii pot da pe rasnita. Mi se pare o suma considerabila pentru 2 cafele pe zi, eu una si nevasta una. :) Nu imi este greu sa dau un flush de 5 secunde inainte de a face cafeaua. :)
 
Reply
#28
10-15 totuși, nu 5.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#29
 
Reply
#30
Daca te duci spre HX pentru un pret mai mic, cred ca trebuie sa iei in calcul si Lelit PL62. Asa cum a promis, importatorul a facut si o selectie pentru sarbatori, exclusiv pentru Espressoman, iar PL62 expus in showroom sau nu, cu tot cu accesorii, coboara sub Expobar Office Lever.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)