Welcome Back Log In Create Account

Alegere HX ( Expobar Office Leva, Lelit PL62 ) vs. DB + Mahlkonig Vario?

(08-12-2014, 19:57)Lyvyoo Wrote: Daca te duci spre HX pentru un pret mai mic, cred ca trebuie sa iei in calcul si Lelit PL62. Asa cum a promis, importatorul a facut si o selectie pentru sarbatori, exclusiv pentru Espressoman, iar PL62 expus in showroom sau nu, cu tot cu accesorii, coboara sub Expobar Office Lever.

Am vazut oferta, multumesc. Cred ca pe forum nu este o comparatie intre cele doua, nu? :)

Reply
Sunt ambele prea noi in Romania. Tot pe forumurile de afara gasesti referinte, pentru PL62 probabil mai putine fiind scos acum un an. Expobar are cativa ani de cand e fabricat.

De vazut fizic, cred ca sunt ambele disponibile in showroom-urile importatorlilor. Ca si componente, din specificatii par destul de asemanatoare, asa cum sunt majoritatea HX-urilor. Un plus pentru Lelit la capitolul putere (1400 vs 1200W) si la marime, unde e ceva mai mic.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Marimea este chiar un avantaj. Am cautat acum informatii si nu prea am gasit. Pare o varianta interesanta, nu stiu accesoriile cat de utile mi-ar fi. Trebuie sa ma uit sa vad exact insa este o optiune de luat in calcul pana pe 15 ianuarie.

Reply
(08-12-2014, 15:46)MarianNC Wrote:
Acesta este un ECM Technica cu boiler de peste 2 l si cu un pret de peste 2000 Euro . 
Alta clasa !
Lyvyoo a fost facut o estimare dupa Bezzera pe care a avut-o in dotare . Si acel model este din alta clasa.

HX Lelit sau Epobar , aparate in aceeasi categorie , au nevoie de acest timp pentru cooling flush :

https://m.youtube.com/watch?v=9ziuJBNJOhU

De la cca 98 la 93 gc a durat pesta 20 de secunde parca !
 Pentru 1-2 shoturi executate odata , cam asta va fi rutina zilnica .
Flushul din film dupa care extractia ! 
Pentru racire se pare ca se arunca destul de multa apa , pentru care s-a consumat energie electrica + Bucovina . 
In timp ar putea deveni frustrant !
In plus Lelit-ul nu are vasul colector , de sub dus , detasabil iar golirea va fi destul de anevoioasa ! 

Parerea mea ! 
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Pai si cum se goleste Lelit-ul? Are 20kg aparatul...Nu este problema de apa am sa pun filtru care include si cartus de dedurizare. Un flush de 5 secunde ar duce temperatura pe la un 97-96. Apoi cafea un 25 de secunde ar ajunge la 93-94 la final.

Reply
Doua precizari:
- Durata flush-ului la HX nu stiu daca tine de pretul platit ci de incadrarea in categoria dragon, mixer sau agnostic.
- Unde ai gasit informatia cu acel vas colector fix? Este imposibil practic de golit altfel, in afara conectiarii directe la canalizare (cum ai posibilitatea la Brewtus prin acea gaura de sub tava).
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Tot caut filmulete legate golirea vasului colector si nu gasesc. De fapt nu prea sunt deloc. :) Am gasit conceptul de dragon, mixer si agnostic dar nu am apucat sa citesc prea mult si apoi mi s-a resetat computerul. Cam despre ce ar fi vorba daca stii?

Am vazut ca pe home barista recomandau foarte multi QuickMill Anita. Am vorbit in Italia cu distribuitorii si costa peste 1.600 euro. Fabrica care il face de langa Milano nu il vand decat prin distribuitori. :) Mi se pare destul de mult.

Reply
MarianNC - eu banuiesc ca nu ti-ai facut timp inca sa citesti cap / coada topicurile indicate initial.  Iti vei clarifica multe aspecte, inclusiv problema flush-urilor. Si spun asta pentru ca nu vei cheltui atatia bani pe un HX ca sa montezi portafiltrul cand ai apa foarte firbinte, si sa astepti sa cada cu 3-4 grade pe parcursul extractiei. Radudani a postat multe grafice proprii si acolo se vede evolutia temperaturii cel mai bine (pe aparatul sau), cu momentele de crestere, descrestere  sau stagnare a temperaturii si in ce limite.
Marci de HX-uri sunt mai multe, dar trebuie sa iti clarifici si argumentele pentru care ai salta un buget cu 200-400E. Daca intre doua espressoare diferite, HX si DB, exista controverse asupra diferentelor de gust, intre doua HX-uri cu E61, cu rezistenta si boiler similare, dar cu schimbatorul de caldura in alta pozitie sa zicem sau cu o modificare in grup, cred ca lupta de a cauta argumente efective de diferenta in ceasca este si mai mare. Desi teoretic, pe forumurile de afara se discuta, testeaza si compara in permanenta. Orice ar fi, nu te grabi.

RaduCarutasu - asa la prima cautare am gasit aici un PL62T (identic doar ca are PID) pozat interior /exterior (sunt 3 pagini acolo) si se vede clar tava de apa data la o parte.

Reply
(08-12-2014, 22:09)Lyvyoo Wrote: Doua precizari:
- Durata flush-ului la HX nu stiu daca tine de pretul platit ci de incadrarea in categoria dragon, mixer sau agnostic.
- Unde ai gasit informatia cu acel vas colector fix? Este imposibil practic de golit altfel, in afara conectiarii directe la canalizare (cum ai posibilitatea la Brewtus prin acea gaura de sub tava).

- Corect la primul punct . Nu am vrut sa fiu prea tehnic ci sa fiu pe intelesul tuturor .
- Despre vasul colector in ultimul post de aici :
http://www.home-barista.com/espresso-mac...41-10.html

- Se poate vedea si in pozele aparatului ca  sita suport , pentru cesti , are in stinga si in dreapta niste orificii care ajuta sa fie scos acel capac si cam atat ! 

- Cum se elimina apa ? Nu stiu dar  utilizatorul zice ca este un chin ! 
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
@Lyvyoo am rasfoit toate topicurile. Sunt destule de multe informatii. In privinta flush-urilor sunt mai multe pareri. Unii vorbesc de secunde altii vorbesc de disparitia aburului iar altii fac doar un flush nu sunt prea preocupati de nimic. Conteaza si timpul de standby. Cred ca as stii sigur dupa ce as avea aparatul in fata si as testa pe el.

Legat de lelit am gasit ca nu se scoate tavita. Asta spune cineva care are.

Quote:I purchased this from 1st-Line a couple of months ago for $1400. Great machine with a couple of quirks: First there is no way to check the reservoir level, no sight gauge, etc. I use a "chopstick-dipstick" 8) . As stated previously, the audible water alarm will stop the flow. Second: The drip tray is a drip box and is not removable, making cleaning the shot discharge a pain. I solved that by placing a small glass dish under the removable grate, easy fix. The machine heats up quickly at around 20 minutes. I have the PID style so I can see what the boiler temp is. The machine came with the PID set to Celsius but 1st-Line got the conversion procedure from LeLit to switch to Fahrenheit. The portafilters (comes with two) are heavy duty and well made. Comes with a REAL TAMPER :P . I am still dialing in the shots but so far so good. High bling factor and fits well under a wall cabinet on the counter. I am a happy camper :lol:

Reply
Trebuie sa fie o neintelegere undeva. Ar fi scandalos!
Uite unboxing cu tava alaturi, cu tot cu gratar:

[Image: 20140805_184856_zpsdd7956a7.jpg]

Reply
Aici nu scrie nimic despre faptul ca ar fi fixa. Nimeni nu se plange de asta.

http://coffeesnobs.com.au/brewing-equipm...eview.html

De fapt sunt chiar foarte incantati de model si de cum iese cafeaua cu el.

Reply
(08-12-2014, 23:05)MarianNC Wrote: Aici nu scrie nimic despre faptul ca ar fi fixa. Nimeni nu se plange de asta.

http://coffeesnobs.com.au/brewing-equipm...eview.html

Si mie mi se pare absurd ca tava sa fie fixa . 
Rasfoind dupa informatii acela a fost unul din aspectele care mi-au retinut atentia . 
Utilizatorul se plangea de acest fapt , postul pare destul de nou si nimeni nu l-a contrazis  si nici nu i-a aratat ca se inseala !  Huh

Probabil s-a referit la faptul ca , avand in vedere modul in care este conceput si realizat acel capac , este greu de scos si de curatat cutia . Probabil ! 

Reply
Cred ca avut omul o problema cu aparatul. Nu cred ca exista asemenea espressoare nici in clasa de chinezesti.

Reply
Aici sunt mai multe detalii cu privire la toate componentele. Vad o tavita totusi. :)

http://espresso.lelit.com/wp-content/upl...O-PL62.pdf

Trebuie sa recunosc ca tinand cont si de toate accesoriile cu care vine in plus, este prima optiune pe care o iau in calcul ca raport calitate/pret. Faptul ca este mai mic este iar un plus pentru ca am si asa foarte multe aparate in bucatarie pentru inca unul mare. :)

Am pus intrebarea si importatorului. Sper maine sa stiu sigur raspunsul.

Reply
(08-12-2014, 22:45)RaduCarutasu Wrote: - Corect la primul punct . Nu am vrut sa fiu prea tehnic ci sa fiu pe intelesul tuturor .

Te rog sa fi cat mai tehnic posibil mai ales ca la variantele HX se pare ca conteaza foarte mult acest flush.

Reply
Mai bine du-te la Nottara sa-l vezi daca tot esti din Bucuresti...

Reply
(08-12-2014, 22:47)MarianNC Wrote: In privinta flush-urilor sunt mai multe pareri. Unii vorbesc de secunde altii vorbesc de disparitia aburului iar altii fac doar un flush nu sunt prea preocupati de nimic. Conteaza si timpul de standby. Cred ca as stii sigur dupa ce as avea aparatul in fata si as testa pe el.

Flushul este foarte important si de modul in care se tine cont de asta se poate vorbi de un rezultat complex in ceasca .
Gustul unui shot extras la 88 gc va fi complet diferit de unul extras la 97 gc . 
La fel unul facut la 90 gc va fi diferit de altul la 94 gc .

Mai mult , o Brazilia facuta din boabe prajite full city+ ( nu mai zic Vienna , French sau Italian ) extrasa la peste 94 gc va fi foarte " amara " pentru perceptia multora .
O Kenia extrasa din boabe prajite city , la o temperatura de sub 90 gc poate fi o " acritura " greu de suportat .

Cum se pot evita asemenea lucruri ? 
Simplu ! Facand extractia la o temperatura adecvata soiului de cafea si potrivita  gradului de prajire .
Cum aducem apa la temperatura potrivita ?
Prin flush-ul de racire . Problema pe care trebuie sa o rezolve utilizatorul consta in a sti cat si cum sa-l faca .
Pe ce se poate baza ?
Pe experienta si fler . Cam putin pentru unii , suficient pentru altii .

Ce facem daca avem o Ethiopia city si dorim o cafea usor florala cu note ciocolatii mai pronuntate ? 
Simplu ! O extragem la 95-96 gc .
Daca o vrem mai " sprintena " , mai acida si mai florala o extragem la 89-92 gc .

Despre asta este vorba ! 
Aici se simte o mana experimentata si flerul utilizatorului de HX .

Daca , insa , discutam despre cei care nu sunt preocupati de nimic , atunci si rezultatul din ceasca va fi unul la nimereala .

Din propria experienta pot sa afirm ca temperatura la care se incepe o extractie si scaderea  limitata , la un max de 1-2 gc , pe timpul curgerii ,  este determinanta pentru calitatatea si complexitatea rezultatului in ceasca .

Parerea mea !

Reply
(08-12-2014, 23:31)Lyvyoo Wrote: Mai bine du-te la Nottara sa-l vezi daca tot esti din Bucuresti...

Momentan nu sunt dar ajung sper saptamana asta si am sa merg sa vad. :)

Reply
(08-12-2014, 23:59)RaduCarutasu Wrote: Flushul este foarte important si de modul in care se tine cont de asta se poate vorbi de un rezultat complex in ceasca .

Trebuie sa ma decid la un aparat si apoi in functie de cafeaua pe care o am sa vad cat timp sa fac flush-ul. Cel mai probabil o sa deschid cate un topic pentru fiecare tip de cafea pe care o cumpar. :)

Reply
Importatorul Gaggia spune ca este detasabil. :)

Reply
De fapt este o tavita de plastic inauntru care se scoate. Poate ca userul de pe home barista nu a primit tavita respectiva.

Reply
Salut,
Cochetez si eu cu ideea de a face tranzitia de la un Saeco full automat (comod dimineata dar mediocru in ceasca) la un setup pe baza de Expobar si o rasnita capabila.
Are cineva referinte despre acest site, de mai jos? Sunt catva combinatii la preturi interesante in raport cu ce am vazut mentionat in forum: http://espresso-machines.nu/barista-expertpakket si http://espresso-machines.nu/barista-expertpakket. Se mai adauga 35 eur livrare +3% overcharge pt plata paypal.

Reply
Oferta ca oferta, accesoriile fiind utile, dar rasnita e destul de slabuta. Inainte de Vario, acum 4 ani parca,  am avut-o chiar pe aceasta, Cunill Tranquilo,  si nu mai este de dorit in 2014  in niciun caz. Am scris aici doua vorbe. 

De fapt plusul fata de Romania este setul de accesorii, caci Cunill cam asa costa 8-900 lei. Minusul, garantia...

Reply
ok, merci. o sa-mi fac calculele atunci cu Vario (mai e valabila oferta locala cu 1700 RON?)

Reply
Un pic off-topic. Am vazut ca multi isi cumpara sau doresc sa-si cumpere rasnita Mahlkonig Vario. Am vazut alternative mai ieftine care au rezutate la fel de bune daca nu chiar mai bune in ceasca si sunt mai solide.
Din pura curiozitate, de ce merge lumea pe Vario? E vorba de design sau de faptul ca e mai usor de ajustat?

Reply
(09-12-2014, 22:55)coffeesnob Wrote: Un pic off-topic. Am vazut ca multi isi cumpara sau doresc sa-si cumpere rasnita Mahlkonig Vario. Am vazut alternative mai ieftine care au rezutate la fel de bune daca nu chiar mai bune in ceasca si sunt mai solide.
Din pura curiozitate, de ce merge lumea pe Vario? E vorba de design sau de faptul ca e mai usor de ajustat?

La ce modele te referi?

Reply
Un exemplu ar fi Eureka Mignon. Chiar recent am vazut-o in semnatura unui membru de pe forum dar din pacate nu mai tin minte a cui. Din cate am vazut e mai ieftina la noi cu vreo 2-300 ron decat Vario, si din cate am citit despre ea e laudata de posesori pentru rezultate (nu neaparat si pentru frumusete :) ).

Mentionez ca nu am nici o intentie/interes sa fac reclama la Mignon sau vreo alta rasnita  Angel .

Reply
Te rog sa faci reclama la orice rasnita care crezi ca e buna cand vine vorba de calitate/pret. Vario este considerata cea mai buna la raportul asta din cate am inteles pana acum...

Reply
(09-12-2014, 23:28)coffeesnob Wrote: Un exemplu ar fi Eureka Mignon. Chiar recent am vazut-o in semnatura unui membru de pe forum dar din pacate nu mai tin minte a cui. Din cate am vazut e mai ieftina la noi cu vreo 2-300 ron decat Vario, si din cate am citit despre ea e laudata de posesori pentru rezultate (nu neaparat si pentru frumusete :) ).

Mentionez ca nu am nici o intentie/interes sa fac reclama la Mignon sau vreo alta rasnita  Angel .

Cei de la bellabarista  ofera propria lor evaluare .
Cred ca au suficienta crediblitate si se poate conta pe pozitia lor :

http://www.bellabarista.co.uk/pdf/compact-grinder-1-closerlook.pdf

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)