• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Gaggia Dose/Baby Dose

#1
Salut. Sunt absolut nou in lumea espressoului home-made si as vrea sa ma apuc treptat sa prepar espresso acasa. Pentru inceput as dori sa cumpar un espressor bunicel, care sa functioneze si cu monodoze si care sa fie programabil (sa dozeze automat cantitatea de apa).
Pentru weekend si zilele in care am timp mai mult voi folosi cafea proaspat macinata (nu am bani momentan pentru o rasnita care sa macine pentru espresso).
Prin urmare, care ar fi diferentele intre Gaggia Dose/Baby Dose si Gaggia classic in materie de functionalitate si calitate ? Cum este cu sistemul 'crema perfecta'. Este inclus furtunul care trage singur laptele din cana si il mixeaza cu abur pentru a face spuma automat ? Ce inseamna ca este 'optional' la Gaggia Dose ? Baby dose si Classic au 1300W. Cam cat dureaza incalzirea aparatului de la rece pana sa fie gata de preparat ? In manual scrie de 6 minute.
Multumesc
 
Reply
#2
Salut si bine ai venit. Nici unul din ele nu trage lapte din cana pentru a scoate cappuccino...au, in schimb, o teava de aburi cu un dispozitiv, din plastic sau inox, care te ajuta sa faci spuma de lapte fara prea mult efort si fara a stapani vreo tehnica. Acea spuma de lapte nu se apropie de o crema facuta cu o tehnica buna la un profesional, dar e mai buna decat daca ai incerca, fara sa stii cum, la o teava simpla. Sistemul crema perfecta se refera la sitele presurizate care te vor ajuta sa obtii "crema perfecta" folosind cafea veche si deja macinata...si vei obtine o spuma de cafea.

Gandeste-te si spune-ne cat de importanta e dozarea pentru tine pentru a sti daca vei face comparatia finala intre baby dose si classic sau intre dose si baby dose...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#3
Salut. Merci de raspuns. Am atasat o poza din manualul lui babdy dose (aceeasi treaba este si pentru classic). Se numeste removeable milk frother si trage lapte dintr-un recipient. Probabil nu e inclus in toate tarile in care se vinde. Partea cu dozarea este foarte importanta, dar m-ar interesa totusi comparatia intre baby dose si classic. Ambele au filtre presurizate, nu? Ceea ce e mai ok pentru cafea gata macinata din comert, right?


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#4
E o vrajeala acel accesoriu, Crema se face conform tehnicilor standard - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-T...rema-lapte

Baby Twin dar si Baby Class au avut ceva probleme de fiabilitate la nivel mondial. Mai bine iei Baby simplu la o adica, daca tii neaparat la aceasta gama sau Gaggia Classic. Vinerea viitoare intra si Gaggia in Black Coffee Friday.

Filtrele presurizate le poti folosi la cafea gata macinata, daca vrei sa te joci de-a espresso-ul. Altfel, trebuie sa le schimbi.

Orice ai alege, rasnita va face marea diferenta nu Baby Class sau Classic sau altul...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Acum ca a sosit si black friday la espressoarele gaggia chiar as vrea sa ma hotarasc. o sa raman pe un model si cu dozare automata. Asa ca - baby dose sau dose ? Amandoua au electrovalva ? Am vazut ca baby dose are si o putere mai mare ? Ce recomandati ?
 
Reply
#6
Dozarea aceea este ca pilotul automat la masina pe strazile din Romania Smile

Iti explic si de ce - daca nu ai rasnita, espresso-ul tau va curge haotic si cele 25 de secunde practic nu mai conteaza. Daca ai rasnita si esti incepator, nu iti vor iesi intotdeauna shot-uri perfecte, cum nici "avansatilor" nu le ies tot timpul, caci mai schimbi cafeaua, mai apar probleme de umiditate etc. Asadar, e posibil ca shot-ul perfect sa-ti curga azi in 25 de secunde (conform dozarii setate), iar maine pe la 21 de secunde sa observi ca se deschide foarte mult culoarea si ca ar trebui oprita extractia. Deci dozarea aceasta e cam relativa... Oricum, in cele 25 de secunde nu aveai timp sa faci nimic altceva prin casa (barbierit, dus, lustruit pantofi, mancat etc. Smile )

Intre modelele indicate de tine, Baby Dose este teoretic un Gaggia Classic cu dozare si alt look, iar Espresso Dose este un Gaggia Pure cu dozare (fara electrovalva asadar). Baby Dose nu este la Black Coffee Friday, dar cu reducerile obisnuite ale forumului (10%) ajungi la 1160 de lei. Eu ti-as recomanda Classic in banii astia, datorita faimei mai bune la nivel mondial. Dar daca tii neaparat la acel buton de dozare...
Espresso Dose e alta categorie, cu specificatii tehnice mai slabe decat Classic/Baby.

Oricum, calibreaza-ti bugetul astfel incat sa intre si rasnita. Daca ai 300E, nu-i da pe toti pe espressor ci imparte-i intre un o rasnita buna si un espressor mai ieftin. Eu iti recomand Evolution. dar nu are dozare Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Salutari,
Am și eu o întrebare după ce am studiat ceva topicurile.
Sint un novice care vrea "jucării" :-) (nu scumpe)
Totuși nu sunt sigur ca am înțeles bine.
Dose folosit fără programare e un ap. manula normal.
Care este diferența dintre DOSE și BABY tehnica, nu mă interesează ca baby are fata metalica.
Nu dau bani in plus pentru față metalica sau ca încălzește cana.
Mi-ar place un CLASIC dar...
Ideea este că trec de la filtru la orice altceva mai bun...
PS. Evolution nu cred ca se mai fac.
Mersi
Andrei
 
Reply
#8
Bun venit!

Evolution nu se mai fabrica, nici Pure, nici Color. Insa mare parte din ceea ce a insemnat Evolution, se regaseste in Baby Black simplu (atentie, alte modele Baby nu sunt de dorit gen Baby Twin...), insa cu un plus la pret motivat de prezenta electrovalvei, piesa care ajuta la evitarea stropirii atunci cand scoti portafiltrul dupa extractie si care iti da posibilitatea - obligatia de fapt - sa cureti grupul mai bine cu tot traseul sau pana la tava de apa. Practic Evolution batea espressoarele de langa el prin sistemul de incalzire de pe Classic - boiler de aluminiu cu doua rezistente plasate in exterior - ceea ce confera volum de apa mai mare practic, abur mai bun si mai uscat, fiabilitate mai mare. Acum, exact in pretul lui Evo (765) ar fi Gaggia Dose, care are boiler de inox de 100ml, cu rezistenta asezata normal in interior. Eu am avut Pure in trecut (adica un Dose fara buton de dozare) si m-am jucat si pe Evo / Classic, iar diferentele erau sensibil mai mari inspre sistemul de incalzire cu doua rezistente si boiler din aluminiu.

Dar bugetul este cel care va decide socotelile. Degeaba iti iei Classic daca nu ai rasnita sau daca nu prevezi in viitorul apropiat o bugetare de 670-800 de lei pentru o rasnita electrica de espresso, entry level. Sau macar o manuala de 200 de lei.

In caz de buget fix si de neclintit, mai bine iei un Dose si o rasnita Ascaso sau Lelit, decat un Classic si atat. Unii spun ca e mai bine si decat Classic si o manuala, dar aici se mai poate discuta... Totusi rasnita electrica este sfanta, cu o steluta in dreptul americanilor de la Orphan Espresso Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Multumesc frumos de lamuriri, banuiesc ca un DOSE + MM Steel (eventual modificata...) nu e chiar ok pentru tine :-). Ori asa ori BABY + MM Steel.
Ma tot intreb daca dau in jur de 1000 - 1200 lei nu primesc chiar nimic, si renunt, sau... trebuie minim 2000 lei sa ai ceva cit de cit.
Spune-mi te rog variante de risnite...
Merci.
 
Reply
#10
MM Steel nu se merita. Candva, atunci cand nu prea existau variante de rasnite, eu m-am multumit si cu MM Steel modificata, dar acum nu mai are rost decat in vreun caz extrem cand posesorul nu vrea nici manuala si nici nu are sub nicio forma 670 de lei minim pentru ceva ok in espresso.

In aproximativ bugetul acela, te lipesti de Dose (765) + Lelit PL43MM (712) sau Ascaso i-mini (670). Cred ca e mai bine asa decat Baby (1000)+ Porlex Mini (216) de exemplu, caci rasnita electrica iti da o rasnire mai uniforma si o plaja mai mare de reglaje. Daca tot e prea mult si asa, Baby + rasnita manuala sau Dose + manuala.

La orice Gaggia trebuie schimbata sita ( mai ieftin ar fi 11 lei aici) Ia in calcul si un tamper de inox, pe care il gasesti la 100-140 de lei. Ai unul de plastic in cutie dar e o jucarie. Totusi, daca nu ai toti banii oadata, te poti descurca o perioada si asa. Cafea proaspat prajita sa ai...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Merci pentru rabdare si raspunsuri, vad ce fac si daca iau ceva o sa scriu aici.
Nu sitele sint problema si nici tamperul pe care il pot face la strung din inox fara probleme.
O zi buna.
 
Reply
#12
Poate dai drumul si la o mica afacere pe Bursa forumului, daca poti face mai multe tampere, sub pretul pietei Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Nu le fac eu personal, am un strungar care mi-ar face unul...
 
Reply
#14
(16-09-2014, 00:37)Lyvyoo Wrote: Bun venit!

Evolution nu se mai fabrica, nici Pure, nici Color. Insa mare parte din ceea ce a insemnat Evolution, se regaseste in Baby Black simplu (atentie, alte modele Baby nu sunt de dorit gen Baby Twin...), insa cu un plus la pret motivat de
.....................

Am un Philips Saeco HD 8323 cam batran. Ma gandesc la un Gaggia Dose ca inlocuitor pentru ca nu ma incanta ideea de boiler de aluminiu. E asa mare diferenta fata de Clasic? La ce e depunctat mai exact?
Se poate tuna?
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#15
Gaggia Dose lipseste de pe pagina producatorului. Tragi tu concluziile.
Orice se poate tuna atata vreme cat te si pricepi la asta. Chiar si stock cu o rasnita buna + tamper (nu gluma din pachet) + sita nepresurizata (neaparat!) = o cafea reusita.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#16
Upgrade-ul este de fapt rasnita si apoi, in functie de ce rezultate obtii, poti face trecere la un espressor mai potent. De la acel Philips la Gaggia Dose nu este un pas asa cum este de la Philips la Classic, dar ar trebui sa se simta imbunatatiri datorita portafiltrului de tip profesional de pe Dose. Insa orice ai cumpara, chiar si un profesional de bar de mii de euro, nu va aduce ABSOLUT niciun plus in ceasca daca nu ai rasnita. Un articol pe tema asta am scris aici.

Da, Classic (1160 lei) ai Baby (1000 lei) au boiler de aluminiu, dar modul in care sunt construite aceste sisteme de incalzire a apei (doua rezistente plasate in exteriorul boilerului) si legarea directa de grupul de erogare, plus ceva mai mult metal prin interior, vor conduce spre pierderi de temperatura mai mici decat Dose cu siguranta, deci un gust mai bun ceasca.

Oricum, Gaggia tot de Philips a fost cumparata ca si marca, deci stiu ei de ce au aranjat preturile in asa fel - Philips Saeco 4-500 de lei, Dose 765, Baby 1000 lei, Classic 1160... Este exact ordinea calitatii si calitatilor. Numai ca rasnita vine si face minuni la oricare dintre aceste niveluri, cea mai ieftina plecand de la 670 de lei pentru una electrica sau 160-210 lei pentru una manuala. Totul alaturi de cafea proaspat prajita.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Am Hario Mini deocamdata, iar de 8323 cu termometru sunt destul de satisfacut. Am si un portafiltru nepresurizat din bronz dar il folosesc doar cand am timp "sa ma joc". Dose fara PID tine o temp ok sau tot peste suta sare?
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#18
Termostatul lor ar fi pentru 95 de grade...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Singurul update ar fi deci trecerea la 58mm, mai exact accesul la alte site, tampere, portafiltre. Plus ca macar termometru tot ar trebui sa-i pun violand astfel conditiile de garantie. M-am linistit...
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#20
Unul dintre marile update-uri ar fi trecerea la portafiltru profesional, ca si constructie. Acces la tamper ai si asa daca te duci la orice strungar, iar sita cine dupa portafiltru ca si importanta. Ma rog, ar mai trebuie analizat si interiorul. Poate ne spune csabitec, cel care a modificat si un Philips Saeco si un Classic, ce diferente a observat ca si piese interioare relevante.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
(02-11-2014, 16:01)Zaheyu Wrote: Singurul update ar fi deci trecerea la 58mm, mai exact accesul la alte site, tampere, portafiltre.
Daca vorbim de Gaggia Clasic, nu e cazul. E de 58mm
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#22
Vorbeam de Dose fata de aparatul meu Philips Saeco (Poemia) 8323.
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#23
Nu are rost sa pierzi timpul cu Dose. Vezi daca te incadrezi la Gaggia Classic.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#24
(03-11-2014, 05:53)Zaheyu Wrote: Vorbeam de Dose fata de aparatul meu Philips Saeco (Poemia) 8323.

Salut,

Am avut si eu un Saeco Poemia.
Dupa un "mic" tuning devin bunicele.
Aici ma refer la conectarea unui controller PID si modificarea portafiltrului sa fie nepresurizat respectiv sa fie fara fund (sa scapi de partile din plastic). Are boiler de inox cu rez. de incalzire in interiorul boilerului.
Daca dispui de bani pt. G.Classic, eu iti recomand sa treci pe aceasta.
Fara tuning nu scapi nici aici.
Dpmdv. pe espresoare cu boiler mic, as pune obligatoriu un PID, ajuta mult la stabilitatea termica.
Folosind doar termostate (95C) la espresoare cu boilere mici, temperatura din boiler poate atinge valori foarte mari (105C sau peste) respectiv valori foarte mici (80C pana cand rez. reuseste sa incalzeasca apa din nou).
Aceste valori depind foarte mult si de momentul in care dai drumul la o extractie.
Din acest motiv poti gasi pe net tot feluri de tehnici numite "temperature surfing" care incearca sa gaseasca acel moment, la care poti sa faci o extractie cu stabilitate termica relativ "bun", dar oricum aceste stabilitati termice nu se compar cu cele obtinute cu un PID.
In afara de Poemia, inainte de GC n-am avut alte espresoare.
Daca azi ar trebui sa cumpar primul meu espresor cu buget "redus", as merge tot pe varianta GC sau PL41TEM cu PID deja inclus (in cazul in care n-as mai face modificari), altfel daca banii n-ar fi o problema, din start as alege un Brewtus IV Smile .
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#25
(18-11-2014, 22:19)Lyvyoo Wrote: Postarea ta merita mutata intr-un topic nou, pe aria de Sfaturi la achizitie. Dupa ce o mut, iti raspund acolo.

Mersi
 
Reply
#26
Incepand de astazi, Gaggia Dose este istorie, in aceeasi groapa cu Evolution, Pure, Color si vechiul Classic. Incredibil cum Philips au putut sa desfiinteze toata aceasta linie. La 750 de lei se gaseste acum Gaggia Gran Prestige care este o prastie chinezeasca.

Din pacate, stacheta a fost ridicata la 1000 pentru cea mai ieftina achizitie de espressor decent, Gaggia Baby Black, sub el fiind o prapastie adaaaanca, la capitolul espressoare noi.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#27
Salut.
De câteva luni am un Gaggia Dose, care până azi a funcţionat cu cafea ambalată şi cu sita presurizată a producătorului, îl foloseam aşa... ca pe un filtru mai dichisit. Smile

Azi am luat şi o râşniţă Lelit şi, împreună cu o sită nepresurizată Rancilio 58mm pentru o ceaşcă, am încercat să fac şi eu... espresso.

Din păcate, cu sita Rancilio şi cu un grad de măcinare care să nu permită trecerea apei chiar ca-n brânză, îmi curge apă şi pe lângă portafiltru. E normal? Portafiltrul se strânge destul de uşor, nu opune o rezistenţă mare când îl fixez.
Şi cu sita presurizată şi cu cafeaua râşnită de mine curge pe lângă, ceva mai puţin, dar curge.
Cu cafeaua ambalată şi cu sita presurizată nu curgea pe lângă.
Am încercat diverse grade de măcinare, tot curge. E normal? Nu am nimerit gradul de râşnire, nu e ok sita Rancilio, e o problemă cu espressorul?

Şi încă ceva: după ce s-a terminat extracţia şi scot portafiltrul, pucul de cafea trebuie să fie ud sau uscat? Că la mine e ud, fleaşcă Smile E practic noroi (de cafea) acolo... Şi cu sita presurizată şi cu cealaltă.

LE: Am uitat ceva important: cu sita Rancilio, uneori îmi sare portafiltrul afară când bagă presiune. Se desface şi sare. Cred că atunci când scap un pic-pic mai multă cafea în sită.
Gaggia Dose + Lelit PL043MMI + mărunţişuri :)
 
Reply
#28
Mai folosesti cumva accesoriul acela pentru presurizare, o data cu sita noua? (ar trebui sa nu)

Foloseste sita dubla caci e mai simplu de obtinut ceea ce trebuie. In sita single cate grame ai pus mai exact si cei 30ml care trebuiesc obtinuti in cat timp au curs? (banuiesc o macinare mult prea fina)
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#29
Ţuţurelul de plastic l-am scos, clar.

Sită nepresurizată nu am decât simplă momentan, iar cafea am pus până la linia (adâncitura) marcată pe interiorul sitei. Practic am pus cafea până la punctul la care să pot face tamparea, altfel tamperul atingea marginea superioară a fundului de sită (eram metal pe metal).
De timpi şi cei 30 ml nu poate fi vorba, câtă vreme în ceaşcă îmi ajungea şi lichid trecut prin sită şi apă limpede venită de pe lângă...
O să iau astăzi o sită dublă nepresurizată şi o să reiau încercările (dacă îmi ajungea cafeaua Smile ). Precizia la râşniţă e la nivel de dinte sau ceva mai mare?

Şi încă ceva ce eu nu reuşesc să înţeleg: din 7g de cafea în 25 de secunde ar trebui să curgă 30 ml, iar din 14g în acelaşi timp ar trebui să curgă 60ml, corect? Aici am o problemă de fizică primară: dacă gradul de măcinare, presiunea şi timpul sunt aceleaşi, iar stratul de cafea e dublu (deci o rezistenţă mai mare în faţa apei), cum ar putea să curgă o cantitate dublă de lichid prin 14g? Cred că îmi scapă ceva, dar nu reuşesc să mă prind.
Gaggia Dose + Lelit PL043MMI + mărunţişuri :)
 
Reply
#30
Stratul de cafea are aceeasi grosime. Suprafata pucului este redusa la jumatate pentru cea de 7 grame.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)