• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Tehnica latte art si obtinere crema lapte

#1
Daca tu care esti "guru" pe forum si ai "Ferarri in casa" nu te poti lauda, noi ce putem spune. Stii insa pe mine nu ma dau pe spate rozetele, inimioarele si formele pe care barista incearca cu greu sa le obtina. Eu sincer as fi impresionat de forme si ideei mai artistice, mai neregulate, mai naturale. probabil de aici si ce spunea Paul U. ca suntem cu 5 ani in urma al capitolul asta fata de vest. Tot incercam cu disperare sa scoatem o forma destul de primara. Cam asta am vazut la "Colors in a cup"
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#2
In esenta ai ceva dreptate! Eu nu am exersat, caci nici nu am un talent artistic iesit din comun. Degeaba am un Bezzera acasa daca nu ma pricep la facut forme. Adica nu am vrut sa invat, inca. Dar sa stii ca poti sa ai si o Skoda de Gaggia Classic, cu teava de Rancilio sau, asa cum am vazut la evenimentul barista din Baneasa, cu primul plastic scos (deci doar cu cel spiralat pastrat) si e de ajuns pentru niste creatii artistice.

Legat de concurs, daca ai fost atent, foarte multi barista spuneau ca fac asta de cateva luni, deci nu e nimic de mirare... Important este ca isi dorect sa progreseze (cred) si ca se formeaza o generatie noua in acest domeniu, care in viitor ii va inspira si pe altii.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
eu de cand am scos plasticul si am pastrat ce zici tu in paranteza scot in mod constant un lapte cremos de calitate... Trebuie insa avut grija la tehinca. Tinut capul cat mai aproape de niveul laptelui ca la suflarea aburului sa ia si din aer (pana acum nu faceam asa capul fiind permanent scufundat in lapte) si din cand in cand scufundat sa incalzeasca si baza. Chiar daca la inceput poti face bule mai mari prin reglari succesive totul se omogenizeaza si in timp util rezultatul este asemanator celor de la concurs. Din ce s-a vazut si la concurs e si o practica ca laptele de deasupra sa fie aruncat pentru ca acela este cel care contine bulele mai mari. Eu dupa frotare invart cana o bat de cateva ori si cam asta e tot. Ma pot lauda ca de cateva saptamani combinatia shot extras, lapte frotat este o bomba de exceptii. Una dintre cele mai bune degustate.
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#4
Mai exact asa fac si eu cu se vede in clipul asta.
http://www.youtube.com/watch?v=bvmILm1OLeI
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#5
Nu pot sa zic ca sunt mare expert insa Mokele iti poate confirma caci in 2 reprize am fost si pe la el. Imi iese. Tehnica e simpla insa depinde de fiecare pana ajunge la ea. Din vorbe sau filme si citit nu pot zice ca am invatat. Eu am scos plasticul exterior. L-am folosit pe cel de pe brat. MA obtinut rezultate excelente (in continuare il folosesc asa). Apoi incurajat de rezultate dar si de experienta de la Mokele care avea teava de Rancilio (goala adica) am scos si eu complet plasticul. Am inceput sa dau rateuri. Mi se parea ca sufla prea tare. Am pus plasticul al loc.
Pe scurt despre tehnica: mai nou tin cana la frigider, dupa ce o spal de la ultima utilizare. Un pitcher luat de la Ikea (banuiesc ca tot 500ml).
Laptele 1/3 din capacitate. La start varful e imediat sub suprafata laptelui pentru a nu stropi apoi cand pot tine cu ambele maini recipientul inclinat ridic usor pana ce varful e aproape de suprafata laptelui. In momentul asta tin constant recipientul in aceeasi pozitie el introducand aer in bule minuscule si imprimand totodata o miscare de rotatie pe verticala( si nu orizonalata cum o recomanda multi in videouri). La final cand trebuie a inchid cu o manascufund din nou pentru a nu stropi, inchid. Bat pitcherul, invart crema si cam asta e. Nu foarte des obtin aceea crema de bar care iti permite si latte art. Intr-adevar cana trebuie tinuta intr-o pozitie inclinata.
Iar cana rece si laptele rece iti dau o libertate sa zicem de cateva secunde in plus cu care sa te poti juca la frotare astfel incat daca ai mici greseli (bule) sa le poti repara prin absorbiat in vartejul profocat. Anyway poate facem si un schib de experiente daca timpul si locatia permite :-).

O adaugire. La finalul frotarii laptele creste ca volum de 2 ori si 1/2
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#6
Sa inteleg ca bratul tau arata asa?


Attached Files Thumbnail(s)
   
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#7
(28-05-2012, 18:01)zuluafonu Wrote: Sa inteleg ca bratul tau arata asa?

Exact. La un moment dat ma gandeam la o investie in teava Rancilio
dar mult mai mult mi-ar place un pitcher Motta. Putina perseverenta (un latte zilnic) si ajungi unde trebuie, iti garantez.
Dupa cum si vezi cana va prelua din inclinarea tevii. Spatiu este.

In poze(ultimul exemplu) http://coffeegeek.com/guides/frothingguide/steamguide
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#8
Am incercat azi metoda ta, cu plasticul interior pe brat si laptele s-a umflat fain si repede, cred ca am lasat prea mult sa creasca, mi-a iesit prea aeros laptele. Prima data mi-a zburat plasticul din cauza presiunii si am ramas cu bratul gol. Am scos bratul din espressor, am impins mai bine plasticul si a 2-a oara a rezistat o spumare cap-coada. Ce ma enerveaza este ca dupa frotare, cand curat plasticul de laptele intarit, plasticul imi iese de pe brat si nu am chef inaintea fiecarei spumari de lapte sa tot dessurubez bratul din espressor ca sa pot atasa bine plasticul. Ai vreo idee ce as putea face? Tie nu ti-a zburat plasticul in timpul spumarii?
Ar fi interesant un schimb de experienta, problema e ca eu sunt din Cluj.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#9
*zuluafonu - scuze ca ti-au aparut mai tarziu anumite mesaje! Ai fost considerat spam de catre pluginul forumului...robotii astia... Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
(29-05-2012, 20:14)zuluafonu Wrote: ... plasticul imi iese de pe brat ...

In interiorul acelei piese de plastic exista o garnitura de cauciuc. Aceasta prin presare se strange pe teava de metal, ca o presetupa. Vezi daca nu lipseste garnitura de cauciuc sau saiba din plastic ce preseaza pe aceasta.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#11
Evolution a dat un raspuns bun. Acum trebuie sa ai in vedere ce doresti sa obtii. Spuma sau crema. Spuma e usor de obtinut si fara prea mari complicatii insa crema aici intervine arta. Crema o numesc acea consistenta a laptelui in care bulele sunt foarte mici si permite o combinare cu cafeaua destul de buna. In majoritatea cazurilor ceea ce am obtinut este o combinatie a celor 2. Mai excat in partea de sus o spuma cu bule mici iar 2/3 crema cu care as putea face latte art. Din acest motiv prima curgere a laptelui in cana o fac de la o oarecare inaltime astfel incat la impact sa permita combinarea cu cafeaua din ceasca iar apoi scad inaltimea pentru ca crema imi permite o turnare normala. Nu vad in asta o problema pentru ca am vazut ca si la experimentati barista partea de sus o arunca fiind mai aerata. Felul in care obtin rezultate bune e o corelare intre tinerea pitcherului cat mai constant la aceeasi inaltime ridicandu-l incet pe masura ce laptele creste in volum si aspectul vizual al laptelui. Eventualele greseli, bule mari, incec sa le rezolv prin turbionul creat in cana si antrenarea lor.stiu ca ma si repet insa asa se invata prin repetitie :-) si incercari. E important insa sa ai si o referinta sa vezi undeva cam ce trebuie sa obtii si nu de pe youtube ci live. Bafta si tine-ne la curent.

... Si important. Dupa ce ai frotat sa invarti manual laptele in cana de cateva ori si sa mai bati fundul de o masa sau ceva. Astfel se mai omogenizeaza, bulele mari se mai sparg iar laptele devine mai compact
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#12
Cea mai grea etapa mi se pare omogenizarea, crearea vartejului pentru omogenizarea laptelui cu aer cu laptele din parte de jos a latierei. Am observat ca daca depasesc chiar si cu 3 sec timpul optim in care introduc aer in lapte, cea in care "se rupe hartia", laptele se umfla prea mult si imi iese o spuma cu care nu se mai poate face latte art. Pana acum mi-a iesit crema de vreo 3 ori. Voi cand incepeti frotarea? Eu incep chiar dupa ce s-a aprins becul, cand termostatul a oprit incalzirea, intre timp mai golesc sistemul de apa, ca aburii sa fie cat mai "uscati". Ar fi mai indicat sa incep chiar inainte de a se aprinde becul?
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#13
Asa fac si eu. Golesc apa pentru ca apoi sa iasa aburul. Cat despre moment, cam cat imi ia sa scot cana din frigider, sa pun lapte 1/3-1/4 din 500ml... Cred ca vreo 1min cu totul.
Zulu iti las aici raspunsul. Mi-a dat eroare la reply... Cica nu ai activat mesageria.
[
Salut.
Ca sa-ti dau si tie dar si mie un raspuns am verificat acum cat are pitcher-ul de la ikea. E de 500ml. Sfatul meu este sa nu te bagi la cel de 350ml ca e mic. Eu il folosesc la 2 cafele de aici si cantitatea de lapte. La cel de 500ml europa pretul ajunge cu tot cu transport la 37E
http://www.amazon.de/gp/product/B0019K27...EGMB4RV301
E un pic cam sus. La Hasbean au avut si erau cu putin mai ieftine, la 120ron cu tot cu transport.

Si eu sap pentru un pret bun, dar e complicat. Poate fac ca la sita vst, inchid ochii si comand sa-mi curm suferinta :-)
Numai bine


quote='zuluafonu']
Pentru classicul nostru care dimensiune crezi ca e mai potrivita, de 350ml?
http://www.amazon.de/Motta-Milchk%C3%A4n...ic&sr=1-15
[/quote]
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#14
Salutari,

Detin un G-Classic cu PID controller(chinezesc dar scrie Japan pe el Smile. Vineri mi-a ajuns "teava de abur" de la Rancilio Silvia , normal trebuiau facute diverse modificari( trebuia smirghelit varful tevii pt ca era mai gros ca la Classic) dar teava mea era exact la fel ca diametru. In fine , am montat-o in 10 min am facut teste si am ramas uimit de aceasta transformare. Inainte aveam abur cam 15-20 secunde din care primele 5 sec erau cu apa iar dupa 10 sec pierdeam presiunea rapid. Am citit pe net ca, deoarece teava fiind dubla la "volum"/lungime" si pereti dubli iar boilerul de 3 ori mai mic decat RS trebuie pornit aburul inainte de a se aprinde becul(sau la150grd). Zis si facut, pornesc aburul la 150grd si vreau sa zic ca am abur constant ca presiune ~ 50 sec si fara gram de apa adica sunt foarte multumit; "practic" aburul este ca la un aparat profesional.

Problema acum apare in practica la frotat, daca dau la maxim aburul este prea puternic si imi face varza laptele( in max 10 secunde clocoteste) daca dau pe la jumate aburul, in max 20 sec clocoteste laptele si am ~2mm de spuma deasupra. In 2 cuvinte imi este imposibil sa spumez lapte. Cu porcaria de plastic originala mai faceam ceva cat de cat dar acum deloc.

Pe forumurile din afara am vazut ca multi se plangeau dupa modare iar altii cu experienta spuneau ca trebuie sa invete de la 0 sa froteze lapte pt ca ar fi alta mancare de peste.
Lapte am folosit: direct de la vaca(cica e prea gras), UHT, semi pasteurizat si in final cel mai laudat "Dorna üht 3.5%", cu ori care as incerca nu iese nimic alceva decat lapte fiert.

Am o "cana" de inox de 400ml cu pereti dubli, lapte pun pt un espresso 60-max 80ml scos din frigider. Oare sa fie din cauza ca nu am Pitcher/latiera dedicata ?

Uitati pe youtube cum spumeaza altii lapte cu G-Clasiic & silvia wand:
Film 1 si Film 2
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#15
Marius... Primul film e corect. Al doilea insa e varza. Dupa cum se si vede omul face "bulbuci" ptr ca a introdus teava in mijloc. Intr-adevar tehnica si increderea pe care ai deprins-o facand laptele cu teava initiala (scotand partea de plastic) este diferita de cea pe care trebuie sa o deprinzi cand ai teava de la Rancilio. Am vazut asta cand am fost la Mokele si am preparat laptele(el avand teava ca a ta). Am observat si eu ca jetul e mai puternic la el. Nu stiu de ce. Poate e teava mai ingusta si astfel presiunea devine mai mare.
Cu toate astea desi am avut un oarecare trac, rezultatul a fost unul bun pentru ca in chestia asta timpul, felul in care o faci si rezultatul depind de bun simt si de ochi. Fa zilnic cafea dimineata si seara (froteaza laptele tinand capul usor sub suprafata laptelui intr-un oarecare unghi cu orizontala si cu peretele pitcherului si imprima laptelui acea miscare de invartire. Tine constant pitcherul in mana si pe cat posibil in aceeasi pozitie si nu te agita in speranta ca nu obtii decat lapte fierbinte. Stii cum e...si caii sunt salbatici pana ii imblanzesti, dar pentru asta ai nevoi de rabdare. Cand deja ai obtinut primul rezultat mai bun ai sa vezi ca apoi daca mai vine unul si unul prinzi curaj si deja stii ce vrei.
Eu si acum pot zice ca nu am rezultate constante. Cateodata sunt mai grabit si atunci apare si spuma de detergent. E enervant insa cand mai obtin jumate lapte frotat si jumate crema. Eu las cafeaua sotiei ca nu tine atat de mult la felul in care e frotat laptele.
Inca o chestie... poate ajuta. Nu lasa prea mult apa in boiler sa fiarba pana faci laptele. Eu dupa ce am extras cafeaua, pune pe abur, dau drumul la teava sa scoata apa... iar apoi doar scot laptele si pitcherul din frigider, torn si fac laptele. Mai mult de 1min nu fierbe.
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#16
Tehnica e totul! Eu cand mi-am cumparat HX-ul Bezzera, o luna nu mi-a iesit mai nimic, insa cu mult exercitiu am capatat ceva indemanare. Deci trebuie rabdare si lapte... Smile Practic inveti din nou alfabetul!

In 10 secunde de presiune maxima ar trebui sa dai gata 400ml!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
In al 2 lea film omul a precizat ca sa "impiedicat" cu telefonul de ceva si a introdus bule, altfel a iesit binisor.

Cana a 2a o foloseam inainte dar interiorul este drept chiar daca in ext este bombat( este din cauza ca are pereti dublii si e rau ca nu pot simti temperatura cu mana), din greseala am dat peste vechea makineta si i-am luat baza deoarece este conica( dar nu rotunda) si surpriza laptele se invartea mult mai bine, sa umflat destul de frumos chiar a dat afara pt ca era prea mic vasul. A rezultat jumate lapte jumate "micro foam" (ceea ce cu nu am obtinut niciodata cu teava originala).
Am sa-mi iau cat mai repede un pitcher, vad ca este diferenta mare si intre forma "vaselor" folosite, ma gandeam la unul de 0.33l. Ca si preturi variaza intre 40-60 lei desi mi-a facut cu ochiul cel de la Motta, dar parca nu as da 130lei.

Multumesc pt raspunsuri!


Attached Files Thumbnail(s)
   
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#18
In niciun caz sa nu te orientezi catre cel de la Ikea!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Desi poti obtine rezultate cat de cat decente si cu cel de la Ikea... parca nici eu nu ti l-as recomanda. Daca vrei insa eu ti-l pot trimite pe al meu :-) pentru exact cat a costat daca nu esti din Buc; sta degeaba nu alta. Si da iti dau dreptate forma pitcher-ului conteaza. Am observat asta trecand de la cel Ikea la Motta. Intr-adevar e pana la urma o cana de inox indiferent de cati pereti are... si 130RON poate parea mult. Mai dadea Liviu un link cu unul mai ieftin. Parca din asta avea si el.
Oricum legat de cantitate. Daca faci doua cafele atunci mergi direct pe unul de 500ml, mai toti recomanda dimensiunea asta. 330ml ar putea fi cam putin. Poate si de asta nu poti controla procesul pentru ca pui prea putin lapte.
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#20
Da, la aceasta cana ma referam. Am pus si eu mana pe cea de la Ikea in weekend si e diferenta mare!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
Liviu , in ce sens este diferenta mare cu cea de la ikea? fata de cine?

In Brasov am gasit un pitcher/latiera interesant la 75 lei @ 0.7l dar nu are cioc.

Am vazut pitcher motta si live in cafeneaua/prajitoria din Brasov, vanzatorul chiar il lauda.

Cum am dat 120 lei pe o teava de abur Smile , nu am sa saracesc daca mai iau un motta.

Chiar m-am amuzat cand a sosit curierul, era doar sotia acasa Smile). Ma sunat imediat: ceeeeeeeee colet ai asa mic si la 120lei ???? logic ca nu la platit Big Grin.
In final m-am intalnit in oras cu curierul, iar cand am sosit acasa m-a luat iarasi la intrebari: .... eu de colo stai linistita ca era adormit curierul, era 12 lei nu 120lei!
-Nu vezi ca e doar o tevusca mica si prapadita, cum sa coste asa mult...
-Zice ea: pai ma gandeam eu ca nu esti asa "sarit" sa dai 120.

Cu noua rasnita iarasi a fost amuzant, am aburit-o ca am dat la schimb vechea rasnita frumoasa Gaggia MMsteel +diferenta Smile, sub remarca " nu vezi ce mare si urata e rasnita asta

Practic cu toate accesoriile de "cafele"' a fost cam identic, ba schimburi ba ca le-am primit Smile), pt femei sunt tampenii cum si noua ni se pare aiurea sa dai 100lei pe o crema revigoranta de calcaie Smile.
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#22
nu-i frumos ce faci... Smile
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#23
Pai cea de la Ikea mi s-a parut destul de subtirica si mai slab finisata fata de cea din link-ul dat de mine, pe care o si am acasa. Intre acestea doua era comparatia. Si am mai pus mana si pe alte cani profesionale cu diverse ocazii... Aia chiar isi merita 8.5E+TVA. Atat ca fiind din BV mai platesti si curier.

In unele tertipuri de-ale tale ma recunosc si eu Smile Daca eram "cinstit" fata de consoarta acum aveam tot Pure si MM Steel. Uite, Fane a fost cuminte, ascultator acasa, si a ramas la Pure si Tranquilo Smile)))))
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
Ce frumos arata http://www.youtube.com/watch?v=6RiUHg991...ure=relmfu .

Aparatul se cheama Capresso FrothPro si costa pana in max 200lei, chiar ma gandesc pana sapt viitoare daca sa iau o latiera motta la 170lei sau un capucinator in genul acesta.

Aprp, ce parere aveti? merita sa upgradez actuala rasnita cutite 64mm Quamar/Fiorenzato T/M 80 cu un compak K8 cutite 83mm( este mai noua si mai frumoasa dar e mai mare )? Ma refer strict la performante daca ar fi diferente majore !?
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#25
E greu de spus daca produce crema sau o spuma mai groasa. Nu stiu daca ai nevoie initial sa dai 170 lei pe o cana Mota... Mai bine bagi banii in site VST sau altceva, si folosesti o cana buna, dar mai ieftina. Odata ce ai prins tehnica, in 10 secunde e gata totul, mai ales ca ai si modificarea teavii facuta, si asta fara sa te mai complici cu alte electronice, care mai consuma si curent, se mai si strica, iau si mai mult timp, costa multisor, plus ca e o chestie care incearca sa imite originalul facut de mana omului si la fel ca in cazul espresso-ului facut de automate, s-ar putea sa fie ceva diferente. Apropo, si automatele mai scumpe fac spuma de lapte, si chiar daca arata bine in clipuri, la o degustare comparativa e o mare diferenta intre ce faci cu mana ta si ce produce automatul. Am experimentat cu un Jura de 2000E.

Despre rasnite, poti deschide un topic separat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
Am urmarit mai multe filmulete pe youtube si se pare a fi doar o spuma mai lichida, in final merg pe un pitcher Motta.

Am avut sita vst de 18gr si nu prea mi-a placut, in sensul ca are mai multe gauri si curge mult mai repede cafeaua. A trebuit sa macin cafeaua aproape la maxim finetea pt vst, plus de asta trebuie umpluta cu mai multa cafea( peste 14gr ceea ce e cam mult) , alfel ramane prea mare distanta intre cafea/puc si dus cel putin asa am experimentat eu.

SIncer nu am vazut nici o diferenta intre vst si cea dubla gaggia, dupa pitcher am sa-mi schimb portafiltrul cu unul naked si odata cu el cred ca si sita dar va fi de La Marzocco.

Acum sunt putin maniac cu "dale cafelei", tot timpul ma gandesc ce sa mai iau, ce sa mai schimb ce sa mai fac. Cred ca m-as linisti doar daca as lucra cateva luni ca barista Smile. Aprp ar merita sa facem un topic separat cu pareri pro si contra cafelei in sine(beneficii asupra sanatatii sau efecte secundare), cate cafele bem/zi, cam care ar fi limita maxima, etc.
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#27
dracia aia de aparat a lucrat minute in sir sa 'faca' produsul. si a iesit o spuma 'frumoasa'. Nu e nimic rau in a macina cafeaua mai fin Smile despre vst nu imi dau cu parerea ca nu am incercat. daca ai amprenta surubului pe puc, nu e distanta mare.
Pitcherul de la motta e foarte bun, ai grija sa il iei pe dimensiunea potrivita.
vezi ca am eu de vanzare un knockbox, daca tot esti pus pe achizitii Smile
cat despre cafea....sunt atatea pareri, incat totul este relativ. eu de ex beau 3 dublu cappuccino plus vreo 3-4 shot-uri de espresso, plus acasa o cana preparata prin alte metode diferite de espresso. nu stiu daca e mult, stiu ca atunci cand pun capul jos, am adormit. Poate ca sunt si obosit.... Smile ca lucrez ca barista, si nu e chiar idilic cum vedem pe afara.
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#28
Zicea cineva tot barista ca ajungea la 15-20 shoturi single pe zi , iar seara dormea ca mort.
Eu beau cate 2max 3 duble intr-o zi, ultimul pe la ora 18.00 si nu am tulburari de somn .... al doile dublu de obicei este inainte de culcare "de amiaza" Smile.

Efecte benefice mai importante stiu asa: antioxidant, previne cancerul de prostata, sporeste atentia/concentrarea, si ........ cica intarzie imbatranirea, + multe altele. Chiar am observat la espresso ca nu "taie" somnul/oboseala, dimineata beau un dublu si sunt somnoros toata ziua, in schimb cand faceam la machineta/moka stateam batz.

Ca si limita cica nu prea ar fi, adica este in functie de organism. DACA e sa facem o medie am citit ca ar fi recomandate 5 single/zi iar pt cei rezistenti max 10/zi. Laptele in cafea stiu ca are efect de intarziere a procesului de absorbtie a cofeinei in organism/sange , dar nu "taie" din tarie.

Nu are cum sa atinga surubul in puc pt ca este la nivel cu sita, doar la ISOMAC unele modele au surubul in relief.

Eu ma gandeal la 0.33l pt latiera, cea de 0.5l mi se pare cam mare si mi-e frica ca nu intra calumea teava de abur in interior. Oricum eu pun 80ml lapte pt un capucino, daca fac 2 capucino frotez laptele de 2 ori pt experienta. Prin marime potrivita la ce te refereai? la cati ml?

On topic: http://www.youtube.com/watch?v=CpA5VARfD...re=related
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#29
(20-07-2012, 20:59)pcmarius Wrote: On topic: http://www.youtube.com/watch?v=CpA5VARfD...re=related
Exact crema aia fina din care face omul formele, nu poate fi reprodusa de automate sau de capucinatorul din exemplul tau. Rezultatul e mult mai grosolan si mai spumos (cu bule de aer).
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Unii se chinuie zile intregi sa scoata o crema iar altii cu ochii inchisi: http://www.youtube.com/watch?v=MVMI6lILO...re=related

Mi se pare mie sau mai in toate filmultetele cu barista folosesc latiere Motta !?
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)