Incerc in cele ce urmeaza sa explic cum am hotarat sa ma intorc la Honne, dupa ce inainte vandusem un Honne in 2019.
Pe scurt, motivatia e reprezentata de calitatea unui shot in espresso, calitate pe care eu o inteleg ca un aspect ce tine de doi factori: intensitatea notelor unui shot si corpul unui shot. Mai jos incerc sa detaliez aceste aspecte din perspectiva experientei lucrului cu mai multe rasnite.
Am avut in 2018 Honne, am vandut-o din dorinta de a incerca sa rasnesc in mod "puristic" cu o rasnita cu cutite plate si cu boabe in hopper, am incercat de atunci ECM 64 Automatika cu cutitele stock si cu cele high uniformity de la SSP, Mazzer Mini E cu cutitele originale si cu cutitele de brew de la SSP, Sette si Niche.
De-a lungul timpului, am ajuns sa inteleg (zic eu):
- importanta modului de gestionare a fines-urilor pentru o rasnita, in espresso; lipsa sau insuficienta fines-urilor are drept rezultat shot-uri "apoase", fara corp; Sette gestioneaza ideal fines-urile, asa cum am mai scris pe thread-ul de "single dose" si asa cum se mentioneaza si in articolul lui Schomer din link-ul de mai jos. Dar, din punctul de vedere al gusului, am preferat Niche, pentru ca, daca ne luam dupa ceva ce cred ca radudani a spus undeva (scuze ca nu mai stiu exact unde), cutitele conice, datorita unei viteze mai mici de rotatie, sunt mai adecvate rasnirii single dose, producand ceva mai mult fines decat cutitele plate - se mentioneaza acest aspect si in articolul de mai jos, care merita citit;
- absurditatea rasnirii cu boabe in hopper pentru 1 shot pe zi (3 de cand am descoperit decaf-ul, dar asta face cu atat mai dificila schimbarea cafelelor la o rasnita folosita cu boabe in hopper); totusi, din punctul de vedere al gestionarii fines-urilor (adica se genereaza o cantitate mare de fines, distribuita constant la fiecare shot, ceea ce da corp unui shot, cum scriam mai sus), o rasnita cu cutite plate folosita cu boabe in hopper mi se pare o solutie foarte buna (nu si din punctul de vedere al schimbarii cafelelor in aceeasi zi, insa);
- lipsa de calitate a macinaturii (pentru espresso) pentru o rasnita cu cutite plate folosita single dose (cu cutitele asezate orizontal sau oblic) - aici @
dev nu e de acord cu mine si considera absurda "cruciada" mea impotriva G-Iota si a altor rasnite cu cutite plate asezate oblic folosite single dose, (inclusiv scumpa Lagom sau frumoasa Eureka single dose, care probabil va aprea in curand) in lipsa cifrelor (adica TDS, EY), dar imi asum o parere personala; cauza pentru aceasta lipsa de calitatea macinaturii pentru espresso este tocmai, in principal, lipsa unei modalitati de gestionare eficienta a fines-urilor (fines-urile, chiar daca sunt generate, se electrizeaza si zboara "all over the place", se lipesc de ce pot si ele sau, pur si simplu, nu sunt generate suficiente fines, din cauza dimensiunii mici a cutitelor si a faptului ca boabele trec repede prin ele si nici nu se lovesc unele de altele ca in cazul in care avem coloana de boabe deasupra). Am folosit mai sus cuvantul "cruciada", pentru ca eu consider ca niste oameni de marketing au gasit o cale sa vanda un produs inadecvat pentru ceea ce ar trebui folosit, numai pe baza unor specificatii pe care multi nu le pot intelege. Apreciez producatorii ca Fiorenzato si Mahlkonig care, desi sunt priviti ca inghetati in trecut, au produse pentru uz acasa care respecta cerintele de calitate, adica rasnite cu cutite plate cu boabe in hopper si ca nu s-au dus dupa moda cutitelor oblice "single dose nativ".
Ca disclosure, nu am folosit G-Iota si nici nu intentionez sa imi bat capul cu a o incerca, ce scriu aici e rezultat din experiente cu alte rasnite cu cutite plate folosite single dose. Daca vreodata voi ajunge la o parere contrara, voi avea grija sa scriu si sa spun ca am gresit.
In aceeasi directie cu observatiile mele este si articolul lui
Schomer.
Si ca sa ne intoarcem la Honne, a se vedea in articolul acela si pe blogul lui ca Schomer foloseste in cafenelele lui cutite DRM. Nu single dose, cum e Honne, dar, in lumea home-barista, deocamdata totul e un compromis, in zona aceasta de pret.
De asemenea, in cafenelele lui,
Schomer foloseste Niche pentru decaf.
Inca nu am o concluzie referitoare la comparatia dintre Niche si Honne, insa, daca voi ajunge vreodata la o concluzie, voi scrie undeva.
Pana acum, insa, ce pot sa spun e ca nici Niche nu e folosit ideal, pentru ca e folosit single dose si, chiar daca rasnitele conice sunt mai pretabile la rasnirea single dose decat rasnitele cu cutite plate, in folosirea la espresso (din perspectiva faptului ca genereaza mai mult fines), exista niste penalizari si la Niche din cauza rasnirii single dose - am gasit ca shot-urile au mai mult corp pe Mazzer, folosit cu boabe in hopper (decat pe Niche).
Si aici intervine Honne, teoretic ar trebui sa produca aceleasi rezultate dpdv al fines-urilor, cu o rasnita cu cutite plate folosita cu boabe in hopper, dar pastrand avantajul enorm al single-dosing-ului. Daca e chiar asa, voi vedea, dar deocamdata concluziile MELE sunt ca, daca e sa prioritizez calitatea rasnirii, pastrand criteriul costului, alegerea ideala e Honne sau o rasnita cu cutite plate, dar folosita cu boabe in hopper, probabil cu cutite de minim 64. Pentru ca schimb des cafelele si pentru ca beau si decaf (uneori pur si simplu delicios), Honne ma ajuta sa nu risipesc cafea si sa am o calitate a shot-ului foarte buna.