02-04-2012, 17:06 (This post was last modified: 02-04-2012, 17:13 by mirkios.)
nu-mi vine sa cred cate variabile implica alegerea unui tamper!
diametru, material baza, material maner, forma baza, forma maner, cu sau fara inel de cauciuc, cu marginea la baza rotunjita sau ascutita, pret, furnizor si ... mai stiu eu ce ... parca nu se mai termina!
ce spuneti? cum alegi tamperul corect? de unde?
Talpa e primordiala. Sa fie din inox si la dimensiunea potrivita. Apoi manerul e doar o chestiune de feeling. Poti folosi si unul din aluminiu, insa mie mi s-a parut destul de usor, lucrand mai bine cu cel de inox. Exista si de inox total, forte ok, iar unele au doua capete, unul pentru 58 mm iar celalalt mai mic (nu stiu exact dimensiunea) pentru sitele de 7g VST sau La Marzocco.
Ca marime, intr-adevar, nu trebuie sa se creeze acel efect de vacuum, adica nu trebuie ca un tamper care sa intre fix pe fix, pentru ca atunci cand vei trage de el zici ca vei desfunda chiuveta In plus, la apasare, se vor mai strecura particule de cafea intre el si sita, impiedicand inaintarea. Desigur, nu trebuie sa fie nici mai mic, adica gen 57mm pe o sita de 58, pentru ca raman parti netampate si trebuie sa revii. O diferenta de 0,4mm cred ca este ok, insa asta in conditiile in care masori ambele accesorii, si sita si tamperul, cu un subler electronic.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30
(03-04-2012, 00:40)Lyvyoo Wrote: Talpa e primordiala ...
O diferenta de 0,4mm cred ca este ok, insa asta in conditiile in care masori ambele accesorii, si sita si tamperul, cu un subler electronic.
multumesc, problema diametrului s-a clarificat ... dar
plata vs convexa?
cu inel vs fara inel?
calitate vs cost?
03-04-2012, 21:53 (This post was last modified: 03-04-2012, 21:57 by Fane.)
Liviu a incercat un tamper convex si nu a fost multumit de rezultate. e si logic, apa ciscula prin puc pe principiul minimei rezistente, asa ca rezultatul e o extractie mai mult pe mijlocul pucului si mai putin pe marginile lui. pe forumurile straine erau discutii lungi despre plat vs. convex, eu ti-am prezentat parerea mea.
inelul de cauciuc mi se pare o imbunatatire neinspirata a tamperului. unii barmani obisnuiesc sa tampeze, apoi sa loveasca de cateva ori cu marginea tamperului in portafiltru si dupa care sa tampeze din nou. cineva a avut ideia sa puna un inel de cauciuc pe marginea cu care lovesc. in plus inelul ala ocupa si el ceva spatiu si diametrul talpii va fi ceva mai mic decat e la un tamper fara inel de cauciuc. daca este fix apare fenomenul de succiune de care vorbea Liviu mai sus.
in privinta calitatii iti cumperi cat esti dispus sa investesti in el. daca functionalitatea e ok (diametru corespunzator, comod la mana) restul aspectelor (calitatea materialelor din care e facut, designul, calitatea executiei si nivelul de finisare) contribuie la trainicie si la estetica.
mai sunt si tamperele dinamometrice. daca esti dispus sa platesti asa ceva, ofera avantajul ca de fiecare data forta tamparii va fi egala si optima.
unul dinamometric este solutia ideala, dar este scump ...
in ceea ce priveste tamperul convex, ai dreptate, dar atunci de ce mai exista asa ceva, ce avantaje-ti ofera un astfel de tamper?
am citit ca tampezi direct pe cantar, mi se pare o solutie foarte eleganta pentru a scoate o variabila din ecuatie, felicitari, la fel voi proceda si eu, am un cantarel de bucatarie de la ikea, numai bun pentru asta
Cel de la Ikea de bucatarie este de maxim 3 kg, probabil ca unul de baie folosesti. In acest caz unul analogic nu stiu cat de precis este in plaja 10-15 kg si daca este digital cred ca trebuie mentinuta sarcina pana o afiseaza la final, ceea ce cred ca face destul de dificila ajustarea cu acuratete sa fortei de tampare.
in mod normal folosesti cantarul de cateva ori pana ce-ti dai mana, mai mult ca sa vezi cam ce insemna 20kg forta. nu cred ca sunt multi care folosesc tot timpul cantarul.
Din experienta mea, principala restrictie in cazul alegerii unui tamper este legata de pret. Cui nu i-ar placea un Reg Barber? Dar ...
Dpdv functionalitate, diferenta intre convex si plat e minima imo. Convexitatea e MICA, abia sesizabila. Nici vorba sa produca efecte majore, negative sau benefice. E o usoara nuanta, nu o culoare diferita.
Despre necesitatea de a alege dimensiunea potrivita s-a discutat. Mai departe sint preferinte, gusturi personale. Cum vorbim despre o scula pe care o vom folosi zilnic, chiar de mai multe ori pe zi, e important sa ne placa, estetic vorbind, si sa o simtim bine la mana, ca feeling. Adica manerul sa nu fie nici prea lung nici prea scurt, nici prea gros nici prea subtire, daca nu ne place raceala nu alegem maner metalic samd
(04-09-2012, 10:04)G. Serban Wrote: Ai grija sa nu-l speli cu apa prea fierbinte ca se duc gradatiile. (am patit lucrul asta exact cu paharul din imagine)
Merci frumos pt. sfat.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
pentru aceasta site http://www.mag-pro.ro/romanian/529022.html este bun tamperul de 58 mm? Sau trebuie mai mare?
Mentionez ca este vorba de Gaggia Evolution.
Multumesc!
Dan
Gaggia Evolution, OPV, sita VST Ridged 15 gr, teava Rancilio Silvia, Gaggia MDF, tamper inox, termometru, latiera inox 600 ml
La Pavoni Dolce Espresso Pid
Am eu fix de 58mm (cf. baietilor de la Concept Art, care sunt seriosi) si vine perfect pe o sita VST ce are ca recomandare 58.4. Faza e ca de cele mai multe ori se spune generic "58mm" fara alte exactitati si se ofera de fapt un tamper de 57 virgula ceva... Vezi ca a adus si importatorul Lelit, mai nou, tamper de 58 pentru Lelit-urile de 58. Existand si tampere pentru Lelit-ul de 57, separat, banuiesc ca exista o diferenta clara intre ele. Sper sa pun mana pe unul odata sa-l masor sau sa primim un feedback.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30
Well, am intrat si eu aici mai mult sa las un anunt pentru cei interesati.
Acest site din China vad ca are o gramada de accesorii si chiar tampere, pe langa cafea verde boabe, etc. Anyway ma repet pentru cine e interesat am vazut si preturi bune desi nu ma pot pronunta cu privire la calitate. Dar o oferta variata poate fi un punct de plecare. http://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=coffee+tamper&catId=0&initiative_id=SB_20130509232909
Pare "neserios" rau site-ul, tamperul se numeste in unele cazuri "tample" in alte cazuri hammer
Iar statia de tampare se numeste "coffee powder supporting seat"
Entonii... doar cunosti poporul frate chinez. NU ii comparam cu producatorii de Bezera, Gaggia sau alte nave spatiale dar eu cred ca la "tample" se pot pricepe. In plus doar stim multe lucruri le fac ei si Apple & friends le aduc si le vind pe pietele lor. Eu am comandat un set frumos de ceai. Partea neplacuta e ca lucrurile luate de acolo vin in termen de o luna si mai bine.
"tample" pe care l-ai dat exemplu chiar avea un pret bun insa mare atentie era de aluminiu. Doar stainless steel ptr doritori.
(10-05-2013, 11:09)Entonii Wrote: Pare "neserios" rau site-ul, tamperul se numeste in unele cazuri "tample" in alte cazuri hammer
Iar statia de tampare se numeste "coffee powder supporting seat"
Am cumparat de cateva ori de la chinezi, in special de pe ebay si, de fiecare data am primit ce ma asteptam sa primesc. ce au avut toti in comun este o engleza foarte proasta...
Cel mai mult conteaza ce asteptari ai pentru a nu fi dezamagit...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
10-05-2013, 11:31 (This post was last modified: 10-05-2013, 11:34 by okayo.)
Exact. CHiar acum vorbesc cu unul pentru o comanda si nu ma inteleg cu el. El n-are exact marfa din poza doar ceva similar insa engleza cred ca e de pe google translate.
Cert e un lucru: faptul ca in majoritatea cazurilor e cu "free shiping" iar pretul e jos ma face sa mai incerc.
Iata inca un exemplu: http://www.aliexpress.com/item/Conical-c...31230.html
(14-06-2013, 10:07)Lyvyoo Wrote: Ce frumos a iesit! Poate faci si in serie, la comanda (pe aria Bursa).
Multumesc Liviu !
Mi-ar face placere sa facem productie dar nu eu l-am facut eu tamperul, doar comanda si specificatiile. Si a "venit" mai greu...din lipsa de materiale si acces la utilaje..dar vedem. M-am gandit si eu la asta.
Crema fie cu voi !
Gaggia MDF + Gaggia Evolution + site nepresurizate + tamper 58mm handmade + urmeaza..:)