31-08-2021, 14:30
se simte nevoia un pic de Ro..iu... de pe aici... pana da fane cu matura...
|
critica prajirii pure :)
|
(31-08-2021, 15:26)renatoa Wrote: Daca doar lumina schimba lucrurile asa... dar un photoshop...Pozele sunt facute cu telefonul. Nu e nimic facut in photoshop altceva decat resize (din pacate siteul nu permite poze mai mari de 300KB motiv pentru care calitatea lor scade foarte mult la resize). Daca conta doar parerea mea nu puneam nicio poza. Eu zic ca a iesit mai bine prajirea decat data trecuta, pe deasupra si scurtand-o cu 3 minute.
Mai conteaza parerea noastra? tie iti plac ?
(31-08-2021, 16:08)Eugen16 Wrote: Sorance, daca tu alcatuiesti intai blendul si apoi prajesti, eu cred ca este o metoda gresita. Fiecare SO are un profil de prajire strict al ei, deci ar trebui prajite separat si apoi amestecate. Amestecand inainte de prajire obtii boabe prajite imegal, unele poate prea arse si altele prea crude,sau sa nu obtii maximul din din fiecare SO.Cand e vorba de homeroasters nu e chiar asa. Am accesat multe siteuri unde preferintele sunt impartite: unii prefera separat, altii fac blendul inainte de prajire. Pentru mine ar fi o complicatie in plus (stiu ca e ideal), deoarece la fiecare tip de cafea trebuie sa regandesc prajirea pentru a obtine acea uniformaitate perfecta (sincer sa fiu nu sunt ahtiat dupa ea), si nu cred ca diferentele de profile ar fi foarte diferite, doar mici ajustari, insa care ar da mai multa bataie de cap. In acest caz ar trebui sa prajesc 3 batchuri diferite.
Prajitoriile asa procedeaza, intai prajesc separat fiecare SO si apoi creeaza blendul.
(31-08-2021, 17:07)umarianos Wrote: @sorance2000 tu vrei sa schimbi ceva sau iti place maxim ce scoți ? Pentru că nu are rost sa te bagi la modări daca ce scoți acum te satisface.Nu vreau sa modific masina (sunt satisfacut, mai ales ca prefer cafeaua light, maximum mediu). Voi scoate cat este posibil din ea. Probabil ca voi mai reduce cantitatea la 180g asa cum s-a vehiculat pe acest site ca ar if ideal pentru acest tip de masina. Asta e, voi face doua batchuri intro zi pt a avea vreo 6-7 zile de cafea.
Abia asta este vestita "baked" (că azi e "baked day") dar nu este nici o problemă, unii sunt inebuniti după ea.
(31-08-2021, 19:37)d2florin Wrote: Am extras acum 16g in 28sec, ratie 1:2. Fain. Nu am avut rabdare aa o las la degazatTe cred, eu am 5 duble băgate astăzi [emoji14] . Ține-o și tu mai la "evenimente" că se termina :)) .
(31-08-2021, 19:32)sorance2000 Wrote:Ce sa zic. Tu tot zici de cafea light dar e clar că vorbim despre lucruri total diferite, 3 minute develop. după cele 17 de dinainte .... Uuuu...(31-08-2021, 17:07)umarianos Wrote: @sorance2000 tu vrei sa schimbi ceva sau iti place maxim ce scoți ? Pentru că nu are rost sa te bagi la modări daca ce scoți acum te satisface.Nu vreau sa modific masina (sunt satisfacut, mai ales ca prefer cafeaua light, maximum mediu). Voi scoate cat este posibil din ea. Probabil ca voi mai reduce cantitatea la 180g asa cum s-a vehiculat pe acest site ca ar if ideal pentru acest tip de masina. Asta e, voi face doua batchuri intro zi pt a avea vreo 6-7 zile de cafea.
Abia asta este vestita "baked" (că azi e "baked day") dar nu este nici o problemă, unii sunt inebuniti după ea.
(31-08-2021, 22:00)sorance2000 Wrote: Este clar, voi mai reduce cantitatea pentru a reduce si timpul de prajire.
(31-08-2021, 23:42)renatoa Wrote: Cu un radiant similar prajesc 500 grame in 12 minute, la 80% din putere, iar cine il forteaza la maxim a reusit chiar si 750 grame, la calitate peste ce vad in imaginile acelea.
Problema e de la capac in jos, nu sursa de caldura, dar cum @sorance2000 nu intentioneaza sa mearga in acea directie, nu are rost sa detaliez. Poate in topicul dedicat masinilor de tipul asta, deraiat si ala catre solutii facile.
@umarianos, nu ii da sperante inutile, problema e de la tamburul in sine, poate sa ajunga cu el si la 30 rpm.
(01-09-2021, 10:13)RaduCarutasu Wrote: ....Ca se ventileaza interiorul spatiului destinat prajirii, ca se agita diferit boabele, niciunul dintre aceste doua elemente nu ajuta in afara temperaturii si timpului.
(01-09-2021, 12:22)umarianos Wrote:(01-09-2021, 10:13)RaduCarutasu Wrote: ....Ca se ventileaza interiorul spatiului destinat prajirii, ca se agita diferit boabele, niciunul dintre aceste doua elemente nu ajuta in afara temperaturii si timpului.
….Legat de afirmația de mai sus eu unul am o nelămurire legată de fraza : "ca se agita diferit boabele" aici te referi la agitarea boabelor in cuptor in timpul prăjirii sau înainte și după ?….
(01-09-2021, 15:04)RaduCarutasu Wrote:Ok. Metoda/"tehnologia" de agitare nu influențează gustul atât timp cât face ce trebuie. Și aici am putea detalia importanța unei agitări "corecte" ca sa zic așa ? Sau mai bine zis sa descriem rolul agitării.(01-09-2021, 12:22)umarianos Wrote:(01-09-2021, 10:13)RaduCarutasu Wrote: ....Ca se ventileaza interiorul spatiului destinat prajirii, ca se agita diferit boabele, niciunul dintre aceste doua elemente nu ajuta in afara temperaturii si timpului.
….Legat de afirmația de mai sus eu unul am o nelămurire legată de fraza : "ca se agita diferit boabele" aici te referi la agitarea boabelor in cuptor in timpul prăjirii sau înainte și după ?….
Am folsit generic cuvantul “agita” pentru miscarea boabelor din interiorul diferitor modele de prajitoare.
Boabele se rostogolesc intr-un prajitor cu tambut, se sufla cu jet fierbinte in cel cu aer cald, se amesteca cu lingura in tigaie, samd….
Quote:In functie de cat timp si la ce temperaturi se usuca boabele, cat timp si la ce temperaturi se deruleaza reactiile Maillard, dupa cat timp se produce FC, cat timp si la ce temperaturi se dezvolta boabele, profilul de gust si arome ale aceleeasi cafele poate fi diversificat in foarte multe tonuri.
Quote:On a Giesen coffee roaster, the RoR is measured within a 30-second time period
(01-09-2021, 16:55)renatoa Wrote: Proiectarea paletelor are o influenta masiva la realizarea acestui desiderat.
Un exemplu care imi e momentan cel mai la indemana, @umarianos, care a copiat 90% design-ul meu, nu a reusit sa gaseasca o solutie castigatoare in cel mai important punct, sistemul de amestecare boabe, adica o paleta.
Rezultatul e ca masina il limiteaza la maxim 400 grame prajite multumitor, in timp ce eu am facut si sarje de 650 grame fara probleme.
(03-09-2021, 15:41)d2florin Wrote: Pai am pus 120g in sita, am încărcat la 200 am mărit din min in min câte 10grade și la 250 am. Mai lăsat 2 min. A iesit o napoletana uleioasa.Și? Next time cum ai de gând să acționezi ? Ce ai învățat din eșecul asta ?
Mai am 880g. Sca 86
Sunteți mulțumiți?