Hello There, Guest! Login Register


critica prajirii pure :)

#1
deschid acest thread cu intentia de a face schimb de experienta asupra tehnicii de prajire. nu este destinat unui anumit tip de prajitoare, nu conteaza daca prajiti cu prajitoare la care puteti citi temperaturi sau nu cu prajitorul care-l folositi, orice nelamurire, problema, cerere de critica se poate posta aici. nu suntem o comunitate asa mare incat sa trebuiasca despatite problemele pe categorii. descrieti cat puteti de bine problema, procesul, dati colegilor informatiile care vi le cer si probabil veti primi ajutor.

pt cei care intetioneaza sa posteze ca suntem neprajitori, diletanti si mai avem mult pana departe le multumesc de pe acum foarte frumos si-i rog la fel de frumos sa ne lase in durerea noastra. ideia forumului e de share, daca se poate -> bine, daca nu se poate -> tot bine.



ma bag eu primul in gura lupului:

o guatemala spalata. ignorati ce se intampla dupa minutul 11:50, la acest minut boabele au fost scoase afara, na-m apucat sa inchid programul.

[Image: xw0xLDw.png]

rezultatul:


[Image: TL0nA17.jpg]
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#2
După "școala" Rao e coaptă:

https://www.scottrao.com/blog/2018/2/24/...-dont-know

După aspect pare să fie city dar după cele aproape 3 minute de dezvoltare ar fi trebuit să fie full city.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#3
pai asta-i si nalamurirea mea. de ce? cum ar trebui sa abordez ca sa fiu ortodox? ca sunt curios daca a fi ortodox e un lucru bun sau sa continui pe calea mea. Smile
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#4
Imi pare rau ca nu ma pricep si nu va pot ajuta dar uitandu-ma la poza de mai sus parca-mi vine sa-i spun "Get in my belly" cu vocea lui Fat Bastard Smile.
Puteti conta pe mine oricum daca aveti nevoie de degustatori Smile
 
Reply
#5
As incepe cu un grafic corectat, fiindcă nu ai nevoie de 50, ajunge 25, pe scala ROR și apoi ar trebui marcate fazele.

Oricum aproape 3 minute de dezvoltare nu corelează deloc cu aspectul boabelor.

Dar cât timp gustul satisface....
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#6
(08-05-2020, 20:29)vdub Wrote: Imi pare rau ca nu ma pricep si nu va pot ajuta dar uitandu-ma la poza de mai sus parca-mi vine sa-i spun "Get in my belly" cu vocea lui Fat Bastard Smile.
Puteti conta pe mine oricum daca aveti nevoie de degustatori Smile

 
tie-ti dau ca esti baiat bun. Smile trecem pe privat.

(08-05-2020, 20:32)dev Wrote: As incepe cu un grafic corectat, fiindcă nu ai nevoie de 50, ajunge 25, pe scala ROR și apoi ar trebui marcate fazele.


Dar cât timp gustul satisface....

poti fi mai explicit cu corectarea graficului? 

sunt curios de sugestii. mie-mi place, dar sunt curios cam cat scot din potential. nu am pretentia nici pe departe ca ce fac e perfect. aici se mai discuta nu numai in termeni de corect / incorect ci uneori in mie-mi place / nu-mi place.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#7
Multumesc, ma simt onorat.
Deja parca incepe sa-mi para rau ca nu am espressorul asamblat... bine, ar fi unul dar nu-mi plac jumatatile de masura.
De ceva timp ma delectez cu cafeaua la ibric si nu cred ca are rost sa optimizezi profilele pentru metoda asta de preparare.
 
Reply
#8
https://artisan-scope.org/docs/axes/

Delta axis, pune de la 0 la 30. Iar ca să poți observa mișcările ROR mai aproape de realitate, la Curves -> Filters scoate smoothing de peste tot si delta span încearcă cu 10 sau 12s.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#9
Merci. La mine setarile in artisan sunt default.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#10
Mie nu imi e clar ce anume ar trebui sa criticam? Culoarea boabelor, marmotarea, dimensiunea crack-ului, linia de la artisan? 

Fara sa gustam nu prea vad cum ne-am putea ajuta.
Strietman CT2 | Niche Zero | M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#11
Look on the bright side, dacă terminai prăjirea in 8 minute cu profilul neschimbat, era de campionat mondial:

   
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#12
... Cred ca mai degraba Herr @Fane , doreste mai intai o analiza contemplativa , logica a priori -  ( nedorindu-se totusi , una tautologica ) care mai apoi , sa treca la cea sintetica - generala si necesara  - a posteriori - indusa empiric ... iar de din acest punct , se poate trece mai departe la critica prajirii practice ... Big Grin ...
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#13
(10-05-2020, 20:22)Levo Wrote: ... Cred ca mai degraba Herr @Fane , doreste mai intai o analiza contemplativa , logica a priori -  ( nedorindu-se totusi , una tautologica ) care mai apoi , sa treca la cea sintetica - generala si necesara  - a posteriori - indusa empiric ... iar de din acest punct , se poate trece mai departe la critica prajirii practice ... Big Grin ...
Asa grait-a @Levo

@Fane : Omenesc, prea omenesc..
 
Reply
#14
(10-05-2020, 17:35)Laddu Wrote: Mie nu imi e clar ce anume ar trebui sa criticam? Culoarea boabelor, marmotarea, dimensiunea crack-ului, linia de la artisan? 

Fara sa gustam nu prea vad cum ne-am putea ajuta.
Orice credeti voi ca merge facut mai bine.

Pana acuma prajeam sarje de 500gr. Ma gandesc sa reduc sarja la 330gr ca sa ajung mai repede in FC. La sarja de 500 ar trebui sa infierbant tamburul la peste 300 grade inainte de a baga boabele si sa bag si mai mult gaz. As cam trage la extrem de prajitor.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#15
Sincer sa fiu, mi se pare mult 500g. Pe prăjitoarele comerciale se recomanda in general o șarjă de maxim 80% din capacitatea nominală, ca să nu ajungi la limita aparatului.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#16
(10-05-2020, 20:41)Fane Wrote:
(10-05-2020, 17:35)Laddu Wrote: Mie nu imi e clar ce anume ar trebui sa criticam? Culoarea boabelor, marmotarea, dimensiunea crack-ului, linia de la artisan? 

Fara sa gustam nu prea vad cum ne-am putea ajuta.
Orice credeti voi ca merge facut mai bine.

Pana acuma prajeam sarje de 500gr. Ma gandesc sa reduc sarja la 330gr ca sa ajung mai repede in FC. La sarja de 500 ar trebui sa infierbant tamburul la peste 300 grade inainte de a baga boabele si sa bag si mai mult gaz. As cam trage la extrem de prajitor.


eu zic ca trebuie sa faci orice e de facut ca sa scazi prajirea sub 10 min. 12 nu e ok, mai ales nu 3 min de dev pe ror cu flick.
nu stiu prajitorul tau dar cea mai buna idee ai dat o chiar tu, scade masa sarjei daca nu ai gaz mai mult.

(10-05-2020, 20:13)dev Wrote: Look on the bright side, dacă terminai prăjirea in 8 minute cu profilul neschimbat, era de campionat mondial:


sa nu ne amagim totusi ca asta e un profil bun. Kenya asta asa a facut toturor pt ca era crop vechi si fara umiditate, dupa 8-10% dev facea rebound. Eu am evitat chestia asta dar Arseny a iesit campion mondial pt ca am fost eu complet neatent (a se citi de a dreptul bou) la fisele de single/blend si green grading. am pierdut la fiecare 6 puncte si la una 7, deci 19 puncte in total, iar diferenta dintre noi a fost 11 puncte... deci nu cupping-ul si profilul l-au facut campion mondial Smile
Probat | La Marzocco | Mahlkonig E65s/EK-43s | VST | Acaia | Acareturi multe multe
 
Reply
#17
multumesc pt sugestii, baieti. la urmatoarele prajiri am sa le implementez. dar eu fiind un prajitor casnic dureaza destul de mult intre sarje, mai ales ca am ramas singur consumator de espresso in casa, cu distantarea asta sociala prietenii nu mai pot veni sa-mi dea o mana de ajutor...

ma gandesc sa trec pe sarje de 330gr (imi convine sa fie submultipli de un kg) si sa vad cum se comporta prajitorul in aceasta zona. se pare ca la 500gr e dus cumva spre limita. 330gr e o sarja f. decenta pt un consumator casnic.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#18
Ai putea sa încerci și alte termocuple mai subțiri, gen 2mm, mai ales dacă ești in configurația stoc cu cea de 5mm.

https://www.home-barista.com/home-roasti...62615.html
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)