Hello There, Guest! Login Register


Prajire prin convectie in curent de aer cald turbo oven

#91
Avantajul capacului fata de heatgun il vad in felul urmator:

distributia curentilor de caldura este pe o suprafata mai mare decat in cazul heatgunului care are gura de iesire considerabil mai mica.

Totodata ii dau o sansa in plus capacului in varianta cu tamburul deoarece curentii de aer circula sub tambur in voie libera, pe cand la varianta cu boabele de cafea mobilizate de pale, aerul circula prin ele si deasupra, sub boabele de cafea fiind doar tabla incinsa, ceea ce duce la prajire neuniforma.

Astept feedback daca se poate de la acest tip de prajire.

Renatoa, ce inseamna viteza de rotisor? 30 rpm? si btw, spune-mi si mie numele mic ca am o oarecarea retinere cand citesc/scriu Renatoa.
 
Reply
#92
Just Renato... deenman Tongue

Viteza de rotisor e mica, 2-3 rotatii pe minut, poti vedea exact in filmul de mai sus.
 
Reply
#93
Tipul din al doilea clip...cel cu cuptorul mai are un video postat cu rezultatul.
Din pacate nu arata prea multe. Mai mult vorbeste.

Aici clipul: https://youtu.be/k0oXi1Aqx_k
 
Reply
#94
Da, si da din mana cam mult Smile

La 35 minute coacere, ce mai conteaza ca doua minute nici nu deschide tamburul... oricum a zburat de acolo tot ce era important.
 
Reply
#95
Mda. Iti face varza ochii.
Asteptam feedback de la tine.
 
Reply
#96
Am facut doua prajiri de 333g la tambur, ca test preliminar la atacul cu 500 grame, si imi pare bine ca nu m-am aruncat la mai mult... trebuie tambur mai mare pentru 500g, uniformitatea e la limita, dar inca mai buna decat "la tigaie", si banuiesc ca din cauza ca tamburul e prea plin... agitarea ajunge sa fie o alunecare pe straturi, cele din interior ajung mai rar la suprafata...

Situatia se poate imbunatati schimband singura paleta, care mai e si dreapta, cu un sistem de palete inclinate, ca sa simuleze un surub, care ar plimba boabele si stanga dreapta, nu numai radial Wink

Cred ca tamburul asta de 180x120 ar fi indicat pentru maxim 250g... ma intreb cum duce 500g Behmor in 5x9" = 127x229 mm... Huh Ziceam sa iau 130x210 pentru 500g, dar cred ca ma arunc la 140x230, mai safe.
La asta de 120x180, cu 333g ajung boabele aproape de ax cand se umfla la final... din cate am citit, ar trebui sa fie maxim 1/3 plin... Confused

Am scos-o la 14 minute, pe baza de ochiometrie, FC nu s-a auzit... Confused
Rotirea tamburului am facut-o manual Smile


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#97
Alaltaieri am pus la incercare Delimano Multifunctional 3D Air Fryer (aparatul costa in jur de 500 lei), are in dotare un tambur pentru prajit cartofi rotativ. Asadar, am facut 3 incercari cu o Kenya. Prima incercare am filmat-o si aveti mai jos clipul.

La toate incercarile am preincalzit 6 minute cuptorul. Am mers la toate incercarile pe temperatura maxima 230 grade.
Primul crack in toate variantele a inceput la 10 minute.
Prima sarja am lasat-o 15 minute.
A doua 12 minute.
A treia 20 minute (al doilea crack a inceput dupa 18 minute).

 
Reply
#98
Cam 150-200 grame sa fi fost, nu ?

Arata bine, si eu prajii acum o ora 333g de Brazilia, sa mai explorez capabilitatile tambur + turbo oven.

Am izolat ceaunul, am castigat 2 minute Wink
 
Reply
#99
(28-11-2016, 18:50)renatoa Wrote: Cam 150-200 grame sa fi fost, nu ?

Arata bine, si eu prajii acum o ora 333g de Brazilia, sa mai explorez capabilitatile tambur + turbo oven.

Am izolat ceaunul, am castigat 2 minute [Image: wink.gif]

150 grame. Bravos. Ochi format Smile
Daaaa....izolatia e foarte importanta.

Spor si asteptam poze...filmulete Wink
 
Reply
Si bei carbunoase din "era second crack" ? Smile
Sau faci blenduri ?
 
Reply
La Kenia folosita acum 2 zile mi-a placut cel mai mult varianta de 12 minute care era undeva City Roast.
Am sa fac mai multe probe zilele urmatoare sa vad si alte cafele cum se comporta.
 
Reply
Ce dimensiuni are tamburul asta din delimano ?
Ti-ai propus sa ii testezi limitele ? Sau nu consumi atat de mult ca sa se justifice ... Smile
 
Reply
(29-11-2016, 13:09)renatoa Wrote: Ce dimensiuni are tamburul asta din delimano ?
Ti-ai propus sa ii testezi limitele ? Sau nu consumi atat de mult ca sa se justifice ... Smile
____________________________________________________________________________________
@gabisandu
Alaltaieri am pus la incercare Delimano Multifunctional 3D Air Fryer .........
____________________________________________________________________________________

Felicitări pentru rezultate!
Am o apreciere deosebita pentru cei care au timp, se pricep si reușesc sa construiască aparate care sa funcționeze si sa fie si utile, indiferent de domenii.

Observ ca se discuta despre cantități: 150, 333 iar in alte posturi 500 sau mai multe grame de cafea boabe.
Despre construcții, viteze de rotație, soluții adaptări s-a discutat destul de mult.
Poate ca ar fi interesat de știut, iar cei care doresc sa între in aceasta zona, cea a prajitului acasa sa afle, care sunt criteriile dar si aprecierile după care stabiliți aceste cantitati?
Funcție de câta cafea intra in instalație, de cât se poate prăji intr-un anumit timp sau cum?

Întreb acest lucru pornind de la propriile observații din timpul prajirii.
Si eu pot prăji cantitati pornind de la 50 de g pana la 1000 de g. de cafea. Boabele incap in tambur, acesta se învârte corespunzător iar rezistența funcționează si prăjește.
Prăjelile reușite sunt însă in jurul cantității de 250 de g. Nu mai mult de 300 si nu mai puțin de 200 de grame adică, +/-20%. In aceasta zona obțin prăjeli care evidențiază arome, dulceața, echilibru.

Sub 200 de grame prăjirea se derulează prea repede, este foarte greu de controlat si îmi apar defectele si fenomene, generate de incapacitatea boabelor de a absorbi caldura din interiorul cuptorului, cu efecte nedorite asupra gustului; asprime, cărbune, arsura.
Peste 300 de grame, chiar dacă boabele se prăjesc frumos si arată foarte bine gustul se duce din ce in ce mai mult in zona de coptură, cu diminuarea aromelor si cu apariția gusturilor neutre, fade.

Am văzut ca 2-3 minute in plus sau in minus la o prajire pot face diferența între o cafea cu gust bun sau una cu gust mai puțin bun. La fel, o abordare a etapei de dezvoltare cu viteza si temperatura mai mare sau cu viteza si temperaturi mai mici vor conduce la gusturi diferite.
Un proces derulat perfect dar finalizat cu o stagnare a creșterii temperaturii pot rebuta o șarja dpdv al gustului chiar dacă aspectul este unul perfect. Gustul este acru, aspru, ierbos, cenușiu fără urma de aciditate fructata, florală sau ciocolata, cacao, nuci sau alune prăjite.

Toate aceste elemente sunt mai ușor de controlat pe o șarja optima, in corelare cu posibilitățile cuptorului.
Plecând de la aceste constatări ma gândesc ca si la un cuptor dyi se pot obtine rezultate foarte bune, pentru o anumită dimensiune a șarjei, cu un minim de control si ceva pricepere si, sunt convins ca, cei care se pricep si își construiesc asemenea aparate o fac cu scopul de a avea calitate, înainte de cantitate.

In opinia mea testarea limitelor, despre care se face vorbire, ar trebui sa se îndrepte in direcția identificării unei dimensiuni optime a șarjei, care sa o pună in acord cu instalația de prajire, astfel încât gustul sa fie unul maxim si nu cantitatea de boabe supuse căldurii.

De asta, de multe ori am spus ca, in zona cafelei, este vorba despre gust si nu despre aspect.
In opinia mea accesata afirmație este valabilă si la prăjite dar si la preparare.
Boabele prăjite si lichidul extras nu pot fi judecate doar după modul in care arată.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
@ Renato: Sunt plecat din oras. Cand ma intorc masor tambur si iti zic.
Totodata in acest weekend mi-am propus sa-l storc. Vreau sa vad ce poate si cat poate.

@ Radu: Voi tine cont de ce ai scris. Si eu cred ca mai intai trebuie sa gasesc cantitatea optima pe care aparatul o poate duce (voi incerca si pe cea maxima Smile ) si mai apoi sa ma joc cu timpul si temperatura.

Daca intereseaza subiectul am sa va tin la curent.
 
Reply
Nu este timpul de aparitie FC cel mai relevant criteriu care ne spune daca puterea calorica furnizata a fost pe masura volumului de boabe prajit ? Confused Huh
Conform profilului generic schitzat de Schulmann, care este citat prin diverse forumuri, daca am FC intre 6 si 8:30, si finalizare intre 10-14 minute, s-ar zice ca e o prajire corecta... de aici ar incepe experimentarea pentru gasirea mai mult ca perfectului.

Conform acestui criteriu, cu 333 grame as fi la limita daca le scot la 14 minute, ceeace imi sugereaza ca cei 1400W sunt insuficienti, sau risipesc caldura, si inclin sa cred ca ultima este valabila.
In acest moment nu pot vorbi de profile, daca am timpul de 14 minute cu puterea la maxim 100%, orice profilare ar lungi timpul peste 14 minute, inacceptabil.
Deci trebuie sa eficientizam utilizarea caldurii de care este capabil elementul de incalzire.
Tamburul actual are 2 litri si se invarte intr-un spatiu de aer cald de 12 litri, e clar ca exista rezerva serioasa de micsorare a volumului incalzit si implicit a suprafetei peretilor prin care scapa caldura in afara.
Diametrul vasului actual este de 32cm cu inaltimea de 16 cm, tamburul actual de 12x18 cm ar incape la limita si intr-un cuptor de 22 cm diametru cu inaltimea de 14 cm, avand un volum de 5l.
Este ceeace ce imi trebuie ca sa pot ataca 500 grame.

Pe de alta parte, vad ca la Behmor, de exemplu, se vorbeste de timpi totali de 18-20 minute la 450 grame (one pound), asa ca mi-am pus si eu nu odata intrebari de genul acesta, cat se poate lungi procesul ca sa nu devina coacere... Confused Huh

In legatura cu relatia tambur capacitate, treburile sunt mult mai simple, exista un consens destul de general ca 1/3 volumetric ar trebui sa fie incarcarea maxima a unui tambur.
Asta inseamna 666 ml de boabe la un tambur de 2 litri, ceeace duce la o greutate de 373 grame, daca socotim o densitate medie de 560g la litru.
Deci si teoria imi confirma ca e cazul sa ma opresc la 333 grame cu tamburul actual.
Pentru 500g mi-ar trebui unul de de minim 2.7 litri, adica 13x21, sau mai bine 14x23, care are 3.5 litri
Cel de Behmor are 3l.

De ce alegem aceste valori pentru teste... 200, 333, 500... ca sa se imparta kilogramul mai bine Smile

(29-11-2016, 16:48)gabisandu Wrote: @ Renato: Sunt plecat din oras. Cand ma intorc masor tambur si iti zic.
Totodata in acest weekend mi-am propus sa-l storc. Vreau sa vad ce poate si cat poate.

@ Radu: Voi tine cont de ce ai scris. Si eu cred ca mai intai trebuie sa gasesc cantitatea optima pe care aparatul o poate duce (voi incerca si pe cea maxima Smile ) si mai apoi sa ma joc cu timpul si temperatura.

Daca intereseaza subiectul am sa va tin la curent.

Acum ca am scris mai sus, banuiesc ca iti dai seama de ce intrebam... Smile
Calculezi singur cam care ar fi intervalul de manevra... Wink
 
Reply
(29-11-2016, 16:57)renatoa Wrote: Acum ca am scris mai sus, banuiesc ca iti dai seama de ce intrebam... [Image: smile.gif]
Calculezi singur cam care ar fi intervalul de manevra... [Image: wink.gif]

Ajuta tare mult ce ai scris mai sus.Wink
Abia astept sa ajung acasa. Sunt tare curios ce cantitate poate duce.
 
Reply
Cand unul este la inceput de drum in ale prajirii acasa calitatea prajirii  ( pt a obtine aroma de "piersici " ) cred ca ar trebui sa fie ultima  lui problema . In primul rand ar trebui sa stim ce cantitate de cafea consumam lunar si de cate ori suntem dispusi sa prajim / luna fara ca acest lucru sa devina o corvoada. Exemplu : eu consum intre 2,5-3kg /luna si pot sa parjesc doar in weekend ,deci de 4 ori /luna. Deci ma intereseaza o metoda care imi permite sa prajesc o cantitate mai mare . Daca o sa prajesc 150g /sarja cu popcornul ,o sa ajung sa-mi blestem ziua cand m-am apucat de sportul asta . Odata stabilita metoda justa pt mine o sa ma concentrez pe obtinerea unei prajiri cat mai uniforme. Iar asta o sa ceara multe incercari. Dupa ce o sa obtin o prajire uniforma o sa fiu interesat sa imi imbunatatesc /controlez mai bine metoda de prajire pt a obtine mai mult control ( senzori temperatura ,etc ...) .Abia dupa ce o sa am controlul complet al procesului de prajire o sa ma gandesc la calitatea aia "persicoasa" . Adica deja vorbim de "acordul fin " . Iar daca vorbim de calitate la incepul aventurii de parjitor...o raportam la ce ???? La prajitorul profesional ? Mi se pare o lupta inegala. Probabil cine incepe sa prajeasca acasa ar trebui sa fie constient ca initial o sa fie un downgrade calitativ MOMENTAN dar compensata de o independenta si o educare PERSONALA a gusturilor.Iar ulterior o crestere calitativa progresiva plina de satisfactii.
 
Reply
Strict cu caracter informativ, la Hottop, volumul tamburului este aproape 2l, se învârte intr-un volum de cca 5 l, iar șarja optima este de 250 de g +/-20% si se roteste cu vreo 40 de rot/min. Nu știu valoarea rezistentei .

Problema pe care a trebuit sa o rezolv, la începutul preocupărilor mele de a prăji acasa, a fost legată de faptul ca, folosind același mod de prajire, de exemplu 12 min si 30 de sec, o cafea ca Ethiopia îmi ieșea bine iar o Brazlia avea gust ars, de cărbune.
Tot ca exemplu, la un profil de 14 minute, Brazilia ieșea bine, era gustoasa, in timp ce o Ethiopia devenea fadă si nu mai avea acea aciditate citrica cu aroma florală si gust de alune prăjite, ca atunci când o prăjeam mai repede.
Ca timp, diferențele erau mici, doar de 1 min si 30 de sec dar ca gust, diferențele erau foarte mari (si nu in sensul bun).

Am văzut, cu aceasta ocazie cum, datorită densităților diferite ale celor doua soiuri, modul in care acestea sunt supuse căldurii fac diferența între o cafea buna si una mai puțin buna.

Boabele de cafea sunt semințe si au o compoziție si o consistentă lemnoasă.
Unele boabe sunt mai dense, altele mai puțin.
De ex. lemnul de fag si cel de brad nu se usucă si nici nu ard la fel.
Si boabele de cafea, in funcție de densitate au nevoie de cantitatati de caldura si de timpi diferiți pentru a se usca si pentru a se praji. Deci, la soiuri diferite, cu densitati si moduri de procesare diferite, etapele de evoluție ale prajirii sunt aceleași însă necesita abordări diferite, cu temperaturi si timpi diferiti.

Dacă se aplica o temperatura mai mare la început de prajire, unui soi de densitate mare este in regula dar, dacă aceeași temperatura se aplica unor boabe moi aceste se vor arde la suprafata iar mijlocul se va prăji mai puțin, chiar dacă, la o analiza vizuala pe bobul rupt in doua, mijlocul si suprafata vor părea cam la fel la sfârșitul prajirii.
Defectele de prajire specifice arată ca regimul termic a fost unul necorespunzator.
O temperatura prea mica, aplicată cafelelor dense va conduce la un transfer prea lent spre interiorul bobului si apare o lungire a perioadei de uscare. La sfârșitul prajirii boabele pot avea un aspect perfect însă gustul va lasă mult de dorit.
Faza de dezvoltare are, la rândul ei, abordări diferite, in funcție de soiul de cafea, de densitatea si de modul de procesare.
Acestea sunt doua modele simplificate asupra a ceea ce se poate întâmpla cu boabele de cafea dacă sunt supuse prajirii cu un regim termic necorespunzator.

Am postat câte ceva din confirmările pe care le-am avut, ca urmare a aplicării in practica, pe cuptorul din dotare, a celor citite despre prajire.
Am ars ceva șarje si am fost nemulțumit de gustul unor prăjeli cu aspect foarte frumos. Toate au făcut si fac parte din procesul de învățare.
Nici acum, după vreo patru ani de când prăjesc acasa, procentul de reușite nu este de 100/%.
Însă, deși nu avem super calitate la cafelele din țara, de multe ori sunt surprins de gustul bun al unor soiuri.

Am convingerea ca mai sunt prajitori casnici care nu au ajuns sa obțină ceea ce își doresc de la cafelele pe care le prăjesc.
De aceea am revenit cu aceste observații; pentru a-i indemna pe cei care au construit sau se străduiesc sa construiască un cuptor pentru prajire, sa se concentreze si asupra învățării procesului dar sa încerce sa si adapteze la instalațiile concepute, ceva instrumente de măsura.
Acestea ar trebui sa ofere niște repere cu care, pe baza experienței care se acumulează, sa se poata realiza un control minim asupra parametrilor reali ai prajirii.
In opinia mea, doar așa eforturile depuse vor conduce spre satisfacții maxime, adică, spre o cafea corect prăjită, care sa reliefeze potențialul de gust al soiului.

O cafea care arată bine, este frumoasa, nu este implicit o cafea corect prăjită si nu are, neaparat, un gust corespunzător.

Felicitări, din nou, celor care prăjesc acasa pe instalații concepute si realizate de ei. Smile
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Dap, prajim pt gust, nu pt aspect. Aspectul e doar un indicator care nu spune chiar totul despre o cafea.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
(30-11-2016, 00:52)RaduCarutasu Wrote: ...
Boabele de cafea sunt semințe si au o compoziție si o consistentă lemnoasă.
Unele boabe sunt mai dense, altele mai puțin.
De ex. lemnul de fag si cel de brad nu se usucă si nici nu ard la fel.
Si boabele de cafea, in funcție de densitate au nevoie de cantitatati de caldura si de timpi diferiți pentru a se usca si pentru a se praji. Deci, la soiuri diferite, cu densitati si moduri de procesare diferite, etapele de evoluție ale prajirii sunt aceleași însă necesita abordări diferite, cu temperaturi si timpi diferiti.

Dacă se aplica o temperatura mai mare la început de prajire, unui soi de densitate mare este in regula dar, dacă aceeași temperatura se aplica unor boabe moi aceste se vor arde la suprafata iar mijlocul se va prăji mai puțin, chiar dacă, la o analiza vizuala pe bobul rupt in doua, mijlocul si suprafata vor părea cam la fel la sfârșitul prajirii.
Defectele de prajire specifice arată ca regimul termic a fost unul necorespunzator.
O temperatura prea mica, aplicată cafelelor dense va conduce la un transfer prea lent spre interiorul bobului si apare o lungire a perioadei de uscare. La sfârșitul prajirii boabele pot avea un aspect perfect însă gustul va lasă mult de dorit.
Faza de dezvoltare are, la rândul ei, abordări diferite, in funcție de soiul de cafea, de densitatea si de modul de procesare.
Acestea sunt doua modele simplificate asupra a ceea ce se poate întâmpla cu boabele de cafea dacă sunt supuse prajirii cu un regim termic necorespunzator.
...

Cam genul acesta de informatii l-am cautat cand am venit pe acest forum, si nu contrari sterile de care sunt si eu obosit...
Si eventual facut pasul urmator catre un pic mai concret: "o cafea spalata de originea X ar fi indicat sa fie atacata cam asa, si finalizata cam asa... in timp ce una procesata natural..."

Oricum, problema mea acum este reducerea volumului cuptorului, e clar ca avand tamburul la fel ca la HT, dar un volum mai mult ca dublu de aer de incalzit, 12l fata de 5l, si pierderi pe masura, clar mai prost izolat decat la HT, puterea de 1400W nu imi este suficienta, comparativ cu 750W la HT.
Si masuratorile au confirmat: am pus o sonda in diverse locuri din tambur, si nu am avut nicaieri mai mult de 230 grade in aer, avand termostatul la maxim, marcat ca 250 grade, in timp ce la HT temperatura ajunge la 280 grade in aer cand in boabe sunt 220 grade... sursa: http://www.home-barista.com/forums/userp...-temps.gif
 
Reply
Asadar...tamburul de la Delimano are 2.7 litri si se invarte intr-un volum de 8.6 litri.
Am 3kg de boabe pe care le voi pune la incercari in acest weekend. Am sa bag, printre altele, 500gr odata sa vad ce iese.
 
Reply
As lua-o progresiv, 250, 333... si m-as opri la 12 minute FC.
500 e posibil sa duca, asa mai light, dar dupa ce minute ai raportat la 150 grame, hmmm...

2.7l la ce dimensiuni ? 13x21?
Sunt curios daca toti folosesc tamburii chinezesti de pe ebay, ca prea seamana Smile
 
Reply
RaduCarutasu de mult timp "propavaduieste" idee abordării unor prajiei diverse in functie de densitatea soiurilor . Ma amuză ca unii abia acum le-au remarcat Smile. Probabil erau prea ocupati cu "contrarile sterile" Smile. Oricum si eu sunt foarte interesat de ideile lui Radu si sper sa aiba bunăvointa sa le împărtășească cu noi. Ma gandesc la o "clasificare " a celor mai comune cafele in ordinea densitatii si o exemplificare generică di prăjire a unui soi "dens" si a unuia mai putin dens . Desigur ca totul se face la nivel de perceptie personală ,fara pretentia de adevăr absolut iar eventualele exemplificări ale lui Radu sa fie cu sens orientativ urmand ca fiecare ,daca interesat , sa le aplice si eventual sa le dezvolte dupa propriul stil.
 
Reply
(30-11-2016, 12:10)renatoa Wrote: As lua-o progresiv, 250, 333... si m-as opri la 12 minute FC.
500 e posibil sa duca, asa mai light, dar dupa ce minute ai raportat la 150 grame, hmmm...

2.7l la ce dimensiuni ? 13x21?
Sunt curios daca toti folosesc tamburii chinezesti de pe ebay, ca prea seamana [Image: smile.gif]

Am sa tin cont Renato...Smile
Dimensiunile sunt:
H - 17.5 cm
R - 7 cm
 
Reply
Hmm, strict teoretic pe hartie, pentru o cantitate de 200grame/sarja sau in jurul a 200grame din calculele tale am nevoie de un vas de cat (si eventual din ce material sa fie facut, sunt bune si oalele tuci? fonta? teflon? inox?

Tamburul o sa fie banuiesc cam 1.5-1.7 litri dupa calculele voastre, iar vasul de 4.5-5litri? aparatul meu e un victornic de 1000W, cred ca e putin depasit de situatie. Sa scad la 180-150 grame? si sa caut un vas mai mic si un tambur la 1.5 litri?
 
Reply
(30-11-2016, 12:24)Gheorghe Wrote: RaduCarutasu de mult timp "propavaduieste" idee abordării unor prajiei diverse in functie de densitatea soiurilor.....

Nu am inventat nimic.
Sunt experiențele si încercările altora.
Mi s-au părut reale, suficient de bine argumentate si am început, cu ceva timp in urma, sa le studiez si sa le aplic si eu.
Rezultatele finale, din ceașca, m-au convins ca nu sunt simple povesti, strategii de marketing sau încercări de a complica niște lucruri ce par a fi foarte simple. De fapt, după ceva timp, lucrurile chiar devin simple si se ajunge la o rutina.
Marea majoritate a tutorialelor de pe net, care ilustrează prăjirea cafelei intr-un mod in care operatorul controlează procesul si nu invers, au la baza caracteristicile de soi si de procesare, ale fiecărei cafele in parte.
O idee se poate forma fie si numai lecturând câte ceva lin link-urile de mai jos:
http://www.scribblerscoffee.com/flavor_e...f_altitude
https://coffeecourses.com/coffee-density...-strategy/
https://bootcoffee.com/wp-content/upload..._Mar04.pdf
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Multumiri pentru linkuri!
 
Reply
(30-11-2016, 12:29)deenman Wrote: Hmm, strict teoretic pe hartie, pentru o cantitate de 200grame/sarja sau in jurul a 200grame din calculele tale am nevoie de un vas de cat (si eventual din ce material sa fie facut, sunt bune si oalele tuci? fonta? teflon? inox?

Tamburul o sa fie banuiesc cam 1.5-1.7 litri dupa calculele voastre, iar vasul de 4.5-5litri? aparatul meu e un victornic de 1000W, cred ca e putin depasit de situatie. Sa scad la 180-150 grame? si sa caut un vas mai mic si un tambur la 1.5 litri?

Cel mai mic tambur care il stiu pe ebay este cel care il am acum, de D12xL18 cm = 2l, nu stiu altul mai mic, de unde iei 1.5-1.7 ?
RC a prezentat situatia HT, unde la un volum al tamburului de 2l, are un cuptor de 5l, rezistenta de incalzire de 750-800W (sunt doua modele) si inregistreaza timpi de 12-14 minute, prajind 250 grame.

Mi se pare un bun punct de pornire... doar ca mie nu imi ajung 250 grame Smile aceasi argumentatie ca a lui Gheorghe, am target de 5kg pe luna.

Ce inseamna volum de 5l in cazul nostru? adica un cazan circular... inseamna ceva cam la limita capacului, nu foarte incurajator... Sad un vas de 22 cm diametru, doar cu cativa mm mai mare decat diagonala tamburului si inalt de 14 cm, adica 1 cm spatiu sus-jos. Nu am gasit asa ceva, cel mai apropiat este acesta, la 6l:
http://www.dedeman.ro/craiova/decoratiun...litri.html

Materialul, sigur nu tuci/fonta, este aproape imposibil de gaurit Wink
 
Reply
Eh, am acces la burghie profi scumpe, si la strung.

Am notat, urmeaza comanda pt tambur inox de pe aliexpress 13 $ tambur de 2 litri (12x18cm).

Si sa gasesc o oala de ~5 litri cu un diametru de 22 cm or more si o inaltime de 15 cm.

Ca si ax am sa folosesc o teava de Al cu diametru de 5 sau 6 mm (am vazut ca atat are gaura centrala tamburul) actionata de motorul de platan la 3 RPM (suficient).

Ar mai trebui gandit o izolatie cu un material termorezistent a oalei pe exterior si o gaura in oala pe lateral (de 2x2 cm) cu un sistem de preluare a chaff-ul. Gaura de evacuare trebuie gandita eficient a.i. sa nu pierzi multa caldura pe acolo.

Cu o preincalzire a sistemului 4-5 minute si cu oala izolata eu zic ca faci treaba buna.

Pt un home user cantitatea de 200-250 grame/tura este extraordinar de buna si mult mai avantajoasa decat a unui popcorn. Daca prajesti in fiecare sambata 1-2 ture in functie de necesitati, la final tragi linie si ai ~ 2kg cafea, arhisuficienta unei familii. Situatia se schimba daca mai dai cafea cuiva.
 
Reply
Atentie la cautarea recipientului potrivit ! Smile
E cu capcane, mai mult decat s-ar putea crede...

Am fost in dupamiaza asta la Selgros, unde este cea mai variata gama de inox-uri din toate megadepozitele astea, avand la mine tamburul, ca sa fiu sigur ca nu ma pacalesc masurand cu ruleta, si... nimic potrivit Sad
Dedeman fiind alaturi am incercat si oala indicata mai sus, de 6 litri, 24x14 cm.
Big tzapa ! elementul de incalzire loveste in tambur!
Se intampla pentru ca datorita concavitatii sticlei capacului, cand este pus pe un vas mai mic decat cel de 32cm original, la alt diametru elementul de incazire intra in interior destul de adanc, mai mult de 1cm. Sad
Al doilea factor care duce la necesitatea unui vas de minim 15 cm inaltime este clema de inchidere a usitei tamburului, are o inaltime apreciabila, de 7-8mm, care se traduce in cresterea diametrului spatiului efectiv necesar cu 1.5cm.
Foarte dezamagit... orice alt vas ce mai era pe acolo era mult prea mare, spre 10 litri. Si nu erau putine...

In schimb am mai ochit o alternativa, din pacate partial de plastic, ramane sa mai cercetez daca exista full inox, un cos ca acesta:
http://www.igienaphs.ro/219-Cosuri-de-gu...litri.html
Are diametrul bun, 24 cm, si se taie la inaltimea necesara.

Izolarea cea mai simpla este pur si simplu cu... carton Smile Din ala ondulat, care are aer in interior.
Nu trebuie sa te stresezi ca ia foc, am deja doua prajiri la activ cu el si nu s-a schimbat la culoare. Iar de eficienta, daca pot lua oala in manile goale cu doua straturi de carton, as zice ca isi face treaba, inseamna ca la exterior nu este mai cald de 50 grade...
Asta pana luni cand o sa vorbesc cu un inginer de instalatii, care mi-a promis niste carton special de izolare pentru 250 grade.
Nu te baga la vata minerala, ca ies scame care le aspiri si bine nu fac...

Nu ai de ce sa evacuezi pleava, ca se depune pe fundul oalei si nu se arde.

Deenman, daca gasesti recipient pentru cuptor, iti cedez tamburul, sa nu mai stai dupa China, mai ales in sezonul asta... e clar ca pe mine ma limiteaza la cantitate, ori comand unul mai mare, ori revin la "tigaie"
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)