Welcome Back Log In Create Account

critica prajirii pure :)

Tare ma indoiesc ca scopul home roasterului este sa scoata cat mai mult dintr-o cafea verde la 1 euro/kg.

In schimb… cati ar avea “curaj” sa se bage cu actualele scule sa prajeasca o cafea verde de 50 euro/kg? Si sa o compare cu ce scoate un prajitor profesionist din aceeasi cafea?[emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Cafeaua la 50 EUR pe kg e mai iertatoare ca aia la 10 EUR. Cred ca oricine prăjește acasă ar avea curaj sa prăjească ceva verde de calitate superioara.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Diferența ar fi că poți cumpăra 5kg versus 1kg in aceeași bani ceea ce o face mult mai iertătoare pe cea ieftină...

Și la modul realist, sunt șanse mult mai mari să poți găsi ceva foarte fresh la 10 euro decât la 50.

Reply
(27-08-2021, 22:17)d2florin Wrote: Ms mult, peru si columbia.
Iti dau in privat adresa.
Masina a plecat in bv.
Comanda dumneavoastră este gata.
Marți va ajunge gata degazată.
Daca vrei îți dau și log-ul prăjirii, ceea ce până acum nu ai primit de la nici o prajitorie magica.
[Image: d9aa8501e45f8594836aa07398a33b77.jpg][Image: 313158fd56333292120afc4a14d459f5.jpg]
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
(28-08-2021, 10:19)renatoa Wrote: Dar daca nu am fost lasat sa explic, la vremea cand aveam chef de vorba... ramaneti in continuare cu ce se doreste sa vi se imprime pe scoarta...
Inchei cu o rugaminte... cine vrea sa comenteze cate ceva din ce am spus....
Am eu un comentariu scurt : cand iti revine cheful de vorba, da un semn, si eu te ascult cu mare atentie. Sunt sigur ca mai sunt si alti amatori...
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Arata super fain boabele.
Nu, ms, imi sunt de ajuns boabele :)
De abia astept
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(28-08-2021, 08:51)Mihai L Wrote: Hai sa nu ne dam pe dupa copac, preparam cafeaua singuri pentru ca multi dintre noi reusim asta mai bine din pasiune decat barista care are scule mult mai bune dar nu e interesat de asta.
Plus placerea lucrului facut cu mana ta. :)
(28-08-2021, 08:51)Mihai L Wrote: La fel si cei care prajesc, multi n-au foat multumiti de ce au gasit pe piata. Insa din nou, exista niste repere.
Parte da. Dar multi s-au gandit ca se poate castiga un ban din asta.

(28-08-2021, 12:25)Mihai L Wrote: Tare ma indoiesc ca scopul home roasterului este sa scoata cat mai mult dintr-o cafea verde la 1 euro/kg.

In schimb… cati ar avea “curaj” sa se bage cu actualele scule sa prajeasca o cafea verde de 50 euro/kg? Si sa o compare cu ce scoate un prajitor profesionist din aceeasi cafea?[emoji12]
Citisem pe undeva ca un prajitor de la noi tinea un gene pt cafele care se comandau rar si in cantitati mici. In topic era mentionata gheisha.

Avem in momentul de fata prajitori foarte buni in tara, dar nu chiar toti sunt de pus pe piedestal.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
(28-08-2021, 14:00)umarianos Wrote: Daca vrei îți dau și log-ul prăjirii, ceea ce până acum nu ai primit de la nici o prajitorie magica.
Ma indoiesc ca vreun coleg care prajeste in cuptor sau la tigaie are asa ceva… [emoji23][emoji23][emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(28-08-2021, 14:15)Mihai L Wrote:
(28-08-2021, 14:00)umarianos Wrote: Daca vrei îți dau și log-ul prăjirii, ceea ce până acum nu ai primit de la nici o prajitorie magica.
Ma indoiesc ca vreun coleg care prajeste in cuptor sau la tigaie are asa ceva… [emoji23][emoji23][emoji23]
Acei colegi chiar nu vor, deci NU VOR sa schimbe ceva/evolueze, sunt vreo 2 categorii dar .... cine caută găsește, bateţi, și vi se va deschide.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Montez logger compatibil Artisan la orice cuptor :D
In lucru si varianta pentru tigaie  Rolleyes

Reply
(28-08-2021, 14:02)Dan_R Wrote:
(28-08-2021, 10:19)renatoa Wrote: Dar daca nu am fost lasat sa explic, la vremea cand aveam chef de vorba... ramaneti in continuare cu ce se doreste sa vi se imprime pe scoarta...
Inchei cu o rugaminte... cine vrea sa comenteze cate ceva din ce am spus....
Am eu un comentariu scurt : cand iti revine cheful de vorba, da un semn, si eu te ascult cu mare atentie. Sunt sigur ca mai sunt si alti amatori...
Am apreciat totdeauna interventiile lui Renatoa. Faptul ca nu suntem mereu pe aceasi lungime de unda nu inseamna ca tot ce spunem este adevarul sau neadevarul suprem.
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.

Reply
(28-08-2021, 14:32)renatoa Wrote: Montez logger compatibil Artisan la orice cuptor :D
In lucru si varianta pentru tigaie  Rolleyes
O să-i ajute cam cât ajută ”profilarea" la un espressor atunci când nu ai înțeles ce face espressorul fără profilare...

Reply
Ajuta, ajuta... graficele alea dau un gust asa bun...

Reply
Daca stii sa citesti graficele alea… Nici nu trebuie sa vezi cafeaua. [emoji23]

Reply
Cu graficele alea m-ati facut sa renunt la gene. :p
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
(29-08-2021, 09:51)Fane Wrote: Cu graficele alea m-ati facut sa renunt la gene. :p

Chiar, de ce Gene si nu tava/tigaie/ceaun…? [emoji12]

Reply
(29-08-2021, 10:42)Mihai L Wrote:
(29-08-2021, 09:51)Fane Wrote: Cu graficele alea m-ati facut sa renunt la gene. [emoji14]

Chiar, de ce Gene si nu tava/tigaie/ceaun…? [emoji12]
Pt că la tigaie, cuptor poți pune logger daca vrei dar la gene chiar n-ai cum [emoji39]

Reply
Pai si de ce ar trebui un logger? Daca tot nu ne intereseaza niste parametri… [emoji12]

Reply
(29-08-2021, 11:07)Mihai L Wrote: Pai si de ce ar trebui un logger? Daca tot nu ne intereseaza niste parametri… [emoji12]
La început, este imposibil sa nu ne intereseze, ca și o navigație ... Te muti in Viena că asta este visul tău și îți place ... Primele luni mergi după navigație/GPS ... După ce înveți "mersul" nu mai bagi in seamă harta / logo-ul.

Reply
Ma gandeam ca e folosita mai des. Macar cand schimbi sursa/soiul de cafea. Odata stabiliti parametrii, pe urma merge si fara.
Din grafic iti dai seama de multe.

Reply
(29-08-2021, 11:20)Mihai L Wrote: Ma gandeam ca e folosita mai des. Macar cand schimbi sursa/soiul de cafea. Odata stabiliti parametrii, pe urma merge si fara.
Daca, cauți perfecțiunea, da.

Reply
(29-08-2021, 09:51)Fane Wrote: Cu graficele alea m-ati facut sa renunt la gene. :p

Toata paranoia cu graficele este intretinuta de modelul ca cica ai controla prajirea pe baza feedback-ului primit de la temperatura boabelor.
Asta este o himera, la cantitati asa de mici nu poti masura temperatura boabelor cu o acuratete suficienta. Nu doar Gene sufera de problema asta.
Stii cumva vreun sampler de productie care masoara temperatura la 100 grame de boabe si ia decizii bazat pe asta ? Vorbesc de alea care costa $$$$.

Reply
Ma gandesc ca cine a ajuns aici pe forum a cautat ceva mai bun.
Cine era multumit cu *bux statea in banca lui. [emoji23]

Reply
(29-08-2021, 11:23)renatoa Wrote:

Toata paranoia cu graficele este intretinuta de modelul ca cica ai controla prajirea pe baza feedback-ului primit de la temperatura boabelor.
Asta este o himera, la cantitati asa de mici nu poti masura temperatura boabelor cu o acuratete suficienta. Nu doar Gene sufera de problema asta.
Stii cumva vreun sampler de productie care masoara temperatura la 100 grame de boabe si ia decizii bazat pe asta ? Vorbesc de alea care costa $$$$.
Ikawa, sau nici asta nu e capabil?
Bugster+Honne, Kinu

Reply
(29-08-2021, 11:20)Mihai L Wrote: Ma gandeam ca e folosita mai des. Macar cand schimbi sursa/soiul de cafea. Odata stabiliti parametrii, pe urma merge si fara.

Ca de exemplu ce ?
Poate ne lumineaza un neprajitor ce ar trebui sa vedem in grafic fara de care ratam prajirea...
Cand vezi, chiar in timpul prajirii, sau dupa aia ?

Reply
Aici cred ca depinde si de productie.
Pentru un prajitor de 50kg nu cred ca te bazezi pe un sampler de 100g.
Similar, la un prajitor de 1-3kg poate fi decent un sampler de 100g.

Reply
(29-08-2021, 11:26)Cosminchir Wrote:
(29-08-2021, 11:23)renatoa Wrote:

Ikawa, sau nici asta nu e capabil?

Nici asta.

Pentru cazuri din acestea, de cantitati mici, mergi mult mai precis pe monitorizarea aerului si eventual, de amorul artei, calcularea unui BT virtual, bazat pe un model matematic, care da rezultate mai precise decat incercarea de masurare a unui mix haotic de boabe cu aer.
Am facut asta la Gene, nu vorbesc din teorie.

Reply
Care e scopul unui model matematic in productie daca nu ai date concrete…?
E un soi de “pick one” din sute de modele teoretice.

Reply
(29-08-2021, 11:28)Mihai L Wrote: Aici cred ca depinde si de productie.
Pentru un prajitor de 50kg nu cred ca te bazezi pe un sampler de 100g.
Similar, la un prajitor de 1-3kg poate fi decent un sampler de 100g.

Pe ce te bazezi cand spui asta ? Ai impresia ca samplerele sunt proportionale cu marimea sacului?
Stii vreun sampler de ... sa zicem 500g ? Sau asta e practica la romani, cand cresc la nivelul urmator, isi pastreaza masina mai mica si o boteaza sampler, ca sa faca economie... 
Engrosistul iti trimite mostra de 250 grame, cate prajiri crezi ca ai nevoie ca sa tragi o concluzie, ca sa dai drumul la comanda mare de cativa saci doar din originea aia, fara nici un dubiu ?

(29-08-2021, 11:39)Mihai L Wrote: Care e scopul unui model matematic in productie daca nu ai date concrete…?
E un soi de “pick one” din sute de modele teoretice.

Nu e sute, nici macar 2-3, este fix un singur model, absorbtia caldurii de catre un corp imersat intr-un mediu de alta temperatura.

Reply
(29-08-2021, 11:42)renatoa Wrote: Pe ce te bazezi cand spui asta ? Ai impresia ca samplerele sunt proportionale cu marimea sacului?
Stii vreun sampler de ... sa zicem 500g ? Sau asta e practica la romani, cand cresc la nivelul urmator, isi pastreaza masina mai mica si o boteaza sampler, ca sa faca economie... 
Engrosistul iti trimite mostra de 250 grame, cate prajiri crezi ca ai nevoie ca sa tragi o concluzie, ca sa dai drumul la comanda mare de cativa saci doar din originea aia, fara nici un dubiu ?

se face una singura din mostra aia, cu niste parametri medii pt tipul de cafea caruia apartine mostra si pe baza ei se ia decizia de cumparare. se mai fac ajustari de la o prajire la alta cand soseste cafeaua in prajirile facute pe masina mare dar mai toate sarjele ajung la vanzare ca prajite profesionist. nu se pot face decat niste teste preliminare pe masina mica fiindca nu se pupa intr-u totul cu masina mare.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)