Welcome Back Log In Create Account

critica prajirii pure :)

Am cumparat de la sloane,claro, sqrkiw, maison de cafe, rsc, din iasi si acum merg pe 1st wave.
Mi a placut chocolate blend de la claro, o nicaragua de la mabo si o rwanda humure, costa rica tarazu. Nu imi prea plac acidele, dar din cand in cand merg.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Cu așa un repertoriu, are loc și o coacere la tigaie din trei origini... Ca un fel de ancorare in concret.

Reply
Nu ma prind... Tor fac eu o comanda si prajesc la tigaie, tefal, fonta sau inox am :D
Uitasem, de la. Yumme o etiopia arisha parca, faina rqu si la fel un peru

Reply
Începe cu un bol de inox și un pistol cu aer cald ca sa ai șanse mai mari să ajungi unde îți place.

Reply
Nu vad nimic rau in a incepe cu o tigaie sau un cuptor cu convectie. Daca asa descoperi ca acid nu inseamna acru iar gustul de ciocolata, alune si nuci nu-l asociezi automat cu amar, atunci este un mare castig si poti alege mai departe calea. Eu cred ca am ales....
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Nu prea am inteles postul tau Dan, fac diferenta intre acru si acid sau amar si gustul de alune ciocolata etc..
Am inceput cu 3rd wave si am baut cafele ff bune dar mi se par cam scumpe la 60 70 ron 250g.. Apoi am gasit ij iasi mai ieftin si la fel de bun. Pur si simplu nu dau >100 130 ron /kg.
Si cand mq gandesc ca am avut o masina de facut paine dar am dat o, off

Reply
(27-08-2021, 22:06)d2florin Wrote: Si cand (ma) gandesc ca am avut o masina de facut paine dar am dat o, off

Posibil sa fie chiar asta de la mine ? Că eu de la cineva din Iași am luat-o .

Hai sa ți zic ce am pe stoc și îți alegi:

Nicaragua
Etiopia Sidamo
Columbia Narino
Kenya Nyeri
Peru Amazoanas
Indonezia Sumatra
Columbia Chevere Sugar Cane (Decaf)
Brazilia Linda Cerrado.

Îți trimit 100gr din 2 sortimente , marți le ai la ușă
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Ms mult, peru si columbia.
Iti dau in privat adresa.
Masina a plecat in bv.

Reply
@umarianos, ușor că trag obloanele prăjitorii de pe forum. :) )))
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Dar daca imi place :)) si e ok why not

Reply
Florin, ma refer la cafeaua prajita acasa artizanal. La inceput trebuie sa faci pasul si sa afli daca temerile tale legate de acru si amar continua sa existe si dupa ce prajesti tu cafeaua. Cand spun amar ma refer la cafeaua italieneasca care uneori iti ofera cam mult amar in ceasca pe langa alte arome, si la final, la unele (nu la toate), mai ramai si cu un retrogust de carton ars. Referitor la pret, pot sa-ti spun ca daca esti dispus sa dai 60-80 lei pe kg de cafea italieneasca, atunci sigur vei fi de acord sa dai aceiasi bani pe o cafea verde dar care iti va oferi arome pe care altfel nu le vei descoperi, decat uneori de la vreun prajitor, daca ai noroc, si atunci la preturile pe care nu esti dispus sa le dai (130lei/kg sau mai mult).

Reply
Da.. Dar sa o pot praji cat dr cat ok dar din ce vad pe forum pare destul de xomplicat si nu prea mai vreau sa implic timp in asta... Dar daca nu heat gun si o masina de paine iese ceva ok si daca mai si orajesc 1st wave deja e perfect
Si daca e super nasoala, acida amara etc..clar iau de la prajitori locali.

Reply
Am asa un feeling, ca nu e mai complicat decat painea sau cozonacul cu maia naturala.

Reply
Tu stii ca la asta ma gandeam si eu...

Reply
(27-08-2021, 22:37)Dan_R Wrote: Am asa un feeling, ca nu e mai complicat decat painea sau cozonacul cu maia naturala.

Din pacate da. Daca acolo mergi pe simturi, la prajirea cafelei ai niste repere. Si ai nevoie de masuratori.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(27-08-2021, 22:19)d2florin Wrote: Dar daca imi place :)) si e ok why not

Nu conteaza ca-ti place tie, daca nu ai papilele gustative antrenate (sic) pe cafea prajita de peste 100 lei kg, de la prajitorii profesionisti, si preparata cu scule de mii de euro este irelevant. Si aurolacului ii place sa respire in punga aia (sic).
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.

Reply
Si totusi vorbim de o categorie destul de importanta. Campionate nationale, campionate mondiale…
Nu-i chiar de colo sa prajesti la nivelul asta.

Adica o dam in restaurant cu stele Michelin vs facut acasa omleta cu fasole cu reductie de paine. [emoji23][emoji23][emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Guys daca imi place cafeaua prajita pe uj aparat de rotisat pui si nu ma arde pe gat si e ceea ce trebuie ptmine chiar nu ma int ca nu e orajit pe probat p5 sa cu lemne sau nu stiu ce sf. Ca nu e ibtrat in n crack, ca nu atiu crop a fost facut sau sa xitesc o piveste dr n-1 pagini despre familia xxx cuk cressc ei cafea din strabuni etc. Sory daca e buna e buna si gata.

Reply
(27-08-2021, 22:23)d2florin Wrote: Da.. Dar sa o pot praji cat dr cat ok dar din ce vad pe forum pare destul de xomplicat si nu prea mai vreau sa implic timp in asta..

Nu e chiar complicat, mai ales daca nu cauti trandafirii din cafea. Eu cu rostmeister (are topic dedicat) scot cafele bune, fara prea mult efort si aparatul nu e cine stie ce. Un heat gun ce sufla aer cald pe cafeaua care se invarte. Asa ca ideea lui dev e ok, un heat gun intr un bol in care invarti.
Calitatea prajirii mele e sub cea a prajitorilor (mai cumpar si de la ei) dar mult peste cafelele din comert. Asta pt papilele mele.
Ca bani, clar iesi mai ieftin... Cu mult.
Incearca si la tigaie si cu hot gun si vezi diferenta.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.

Reply
(28-08-2021, 00:24)d2florin Wrote: Guys daca imi place cafeaua prajita pe uj aparat de rotisat pui si nu ma arde pe gat si e ceea ce trebuie ptmine chiar nu ma int ca nu e orajit pe probat p5 sa cu lemne sau nu stiu ce sf. Ca nu e ibtrat in n crack, ca nu atiu crop a fost facut sau sa xitesc o piveste dr n-1 pagini despre familia xxx cuk cressc ei cafea din strabuni etc. Sory daca e buna e buna si gata.

Preaupun ca ti-e clar ca iesi din zona de cafele de specialitate.
Nu o poti praji corect si ar fi si pacat de ea sa o perpelesti la banii aia.

Reply
Toți scotem cafele bune, pentru noi și consoartele noastre. 

Pana nu le trecem prin papilele altor terți, ca să mai primim păreri obiective, nu o sa ieșim din bula noastră. (M-am inclus și pe mine aici.)
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
N-am zis ca nu sunt bune. Dar clar n-ai cum face diferenta la cafelele de specialitate. Pentru ca stilul de prajire nu duce.
Oricum puteti face comparatia cu alte cafele de la prajitori. Eu m-as uita si la un refractrometru, ca sa vedeti solubilitatea.

Reply
(27-08-2021, 23:26)Mihai L Wrote: Si totusi vorbim de o categorie destul de importanta. Campionate nationale, campionate mondiale…

Adica o dam in restaurant cu stele Michelin vs facut acasa omleta cu fasole cu reductie de paine. [emoji23][emoji23][emoji23]

Adica acest topic este despre critica prajirii pure de la campionate sau a prajirii acasa?
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.

Reply
Nu este despre nimic topicul asta din moment ce prăjirea e curcubeu pe cerul gurii... E loc de criticat ceva?

Reply
Pana la urma urmei este un experiment si cel ce prăjește e acasa ii place rezultatul comparandul cu cel de la prajitori locali, buni sau mai outini buni, este un castig.
Dadeam 10ron pe o paine cu maia.. Acum fac acasa, nici nu se compara la gust. Nu prea e ok analogia dar.. Sau un streqmer auralic g2 vreo 4000 euro, eu am unu in house faxut cu rpi4, oled mic, display de 4.3 inch, sunt super happy si merge brici..

Reply
(28-08-2021, 08:35)sorance2000 Wrote: Adica acest topic este despre critica prajirii pure de la campionate sau a prajirii acasa?
Hai sa nu ne dam pe dupa copac, preparam cafeaua singuri pentru ca multi dintre noi reusim asta mai bine din pasiune decat barista care are scule mult mai bune dar nu e interesat de asta. Plus oarece comoditate sau/si dorinta de diversitate.
Dar clar avem niste repere.
La fel si cei care prajesc, multi n-au foat multumiti de ce au gasit pe piata. Insa din nou, exista niste repere.
Cati prajesc din necesitate, pentru ca nu-si permit sau nu au de unde sa cumpere cafea (asta e mai greu acum, cu atata comert online - comanzi in toata Europa, America sau Australia fara probleme)?

Painea cu maia e alta poveste. Nu tine de scule (un cuptor uzual e decent pentru asta).
Maia, faina, apa… plecam toti de la aceleasi ingrediente. Marea diferenta este la volum, pentru ca o brutarie nu face doar 2-3 paini o data.
Si atunci are nevoie de mixer, echipamente pentru dospit, etc. Dar daca ar face doar 2-3 paini, ar lucra exact ca noi. Iar rezultatele pot fi comparabile fara probleme.

Reply
Mihai, ce procent ai din cifra de afaceri a prajitorilor :D. E o gluma

Reply
Cumpar si destula paine cu maia. Ori sortimente pe care nu le pot face sau nu merita bataia de cap, ori pentru ca a fost prea cald si e incomod cu cuptorul deschis.
Tot in ideea de a compara.

Nu merge sa faci “turte” de cauciuc, sa-ti placa si sa vrei sa te si compari cu brutarii. [emoji12]

Reply
Da.. Corect, nestiinta nu tine de scuza

Reply
(27-08-2021, 22:37)Dan_R Wrote: Am asa un feeling, ca nu e mai complicat decat painea sau cozonacul cu maia naturala.

Chiar de loc... as zice ca e chiar mai simplu. Dar daca nu am fost lasat sa explic, la vremea cand aveam chef de vorba... ramaneti in continuare cu ce se doreste sa vi se imprime pe scoarta...

(27-08-2021, 23:21)Mihai L Wrote:

Din pacate da. Daca acolo mergi pe simturi, la prajirea cafelei ai niste repere. Si ai nevoie de masuratori.

Fals, se prajeste cafea bine mersi doar bazat pe simturi si fara nici o masuratoare... decat a timpului, daca si asta e prea mult...  Rolleyes

(27-08-2021, 23:26)Mihai L Wrote: Si totusi vorbim de o categorie destul de importanta. Campionate nationale, campionate mondiale…

Adica componente ale unui sistem de marketing, inca nu te-ai prins de asta ?
Campionatul de cine scoate ceva cat mai baubil dintr-o cafea proasta ?

(28-08-2021, 07:37)rob8402000 Wrote: Nu e chiar complicat, mai ales daca nu cauti trandafirii din cafea. Eu cu rostmeister (are topic dedicat) scot cafele bune, fara prea mult efort si aparatul nu e cine stie ce. Un heat gun ce sufla aer cald pe cafeaua care se invarte...

Exact, asta e prajirea cafelei, o sursa de caldura precis controlabila si reproductibila, si un sistem de amestecare/agitare eficient.

Ambele nu foarte simplu de procurat/construit, si multa lume nu vede asta. 
Sa vezi unde se produce caldura, de ce natura e, si cum se transfera catre boabe e putin mai dificil decat sa numeri stele Michelin.

Desi par ambele niste banale fiare electrocasnice de 1-200 Euro, intre friteuza si roestmeister sunt cel putin 5 deosebiri fundamentale care fac diferenta intre rezultatele prajirilor obtinute cu cele doua sa fie mai mare decat ati crede.
Dar diferenta de gust? Hmmm... oare cati care au in fata o farfurie cu stele Michelin isi dau seama ce mananca ? :)
Nu glumesc, daca ati putea gust in ce moduri ireale se poate transfigura o banala iahnie de fasole...

(28-08-2021, 08:05)Mihai L Wrote: Preaupun ca ti-e clar ca iesi din zona de cafele de specialitate.
Nu o poti praji corect si ar fi si pacat de ea sa o perpelesti la banii aia.

De ce crezi ca o cafea de specialitate se prajeste mai sofisticat decat una banala ?
Si in ce mod anume consta sofisticarea ? 

Inca nu ai realizat ca speciality este in verde ? Si mai putin in prajire...

(28-08-2021, 08:12)Mihai L Wrote: N-am zis ca nu sunt bune. Dar clar n-ai cum face diferenta la cafelele de specialitate. Pentru ca stilul de prajire nu duce.
Oricum puteti face comparatia cu alte cafele de la prajitori. Eu m-as uita si la un refractrometru, ca sa vedeti solubilitatea.

pai daca tot dai cu verdictul... zii ceva de stilul ala de prajire de speciality...

Inchei cu o rugaminte... cine vrea sa comenteze cate ceva din ce am spus, faceti efortul de a nu cita toata postare mea...

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)