Welcome Back Log In Create Account

critica prajirii pure :)

(07-06-2021, 10:21)Mihai L Wrote:
(07-06-2021, 09:26)umarianos Wrote: ...
Asta cu degazatul 2 săptămâni eu nu o înțeleg. Toată lumea știe că "vârful de gamă" al cafelei de specialitate este de maxim 15 zile .
Pai sa ne gandim ce se intampla in cadrul procesului de degazare. Ce influente are la o cafea prajita light sau mai putin light.
Diferenta de duritate se simte si la macinare, de exemplu.
Light dezvoltat sau light nedezvoltat ?

Pe mine asta ma făcut să mă apuc să-mi prăjesc cafeaua, faptul că luam cam 3kg de cafea o dată (Claro, Yume, Sarkis... cafea buna buna ) și dacă făceam greșeala să nu o pun la congelator in portii mai mici pai după 2 săpt. era destul de pa crema etc....
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Am două  cafele de la Yume ce le consum simultan,  una prăjită prin 17.05 și una prin 21/24.05 (nu mai rețin  exact) cremă  câtă vrei.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
depinde si de modul de modul de prajire.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
(07-06-2021, 09:13)Zozo Wrote: Buna,eu prajesc pe un electric de 1 kg,am prajit cafele cu grafice demne de filme Horror,dupa doua sapt de degazare cafeaua avea gust fenomenal.Eu zic ca o abatere de 20,30% de la standardul,, prajiri corecte" nu prea influențeaza gustul final,asta drpinde apsolut si de boabele verzi cu armome native etc.La ora actuala prajesc fara Artisan,grafice sau alte instrumente ,,ajutătoare''.Ma bazez strict pe intuiție, experiența si manometrele aparatului,restul sunt detalii care doar ma baga tot mai adanc in ceață,fara nici un rezultat pozitiv.

Perfect acceptabil! Dar daca ai defecte evidente de prajire, trebuie sa corectezi ce faci.

(07-06-2021, 09:26)umarianos Wrote: Asta cu degazatul 2 săptămâni eu nu o înțeleg. Toată lumea știe că "vârful de gamă" al cafelei de specialitate este de maxim 15 zile .

E cam subiectiva aspectul. Eu personal apreciez gustul a doua zi dupa prajire, dar si la o luna dupa prajire. Ba chiar imi place sa observ cum se modifica gustul de la o saptamana la alta
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Si zic ca se leaga si de altitudinea la care a fost cultivata cafeaua. Cele la altitudine mai mare au densitate mai mare si se degazeaza mai greu.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Din punctul meu de vedere, cine nu observa efectele degazarii, ca o concluzie dupa ce consumi aceeasi cafea timp de o luna, ar trebui sa renunte la cafea scumpa/proaspat prajita/specialitate.

Reply
(07-06-2021, 11:59)dev Wrote: Din punctul meu de vedere, cine nu observa efectele degazarii, ca o concluzie dupa ce consumi aceeasi cafea timp de o luna, ar trebui sa renunte la cafea scumpa/proaspat prajita/specialitate.
Te referi la cei ca mine care observa că nu mai au crema în cească cu cafeaua prăjită acum 15 zile sau la cei care au crema câtă vor ei chiar și după 1 luna ?
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
(07-06-2021, 11:59)dev Wrote: Din punctul meu de vedere, cine nu observa efectele degazarii, ca o concluzie dupa ce consumi aceeasi cafea timp de o luna, ar trebui sa renunte la cafea scumpa/proaspat prajita/specialitate.
Fiind vorba de gust, totul e discutabil aici. Iar multe postari confirma indirect ca ultimele cafele din punga au gust mai bun. :P
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
mi-au iesit un pic cam brunete. brunete si cu personalitate. cred ca trebuie sa scad gazul mai devreme, sa intru cu ror mai mic in fc.

[Image: laEXhDq.png]
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Eiii brunete, cum brunete ... Normal că brunete :))
Nu ai avut curaj să încerci cu 180C charge?
Poate ne zici și despre ce cafea este vorba, ce procesare ?
Ți-ai luat notițe pe hârtie cu toate manevrele de la prăjirea asta ? Ca să știi ce modifici la următoarea tură.
La următoarea eu as schimba temperatura de charge la 180 (160 la naturale) și în funcție de cât ai avut gazul tura asta mai scade puțin ca să nu mai depășești (tare mult) RoR 20C/min
Invață-te să urmărești când încep boabele sa își schimbe culoarea (semn că s-a terminat uscarea) la 150C se întâmplă , și marchează pe Log, click pe butonul de DRYEND sau click dreapta in punctul respectiv pe curba BT și alegi DE ,
La faza FC eu de cele mai multe ori mă iau după: de la FC +8C= light / +12C= Mediu / +16C= Dark / + 20C= Devil /, ca și timp, minim 1:20, maxim 1:40min

Reply
daca scad gaz-ul in faza de uscare sa micsorez ror-ul mi-e ca ajung cu FC cam la 9 minute. nu-i cam mult?

Reply
Fara notatiile de gaz si aer pe grafic e greu de dat sfaturi. Ca idee, eu as incepe sa scad gazul inainte de minutul 4, sau in general, de unde incepe declinul dupa ce atinge deltaBT primul maxim.

FC-ul trebuie anticipat ori cu o crestere a fluxului de aer ori din scaderea gazului.

Cat timp cafeaua e prajita ok, conteaza in cat timp ai prajit-o?

Reply
pai pana la turning point (parca asa se numeste) inchid gaz-ul, la turning point am bagat 4 bari, la 150°C am scazut la 2 bari, la 185°C am scazut la 1bar si am ridicat tensiunea la ventilator. la FC am scazut la 0,75 bar. recomandari?

Reply
Nu poti regla mai fin, gen scaderi din 0.5 in 0.5?

Reply
ba da. ai sugestii?

Reply
(15-06-2021, 14:35)Fane Wrote: daca scad gaz-ul in faza de uscare sa micsorez ror-ul mi-e ca ajung cu FC cam la 9 minute. nu-i cam mult?
Știu că ești bulversat ... Cineva îți zice: termina in maxim 10 minute tot , Altcineva îți zice : nu contează timpul ci gustul rezultatului ... Ce alegi ?

FC la 9 minute este foarte ok. 4,5min Uscarea , 4,5min Browning phase.

Reply
ok.

pe unde se gaseste biblia in traducerea lui scott rao?

Reply
La final biblia e în gura...

Reply
(15-06-2021, 15:33)Fane Wrote: ok.

pe unde se gaseste biblia in traducerea lui scott rao?
https://www.scottrao.com/products/coffee...-practices

Numai vezi că în astfel de manuale toate referințele sunt pt. prăjitoarele profi cu tambur cu perete dublu. Trebuie sa extragi esența (aproape rescrii manualul)

Până comanzi manualul, poate se mai îndură vreun coleg sa te mai sfătuiască, că sunt destui slavă Domnului.

Reply
o columbie:

[Image: 7olxrEb.png]

[Image: pFiBzcG.jpg]

Reply
Frumoos. Altceva...
Cel mai reușit grafic de până acum..
Pare că FC ul a început mai repede decat ai bifat tu, daca te uiți la RoR acolo unde a început saltul cam acolo a început exotermica.
Tot nu îți place să bifezi DRYEnd ul.

Poate ne lămurește cineva: ce este cu ET ul acela așa haotic și high ?

Reply
Care-i referinta pt dry end?

Reply
Teoretic este simplu: minutul 4,5 ...5 = 150C in boabe sau 200 in ET (dar nu la ET ul tau)
Practic: tu trebuie sa observi când își schimbă culoarea boabele, din verde in portocaliu (foto) și atunci apeși butonul DRY END (foto)
Din punctul acela, nu mai crești gazul ci incepi sa scazi , ar trebui deja sa ai RoR pe la 17 ..16 și scazi focul în așa fel încât când intri in FC sa ai RoR 5 C (ideal este 5C, daca este ușor mai sus .. e mai bine decât mai jos )
DE ul îl mai poți marca la urmă pe grafic, manual cu mouse ul, click dreapta pe curba in punctul unde crezi că a fost și alegy DRY END.
pozele.[Image: 10072460391fda1c0e45fcd42c8a49c6.jpg][Image: 1a482095d041b5a7371a80c7feb92102.jpg]

Reply
Si in boabele astea ai tipping, tot e prea fierbinte tamburul sau agitarea prea lenta.

Reply
(20-06-2021, 15:44)Fane Wrote: Care-i referinta pt dry end?

Si la ce ne trebuie sa il stim...

Reply
Drying stage
The coffee bean has a humidity of 8–12%. We need to dry it before the actual roasting starts. ... The drying stage is also important for collecting energy for the bean because the last stage of roasting is exothermic (heat producing)

Reply
La fel ca in criminalistica si contabilitate, unde cazurile se rezolva cu "follow the money", aici avem "follow the heat".
Adica, unde este produsa caldura (energia termica), cum se tranfera si cum este absorbita (de boabe).
Pana cand nu identificam si raspundem corect la aceste intrebari, pentru un echipament anume, e doar dat cu parerea.
Iar prajirea cafelei, ca si gatitul carnii, se poate face intr-o asemenea varietate de moduri, ca a aplica o reteta de la un mod de prajire la altul, fara o intelegere completa a fenomenelor, nu poate duce la reusita decat print-un noroc chior, de regula greu de reprodus.

Un exemplu mai jos, care majoritate probabil l-ar cataloga drept erezie, si nu l-ar folosi niciodata in home roasting... si totusi vine de la un producator important de echipamente de prajit, si care probabil are o ratiune ca pe ale lor sa procedeze asa...

Quote:All ..our... roasters are drum roasters. Therefore, the beans need around 6 to 8 minutes to complete the drying process.
...
When this stage flows into the next, the temperature of the beans will be around 160 °C.

Poate de aici vine ... "prajire de 3x mai lunga" pentru mai multa aroma... Wink

Interesant, ca citatul lui @umarianos este foarte apropiat de cel de mai sus, dar el a tinut sa inlocuiasca prin ... anumite pasaje care probabil contravin credintei lui in ale prajiri... :D 
Quote:The coffee bean has a humidity of 8–12%. We need to dry it before the actual roasting starts. Drying stage typically lasts 4–8 minutes with traditional drum roaster (see below for roaster designs). The temperature in the end of drying stage is typically 160 ⁰C. Especially with drum roasters, you need to be careful so that you do not burn the beans by having too much heat in the start. The drying stage is also important for collecting energy for the bean because the last stage of roasting is exothermic (heat producing).

Ma intreb cati facem asa... filtrare selectiva a unor afirmatii care contravin propriilor credinte.

Huky, prajitorul lui @Fane, are deja adunata o baza de cunostiinte destul de consistenta, la care m-as fi asteptat ca Fane sa faca referinta de fiecare data cand e intrebat de ceva, sau simte nevoia sa isi justifice o alegere.
In acest mod mai aflam si noi cate ceva, caci nu mi se pare in regula sa facem noi detectivistica pe echipamentul altuia, la care probabil nu vom avea acces niciodata...
Ceri ajutor cu ceva cand stii ca ai procedat ca la carte, si nu ti-a iesit.
Valabil pentru orice masina care este deja cunoscuta si descalcita suficient pe net.
Detectivistica as prefera sa fac cand avem in fata o masina necunoscuta, si vrem sa ii deslusim intelesurile.

Reply
(21-06-2021, 17:01)renatoa Wrote: Ma intreb cati facem asa... filtrare selectiva a unor afirmatii care contravin propriilor credinte.

Am mai zis-o amandoi si in trecut, disonanta cognitiva e de vina...

(21-06-2021, 17:01)renatoa Wrote: Huky, prajitorul lui @Fane, are deja adunata o baza de cunostiinte destul de consistenta, la care m-as fi asteptat ca Fane sa faca referinta de fiecare data cand e intrebat de ceva, sau simte nevoia sa isi justifice o alegere.

Sunt referinte pentru Huky din belsug, de asta personal nu cred ca isi are rostul sa oferi sfaturi despre prajire uitandu-te la un grafic, pe un aparat pe care nu ai lucrat niciodata si cu un rezultat al prajirii pe care nu le-ai gustat. 

Lucrurile de mentionat sunt ET ciudat si tippingul.

(20-06-2021, 14:41)umarianos Wrote: Tot nu îți place să bifezi DRYEnd ul.

DE pare a fi marcat, caci sunt fazele diferentiate coloristic pe grafic si in rezumatul pe faze, dar probabil are scoasa optiunea de parcare pe BT din artisan

Reply
(21-06-2021, 17:01)renatoa Wrote: Ma intreb cati facem asa... filtrare selectiva a unor afirmatii care contravin propriilor credinte.

Huky, prajitorul lui @Fane, are deja adunata o baza de cunostiinte destul de consistenta, la care m-as fi asteptat ca Fane sa faca referinta de fiecare data cand e intrebat de ceva, sau simte nevoia sa isi justifice o alegere.
In acest mod mai aflam si noi cate ceva, caci nu mi se pare in regula sa facem noi detectivistica pe echipamentul altuia, la care probabil nu vom avea acces niciodata...
Ceri ajutor cu ceva cand stii ca ai procedat ca la carte, si nu ti-a iesit.
Valabil pentru orice masina care este deja cunoscuta si descalcita suficient pe net.
Detectivistica as prefera sa fac cand avem in fata o masina necunoscuta, si vrem sa ii deslusim intelesurile.
cand ne jucam si noi mai frumos ai venit tu sa ne strici distractia... bad renatoa, bad! :P

(21-06-2021, 19:28)Laddu Wrote: DE pare a fi marcat, caci sunt fazele diferentiate coloristic pe grafic si in rezumatul pe faze, dar probabil are scoasa optiunea de parcare pe BT din artisan

nu-i dezactivata, exista, dar eu pe unde citisem era data ca referinta temperatura de 150° si nu stiam ce rost are sa marchezi cand se vede pe grafic cand trece de 150°.

Reply
Eu mă refeream la marcat DE pe bune adica ochiul operatorului sa observe chiar momentul când își schimbă culoarea boaba și când simte mirosul specific.

Eu topicul asta nu il văd ca pe topicul lui Fane cu Huky al lui , el la inițiat și a avut curajul să recunoască că nu știe de unde sa apuce, știind că are aceasta comunitate "în spate", a cerut ajutor.... Oricine poate face asta.

Acum Fane, spune-ne puțin despre gust.... cum este ultima prăjire ?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)