Roaster
Bucuresti
(03-04-2021, 23:33)renatoa Wrote: Pai exact atunci apar, cand exista contact mai lung decat un ricoseu pe suprafata tamburului.
mi se pare ca faci misto de noi, intai ne spui ca nu exista conductie, apoi ii faci o demonstratie de fizica unui coleg sa i arati ca nu exista conductie (cu toate ca el a descris corect ce se intampla intrun cuptor, si anume prajire conductiva/convectiva/radiativa) dupa care imi explici mie ca din cauza unui contact mai lung al boabelor cu tamburul apar defectele de tipping si scorching.
as zice sa te hotarasti daca exista sau nu conductie in prajire si abia dupa sa scrii ineptii pe forum pentru ca sunt colegi noi care vor sa invete si citesc bezna mintii ca nu exista conductie dar boabele se ard de la prea mult contact cu tamburul fierbinte.
poate totusi face un coleg moderator ajustari, ca sa nu ramana chiar toate tampeniile scrise pe forum.
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe
MarSv
Suceava
Eu zic sa vă linistiti puțin și să nu amestecam home cu comercial.
Fiecare face ce dorește la el acasă.
Iar înainte de a modifica cineva cele spuse de Renatoa, poate mai vedem și părerea altora din țări cu apa mai caldă:
https://homeroasters.org/forum/viewthrea...post_71666
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
@bogdan_geor, am scris ca nu exista transfer semnificativ de caldura prin contact, iar daca ar fi, nu ar fi de dorit pentru ca duce la arsura.
Asta este singura formulare pe care mai accept sa comentam si sa dau explicatii. Nu pe chestii scoase din context.
Iar dumitale ti-am zis clar ca e vorba de charring, nu de tipping si scorching, care apar de la caldura prea mare aplicata prea rapid, chiar la masini la care nu exista transfer de caldura prin tambur metalic.
Poti avea tipping si scorching si la Gene. Reciteste ce am scris si nu mai reinterpreta.
Prostii sunt chestiile care se propaga neverificate, dogme rostogolite de ani de zile drept stiinta, dar care nu ar trece proba unui examen de clasa a 7a de fizica...
Evident ca nu iti pui prea multe intrebari atat timp cat nu faci decat sa cumperi aparatura de-a gata, care apoi inveti sa o folosesti dupa manuale.
Lucrurile se complica putin cand trebuie sa proiectezi aparatura aia inginereste, dupa principii si formule puse jos pe masa, constati ca ceva nu corespunde, si incepi sa iti pui intrebari.
Poate ca discutia ar fi trebuit sa inceapa prin a clarifica tipurile de transfer de caldura, asa cum apar ele in bucataria de zi cu zi, aplicate la alte alimente, ca apoi prin comparatie sa le particularizam la cafea.
Mie mi-a fost de foarte mare folos paralela intre prajirea cafelei si a painii.
Scuze pentru tonul folosit, dar dumneata l-ai dat.
Oricum ce scriu eu aici nu iti va schimba modul cum vei praji cafeaua, ai putea sa iti canalizezi energia catre problemele reale.
Espressoman infocat
Bucuresti
(05-04-2021, 13:28)renatoa Wrote: Prostii sunt chestiile care se propaga neverificate, dogme rostogolite de ani de zile drept stiinta, dar care nu ar trece proba unui examen de clasa a 7a de fizica...
Este adevărat că o mare cantitate de informație utilă referitoare la tehnica prăjirii este bine păstrată iar discuțiile pe această temă devin deseori extrem de elitiste și nefolositoare prăjitorului casnic. Pe de altă parte Renato a fost primul care m-a făcut să înțeleg foarte simplu de ce Gene nu se descurcă cu cafelele naturale. Așadar cred că ar fi mai util dacă cei cu experiență ar veni cu informații mai aplicate și de ce nu, cu exemple din prăjirilele lor ratate.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO
MarSv
Suceava
(08-05-2020, 19:10)Fane Wrote: deschid acest thread cu intentia de a face schimb de experienta asupra tehnicii de prajire. nu este destinat unui anumit tip de prajitoare, nu conteaza daca prajiti cu prajitoare la care puteti citi temperaturi sau nu cu prajitorul care-l folositi, orice nelamurire, problema, cerere de critica se poate posta aici. nu suntem o comunitate asa mare incat sa trebuiasca despatite problemele pe categorii. descrieti cat puteti de bine problema, procesul, dati colegilor informatiile care vi le cer si probabil veti primi ajutor.
pt cei care intetioneaza sa posteze ca suntem neprajitori, diletanti si mai avem mult pana departe le multumesc de pe acum foarte frumos si-i rog la fel de frumos sa ne lase in durerea noastra. ideia forumului e de share, daca se poate -> bine, daca nu se poate -> tot bine.
ma bag eu primul in gura lupului:
o guatemala spalata. ignorati ce se intampla dupa minutul 11:50, la acest minut boabele au fost scoase afara, na-m apucat sa inchid programul.
![[Image: xw0xLDw.png]](https://i.imgur.com/xw0xLDw.png)
rezultatul:
![[Image: TL0nA17.jpg]](https://i.imgur.com/TL0nA17.jpg)
Cum mai merg prăjirile ? Ce ai mai "reușit"? Ai micșorat batch-ul ?
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu.
Espressoman infocat
SV
am micsorat batch-ul la 333gr (prefer sa fie fractie de kg), ajung la FC in 7, maxim 8 min, obtin acelasi grad de prajire cam in doua minute de dezvoltare si cafelele au fiecare personalitatea ei.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
MarSv
Suceava
(24-05-2021, 22:30)Fane Wrote: am micsorat batch-ul la 333gr (prefer sa fie fractie de kg), ajung la FC in 7, maxim 8 min, obtin acelasi grad de prajire cam in doua minute de dezvoltare si cafelele au fiecare personalitatea ei.
Suna binișor, la dezvoltare te iei doar după timp sau și după temperatura? Mai pune niste grafice sa vedem pe varu' RoR cum dansează, ceva detalii despre burner poate dai.
Espressoman infocat
SV
ok, am sa salvez log-uri si o sa le supun oprobiului public. dar o sa trebuiasca sa aveti rabdare, o sarja ma tine mai mult de o saptamana...
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Espressoman infocat
SV
columbia supremo
MarSv
Suceava
(03-06-2021, 18:36)Fane Wrote: columbia supremo
![[Image: 9CULTiH.png]](https://i.imgur.com/9CULTiH.png)
![[Image: x1jvwfY.jpg]](https://i.imgur.com/x1jvwfY.jpg)
Înainte de toate lamureste-ma te rog daca chiar arunci boabele in temperatura aia la charge ?
Espressoman infocat
SV
da. cam care ar trebui sa fie temperatura?
MarSv
Suceava
03-06-2021, 20:10
(Edited 03-06-2021, 20:37 by umarianos.)
180C este temperatura de charge și ar trebui sa ai TP in aprox. 1min la 100C
Dar multe nu pușca in prăjirea asta, La temperatura aia de charge ce ai aplicato ar fi trebuit să fie toate boabele ca cele încercuite (“Tipping”)
ET ul ce a pățit ?
Espressoman infocat
SV
ce sa pateasca?
pune si tu un grafic.
MarSv
Suceava
Eu sunt miiic tare dar din ce stiu ET ul trebuie sa fie paralel cu BT ul , să meargă pe aceeași traiectorie cu BT ul dar nițel mai sus ca și valori, rolul lui este sa te asiguri că nu dai cu Temperatura mai mare de 250C in boabe (Pt că nu ai nevoie și sigur le va face rău o temperatura mai mare)
Contează foarte mult unde este montata sonda ET, "poate pui niste poze", altfel degeaba o ai ... poți și fără.
Tind sa cred că la tine este montata intr-un loc nepotrivit pentru că rezultatul scos nu reflecta cu graficul , sa zicem că BT ul e pe unde trebuie dar ET ul este ori pe subt BT la Charge ceea ce e practic imposibil , ori este prea sus pe la mijloc și la un moment dat a și cazut drastic. De exemplu la DryEnd unde tu nu ai marcat dar ar fi trebuit să fie pe la 150C, ET ul trebuia să fie la 200C și la FC 200C ET ul trebuia să fie la 236C(aici a fost pe aproape dar în descreștere mare) asta ca să înțelegi cat de eronat indica ET ul tau .
As mai avea de zis despre RoR că a intrat cu el cam sus in FC dar mai bine sa fie mai mare decât prea mic sau mai rau..negativ .
Din ce stiu ar trebui sa fie 5c/min in faza FC , deci pleacă de la 20 pac pac pac și când intra in FC sa fie in drept cu 5 , de acolo ... Exotermica își face de cap.
Poate se îndură un "guru" sa confirme/corecteze cele spuse de mine.
As putea pune un log de-al meu dar nu te-ar ajuta pt că e alt tip de prăjitor, electric
Espressoman infocat
SV
e huky-ul din semnatura. e prajitor cu tambur si incalzire cu flacara. et-ul e montat undeva deasupra tamburului. pe la 180 grade micsorez flacara si apoi ceva mai mult in momentul FC.
MarSv
Suceava
Da, dar huky nu vine cu interfață USB din fabrica din ce stiu, cineva a montat sondele alea după cum a crezut el ca e bine , (sau poate mă înșel)
Poți zice cum procedez cu gazul ? 10CH / 40 TP / 35DE / 20FC ?
Espressoman infocat
SV
(03-06-2021, 23:03)umarianos Wrote: Poți zice cum procedez cu gazul ? 10CH / 40 TP / 35DE / 20FC ?
m-ai pierdut. poti sa-mi zici ce insemna acronimele alea?
MarSv
Suceava
Mai bine vin la Rădăuți. [emoji16]
Espressoman infocat
arad
04-06-2021, 08:07
(Edited 04-06-2021, 08:08 by rob8402000.)
Sau mai bine ai pune un grafic, indiferent de aparat, si ceva pareri personale, poate se mai prinde ceva de noi. :)
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
Espressoman infocat
Lyon
Da, e prea tare temperatura de încărcare. Mai sunt câteva boabe cu tipping evident in coltul din dreapta jos.
Mai vad și ceva cratere, dar nu îmi dau seama dacă sunt defecte din boabele verzi sau au explodat în timpul prajirii.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Crem One LFPP, e37s
Sibiu
(03-06-2021, 23:07)Fane Wrote: (03-06-2021, 23:03)umarianos Wrote: Poți zice cum procedez cu gazul ? 10CH / 40 TP / 35DE / 20FC ?
m-ai pierdut. poti sa-mi zici ce insemna acronimele alea?
CH = Charge
TP = Turn Point
DE = Dry End
FC = First Crack
MarSv
Suceava
04-06-2021, 08:51
(Edited 04-06-2021, 08:53 by umarianos.)
(04-06-2021, 08:45)Laddu Wrote: Da, e prea tare temperatura de încărcare. Mai sunt câteva boabe cu tipping evident in coltul din dreapta jos.
Mai vad și ceva cratere, dar nu îmi dau seama dacă sunt defecte din boabele verzi sau au explodat în timpul prajirii.
"craterele" acelea sunt defect din boabe. Daca le cauți le vei identifica înainte de prăjire. "Shells" se cheamă
(04-06-2021, 08:07)rob8402000 Wrote: Sau mai bine ai pune un grafic, indiferent de aparat, si ceva pareri personale, poate se mai prinde ceva de noi. :)
Ceva de genul, dar nu mă mândresc cu el [emoji14]
Batch 600gr
Espressoman infocat
Lyon
Nu la urechi ma refeream, alea sunt clare pentru toată lumea...
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Espressoman infocat
SV
(03-06-2021, 23:14)umarianos Wrote: Mai bine vin la Rădăuți. [emoji16]
Ok, te astept.
Espressoman infocat
SV
Voi spuneti ca ar trebui sa infierbant mai putin tamburul si eventual sa maresc flacara pt a compensa asta? Ok, am sa incerc.
Espressoman fresh
Satu Mare
Buna,eu prajesc pe un electric de 1 kg,am prajit cafele cu grafice demne de filme Horror,dupa doua sapt de degazare cafeaua avea gust fenomenal.Eu zic ca o abatere de 20,30% de la standardul,, prajiri corecte" nu prea influențeaza gustul final,asta drpinde apsolut si de boabele verzi cu armome native etc.La ora actuala prajesc fara Artisan,grafice sau alte instrumente ,,ajutătoare''.Ma bazez strict pe intuiție, experiența si manometrele aparatului,restul sunt detalii care doar ma baga tot mai adanc in ceață,fara nici un rezultat pozitiv.
MarSv
Suceava
(07-06-2021, 09:13)Zozo Wrote: Buna,eu prajesc pe un electric de 1 kg,am prajit cafele cu grafice demne de filme Horror,dupa doua sapt de degazare cafeaua avea gust fenomenal.Eu zic ca o abatere de 20,30% de la standardul,, prajiri corecte" nu prea influențeaza gustul final,asta drpinde apsolut si de boabele verzi cu armome native etc.La ora actuala prajesc fara Artisan,grafice sau alte instrumente ,,ajutătoare''.Ma bazez strict pe intuiție, experiența si manometrele aparatului,restul sunt detalii care doar ma baga tot mai adanc in ceață,fara nici un rezultat pozitiv.
Artisanul nu face altceva decât să îți traducă ce faci tu in "oala"(asta in cazul in care nu prăjești pe PID automat cu profil in background)
Contează foarte mult ce fel de sonde ai și unde sunt poziționate pentru a fi sigur că citirea este corecta.
Asta cu degazatul 2 săptămâni eu nu o înțeleg. Toată lumea știe că "vârful de gamă" al cafelei de specialitate este de maxim 15 zile .
Espressoman infocat
Piatra Neamt
(07-06-2021, 09:13)Zozo Wrote: Buna,eu prajesc pe un electric de 1 kg,am prajit cafele cu grafice demne de filme Horror,dupa doua sapt de degazare cafeaua avea gust fenomenal.Eu zic ca o abatere de 20,30% de la standardul,, prajiri corecte" nu prea influențeaza gustul final,asta drpinde apsolut si de boabele verzi cu armome native etc.La ora actuala prajesc fara Artisan,grafice sau alte instrumente ,,ajutătoare''.Ma bazez strict pe intuiție, experiența si manometrele aparatului,restul sunt detalii care doar ma baga tot mai adanc in ceață,fara nici un rezultat pozitiv.
Cat timp prajesti doar pentru tine, nu vad nicio problema.
Cand incepi sa prajesti si pentru altcineva, eventual pe bani, s-ar putea sa apara niste probleme.
Un grafic poate arata "horror" si daca nu stii sa prelucrezi/interpretezi datele sau daca datele nu sunt culese corect. In functie de perioada in care apare abaterea, chiar si +/-5% poate influenta gustul, bineinteles daca opresti prajirea intr-un moment in care mai exista gust de cafea.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
(07-06-2021, 09:26)umarianos Wrote: Asta cu degazatul 2 săptămâni eu nu o înțeleg. Toată lumea știe că "vârful de gamă" al cafelei de specialitate este de maxim 15 zile .
Ghilimele trebuiau puse pe "stie", nu pe varful de ... ;)
Exista un topic al maniacilor de "ziua a treia"... ca sa nu mai zic de aia care se jura ca a doua zi deja s-au dus arome...
Aero...
Bucuresti
(07-06-2021, 09:26)umarianos Wrote: ...
Asta cu degazatul 2 săptămâni eu nu o înțeleg. Toată lumea știe că "vârful de gamă" al cafelei de specialitate este de maxim 15 zile .
Pai sa ne gandim ce se intampla in cadrul procesului de degazare. Ce influente are la o cafea prajita light sau mai putin light.
Diferenta de duritate se simte si la macinare, de exemplu.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono