Hello There, Guest! Login Register


Top rasnite?

#31
Nu este cumparata pt single dose. Este folosita in cafenea, si banuiesc ca o cumpara pentru workflow. Are si functia de cantarire a shoturilor, deci clar este facuta pentru volum. Nici nu cred ca s-au gandit cei de la compak sa o faca pentru home use.

Cand spui o plata low rpm nu prea e rasnita single dose, cam la ce limite te referi?

Monolith Flat Max (98mm) exact ca si ek43 ca si pkr ca diametru, are max 400rpm.

Flat Max 400rpm/ PKR 350 rpm/EK 43  1480rpm / Guatemala SB 2800rpm.

Monolith Flat are 800rpm. Da stiu ca turatia este reglabila, insa acestea sunt valorile maxime.

Cred ca au compensat turatia redusa cu mai multi dinti pe cutite.
 
Reply
#32
Honne 340 RPM, inca una care nu prea le are cu productivitatea... Smile
 
Reply
#33
Daca stai 20 de secunde după o doză, nu prea le are.

PKR are cuțite orizontale și viteza mică adică fix ce nu are EK43. De ce ar fi buna pentru single dose?
 
Reply
#34
Aproape gata, mai am un pic de rabdare. Asta e rasnita suprema, pentru mine.

[Image: lRXP6gJ.jpg]
 
Reply
#35
(04-12-2018, 22:35)Zwanger Wrote: Aproape gata, mai am un pic de rabdare. Asta e rasnita suprema, pentru mine.

[Image: lRXP6gJ.jpg]

Salut,

ce parere ai de MiniBunzilla (sa incerci sa mai scazi dimensiunea):

https://www.home-barista.com/repairs/min...13-30.html
https://www.home-barista.com/repairs/jus...05-10.html

Nu cred ca ar arata rau  Big Grin

B
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#36
Din moment ce am bucătărie sa pot monta și 10 astfel de râșnițe nu as vedea de ce sa scad in dimensiune . In plus pt râșniță actuala gasesc cu ușurință piese că să o îmbunătățesc.

O alta chestie importanta este puterea (1100w) și cel mai important viteza de taiere, și momentan nu prea exista râșniță mai rapida daca nu intram în categoriw celor industriale cutite de 140-200mm cuțite orizontale și retenție mare.

Momentan bag 20.5 grame și scot 20.5 grame, râșnirea durează o secundă, forma granulelor este ce trebuie.
 
Reply
#37
altii pun convertizoare de frecventa sa-i scada turatia pe la 300, sa nu sara aromele din rasnitura... la 20g/s ce arome mai raman? Acum daca rasnesc boabe cu 5E/kg, chiar nu mai conteaza turatia.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#38
Cum se schimba recomandarile in cazul brew/pour over exclusiv?
 
Reply
#39
Depinde cat de deschis esti la folosirea sitelor la fiecare shot. 

Daca e sa luam de bun ce scrie mai jos, Mahlkonig Vario Home cu cutite de otel e o optiune foarte buna:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1...=121288603

In Europa ii zice Baratza Forte BG:

https://www.maxicoffee.com/moulin-cafe-f...16086.html
 
Reply
#40
(05-12-2018, 23:20)dev Wrote: Daca e sa luam de bun ce scrie mai jos, Mahlkonig Vario Home cu cutite de otel e o optiune foarte buna:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1...=121288603
Fantastic spreadsheet-u'. Multumesc frumos!
 
Reply
#41
(05-12-2018, 20:20)Mariano Wrote: altii pun convertizoare de frecventa sa-i scada turatia pe la 300, sa nu sara aromele din rasnitura... la 20g/s ce arome mai raman? Acum daca rasnesc boabe cu 5E/kg, chiar nu mai conteaza turatia.


Ești chiar funny. Beau cafea de 400 Ron kg in general.

O râșniță lenta iti va tine cafeaua mult timp in camera de râșnirea și de aici incepe tăierea particulelor haotic și repetat, rezultând de toate pentru toti.

Daca tu crezi că low rpm e solutia nu ai decat sa testezi. Eu nu cred in low rpm, ma ales la cutite plane.in plus nu cred in râșnițe plane care au cuțite așezate orizontal, deci.pornesti greșit din start. Apoi cel mai important la o râșniță este ce geometrie au cutitele.
 
Reply
#42
intr-un final m-am ales cu mazzer super jolly, cu modificari anti retentie, insa trebuie sa scap de ea ca e prea mare si am scandal in casa Smile) , ceva asemanator dar mai mic?
[align=left]Lelit PL41TEM , Mazzer Super Jolly[/align]
 
Reply
#43
Stai linistit ca nu exista altceva mai ieftin la aceleasi performante, iar urmatorul salt este Honne, si atat. Cu marimea o sa va obisnuiti daca faci si tu ceva bun in casa Smile adica un espresso cum trebuie. Mazgaleste-o cu ceva mai vesel, un rosu Ferrari....
Ce modificati ai facut pentru retentie? O poza daca se poate.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#44
citisem ca vario home e cam tot pe acolo ca performanta, am dreptate?

referitor la modificari:

[Image: 20jpnkh.jpg]
[Image: 24m55rb.jpg]
[Image: 6dst41.jpg]

si urmeaza sa cumpar ca nu am gasit pe stoc un parasolar de camera foto de 58mm ex:



 , pe acelasi princiupiu folosesc si eu chestia aia roz , dar e urata rau , mai dau si o pensula pe marginea aia si cam aia e , fara retentie
[align=left]Lelit PL41TEM , Mazzer Super Jolly[/align]
 
Reply
#45
Sa mai verifici din cand in cand si interiorul rasnitei caci am vazut candva un K30 plin de cafea in zona motorului, din cauza folosirii unei astfel de pompe. Practic impingi praful de cafea spre evacuare, doar ca nu este ermetica acea camera de rasnire si parte din particulele de cafea se duc si in interior.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#46
buna remarca Liviu, bine ca am renuntat la pompa.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#47
Game over. The final stage.

[Image: Ze184fW.jpg]
 
Reply
#48
Ssp?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#49
@Zwanger, rasnita la care lucrezi este cumva o varianta mai veche de Guatemala?
QuickMill QM67,  MK E65S, tamper si distribuidor Bravo
 
Reply
#50
@Liviu, cutitele sunt SSP originale, dar facute pe comanda cu niste cerinte mai speciale. Sunt un fel de hibrid intre brew si espresso. Dupa geometrie sunt mai apropiate de cutitele originale de brew, decat cele de espresso traditional. Adica nu fac mult fines.

Asa arata un close-up:
https://www.instagram.com/p/BhGQuZHngAj/

@pacala, rasnita este Guatemala SB modelul maxim de 1100W.

Istoria rasnitelor de acest tip incepe prin 1960. Guatemala SB este defapt stramosul direct al lui Ek43. Cei de la mahlkonig au pastrat proiectul si au facut doar modificari la motor+cutite, au venit cu un look mai proaspat conform cerintelor actuale.

Poze cu rasnita ai mai sus,  a nu se confunda cu guatemala simpla. Rasnita este modificata hardware, nu doar schimbat cutite.
 
Reply
#51
PKR este o rasnita pe care am comandat o in august insa ulterior m am razgandit. Am comandat PKF si PKE, este acelasi lot, inca le asteptam. Ultima promisiune fusese decembrie insa nu prea mai am sperante. Au fost ceva probleme cu cantarele ( au si optiunea de cantar integrabil) si au asteptat sa le lanseze totusi simultan. 

Am asteptari destul de mari de la linia PK dupa ce intamplator am descoperit ca cea mai buna rasnita a mea pentru espresso este rasnita de retail, R100, tot de la Compak. Am facut teste simultane cu 4 rasnite, acelasi espressor, aceeasi cafea, indecurs de mai putin o ora. Diferente mari de gust, topul ar fi ceva in genul : 

1. Compak R100
2. Compak F8
3. DC ONE ( cutite de 64) 
4. Mahlkoenig K30

Diferentele cele mai mari au fost intre R100 si restul, aproape uriase. Toate notele mai clare, gust de dulce mult mai pronuntat. F8 si DC ONE mai apropiate, cu o oarecare claritate in plus fara de F8 si un pic mai mult corp la DC ONE.  Mahlkoenig K30, mult corp, mai multa crema, cu un amar mai pronuntat fata de celelalte 2 si in general, notele si aromele sunt estompate, amalgamate, iar fata de R100, incomparabil. 

Vizual macinatura a fost cea mai "fluffy" la R100, asta indubitabil. A 2 a cea mai fluffly a fost K30...care a demontat mitul corelatiei intre afanare si calitatea gustului. Stiu asta de la Compak K3 fresh care la cati bulgarasi produce ai zice ca ar trebui sa nici nu mai extragi insa gustul e foarte decent. 

Motivul pentru care am facut acest test a fost ca din comoditate am inceput sa testez cafelele prajite de mine pe R100 ( single dose) si ieseau f bine iar acasa cand le preparam parca schimbam cafeaua Smile M a pus pe ganduri si am facut experimentul saptamana trecuta. 

In concluzie, nu mi explic de ce este aceasta calitate exceptionala pe R100. Este o rasnita gandita pentru retail, este mare, greu de integrat acasa. Dar diferenta in gust este sesizabila cred si pentru un nebautor de cafea.. Auzisem de R120 dar nu am comandat o pentru ca mi s a parut prea mare. Probabil voi lua direct R140 pe 380v dar nu pt espresso. Totusi, ma pune pe ganduri corelatia intre gust si marimea cutitelor de 100. La fel si EK 43 are cutite de 98 mm daca nu ma insel si are o "presa"  buna. Am avut un EK 43 nou dar nu l am testat prea tare pentru ca nu am avut timp si nici interes, ulterior l am vandut.

As fi super curios daca cineva este interesat de un test EK43 vs R100. De curiozitate am putea pune pe langa si altele insa sunt aproape convins ca diferentele ar fi mari. PKR e greu de justificat ca si pret..e si motivul pentru care nu l am comandat inca si am mers pe PFK si PKE insa dupa testul cu R100, sunt iarasi aproape convins ca va fi diferenta in espresso.. 

Scriu aceste randuri legate de rasnite pentru ca ultimii 2 ani i am petrecut concentrat exclusiv aproape pe extractii si profilare, incercand sa scot cat se poate rasnita din ecuatie, dar nu se poate..Smile Asa cum si prajirea e esentiala Smile

Dar cand toate, rasnita, espressor, cafea verde si prajire sunt de varf, e ireal ce poate sa iasa..
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#52
(11-12-2018, 12:01)razvanMB Wrote: PKR este o rasnita pe care am comandat o in august insa ulterior m am razgandit. Am comandat PKF si PKE, este acelasi lot, inca le asteptam. Ultima promisiune fusese decembrie insa nu prea mai am sperante. Au fost ceva probleme cu cantarele ( au si optiunea de cantar integrabil) si au asteptat sa le lanseze totusi simultan. 

Am asteptari destul de mari de la linia PK dupa ce intamplator am descoperit ca cea mai buna rasnita a mea pentru espresso este rasnita de retail, R100, tot de la Compak. Am facut teste simultane cu 4 rasnite, acelasi espressor, aceeasi cafea, indecurs de mai putin o ora. Diferente mari de gust, topul ar fi ceva in genul : 

1. Compak R100
2. Compak F8
3. DC ONE ( cutite de 64) 
4. Mahlkoenig K30

Diferentele cele mai mari au fost intre R100 si restul, aproape uriase. Toate notele mai clare, gust de dulce mult mai pronuntat. F8 si DC ONE mai apropiate, cu o oarecare claritate in plus fara de F8 si un pic mai mult corp la DC ONE.  Mahlkoenig K30, mult corp, mai multa crema, cu un amar mai pronuntat fata de celelalte 2 si in general, notele si aromele sunt estompate, amalgamate, iar fata de R100, incomparabil. 

Vizual macinatura a fost cea mai "fluffy" la R100, asta indubitabil. A 2 a cea mai fluffly a fost K30...care a demontat mitul corelatiei intre afanare si calitatea gustului. Stiu asta de la Compak K3 fresh care la cati bulgarasi produce ai zice ca ar trebui sa nici nu mai extragi insa gustul e foarte decent. 

Motivul pentru care am facut acest test a fost ca din comoditate am inceput sa testez cafelele prajite de mine pe R100 ( single dose) si ieseau f bine iar acasa cand le preparam parca schimbam cafeaua Smile M a pus pe ganduri si am facut experimentul saptamana trecuta. 

In concluzie, nu mi explic de ce este aceasta calitate exceptionala pe R100. Este o rasnita gandita pentru retail, este mare, greu de integrat acasa. Dar diferenta in gust este sesizabila cred si pentru un nebautor de cafea.. Auzisem de R120 dar nu am comandat o pentru ca mi s a parut prea mare. Probabil voi lua direct R140 pe 380v dar nu pt espresso. Totusi, ma pune pe ganduri corelatia intre gust si marimea cutitelor de 100. La fel si EK 43 are cutite de 98 mm daca nu ma insel si are o "presa"  buna. Am avut un EK 43 nou dar nu l am testat prea tare pentru ca nu am avut timp si nici interes, ulterior l am vandut.

As fi super curios daca cineva este interesat de un test EK43 vs R100. De curiozitate am putea pune pe langa si altele insa sunt aproape convins ca diferentele ar fi mari. PKR e greu de justificat ca si pret..e si motivul pentru care nu l am comandat inca si am mers pe PFK si PKE insa dupa testul cu R100, sunt iarasi aproape convins ca va fi diferenta in espresso.. 

Scriu aceste randuri legate de rasnite pentru ca ultimii 2 ani i am petrecut concentrat exclusiv aproape pe extractii si profilare, incercand sa scot cat se poate rasnita din ecuatie, dar nu se poate..Smile Asa cum si prajirea e esentiala Smile

Dar cand toate, rasnita, espressor, cafea verde si prajire sunt de varf, e ireal ce poate sa iasa..

Se pare ca observatiile lui @Zwanger sunt corecte vizavi de cutitele asezate orizontal/vertical cat si de viteza de rotatie.
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#53
(08-12-2018, 22:22)Zwanger Wrote: Game over. The final stage.

[Image: Ze184fW.jpg]

Cat te-au costat?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#54
Aprox 400 e. Dar sunt pe mărimi, mai mare mai scump.

Contează prima data geometria dinților pe exterior, cei responsabili de măcinătură fina . Apoi viteza. Spre exemplu proM are un fel de cuțite și k30 are altel de cuțite. Cu toate astea gustul este foarte diferit.

Dar au alte probleme. Sunt mult de zis și de făcut.

Nu consider ca genul asta de rasnite sunt mai bune ci ofera un alt spectru de gust, bine separat.

E ca si cum ai face o ciorba, si gusti din fiecare ingredient pe rand, aromele se simt amplificate si bine delimitate. Stii exact ce este acolo.

In schimb la alte rasnite, si conice si plate (si Honne, si Robur, si Mythos si altele) este ca si cum ai manca o supa crema data prin blender. Aromele sunt acolo, nu ai pierdut nimic, dar gustul este unul mai rotund, si este mai dificil de zis exact toate ingredientele. Pentru unii aceasta amestecatura functioneaza mai bine decat prima varianta.

Trebuie gustat si vazut ce va place. Pt cafele light, vanatori de arome, flori si fructe o rasnita plana mare cu dantura potrivita (ditting de ex) va livra arome amplificate si bine delimitate. Pt vantorii de mixuri, care mai beau cu lapte, care prefera crema, cafelele medium sau bine prajite, ciocolatii atunci probabil rasnitele conventionale sa le satisfaca pe deplin nevoile.

Razvan, ek43 daca vrei sa compari sa te asiguri ca o faci cu o rasnita cu cutite schimbate, sau daca sunt originalele din fabrica macar aliniata. Diferenta de gust, arome, macinatura este uriasa. Dupa ce mi-am aliniat rasnita la < 1 sutime (0.007)  a fost nevoie sa scad mult in reglaj mai spre fin. Punctul de atingere a cutitelor mi s-a modificat (cu mult) iar gustul si macinatura era foarte diferita. Pt o comparatie fair play trebuie tunata, altfel nu e maximul oferit de ea.

Cu toate astea sunt sigur ca exista producatori care ofera solutii de rasnite gata aliniate si perfecte out of the box de genul compak, ditting, iar despre pret nu doresc sa comentez.
 
Reply
#55
Mai punem niste piper pe bors, mai bagam niste pitici in cap, doar ca de data asta nu o zic eu, necizelat, brut si direct, o zice altcineva.


[Image: 49OGLp0.jpg]
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)