Hello There, Guest! Login Register


Test Comparativ HONE vs Compak F8 vs Compak R8 vs Compak R100

#1
[Image: C24k8Nf.jpg][Image: 6NyUc1c.jpg][Image: E37uB5U.jpg][Image: BCGtkBx.jpg][Image: kVYag7Q.jpg][Image: 5p9oBVJ.jpg][Image: 7W66uoD.jpg][Image: NW7745r.jpg][Image: owZbNVK.jpg][Image: LNbjcfk.jpg][Image: BsyVTZI.jpg][Image: 3GeVp3D.jpg]Salutare, azi am avut ocazia sa testez Hone vs Compak F8 si Compak R8. Colegul @Yuki de pe forum a venit in vizita cu HONE proprietate personala si am avut ocazia sa facem un test cat de cat amanuntit. Testul s-a concentrat exclusiv pe gust, channeling si randament extractie ( TDS). 

Metodologie : 

am ales o cafea complexa ( Etiopia Worka spalata, prajita omniroast pe 24 ian, prajita de mine pe Stronghold S7 Pro deci f proaspata). Aveam si cafele mai degazate insa nu Etiopia si ne am dorit ceva in care gusturile neplacute sa poata fi relativ usor identificate iar dulcele mai greu de extras usor, presupunand ca rasnita cu cutitele cele mai performante va reusi sa ajunga in aceasta zona mai usor. Am stabilit un standard de reteta 17.5 grame- 40 ml si abaterile au fost in general plus minus 1 gram pe cantitatea din ceasca. Timpii de referinta au fost intre 25 si 27 de secunde, incercand sa ajungem toate rasnitele in aceiasi parametri pt ca apoi sa evaluam gust, TDS si channeling pe portafiltru naked, in timpul extractiei. NU am folosit WDT tocmai pentru ca @Yuki a marturisit ca nu face asta acasa si mie mi s a parut normal sa nu "ajutam"  rasnitele. 

Juriul a fost compus din mine, @Yuki, fratele lui si inca un prieten. Ultimii doi mai putin avansati insa surprinzatori de precisi pe identificarea dulcelui, adica oarecum am fost relativ calibrati, mai apropiati fiind eu si @Yuki, oarecum normal. 

Ca si macinaturi, atat Hone cat si R8 ( rasnita de retail cu cutite de 84 mm) au o macinatura foarte "fluffy" un pic electrizata, fara bulgarasi absolut de loc. Aparent, pare mai bine vizual decat F8, rasnita special conceputa pentru espresso, cu o distributie mai omogena, cu foarte mici bulgarasi. 

Am folosit doar "sigle doze pe toate" si aici rezultatele au fost asemanatoare, in medie 0.2 0.3 grame retentie maxima, uneori spot on. A fost oarecum surprinzator F8 aici, care fiind pentru espresso si horeca gandit, ma asteptam la retentie mai mare. 

Am facut un numar de minim 3 extractii pe fiecare rasnita odata ce am "fixat" reteta si am atins-o, adica 17.5g in -40 g out in 25 27 sec, temperatura 93 grade pe Dalla Corte MINA, portafiltru naked, sita IMS de 28.5 mm inaltime. 

CONCLUZII : 

Channeling : R8 a facut in mod constant channeling, Hone a facut channeling mult mai moderat, sa zicem cam 2 din 5 extractii au fost ca la carte, ceea ce e onorabil, fara WDT. Surpriza a fost F8, care calibrata la 25 de sec aproape nu a facut deloc channeling. 

Gusturile ar fost dezechilibrate pe R8 ( datorita channelingului evident), uneori interesante pe Hone, per ansamblu mai bune ca pe R8. Pentru ca gusturile sunt discutabile, nu insist aici. 

Datorita channelingului, am redus comparatia la F8 vs Hone. 

Randamentul extractiilor ( TDS ul pe refractometru) a fost in mod constant mai ridicat pe F8, stand intre 7.7% - 8.25 % Hone a extras mai putin , intre 7 si 7.83. rezultatul concret a fost in mouthfeel si corp, extractiile pe F8 au fost mai toate cremoase, catifelate, complexe. Clar a contat si faptul ca a extras mai multe solubile mai  mereu si ca nu prea a facut channeling. Pe Hone ne a placut o extractie la un moment dat care avea un TDS de doar 7%, era dulce, fara corp, putin complexa dar interesanta. 

Cireasa de pe tort a fost extractia pe o rasnita Compak R100, de retail cu cutite de 100 mm, mai buna si decat F8, cremoasa, dulce, complexa, lucru confirmat de toata lumea prezenta. Dar este o rasnita in afara "ariei" de acoperire pentru multa lume, mai ales acasa. 

REZUMAND : 

Hone este o rasnita interesanta, o solutie tehnica speciala care functioneaza, livreaza niste cafele bune si probabil cu un WDT am fi eliminat si mai mult channelingul si poate ar fi crescut TDS-ul. Nu am facut asta pentru asa am decis de la inceput. F8 este o rasnita care a extras cel mai eficient solubilele din ceasca, fara channeling relevant, dand o mouthfeel special extractiilor. 

Retentiile au fost similare, surpriza fiind F8 cu retentie similara cu Hone, adica 0.2-0.3 grame, foarte putin pentru o rasnita espresso. 

Ce am invatat oarecum azi si cred si cred ca se aplica oarecum destul de larg este ca gradul ridicat de "afanare" al macinaturii din rasnita ( gen Hone, R8) poate favoriza channelingul. Probabil nu este singura cauza insa la ambele rasnite a fost prezent, cu aceasta macinatura afanata si distribuita pe o arie larga. Nici pe Hone nici pe R8 nu se poate macina direct in portafiltru, trebuie un pahar intermediar si apoi dozare in portafiltru. Acest proces ia timp si nici nu ajuta pe extractie, daca nu este facut si un WDT, adica manopera suplimentara si oarecare cunostinte mai avansate. 

Finisarile produselor sunt foarte diferite insa nu despre asta a fost testul. Nivelul de zgomot e iarasi o discutie neinteresanta pentru mine, evident ca F8 este mult mai silentios decat Hone insa nu afecteaza asta gustul. Stim de Ceado ca sunt silentioase si cam toti care le au avut n au stiut cum sa mai scape de ele Smile

Cam astea sunt parerile mele personale, am fost foarte curios de ambele produse ( Hone si Compak) pentru ca nu am avut niciodata timp pana acum sa le studiez mai in detaliu si am profitat de ocazie si de disponibiltatea colegului @Yuki. Daca va ma fi interes de teste si cu alte rasnite ( as fi interesat sincer de Baratza Sette) am disponibilitatea sa mai alocam timp pe alta sesiune. 

Niste poze de final Smile
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#2
Extrem de interesant si folositor, multumim!

Acum 2 ani, cand eram in febra unui upgrade la rasnita, toata lumea ma intreba ce e cu obsesia mea catre ransitele Compak si de ce nici macar nu vreau sa accept alternative.

Le-am acceptat intr-un final...doar din considerente financiare  Dodgy
Lelit Bianca V2 | Fiorenzato F64 EVO | Bravo tools | VST, IMS baskets&screen shower | Kompresso/Krinder
Past: Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky Doserless | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#3
Coming soon
Lelit Bianca + Compak E8 SSP, Bravo Tools, Acaia Pearl, V60+Xeoleo 200W Ghost Burrs, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#4
Cafea din punga Galbena pe când? Big Grin
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
#5
Sunt curios daca se mentin comportamentele, mai ales single dose la R8 cu macninaturi mai fine, necesar mai ales la profilare.

17.5 grame- 40 ml in 25 de secunde: sunteti la extrema de grosier a macinaturii, nici nu ma mir ca nu au facut clumping.
Brewtus IV | Niche Zero
 
Reply
#6
(26-01-2019, 20:47)adiszep Wrote: Cafea din punga Galbena pe când? Big Grin

Eu am furat startul si i-am facut o vizita lui Razvan. Uite si rezultatul:
[Image: dTgY7sG.jpg]
AeroPress, ECM S-Manuale 64 | Kinu m47 phoenix , Quick Mill Silvano
 
Reply
#7
Interesanta actiunea.
Sunt insa rasnite din zone diferite de pret, de la simplu la dublu aproape.
Din cele comunicate noua, nu se desprind concluzii care sa indice niste diferente majore de gust si de consistenta care nu ar putea sa fie echilibrate din adaptarea retetelor de extractie, la tipul de macinatura produs de fiecare rasnita.
Mai mult, WDT in cazul Honne aduce imbunatatiri sesizabile in modul in care se deruleaza extractiile si, implicit, in gustul lichidului produs.

In opinia mea, asemenea comparatii sunt binevenite insa nu ar trebui limitate doar la a pune rasnite alaturi si puse sa reproduca retete identice. 
Atata timp cat nu avem macinaturi identice, degeaba aplicam retete identice la preparare ca rezultatele nu pot fi aceleasi.
Eu ma intreb, daca macinatura de la Honne ar fi fost extrasa la o temperatura mai mare sau/si s-ar fi macinat mai fin la o alta doza, nu s-ar fi obtinut TDS -uri mai apropiate sau chiar mai mari?
Sunt multe asemenea lucruri care ar fi bine sa fie avute in vedere la o astfel de comparatii.

Am si eu acum pe blat si lucrez cu o rasanita foarte interesanta.
De asemenea sunt din ligi diferite, iar macinaturile lor aduc in ceasca rezultate foarte interesante.

[Image: 0EB78RV.jpg]
 BUGSTER-MP/AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo, Duomo, Hottop-Artisan roaster; vacante: Kinu M47, Cafflano
 (Ex: LM/GS3-AV, Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID, Flair/ Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
 
 
 
Reply
#8
Acum mai bine de un an si eu oscilam intre Compak si Honne
Am ales Compak E8 (cam acelasi lucru cu F8) si nu imi pare rau deloc
La vremea respectiva in Timisoara nu numai ca nu puteai face teste side-by-side, dar nici macar nu le puteai vedea live
Am vorbit cu cei de la Honne si comunicarea era foarte grea, nu aveau pe stoc ,au zis ca-mi fac , dar nu stiu cand ,trebuia sa astept cateva luni sa o produca, trebuia sa pun boabele cu lingurita, sa-i printez o palnie, am mai si auzit ca se bloca cu boabele prajite mai light,ca se si electriza cafeaua , trebuia sa faci WDT si Rdt...
Asa ca m-am reorientat
Nu pot sa nu am mir de popularitatea destul de scazuta a rasnitei Compak E8 in randul espressomanilor din Romania, nu prea se vorbeste de ea pe aici si sincer e pacat
Am vazut-o in cafenele cu renume din Europa, pe site-ul Slayer o recomandau pt espressorul lor,
Reiss Gunson de la Londinium zicea ca e cea mai buna rasnita pt espresso ,plus ca arata si mult mai bine (aspect important , mai ales pt sotie) si am luat-o fara sa o mai testez
Dupa ce am trecut de la Vario la E8 gusturile au explodat in ceasca, vorba unui coleg de pe forum. Trecerea de la Unica la Bianca dupa cateva luni nu a fost chiar asa de impresionanta ca si schimbarea rasnitei
O folosesc numai in regim single dose, fara wdt si rdt si merge perfect ,fara channeling, retentie 0, nu face popcorning , cred ca datorita discurilor mari si a vitezei mari de rotatie
Acum ca Barshaker a preluat distributia Honne e mai ok , caci cu ei poti sa te intelegi mai bine si plus mai iti mai dau si palnia printata, dar intre timp cei de la Honne au crescut pretul si au ajuns la preturi asemanatore, asa ca tot Compak as alege
Lelit Bianca, Compak E8 OD, VST 18,20g, Bravo Tools, Kribli-Grabli
Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso
Past :Bezzera Unica PID, Mahlkonig Vario
 
Reply
#9
Quote:O folosesc numai in regim single dose, fara wdt si rdt si merge perfect ,fara channeling, retentie 0, nu face popcorning , cred ca datorita discurilor mari si a vitezei mari de rotatie

Ca orice alta rasnita OD, adica on demand, si E8 OD e facuta sa mearga cu boabe in hopper. De facut sigur face popcorning fiindca macinarea a 18-20 de grame dureaza probabil peste 10 secunde fata de cele 3-4s cu boabe in hopper. 

De ce nu deranjeaza sau nu se observa in extractie atat de usor diferenta intre "single dose" vs on demand? Pentru ca de cele mai multe ori utilizatorul ajusteaza macinatura ca sa compenseze diferenta.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#10
Unde stai în tm?
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 ,  kinu M 47, WDT tool by panthera, hario v60,BWT filter, ibric, nivelator mota.


 
 
Reply
#11
(26-01-2019, 23:22)Mesmer Wrote: Sunt curios daca se mentin comportamentele, mai ales single dose la R8 cu macninaturi mai fine, necesar mai ales la profilare.

17.5 grame- 40 ml in 25 de secunde: sunteti la extrema de grosier a macinaturii, nici nu ma mir ca nu au facut clumping.

+1
La 25sec, cat a fost preinfuzia, cate secunde au trecut pana la 9bari?
Deci Honne ramane singura rasnita single dose pentru salariul mediu, dar vorba unui prieten din forum, cu banii astia si-a luat masina....
Compak-urile sunt concepute pentru hopper.
Multumesc pentru comparatie, daca era facuta cu boabe in hopper, cred ca era mai bine.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#12
(27-01-2019, 08:47)dev Wrote:
Quote:O folosesc numai in regim single dose, fara wdt si rdt si merge perfect ,fara channeling, retentie 0, nu face popcorning , cred ca datorita discurilor mari si a vitezei mari de rotatie

Ca orice alta rasnita OD, adica on demand, si E8 OD e facuta sa mearga cu boabe in hopper. De facut sigur face popcorning fiindca macinarea a 18-20 de grame dureaza probabil peste 10 secunde fata de cele 3-4s cu boabe in hopper.  

Compak F8 nu prea a facut popcorning evident in acest test. La Honne nu am remarcat pentru ca avea un fel de "capac" din carton. Puteam sa l dam jos sa ne uitam insa nu ne am concentrat pe aspectul vizual al macinaturii ci mai mult pe aspectul vizual al extractiei cu acea macinatura. Pana la urma destul de putin conteaza daca face popcorning sau nu, daca face bulgarasi sau nu, daca atunci cand extragi pe naked nu ai defecte tehnice gen channeling si TDS ul e ridicat, inseamna ca rasnita isi face treaba si te ajuta sa extragi mai usor. Gustul apoi e cel mai subiectiv. 

Ca si timpi de macinare, Honne a fost cel mai lent dar nu am masurat. R8 a fost cam al doilea iar F8 cel mai rapid, probabil 4 5 secunde, chiar si in regim de single doze. 

Nu am testat cu hopper plin pentru ca : 

- am vrut sa verificam retentia
- majoritatea celor care citesc cumpara pungute de 250 de grame de cafea, fac single doze si chiar daca ar turna toata punguta in hopper nu ar genera acelasi efect de apasare ca in shop. 

Daca era un test gandit pentru cei cu coffee shop de volum, probabil Honne si R8 nu ar fi fost relevante pentru espresso. Probabil ne am fi concentrat pe alte aspecte mai practice gen constanta livrarii dozelor, ergonomie, meniu, numar de grame "sacrificate" odata cu schimbarea macinaturii, etc.

(27-01-2019, 10:31)Mariano Wrote: La 25sec, cat a fost preinfuzia, cate secunde au trecut pana la 9bari?
Deci Honne ramane singura rasnita single dose pentru salariul mediu, dar vorba unui prieten din forum, cu banii astia si-a luat masina....
Compak-urile sunt concepute pentru hopper.
Multumesc pentru comparatie, daca era facuta cu boabe in hopper, cred ca era mai bine. 

Cred ca preinfuzia a fost in medie 5 secunde. 

Compak ul este conceput pentru a face bani cu el, evident. Pe mine m a pus pe ganduri dispozitivul lor de single doze si din acest motiv am vrut sa testez in regim single doze, pentru ca si eu acasa prefer single doze din mai multe motive. Pana acum am avut Max acasa, de la DC  , insa nu am fost multumit deloc de ea. Se pare ca noile cutite vor imbunatatii lucrurile insa pana atunci mai vedem. 

Testul din punctul meu de vedere a relevat ca si F8 merge fara probleme single doze, fara retentie.

(26-01-2019, 23:45)RaduCarutasu Wrote: Atata timp cat nu avem macinaturi identice, degeaba aplicam retete identice la preparare ca rezultatele nu pot fi aceleasi.
Eu ma intreb, daca macinatura de la Honne ar fi fost extrasa la o temperatura mai mare sau/si s-ar fi macinat mai fin la o alta doza, nu s-ar fi obtinut TDS -uri mai apropiate sau chiar mai mari?
Sunt multe asemenea lucruri care ar fi bine sa fie avute in vedere la o astfel de comparatii.
 

@RaduCarutasu

Scopul nu a fost sa scoatem cel mai bun shot din fiecare rasnita folosind  profilare, temperaturi sau diverse tehnici avansate precum WDT ( care si el poate fi facut in multe feluri si vor fi rezultate diferite si acolo..Smile In plus daca faceam retete diferite, de acord, puteam sa avem alte rezultate, indiscutabil, dar si asa a durat peste 2 ore tot experimentul si s-au degustat 20 de cafele, s au facut masuratori. 

Daca ne concentram exclusiv pe gust isi nu masuram in mod cert puteam avea alte rezultate, insa din punctul meu ar fi fost mai subiective.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#13
@razvanMB
...Daca ne concentram exclusiv pe gust isi nu masuram in mod cert puteam avea alte rezultate, insa din punctul meu ar fi fost mai subiective...
_____________________________________________________________________________

Doresc sa precizez ca prin cele pe care le scriu nu intentionez sa combat sau sa desconsider nimic din ce faci tu sau alti colegi, care isi doresc sa aduca informatie pe forum.

Daca zona expresoarelor a fost mai amplu explorata, cea a rasnitelor a ramas in urma.
Pana la urma, din asemenea teste, poate ca intereseaza mai putin ce s-a masurat si mai mult ce s-a baut.
Poate interesa mai mult simplitatea utilizarii, a manoperei, dimensiunile, zgomotul  decat nivelul unor finisaje
Sunt de acord ca gusturile difera si ca reperele pe care le au, cei care participa la asemenea testari si degustari, nu sunt neaparat aceleasi.
Si eu cred ca este important sa identificam cat mai multe modele de rasnite care sa performeze corect in regim casnic, single dose.
Faptul ca s-a ajuns la concluzia ca F8 este o asemenea rasnita, cred eu, este deja un castig si o informatie utila.
Rezultatele din ceasca ce urmeaza utilizand o rasnita sau alta depind de disponibilitatea fiecaruia de a experimenta diferite retete si tehnici de preparare.

Cand testez acasa o rasnita sau alta, pentru a incerca sa-mi dau seama care este "mai buna" pentru mine, incercarile se deruleaza pe multe zile, saptamani chiar.
De multe ori ma si plictisesc, contrariat fiind de modul in care ajung sa oscilez in privinta clasamentului.
Cu o cafea parca shoturile ies mai bune pe una, iar cand schimb parca pe cealalta.
La cappucinno pare mai buna cea care da mai putin bun pe espresso, cu preinfuzii mai lungi prefer una cu scurte pe cealalta, cu site VST sau IMS la fel, temperaturi, doze, macinaturi.......
Ce concluzii trag eu, se duc spre zona in care observ ca nu reusesc sa gasesc rasnita suprema, cea care sa le dea total deoparte pe celelalte si sa zic stop, asta e!
De la un nivel in sus diferentele sunt subtile si pot fi pierdute, anulate de mici greseli de preparare sau de reteta.

Pentru mine, in aceasta zona, a ajuns sa ma preocupe la fel de mult si placerea de a utiliza un model sau altul.
Simplitatea utilizarii, manopera minima, retentie apropiata de zero, curatire usoara, mentenanta simpla.
Daca a obtine un gust poate ca ceva mai bun inseamna si de complicatii de manopera, cu o rasnita greoaie, cu retentie mare, cu intretinere complicata,  cred ca prefer rezultatul poate nu la fel de clar (dar ajustabil prin reteta) dar obtinut cu macinatura unei rasnite simplu de utilizat, cu minim de manopera, retentie si de intretinere.

Am testat si eu diferite modele de rasnite incluzand EK43 iar acum Ditting.
Am pe blat inca Honne si K30 si asta nu pentruca dau permanent cele mai bune cafele, ofera insa un pachet de satisfactii care satisfac nevoile mele actuale.
 BUGSTER-MP/AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo, Duomo, Hottop-Artisan roaster; vacante: Kinu M47, Cafflano
 (Ex: LM/GS3-AV, Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID, Flair/ Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
 
 
 
Reply
#14
Eu personal as fi foarte curios sa fac un test EK43 vs Compak F8/E8 vs Mythos 2 Smile Daca sunt posesori/doritori.. Smile
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#15
Daca tot comparam Compakuri, las aici niste teste interesante:

Apropo si de ce vorbeam cu macinatura grosiera de mai devreme  Rolleyes   
Cand se macina mai fin pentru levier, apar si clumpurile la compak.

http://kostverlorenvaart.blogspot.com/20...l?q=compak

http://kostverlorenvaart.blogspot.com/20...ltons.html
Brewtus IV | Niche Zero
 
Reply
#16
(27-01-2019, 13:50)Mesmer Wrote: Daca tot comparam Compakuri, las aici niste teste interesante:

Apropo si de ce vorbeam cu macinatura grosiera de mai devreme  Rolleyes   
Cand se macina mai fin pentru levier, apar si clumpurile la compak.

http://kostverlorenvaart.blogspot.com/20...l?q=compak

http://kostverlorenvaart.blogspot.com/20...ltons.html

Poate ar merge repetat un test si cu macinaturi foarte fine pentru aparate cu profilare insa segmentul "atins" ar fi foarte redus. Daca nu ai posibilitatea unei preinfuzii gentile de peste 15 sec este inutil sa macini fin. De regula chiar si prajitorii de light roast ( ex Tim Wendelboe) nu recomanda extractii de peste 30 -32 de secunde pe aparate "straight shooter" din motive lesne de inteles : peste acel interval de timp riscul de channeling creste foarte tare chiar daca nu e asa evident cu ochiul liber. De asemenea, extractiile sunt mult mai random ca si TDS la durate de peste 30 de sec, deci gusturi diferite, deci inconstanta. 

Este un test in acest sens si pe Socratic Coffee.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#17
Deoarece inca nu m-am hotarat la o rasnita sunt si eu direct interesat de astfel de teste si informatii si este foarte bine ca ati reusit sa gasiti timpul si echipamentele pentru o mica comparatie de acest gen.

Ravan - Din ce vad pe site-ul Compak singura diferenta intre E8 si F8 consta in modul de reglaj. Din experienta ta, crezi ca e8 are alte rezultate in regim single dose?
               Am inteles ca nu este conceputa pentru asa ceva si cel mai bine functioneaza cu presiune asupra boabelor
Ai avut vreodata mini-hopperul Comapk? Ar putea Kamasi (sau un strungar) sa ne ajute cu astfel de piesa?
https://www.google.com/search?client=firefox-b-ab&q=compak+single+dose+hopperl

Testele acelea facute pe Compak si Londinium sunt chiar interesante, avand in vedere ca pana si E5 a avut rezultate comparabile cu E8.

Poate se mai poate organiza un group-test cu 2- 3 rasnite (Honne, Compak, K30), cu acces deschis catre espressomani?
Acasa: DC Studio, Compak E8 + OE Funnel, Bravo Tools
Delegatie: Kinu M47, Cafflano Kompresso si Aeropress
 
Reply
#18
Nu te oprește nimeni sa folosești orice râșniță in single dose cat timp ești mulțumit de rezultate. O sa fie distribuția macinaturii diferită față de on demand cu boabe in hopper? Cu siguranță. O sa te deranjeze? Mai mult că sigur că nu.

Nu s-a mai încumetat nimeni sa umple coșul cu boabe la Honne și să ne spuna daca afectează rezultatele.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#19
Momentan userul Vladoo are o rasnita E8, eu nu mai am acum disponibil si poate el impartasi impresii despre retentie si alte aspecte. Conteaza destul de mult daca sunt curatate cutitele, ca la orice rasnita. F8 sigur era curatat recent. 

Hoperul single dose Compak este la alt user care are gripa, altfel venea ieri si il aducea Smile eu nu l am folosit niciodata pentru ca nu am avut acasa F8, am mers pe DC Max. 

Intre E8 si F8 este intradevar modul de reglaj, la E8 este clasic, cu inel. La F8 este oarecum special, este un reglaj afisat in format digital pe display actionat de o rotita. Avantajul este ca poti memora mult mai usor "reteta", dimensiunea macinaturii, memoretii o cifra ( sa zicem 78) versus pe inel 9 "si ceva" etc. 

As zice ca pentru acasa nu se justifica diferenta de pret, calitatea macinaturii ar trebui sa fie identica, cutitele sunt la fel si la fel si traseul de livrare in portafiltru. 

Teste cu K30 eu am mai facut, a iesit inferior acea rasnita lui Compak insa la Malhkoenig sunt foarte mari abateri la cutite, este si motivul pentru care Dalla Corte doreste sa renunte oarecum la colaborare, testeaza alti producatori. EK 43 e un exemplu in sensul asta dar asta se reflecta si la restul produselor, ei isi produc singuri cutitele, Compak din cate stiu nu, au un model propriu produs de alta firma..

In concluzie sunt deschis la un test dar as vrea neaparat sa aducem si un EK43 si un Mythos, pentru ca nu sunt prea interesat de K30. Eventual un Peak ar fi iarasi interesant. Dar si un K30 care e cum trebuie ar fi interesant, poate cel al colegului @RaduCarutasu, pe care stiu ca l a mai testat un user d epe forum si a avut impresii bune. Poate chiar sunt unele foarte ok si altele mai putin.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#20
Nu prea vad cu ce ajuta hopperul single dose de la Compak, din ce imi dau seama sunt 2 piese: hopperul in sine si un fel de masca pentru el, constand cam 150$ adunate.

Ideea e sa ai un fel de pompa care sa impinga cafeaua din rasnita, cum e la Ceado, Eureka, Titus, DIY.
Brewtus IV | Niche Zero
 
Reply
#21
Nici eu nu sunt fan al hopperului Compak, avand in vedere pretul. L am luat demult pt mine si nu prea am apucat sa l folosesc. Este foarte elegant, bine construit dar foarte scump. Cand o sa l recuperez de unde l am imprumutat o sa l testez mai mult. 

Pompa pare o idee ingenioasa, am vazut si la Sigep la Ceado insa nu am avut timp sa arunc o privire mai apropiata. Stiu ca parca se discuta la un moment dat despre oportunitatatea folosirii acestei "solutii", avand in vedere ca in functie de rasnita, particule de cafea pot fi imprastiate random prin toata carcasa. Presupun ca cei care promoveaza solutia asta au facut si modificarile de rigoare sa previna aceasta neplacere. 

Eu am desfacut cateva rasnite cu multa electronica si am vazut cafea prin interior si fara sa fie pompata, asa ca e de vazut. Smile
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#22
Felicitari pentru test.

Detin si eu o Compak E8 OD cu cutite RS Lucidate, foarte incantat de ea, din punctul meu de vedere nu este foarte prietenoasa cu single dose, se comporta foarte bine cu cat mai multa cafea in hopper (am hopper de 275 g), cutite mari rotatii multe ale motorului, optimizata pentru a macina cat mai repede (18 grame in 3.8- 4.5 secunde).
Distanta de la iesirea din hopper pana la cutite mare (nu mai sunt boabe in hopper si rasneste 2 sau aproape 2 doze de 18 grame, depinde de marimea boabelor), probabil ca o pompa sau un guler de cauciuc intre hopper si capacul acestuia (hopper Eureka pentru single dose) ar ajuta lautilizarea in regim single dose.

Mai este un aspect de luat in considerare de cei care isi doresc sa aczitioneze un Compak E8 OD, cutitele nu vin rodate din fabrica, trebuie sa ai putina rabdare pana se rodeaza, la cutitele standard dureaza mai putin, la cele RS trebuie sa iti educi un pic rabdarea (a se citi rabdare de chinez batran), in regim de utilizare casnica.
Diferenta de gust obtinuta cu cutitele rodate fata de cum vin din fabrica este mare (cel putin asa am perceput-o eu).

Ar fi interesanta o comparatie intre Compak E8/F8 si Mythos 1/2.
 
Reply
#23
Sa stii ca am avut si eu un F8 cu RS Lucidate. M a tentat perspectiva unor extractii mai bune decat cutitele standard insa cei de la Compak mi-au spus ca e mai mult vorba de extinderea vietii cutitelor ( de la 7-800 kg standard pana la 5000 pe RS de 84 mm) . 

Cum s a comportat a ta nerodata? Eu am mai patit la cea cu cutite RS sa arunce aiurea cafeaua , sa o imprastie pe langa portafiltru. Cumva ulterior se regla acest aspect, am pus o pe seama rodajului. Oricum am renuntat la idea de RS, sunt suficiente cutitele standard, e o optiune viabila doar pe Horeca.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#24
@Elian_CT cand ma uitam dupa un Compak am dat de asta.
Expobar Brewtus IV | Niche Zero | Kinu M47 | Kalita Wave
 
 
Reply
#25
Ca si macinare nu mi s-a parut ca arunca cafea pe langa portafiltru mai multa dupa rodare ca inainte, oricum din constructie evacuarea fiind mare ca diametru este predispusa la asa ceva.
La evacuarea din camera de macinare are o bucata de silicon ca sa previna asta, mai am primit una de rezerva, nu am desfacut rasnita ca sa vad daca sunt diferite sau cea extra este doar rezerva.
Cred ca daca o elimini arunca cafea mult mai multa pe langa portafiltru.

Ca si gust, cand avea cutitele nerodate era un pic mai bine fata de Eureka Zenith 65E (rasinta pe care a inlocuit-o E8-ul), la fel un pic mai bine fata de Kinu M47. Acuma dupa rodaj, nu am mai comparat-o cu Eureka (din lipsa de spatiu pe masa, sta in cutia ei pana am timp sa o scot la vanzare), in schimb fata de Kinu este foarte mare diferenta la gust, Kinu o folosesc pentru single dose.

Iau inca in considerare sa achizitionez o rasnita optimizata pentru single dose (manuala sau electrica) care sa se apropie ca si gust de rezultatele obtinute cu Compak-ul, din pacate pretul acestora este mare, prefer in situatia aceasta sa orientez banii respectivi spre un upgrade la espressor (ceva cu grup saturat) cu care sigur voi obtine un gust mai bun decat cu cel actual, beneficiul fiind mai mare, un gust mai bun in ceasca.

Motivatia pentru care am mers pe cutite RS este longevitatea acestora, am studiat mult variantele posibile inainte de achizitie si am ramas la E8 considerand ca o voi folosi timp mai indelungat, nefiind tentat sa o schimb. Intotdeauna exista si variante mai bune, trebuie luat in considerare in momentul achizitiei diferenta de rezultat obtinut fata de echipamentul anterior si diferenta de pret (cu o rasnita cu pret dublu nu obtii decat un procent destul de mic la gust, este doar un gust mai rafinat, notele sunt mai usor perceptibile).

(27-01-2019, 19:24)Lucian. Wrote: @Elian_CT cand ma uitam dupa un Compak am dat de asta.

Exact ce spuneam anterior, trebuie sa fie ceva care sa preseze boabele spre cutite, distanta de la iesirea din hopper la cutite fiind mare, vezi poza 2 din link, ce adanc preseaza boabele capacul hopper-ului.
Cu hopper-ul acesta poti sa iei Compak-ul in considerare pentru single dose, fata de hopper-ul single dose de la Compak care este foarte frumos construi dar inutil, neluand in considerare pretul acestuia, nu este deloc prietenos, mai ales pentru ceva care nu este util, doar frumos.
 
Reply
#26
(27-01-2019, 14:33)dev Wrote: Nu te oprește nimeni sa folosești orice râșniță in single dose cat timp ești mulțumit de rezultate. O sa fie distribuția macinaturii diferită față de on demand cu boabe in hopper? Cu siguranță. O sa te deranjeze? Mai mult că sigur că nu.

Nu s-a mai încumetat nimeni sa umple coșul cu boabe la Honne și să ne spuna daca afectează rezultatele.

Cred ca ai glumit cu hopper-ul la Honne....boabele din hopper nu ating cutitele.
Sigur deranjeaza la gust daca nu folosesti hopper-ul la rasnite  concepute pentru hopper, dat sacrifici din gust pentru alternanta la boabe.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#27
Deocamdata variante mai bune decat E8 pot fi Mythos 1/2 ( nu am testat side by side), Peak ( cam rare sa pot testa) si noua serie tot de la Compak , PK. Eu am comandat un PKE si ma astept sa vina pana la sf lui februarie, este muuult mai scumpa decat ( 2700 euro) insa ei le lauda foarte tare. O sa vedem la momentul potrivit, sunt super curios. 

Dovada importantei rasnitei o mentiona si colegul @stomatologul, care a gasit mai impactant upgrade ul la o rasnita buna( E8) decat la un espressor ( Bianca). De asta sunt curios ce poate sa aduca nou noile generatii de rasnite. Cred personal ca tot in constructia cutitelor este solutia insa as fi curios sa aflu si cum impacteaza o viteza de rotatie variabila extractiile. Din pacate Mythos 2 pare destul de departe de segmentul home barista sa putem afla.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#28
(27-01-2019, 19:24)Lucian. Wrote: @Elian_CT cand ma uitam dupa un Compak am dat de asta.

Am vazut si eu acel accesoriu.
Nu cred ca e bun pentru single dose. Tot trebuie sa ramana o cantitate de boabe ce sa le preseze, pana la cutite. E bun sa imite un hopper mare, plin, cu o cantitate mica de boabe.
Pretul este mai mic decat mini-hopperul de la bellabarista.
Acasa: DC Studio, Compak E8 + OE Funnel, Bravo Tools
Delegatie: Kinu M47, Cafflano Kompresso si Aeropress
 
Reply
#29
da si eu sunt de acord cu dintarul, mai bine fac upgrade la Honne, Strega la anul....
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#30
Oricum daca la un momentdat doresc sa imbunatatesc rezultatul obtinut mai repede ma orientez spre niste cutite SSP decat sa iau in considerare o alta rasnita.

La un momentdat te simpti limitat cu E61 si consideri ca ai nevoie sa treci la grup saturat pentru a imbunatatii sesizabil gustul, aici parerile sunt impartite, multi considera ca trecerea de la E61 la grup saturat nu a dus la o imbunatatire a gustului asa de mare raportata la diferenta de pret intre espresso-are, alti considera ca este diferenta de gust mare, sper sa ma numar printre cei care considera ca este o diferenta notabila la gustul in ceasca trecerea la grup saturat.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)