Din moment ce am folosit R8 și F8 în paralel, contribui cu câteva concluzii. Am primit cele două râșnițe cu mențiunea că ele produc măcinături foarte diferite, deși au aceleași cuțite.
![[Image: puaeqYL.jpg]](https://i.imgur.com/puaeqYL.jpg)
(măcinătură F8)
Primele shoturi au fost trase pe setările cu care au venit râșnițele. Fiind reglate tot pe Dalla Corte, am obținut shoturi de același timp de extracție pe ambele, după cum fuseseră folosite. Ele au fost exact cum mi-a descris @
razvanMB. R8 produce shoturi foarte bright, cu aciditate mare și o evidențiere a părții florale și fructate. Dar în același timp aspre. F8 produce shoturi foarte smooth, mai complexe și cu intensitate mai mare în zona de corp, ciocolată. Ca aspect, măcinătura de R8 arată foarte pufos, ca un con cu vârful la ora 12 pe portafiltru. La F8 este așezată simetric în portafiltru, cu bulgări vizibili.
![[Image: 9PTzzZz.jpg]](https://i.imgur.com/9PTzzZz.jpg)
(măcinătură R8)
Interesant rezultatul produs de cele două râșnițe, având în vedere că sunt aceleași cuțite. Presupunerea mea a fost că
diferența nu poate fi decât de la channelling. Modul în care se face evacuarea măcinăturii poate genera niște tipologii de defecte. Ambele curgeau destul de bine, dar în mod evident diferit. Vizual, R8 formează două curgeri care se unesc pe la 15g în ceașcă, iar la F8 apar mai multe picături la început care curg separat, unindu-se după câteva secunde. La ambele râșnițe am procedat la fel: nivelat cu degetul (Stockfleth), apoi cu distribuitorul Bravo, apoi tamper Bravo. Tamperul aplică mereu aceeași forță și nu are erori de axialitate, deci nu am variații din cauza tampării. A doua zi am început să fac WDT, pentru că voiam să înlături orice posibile erori. WDT, pe lângă faptul că a produs niște curgeri foarte frumoase, a schimbat foarte mult și gustul shoturilor. Mai mult de atât, shoturile cu WDT au fost identice între cele două râșnițe.
Judecând un pic, are logică ce se întâmplă. R8 este o râșniță de retail. Scopul ei este să introducă într-o pungă cafeaua măcinată fără niciun fel de problemă. De aceea are acel sistem de vibrație pentru pungă, pentru a așeza permanent măcinătura. Pe partea de evacuare are o perie / lamelă care ejectează cafeaua de pe traseu. Dacă macini direct în portafiltru, zboară ceva măcinătură pe lângă, plus că este foarte electrizată. F8 este concepută pentru măcinare în portafiltru și foarte ușor de folosit. Furca este cât se poate de ok și nu prea cade măcinătură pe lângă, fără să folosesc inel, pâlnie sau ceva similar. Probabil evacuarea este gândită să distribuie cât mai bine măcinătura, de aceea fără WDT obține shoturi mai complexe.
Dar, atâta timp cât aș avea de ales (fiind home user, nu cafenea), aș face WDT. F8 este o râșniță pe care o poți folosi acasă, dacă ai suficient loc, fiind foarte înaltă. Dar în rest, în utilizare mi se pare foarte OK. E rapidă - 5 secunde pentru 19g, fără boabe în hopper (cc @
dev). E suficient de silențioasă, iar retenția este mică - 0.3g pe care le pun în plus la fiecare shot. Dacă înclin râșnița pe spate 1-2 cm și o pun la loc, cade cafeaua care rămâne pe traseu. Practic la prima folosire din sesiune fac un flush de 7-8g, apoi pentru câte shoturi macin, iar la sfârșit fac mișcarea respectivă pentru a nu rămâne cafea pe traseu.
Probabil că dacă vreau să macin mai multe shoturi ar trebui să scutur mai des râșnița, pentru că altfel m-aș trezi cu mai multă cafea acumulată în portafiltru (de la cele 0.3g pe care le tot pun în plus). Reglajul electronic mi-a plăcut mult. E ușor să jonglezi cu diverse setări și să revii fix la ce erai. Treptele sunt foarte fine. Dacă muți diviziuni nu se întâmplă mare lucru. Eu schimbam măcinătura mai mult în funcție de modul de extracție. La shoturi cu preinfuzie lungă - debit foarte mic pentru o perioadă mai mare de timp - foloseam măcinături foarte fine (30-50 pe display), iar la shoturi cu debit constant sau fără preinfuzie foloseam măcinături mai mari (80-90 pe display).
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator