Welcome Back Log In Create Account

Test Comparativ HONE vs Compak F8 vs Compak R8 vs Compak R100

"Eu am comandat un PKE si ma astept sa vina pana la sf lui februarie, este muuult mai scumpa decat ( 2700 euro) insa ei le lauda foarte tare. O sa vedem la momentul potrivit, sunt super curios"

PKE arata ca un E8; tot cuțite te 83mm are și un preț dublu.
Poți afla dacă sunt diferite cuțitele și dacă se pot pune pe E8?
PKE - Cuțite 83mm "High-yiled extraction"
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter

Reply
(27-01-2019, 20:08)Elian_CT Wrote: "Eu am comandat un PKE si ma astept sa vina pana la sf lui februarie, este muuult mai scumpa decat ( 2700 euro) insa ei le lauda foarte tare. O sa vedem la momentul potrivit, sunt super curios"

PKE arata ca un E8; tot cuțite te 83mm are și un preț dublu.
Poți afla dacă sunt diferite cuțitele și dacă se pot pune pe E8?
PKE - Cuțite 83mm "High-yiled extraction"

Povestea e aici : 

https://www.pkcompak.com/
https://www.pkcompak.com/pke

Pe scurt, nu se pot pune cutitele pe E8, sunt diferite si sunt gandite sa mearga cu motorul cu rotatii reduse de 350 rpm. Cum merge in realitate, vom vedea. Ideea a fost inca de la inceput sa dezvolte niste cutite ( PK) diferite de ce e pe piata, cumva gandite pentru omniroast si light roast, ca raspuns al faptului ca 3rd wave coffee a venit cam repede peste producatori si nu a pregatit nimeni ceva "special" pentru noile stiluri de prajire.

Eu am vorbit personal la telefon la fabrica saptamana trecuta si tipa responsabila era super incantata de rezultate, insa sincer pana nu le testez nu as baga mana in foc. Am asteptari mari insa am invatat sa ma bazez pe ce testez eu si cu oameni pe care ii cunosc, nu neaparat ce imi zice unul si altul pentru ca nu stiu cum le sunt calibrate papilele si astfel perceptiile senzoriale sunt diferite. 

Asa ca si wild guess as spune ca este foarte probabil sa produca un espresso cu o textura oarecum diferita de ce face F8, mai putin corp, note mai clare. Poate nu e chiar bine asta si evident poate ma insel complet. Dar mai mult de o luna nu va mai dura pana sa aflam. :)
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
Cutite gandite pentru 350 rpm.... multumesc Razvan pentru informatie, stransesem deja piesele pentru regulator de turatie la rasnita(cablajul urma sa-l pun in clorura ferica), acum m-am linistit.....nu cred ca gasesc cutite pentru turatie mica la Quamar.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.

Reply
Foarte misto comparatiile de genul acesta, multumim.

Problema unor comparatii in care vrei sa scoti tot ce e mai bun din fiecare unealta este ca mananca enorm de mult timp, mai ales daca nu o cunosti, iar rabdarea si cantitatea de cafea pe care o poti bea este foarte limitata. Deja dupa 10 degustari, palatul oboseste, nu mai poti aprecia cum trebuie gustul, care oricum este unul foarte subiectiv.

Imi aduc aminte de una din putinele intalniri la care am participat, cum aceeasi extractie era apreciata in doua directii diferite, de doi oameni prezenti. Doar acest fapt face imposibila o apreciere generalizata a gustului, de unde nevoia de a face teste cu cat mai putine variabile si de unde sa reiasa mai mult aspecte practico/tehnice, de functionare, calitatea rasnirii, curgere, extractie si doar cateva repere ce tin de gust.

Este o problema foarte mare pentru utilizatorii casnici, lipsa de acces catre testarea de rasnite, in special, la momentul unui upgrade.

Stiu ca @RaduCarutasu se chinuie saptamani, inainte sa ajunga la concluzie cu privire la potrivirea de caracter cu o rasnita noua, proces care face nefezabil un sistem de inchiriere/testare inainte de cumparare pus la punct de comercianti, de unde rezulta ca singura solutie, pe care o consider cea mai aproape de adevar, e testarea la alti utilizatori sau schimb de rasnite, dar si aici cazurile de potrivire de timp/nevoi/gusturi difera foarte mult si e putin probabil ca sa gasesti la cineva, rasnita sau aparatul, pe care te gandesti sa il cumperi, iar acel user sa fie interesat si de rasnita ta Smile

Concluzia e ca testam pe banii nostri, iar teste ca acestea, simple, la obiect sunt relevante, cel putin pentru mine.

Reply
Quote: Nici pe Hone nici pe R8 nu se poate macina direct in portafiltru, trebuie un pahar intermediar si apoi dozare in portafiltru.

Ce ai in vedere? Unul din motivele achizitiei a fost tocmai ca pot macina direct in pf. Fac si WDT mai recent, in urma achizitiei unii inel tip tidaka.
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Reply
De la inceput eu am vrut sa facem teste pe ce livreaza fiecare rasnita asa cum poate/stie ea , fara artificii in plus ( gen wdt) , am vrut sa ma conving ca ce am e ok sau nu la modul simplu.
La final am plecat multumit de experienta , multumit si de rasnita Honne care livreaza shot-uri bune spre f bune mai ales daca te "imprietenesti" cu ea ....
observatiile mele :
- am ramas f surprins de retentia f8-ului care e in aceeasi zona cu Honne ceea ce nu ma asteptam.
- ca si gust Compak-ul ofera repetabilitate mai mare ,pe ceea ce livreaza , fata de honne unde daca nu acorzi mai multa atentie are tendinta de usor channeling ,
- cafeaua frecvent mai echilibrata pe F8 tocmai pt ca reusesti extractii corecte fara channeling ,
- F8 pare genul de rasnita care te iarta usor , ceea ce poate fi un mare plus insa sunt convins ca si Honne intra in ring hotarata ca poate mai ales daca o "inveti".
- pe Tds , compak-ul a stat mai bine aratand daca nu ma insel si un 8.24 iar Honne cel mai mult un 7.78 ...
- cu toate ca honne a mai facut channeling a reusit cafele dulci , catifelate .....
concluzia finala - sunt multumit de Honne insa recunosc ca as lua acasa si un compak pt a ma juca si cu ea...

Multumesc Razvan pt disponibilitate, o gazda extrem de amabila ...
DC Studio/Honne Home
PAST-Expobar Brewtus IV, Honne Home,CEADO E5P,ESPRO Tamper , Felicita Scale,IMS vs VST,Motta Distribution Tool
Lelit41TEM,Lelit43MMI

Reply
(28-01-2019, 10:41)razclud Wrote: Foarte misto comparatiile de genul acesta, multumim.

Problema unor comparatii in care vrei sa scoti tot ce e mai bun din fiecare unealta este ca mananca enorm de mult timp, mai ales daca nu o cunosti, iar rabdarea si cantitatea de cafea pe care o poti bea este foarte limitata. Deja dupa 10 degustari, palatul oboseste, nu mai poti aprecia cum trebuie gustul, care oricum este unul foarte subiectiv.

Concluzia e ca testam pe banii nostri, iar teste ca acestea, simple, la obiect sunt relevante, cel putin pentru mine.

Da, sunt de acord total, din acest motiv las gustul sa dicteze ultimul si nu incerc sa "ating" shotul suprem pe fiecare rasnita pentru ca ulterior sa incerc sa le compar, pentru ca practic este subiectiv si oarecum iluzoriu ( papile obosite, calibrare diferita, etc)

Am avut 2 mega paradoxuri la testul de sambata : 

-Yuki la final a preluat "stafeta" si a mai facut niste extractii doar pe Honne, fiind mai obisnuit cu rasnita. La un moment dat a iesit un shot interesant, care poate era cel mai dulce intre tot ce gustasem, dar fara corp. Ne-a placut dar cand am pus pe refractometru avea TDS 7%, deci era cel mai subextras dar in gust foarte interesant. 

- pe R8, in timpul calibrarii am scos 2 shoturi consecutive in 15 secunde, prea rapide, pana am reglat macinatura. Eu cu Yuki  nici nu am vrut sa le gustam ca stiam cum au curs, colegii nostrii le au gustat si le a placut f mult. Ulterioarele shoturi, tot pe R8, cu ceva channeling, dar care au curs "regulamentar" in 27 sec, nu le au mai placut colegilor si ne tot spuneau ca sunt mai amare. Surpriza mare a fost cand am testat pe refractometru, exista o logica : shoturile care au curs in 15 secunde si erau bunicele la gust aveat TDS 8%! Cele care au curs in 27 sec aveau 7.3% TDS, din cauza channelingului. Si gustul a confirmat cifrele insa nu am crezut niciodata ca putem extrage asa bine in doar 15 sec..

Astea sunt doar cateva exemple din care am invatat destul de multe insa asa cum zicea si @razclud, uneori goana dupa "shotul" suprem e mai putin satisfacatoare decat a obtine un shot decent cat mai usor si constant. Uneori cand am gadilat si invartit extractiile din toate unghiurile am avut mai putine satisfactii decat atunci cand am facut usor un shot decent si am avut timp sa ma bucur de el in liniste :)

Reply
@Yuki
- am ramas f surprins de retentia f8-ului care e in aceeasi zona cu Honne ceea ce nu ma asteptam.
____________________________________________________________________________________
Am si eu aceeasi surpriza cu Ditting.
Spun acelasi lucru si despre K30
Au in comun cutite plate si pozitionate orizontal. Mai au o camera in care sunt montate cutitele, cel putin K30 si Ditting au. Evacuarea macinatutrii se face centrifugal si, in acest caz, particulele sunt aruncate tangential cu cutitele in acea camera.
Nu imi imaginez insa cum sunt fractiile impiedicate sa intre pe sub cutite sau prin alte zone.
Eu cred ca retentia ajunge sa tinda spre zero, dupa ce aceste spatii sunt umplute. Asa decurge traba la K30.
Am patit asta la Ditting, cand la prima macinare am avut o retentive de peste un gram, la a doua mai putin, dupa care am ajuns la stabilitate.
Acum cred ca putin din ce a ramas pe acolo se recircula si, mai devreme sau mai tarziu, este nevoie de demontare si de curatire. Asa este la K30. Stiu ca asa se intampla deoarece o am de mai mult timp si lucrez mai des cu aceasta.
Honne are evacuare gravitationala si nico zona de traseu care sa blocheze macinatura. 
Particularitatile constructive o califica la retentie spre zero. 

@razvanMB
… Ne-a placut dar cand am pus pe refractometru avea TDS 7%, deci era cel mai subextras dar in gust foarte interesant……
____________________________________________________________________________________________

Asa este cand masuram; si eu am observant ca apar asemenea surprize.
TDS este un numar care arata totalul de solubile care se dizolva in apa fierbinte, la debitul, la temperature si in timpul programate/ dorite.
Se considera ca un TDS mai mare arata o extractie mai buna, de parca toate solubilele ar fi dorite in ceasca, iar raportul si combinatia intre acestea nu ar avea vreo importanta. Eu consider ca este doar o extractie mai completa si nu neaparat mai gustoasa.
Sunt solubile bune, care aduc gustul droit in ceasca si altele care nu ne plac si care altereaza gustul si spectrul aromatic al shotului.
In asemenea circumstante de ce si-ar dori cineva un TDS cat mai mare?

Daca mai tinem cont si de faptul ca solubilele ce aduc in ceasca spectrul de arome este cel mai sensibil si ca sunt printre primele extrase, ma intreb iarasi de ce un TDS mare ar fi un "must" pentru un shot reusit.
Testul organizat a prezentat si asemenea experiente : "gustul a confirmat cifrele insa nu am crezut niciodata ca putem extrage asa bine in doar 15 sec.."
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(28-01-2019, 13:22)RaduCarutasu Wrote: @razvanMB
… Ne-a placut dar cand am pus pe refractometru avea TDS 7%, deci era cel mai subextras dar in gust foarte interesant……
____________________________________________________________________________________________

Asa este cand masuram; si eu am observant ca apar asemenea surprize.
TDS este un numar care arata totalul de solubile care se dizolva in apa fierbinte, la debitul, la temperature si in timpul programate/ dorite.
Se considera ca un TDS mai mare arata o extractie mai buna, de parca toate solubilele ar fi dorite in ceasca, iar raportul si combinatia intre acestea nu ar avea vreo importanta. Eu consider ca este doar o extractie mai completa si nu neaparat mai gustoasa.
Sunt solubile bune, care aduc gustul droit in ceasca si altele care nu ne plac si care altereaza gustul si spectrul aromatic al shotului.
In asemenea circumstante de ce si-ar dori cineva un TDS cat mai mare?
Daca mai tinem cont si de faptul ca solubilele ce aduc in ceasca spectrul de arome este cel mai sensibil si ca sunt printre primele extrase, ma intreb iarasi de ce un TDS mare ar fi un "must" pentru un shot reusit.
Testul organizat a prezentat si asemenea experiente : "gustul a confirmat cifrele insa nu am crezut niciodata ca putem extrage asa bine in doar 15 sec.."

+1 

Sunt de acord ca TDS nu este indicatorul cel mai relevant pentru gust, dar la niste teste este imposibil fara el. Este foarte relevant ca si back up pentru analiza vizuala a channelingului. 

Cred ca ar trebui sa analizam un pic sursele care ne au invatat de a lungul timpului ca un TDS mai mare, de fapt un EY mai mare la un moment dat sunt mai bune pt gust. Eu de la Tim Wendelboe am preluat conceptul si am tot testat insa abia relativ recent mi am dat seama ca el testeaza si se raporteaza doar la ce prajeste el, un light roast, chiar mai light uneori decat omniroast ul classic. In aceasta situatie, pe aceste prajiri si mai ales pe cafele africane, probabil in 80% din cazuri, un randament al extractiei mai ridicat ajuta in gust. 

Altfel, sunt cafele prajite ok, "corect" cum s ar mai zice, unde un TDS prea mare incurca pe gust, aducand solubile neplacute. 

Cel mai fascinant mi se pare cand extragem cu acelasi TDS in valoare absoluta gusturi foarte diferite :) Probabil in 10 ani vom stii mult mai multe despre cum parametrii de extractie influenteaza dizolvarea anumitor solubile in functie de structura chimica a verdelui/grad prajire. Practic ma astept ca originea sa nu mai fie atat de relevanta, terroirul sa fie usor de decriptat in bobul verde, ci sa discutam mai mult de compozitia chimica a bobului pe care sa il prajim stiintific, algoritmic. 

Nu stiu daca va mai fi atat de fun pentru cei care prajesc insa in mod cert va fi placut pentru cei care consuma cafeaua, calitatea va fi si mai buna :)

Reply
Totusi, sigur ati avut TDS doar 7-8%?
Parca am discuta despre ceai si nu despre espresso!
Ce rapoarte de extractie (macinatura:lichid) ati folosit?
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
ratia e de mai mare, de 2.3. Am folosit 17.5g in si 40 g out. Ideea a fost de la inceput sa mergem dupa EY mai mare nu dupa TDS, fiind o Ethiopie spalata si foarte proaspat prajita ( avea doar 2 zile), deci randamentul e oricum scazut din start, datorita prospetimii.

Reply
[Image: DJiooIZ.jpg]

Din moment ce am folosit R8 și F8 în paralel, contribui cu câteva concluzii. Am primit cele două râșnițe cu mențiunea că ele produc măcinături foarte diferite, deși au aceleași cuțite.

[Image: PhKAp5f.jpg]

[Image: lpXub1J.jpg]

[Image: puaeqYL.jpg](măcinătură F8)

[Image: PgPYESp.jpg]

[Image: C1ccQoJ.jpg]

[Image: A0eje77.jpg]

Primele shoturi au fost trase pe setările cu care au venit râșnițele. Fiind reglate tot pe Dalla Corte, am obținut shoturi de același timp de extracție pe ambele, după cum fuseseră folosite. Ele au fost exact cum mi-a descris @razvanMB. R8 produce shoturi foarte bright, cu aciditate mare și o evidențiere a părții florale și fructate. Dar în același timp aspre. F8 produce shoturi foarte smooth, mai complexe și cu intensitate mai mare în zona de corp, ciocolată. Ca aspect, măcinătura de R8 arată foarte pufos, ca un con cu vârful la ora 12 pe portafiltru. La F8 este așezată simetric în portafiltru, cu bulgări vizibili.

[Image: fFm9BNR.jpg]

[Image: 9PTzzZz.jpg]
(măcinătură R8)

[Image: ACvKDwt.jpg]

[Image: MBXmOPL.jpg]

Interesant rezultatul produs de cele două râșnițe, având în vedere că sunt aceleași cuțite. Presupunerea mea a fost că
diferența nu poate fi decât de la channelling. Modul în care se face evacuarea măcinăturii poate genera niște tipologii de defecte. Ambele curgeau destul de bine, dar în mod evident diferit. Vizual, R8 formează două curgeri care se unesc pe la 15g în ceașcă, iar la F8 apar mai multe picături la început care curg separat, unindu-se după câteva secunde. La ambele râșnițe am procedat la fel: nivelat cu degetul (Stockfleth), apoi cu distribuitorul Bravo, apoi tamper Bravo. Tamperul aplică mereu aceeași forță și nu are erori de axialitate, deci nu am variații din cauza tampării. A doua zi am început să fac WDT, pentru că voiam să înlături orice posibile erori. WDT, pe lângă faptul că a produs niște curgeri foarte frumoase, a schimbat foarte mult și gustul shoturilor. Mai mult de atât, shoturile cu WDT au fost identice între cele două râșnițe.

[Image: 1dJYTzK.jpg]

[Image: KwrKAtp.jpg]

[Image: eJVvqI2.jpg]

Judecând un pic, are logică ce se întâmplă. R8 este o râșniță de retail. Scopul ei este să introducă într-o pungă cafeaua măcinată fără niciun fel de problemă. De aceea are acel sistem de vibrație pentru pungă, pentru a așeza permanent măcinătura. Pe partea de evacuare are o perie / lamelă care ejectează cafeaua de pe traseu. Dacă macini direct în portafiltru, zboară ceva măcinătură pe lângă, plus că este foarte electrizată. F8 este concepută pentru măcinare în portafiltru și foarte ușor de folosit. Furca este cât se poate de ok și nu prea cade măcinătură pe lângă, fără să folosesc inel, pâlnie sau ceva similar. Probabil evacuarea este gândită să distribuie cât mai bine măcinătura, de aceea fără WDT obține shoturi mai complexe.

[Image: JCk6ysF.jpg]

Dar, atâta timp cât aș avea de ales (fiind home user, nu cafenea), aș face WDT. F8 este o râșniță pe care o poți folosi acasă, dacă ai suficient loc, fiind foarte înaltă. Dar în rest, în utilizare mi se pare foarte OK. E rapidă - 5 secunde pentru 19g, fără boabe în hopper (cc @dev). E suficient de silențioasă, iar retenția este mică - 0.3g pe care le pun în plus la fiecare shot. Dacă înclin râșnița pe spate 1-2 cm și o pun la loc, cade cafeaua care rămâne pe traseu. Practic la prima folosire din sesiune fac un flush de 7-8g, apoi pentru câte shoturi macin, iar la sfârșit fac mișcarea respectivă pentru a nu rămâne cafea pe traseu.

[Image: jRfDd1i.jpg]

Probabil că dacă vreau să macin mai multe shoturi ar trebui să scutur mai des râșnița, pentru că altfel m-aș trezi cu mai multă cafea acumulată în portafiltru (de la cele 0.3g pe care le tot pun în plus). Reglajul electronic mi-a plăcut mult. E ușor să jonglezi cu diverse setări și să revii fix la ce erai. Treptele sunt foarte fine. Dacă muți diviziuni nu se întâmplă mare lucru. Eu schimbam măcinătura mai mult în funcție de modul de extracție. La shoturi cu preinfuzie lungă - debit foarte mic pentru o perioadă mai mare de timp - foloseam măcinături foarte fine (30-50 pe display), iar la shoturi cu debit constant sau fără preinfuzie foloseam măcinături mai mari (80-90 pe display).

[Image: i2gui0I.jpg]
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
(28-01-2019, 13:43)razvanMB Wrote: Altfel, sunt cafele prajite ok, "corect" cum s ar mai zice, unde un TDS prea mare incurca pe gust, aducand solubile neplacute. 

Aici de fapt cred ca este alta problema: in abordarea clasica pentru a obtine TDS mai mare majoritatea macina mai fin si incerarca o extractie clasica. De fapt extractia se va face doar pe anumite "tunele/canale" in puc si obtinem TDS mare dar cu niste compusi care dau gustul specific supraextractiei.

Sunt convins ca tot timpul un shot cu TDS mai mare si extras corect va fi mai gustos. Prin extras corect inteleg o saturare completa a pucului cu apa in inainte de extractie, practic o extractie uniforma, nu doar anumite zone de cafea.

Putem face si alt experiment, notele astringente care "incurca" in extractiile cu TDS mare espresso nu sunt regasite si in alte metode: aeropress, v60, etc.
Brewtus IV | Niche Zero

Reply
Se vede mana profesionistului, Radu [emoji1319]

O placere sa citesti astfel de impresii, nici nu prea conteaza despre ce este vorba [emoji3]

Reply
asa cum a mentionat Razvan, un exemplar E8 de test e la mine
l-am primit pe 9 Ianuarie si pe 14 Ianuarie mi-am comandat si eu unul
nu am avut timp de masuratori precise, dar relatez cateva impresii:
- rasnita e solida si arata bine
- zgomotul e la un nivel acceptabil pt mine (si sunt cam sensibil pe subiectul asta)
- retentie - cred ca am masurat o data, +-0.3 gr asa, probabil se mai amesteca si cu cafeaua depusa in timp, dar la asta nu sunt sensibil
- single dose - am incercat de vreo 2 ori, trebuie mutat pe
(mult) mai fin ca sa curga in aceeasi parametrii, nu sunt fan single dose, pun punga de 250 gr in hopper si o consum in 3-4 zile
- a trebuit sa duc rasnita la curatat pe 28 Ianuarie, deoarece ajunsesem cu setarea aproape de 0, a avut ceva cafea prin ea, recomand curatarea periodica (e cam greu sa o desfaci singur, trebuie mai multe scule: torx, imbus, stea, cheia speciala pt cutit etc.). a avut si o vibratie in partea de jos (talpa), dar s-a rezolvat cu niste banda dublu adeziva
- si dupa curatare sunt cam pe la 5 cu setarea espresso (o subdiviziune mare), pt profilare la 2 subdiviziuni mici de 0: curge cam in 30s dupa o preinfuzie de 20s 
- face ceva bulgarasi, ii sparg cu WDT
- la dozare are diferente de +-0.5 gr, pui o rasnire de 0.1 s pe butonul 2 si aia e
- intra porftafiltrul naked in suport cu tot cu inelul M Tidaka, ceea ce mie imi place foarte mult
- gustul - bun  Smile , mie imi place, cred ca e peste ECM, se simte bine ceaiul neagru/piersica in etiopia, heleanna de exemplu. la curgere standard nu prea se simte asa diferentiat, cu profilare iese altceva
am avut si o china natural si a dat niste note foarte intense de cacao/ciocolata neagra. sotia a fost impresionata  Smile
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Interesant.
Nu a fost nevoie sa o curat des, am curatat-o doar cu aspiratorul si peria, fara sa o desfac, am folosit o data granule de curatare Cafetto, o am din noiembrie 2017.
La mine nu vibreaza nimic.
Setarea de macinatura mi se pare ciudata, eu pentru espresso cu sita VST ma invart in jurul valorii de 20, cu sita IMS pe la 23-25.
Depinde cat de abuzata a fost inainte sa ajunga la tine la test.

Reply
exemplarul de test e inca la mine, impresiile sunt exclusiv referitoare la acesta, probabil a fost folosit pe la evenimente
rasnita mea ar trebui sa ajunga in 10 zile asa, din ce am inteles
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle

Reply
Consider ca ai facut o alegere foarte buna, eu sunt foarte multumit de rasnita.
Asteptam pareri dupa ce o folosesti o perioada.

Reply
Ma intreb care este mecanismul prin care nu mai rasneste suficient de fin daca nu este curatata rasnita. La alte rasnite nu am auzit sa se intample asta. Probabil ca tine de felul in care se face reglajul.
Brewtus IV | Niche Zero

Reply
Cutite tocite sau calibrare necorecta.
Indicatiile de curatare si calibrare sunt in manual, nu ai nevoie de manual de service ca sa faci operatiunea corect.

Reply
daca nu mai rasneste fin, nu te lasa sa apropii cutitele, se aduna rasnitura in compartimentul cutitelor, zic si eu....
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.

Reply
la Claro ce concluzii ati tras comparand cu Mythos?

Reply
Nu ne zice nimeni cum s-a desfășurat lupta?
Cine a ieșit învingător la puncte?
Sau a fost knock-out?
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter

Reply
Diferentele au fost in favoarea lui Mythos. Problema este ca aceasta rasnita zeu in horeca nu poate fi folosita in single dose. La un eveniment la care au venit si producatorii eu chiar am intrebat lucrul asta si italienii s-au crucit de prostia mea de intreabare :) Au zis ca nu au auzit in viata lor asa ceva si nici nu recomanda sub nicio forma. Ok, sunt si useri care folosesc hopper-ul plin sau jumatate dar in realitate mi se pare imensa in continuare pt casa. 
Daca am avea mai multe rasnite care sa foloseasca acea prespargere a boabelor, stil Versalab / Honne / Titus, alaturi de cutite de diverse dimensiuni, atunci cu siguranta ar aparea la orizont mult mai multe variante pentru lumea home barista. 

Personal, de la Compak sunt foarte curios de PKE (cutite plate 83mm, 950W, 350 rpm), datorita cutitelor cu profil diferit, unimodal cica. Ei si-o marketizeaza ca "high extraction yield grinder. Ramane de vazut cand apare... 

[Image: 095oO9V.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Par la fel distributiile Blush  si bimodale.
Brewtus IV | Niche Zero

Reply
Monolith flat sau EG-1 nu sunt ok pentru home use?

Nu cred că exista interes din partea unui producător pentru o râșniță single dose cu cuțite plate ieftină. Chiar și strutocamila E37SD e peste 2000 de euro.

Cine vrea supreme își ia un EK43 pe care apoi îl ia la pila și mai baga vreo 500 de euro în cuțite.

Reply
(21-02-2019, 11:30)Mesmer Wrote: Par la fel distributiile Blush  si bimodale.

Cand e cocoasa foarte pronuntata, nu e semn de unimodalitate? Mai exact ca particulele sunt de aceeasi marime?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Eu sincer nici nu mai stiu cum inca persista acest concept de "unimodalitate" in 2019, avand in vedere ca daca ne luam exclusiv dupa forma "cocoasei", EK43 nu a fost niciodata "unimodala". Atasez un grafic de pe BH, rezultat ca urmare a testelor pe care Perger le facea la acea vreme cu aparatura din fabrica Mahlkoenig. 

[Image: OtbbDOW.jpg]

Ideea e ca nu as vrea sa insist pe teoria unimodalitatii vs bimodalitatii ( pentru ca intram in off topic) decat punctand ca, din perspectiva mea, este o eroare de denumire care conduce la o eroare de reprezentare a realitatii in mintea utilizatorului obisnuit. Daca ne uitam mai atent la grafice vedem ca exista diferente intre ele insa nu de forma ci de continut. 

Revenind on topic, PKE mai are cateva zile sa ajunga in Romania asa ca voi incerca sa particip si eu la un test PKE vs E8 vs Mythos. Mi ar placea sa aducem si un EK43, ar fi interesant. Chiar ar fi un clash of titans, mai ales daca bagam si un R100.

Reply
razvanMB Wrote:...EK43 nu a fost niciodata "unimodala". Atasez un grafic de pe BH, rezultat ca urmare a testelor pe care Perger le facea la acea vreme cu aparatura din fabrica Mahlkoenig. 
...din perspectiva mea, este o eroare de denumire care conduce la o eroare de reprezentare a realitatii in mintea utilizatorului obisnuit.

povestea asta am amintit-o in forum, mai in detaliu decat ai putut aici de teama off-topicului, de vreo 5-6 ori pana acum; si cu ani, bine de tot, in urma!
tocmai asta am tot zis ca nu-mi placea la Perger: ok, e talentat, are 'mana' (si-acum clipul lui cu prepararea V60 e 'biblie' pentru mine...), dar speculeaza si se contrazice copios; insa problema lui este ca foloseste tot knowledge-ul de pana la el, il foloseste din plin, dar il prezinta, il confisca drept apartinandu-i!!!

iar cu unimodalitatea asta, e valabil ceea ce spuneam si eu in topicele potrivite: toate rasnitele, mai ales cele cu dantura plana, au caracteristici de distributie particule macinatura, predominant unimodale, la rasniri grosiere; fines-urile sunt tot mai putine in zona peste 1mm dimensiune particule (a se revedea TGP din home-barista);

in mod special, rasnitele 'de pravalie', cum sunt toate astea cu dantura titan, cand rasnesc pentru drip sau press au o distributie a particulelor predominant unimodala; e ceea ce e nevoie acolo: particule egale si suficient de mari! marimea danturii si geometria;

chestia cu unimodala si cu ek43 erau subiecte de tip honey-pot pentru copycat-ul zwanger; care isi continua cu succes opera pe home-barista, revenit la denis; sigur, mai ales acolo, niste naivi de capitalisti americani incearca sa asimileze in buna intentie ceea ce el le toarna si raman cu gura cascata Smile

ganditi-va la preotii ortodocsi romani, obligati sa-si tina slujbele in slavona! baguiau ceva acolo, oricum de neinteles pentru multime... boscorodeau, adica...
si la noi, daca incepi sa utilizezi terminologia high-tech din thread-uri de specialitate, pe care desigur o confisti pentru tine si o manuiesti cu oarece abilitate, vei deveni de admirat si de neinteles Smile
si atragi astfel in discutie, deopotriva datatori cu parerea si admirtatori care-ti ridica mingile...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(21-02-2019, 14:34)radudani Wrote: tocmai asta am tot zis ca nu-mi placea la Perger: ok, e talentat, are 'mana' (si-acum clipul lui cu prepararea V60 e 'biblie' pentru mine...), dar speculeaza si se contrazice copios; insa problema lui este ca foloseste tot knowledge-ul de pana la el, il foloseste din plin, dar il prezinta, il confisca drept apartinandu-i!!!

chestia cu unimodala si cu ek43 erau subiecte de tip honey-pot pentru copycat-ul zwanger; care isi continua cu succes opera pe home-barista, revenit la denis; sigur, mai ales acolo, niste naivi de capitalisti americani incearca sa asimileze in buna intentie ceea ce el le toarna si raman cu gura cascata Smile

+1

aici nu pot fi decat de acord, insa de cand lumea nu conteaza cine vine cu descoperirea, ci mai mult cine are resursele si credibilitatea sa o distribuie primul. Si se pare ca noul guru care spune frumos ceea ce oamenii experimentati din industrie stiu de mult este Hoffman, insa pana la urma, cum zic tot americanii " it's good for the industry".  

Revenind la subiect, e intrigant cum legat de EK43, nu avem nici macar un utilizator experimentat care sa investeasca totusi in aceasta rasnita si sa impartaseasca experientele cu ea. Aproape ca as putea crede ca nu prea are nimeni curaj sa o dea jos de pe piedestal, sa o puna serios la teste si sa vada ce iese. Tare mi e teama ca ar sfarsi prin a o demitiza, pentru ca atunci cand platesti cu banii tai un lucru si nu esti multumit, nici o postare de pe HB, parere a lui Perger sau "abstract" Socratic Coffee nu iti indulceste cafeaua acra :)

Revenind on topic, sper ca testele reale sa se inmulteasca si sa mai domoleasca din "avantul" unor utilizatori care isi aloca foarte mult timp sa convinga pe unul si altul ca ar trebui sa faca asa si pe dincolo, ca cele mai bune echipamente sunt unul sau altul, fara sa si fi alocat timp sa le testeze ei, personal. Iau de bune niste idei vehiculate pe forumuri de afara de la persoane pe care nu le cunosc, si si le insusesc fara sa le digere, ajungand invariabil la un moment dat sa inceapa sa creada in ele, fara sa testeze..:)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)