26-01-2019, 20:18
Salutare, azi am avut ocazia sa testez Hone vs Compak F8 si Compak R8. Colegul @Yuki de pe forum a venit in vizita cu HONE proprietate personala si am avut ocazia sa facem un test cat de cat amanuntit. Testul s-a concentrat exclusiv pe gust, channeling si randament extractie ( TDS).
Metodologie :
am ales o cafea complexa ( Etiopia Worka spalata, prajita omniroast pe 24 ian, prajita de mine pe Stronghold S7 Pro deci f proaspata). Aveam si cafele mai degazate insa nu Etiopia si ne am dorit ceva in care gusturile neplacute sa poata fi relativ usor identificate iar dulcele mai greu de extras usor, presupunand ca rasnita cu cutitele cele mai performante va reusi sa ajunga in aceasta zona mai usor. Am stabilit un standard de reteta 17.5 grame- 40 ml si abaterile au fost in general plus minus 1 gram pe cantitatea din ceasca. Timpii de referinta au fost intre 25 si 27 de secunde, incercand sa ajungem toate rasnitele in aceiasi parametri pt ca apoi sa evaluam gust, TDS si channeling pe portafiltru naked, in timpul extractiei. NU am folosit WDT tocmai pentru ca @Yuki a marturisit ca nu face asta acasa si mie mi s a parut normal sa nu "ajutam" rasnitele.
Juriul a fost compus din mine, @Yuki, fratele lui si inca un prieten. Ultimii doi mai putin avansati insa surprinzatori de precisi pe identificarea dulcelui, adica oarecum am fost relativ calibrati, mai apropiati fiind eu si @Yuki, oarecum normal.
Ca si macinaturi, atat Hone cat si R8 ( rasnita de retail cu cutite de 84 mm) au o macinatura foarte "fluffy" un pic electrizata, fara bulgarasi absolut de loc. Aparent, pare mai bine vizual decat F8, rasnita special conceputa pentru espresso, cu o distributie mai omogena, cu foarte mici bulgarasi.
Am folosit doar "sigle doze pe toate" si aici rezultatele au fost asemanatoare, in medie 0.2 0.3 grame retentie maxima, uneori spot on. A fost oarecum surprinzator F8 aici, care fiind pentru espresso si horeca gandit, ma asteptam la retentie mai mare.
Am facut un numar de minim 3 extractii pe fiecare rasnita odata ce am "fixat" reteta si am atins-o, adica 17.5g in -40 g out in 25 27 sec, temperatura 93 grade pe Dalla Corte MINA, portafiltru naked, sita IMS de 28.5 mm inaltime.
CONCLUZII :
Channeling : R8 a facut in mod constant channeling, Hone a facut channeling mult mai moderat, sa zicem cam 2 din 5 extractii au fost ca la carte, ceea ce e onorabil, fara WDT. Surpriza a fost F8, care calibrata la 25 de sec aproape nu a facut deloc channeling.
Gusturile ar fost dezechilibrate pe R8 ( datorita channelingului evident), uneori interesante pe Hone, per ansamblu mai bune ca pe R8. Pentru ca gusturile sunt discutabile, nu insist aici.
Datorita channelingului, am redus comparatia la F8 vs Hone.
Randamentul extractiilor ( TDS ul pe refractometru) a fost in mod constant mai ridicat pe F8, stand intre 7.7% - 8.25 % Hone a extras mai putin , intre 7 si 7.83. rezultatul concret a fost in mouthfeel si corp, extractiile pe F8 au fost mai toate cremoase, catifelate, complexe. Clar a contat si faptul ca a extras mai multe solubile mai mereu si ca nu prea a facut channeling. Pe Hone ne a placut o extractie la un moment dat care avea un TDS de doar 7%, era dulce, fara corp, putin complexa dar interesanta.
Cireasa de pe tort a fost extractia pe o rasnita Compak R100, de retail cu cutite de 100 mm, mai buna si decat F8, cremoasa, dulce, complexa, lucru confirmat de toata lumea prezenta. Dar este o rasnita in afara "ariei" de acoperire pentru multa lume, mai ales acasa.
REZUMAND :
Hone este o rasnita interesanta, o solutie tehnica speciala care functioneaza, livreaza niste cafele bune si probabil cu un WDT am fi eliminat si mai mult channelingul si poate ar fi crescut TDS-ul. Nu am facut asta pentru asa am decis de la inceput. F8 este o rasnita care a extras cel mai eficient solubilele din ceasca, fara channeling relevant, dand o mouthfeel special extractiilor.
Retentiile au fost similare, surpriza fiind F8 cu retentie similara cu Hone, adica 0.2-0.3 grame, foarte putin pentru o rasnita espresso.
Ce am invatat oarecum azi si cred si cred ca se aplica oarecum destul de larg este ca gradul ridicat de "afanare" al macinaturii din rasnita ( gen Hone, R8) poate favoriza channelingul. Probabil nu este singura cauza insa la ambele rasnite a fost prezent, cu aceasta macinatura afanata si distribuita pe o arie larga. Nici pe Hone nici pe R8 nu se poate macina direct in portafiltru, trebuie un pahar intermediar si apoi dozare in portafiltru. Acest proces ia timp si nici nu ajuta pe extractie, daca nu este facut si un WDT, adica manopera suplimentara si oarecare cunostinte mai avansate.
Finisarile produselor sunt foarte diferite insa nu despre asta a fost testul. Nivelul de zgomot e iarasi o discutie neinteresanta pentru mine, evident ca F8 este mult mai silentios decat Hone insa nu afecteaza asta gustul. Stim de Ceado ca sunt silentioase si cam toti care le au avut n au stiut cum sa mai scape de ele
Cam astea sunt parerile mele personale, am fost foarte curios de ambele produse ( Hone si Compak) pentru ca nu am avut niciodata timp pana acum sa le studiez mai in detaliu si am profitat de ocazie si de disponibiltatea colegului @Yuki. Daca va ma fi interes de teste si cu alte rasnite ( as fi interesat sincer de Baratza Sette) am disponibilitatea sa mai alocam timp pe alta sesiune.
Niste poze de final
Metodologie :
am ales o cafea complexa ( Etiopia Worka spalata, prajita omniroast pe 24 ian, prajita de mine pe Stronghold S7 Pro deci f proaspata). Aveam si cafele mai degazate insa nu Etiopia si ne am dorit ceva in care gusturile neplacute sa poata fi relativ usor identificate iar dulcele mai greu de extras usor, presupunand ca rasnita cu cutitele cele mai performante va reusi sa ajunga in aceasta zona mai usor. Am stabilit un standard de reteta 17.5 grame- 40 ml si abaterile au fost in general plus minus 1 gram pe cantitatea din ceasca. Timpii de referinta au fost intre 25 si 27 de secunde, incercand sa ajungem toate rasnitele in aceiasi parametri pt ca apoi sa evaluam gust, TDS si channeling pe portafiltru naked, in timpul extractiei. NU am folosit WDT tocmai pentru ca @Yuki a marturisit ca nu face asta acasa si mie mi s a parut normal sa nu "ajutam" rasnitele.
Juriul a fost compus din mine, @Yuki, fratele lui si inca un prieten. Ultimii doi mai putin avansati insa surprinzatori de precisi pe identificarea dulcelui, adica oarecum am fost relativ calibrati, mai apropiati fiind eu si @Yuki, oarecum normal.
Ca si macinaturi, atat Hone cat si R8 ( rasnita de retail cu cutite de 84 mm) au o macinatura foarte "fluffy" un pic electrizata, fara bulgarasi absolut de loc. Aparent, pare mai bine vizual decat F8, rasnita special conceputa pentru espresso, cu o distributie mai omogena, cu foarte mici bulgarasi.
Am folosit doar "sigle doze pe toate" si aici rezultatele au fost asemanatoare, in medie 0.2 0.3 grame retentie maxima, uneori spot on. A fost oarecum surprinzator F8 aici, care fiind pentru espresso si horeca gandit, ma asteptam la retentie mai mare.
Am facut un numar de minim 3 extractii pe fiecare rasnita odata ce am "fixat" reteta si am atins-o, adica 17.5g in -40 g out in 25 27 sec, temperatura 93 grade pe Dalla Corte MINA, portafiltru naked, sita IMS de 28.5 mm inaltime.
CONCLUZII :
Channeling : R8 a facut in mod constant channeling, Hone a facut channeling mult mai moderat, sa zicem cam 2 din 5 extractii au fost ca la carte, ceea ce e onorabil, fara WDT. Surpriza a fost F8, care calibrata la 25 de sec aproape nu a facut deloc channeling.
Gusturile ar fost dezechilibrate pe R8 ( datorita channelingului evident), uneori interesante pe Hone, per ansamblu mai bune ca pe R8. Pentru ca gusturile sunt discutabile, nu insist aici.
Datorita channelingului, am redus comparatia la F8 vs Hone.
Randamentul extractiilor ( TDS ul pe refractometru) a fost in mod constant mai ridicat pe F8, stand intre 7.7% - 8.25 % Hone a extras mai putin , intre 7 si 7.83. rezultatul concret a fost in mouthfeel si corp, extractiile pe F8 au fost mai toate cremoase, catifelate, complexe. Clar a contat si faptul ca a extras mai multe solubile mai mereu si ca nu prea a facut channeling. Pe Hone ne a placut o extractie la un moment dat care avea un TDS de doar 7%, era dulce, fara corp, putin complexa dar interesanta.
Cireasa de pe tort a fost extractia pe o rasnita Compak R100, de retail cu cutite de 100 mm, mai buna si decat F8, cremoasa, dulce, complexa, lucru confirmat de toata lumea prezenta. Dar este o rasnita in afara "ariei" de acoperire pentru multa lume, mai ales acasa.
REZUMAND :
Hone este o rasnita interesanta, o solutie tehnica speciala care functioneaza, livreaza niste cafele bune si probabil cu un WDT am fi eliminat si mai mult channelingul si poate ar fi crescut TDS-ul. Nu am facut asta pentru asa am decis de la inceput. F8 este o rasnita care a extras cel mai eficient solubilele din ceasca, fara channeling relevant, dand o mouthfeel special extractiilor.
Retentiile au fost similare, surpriza fiind F8 cu retentie similara cu Hone, adica 0.2-0.3 grame, foarte putin pentru o rasnita espresso.
Ce am invatat oarecum azi si cred si cred ca se aplica oarecum destul de larg este ca gradul ridicat de "afanare" al macinaturii din rasnita ( gen Hone, R8) poate favoriza channelingul. Probabil nu este singura cauza insa la ambele rasnite a fost prezent, cu aceasta macinatura afanata si distribuita pe o arie larga. Nici pe Hone nici pe R8 nu se poate macina direct in portafiltru, trebuie un pahar intermediar si apoi dozare in portafiltru. Acest proces ia timp si nici nu ajuta pe extractie, daca nu este facut si un WDT, adica manopera suplimentara si oarecare cunostinte mai avansate.
Finisarile produselor sunt foarte diferite insa nu despre asta a fost testul. Nivelul de zgomot e iarasi o discutie neinteresanta pentru mine, evident ca F8 este mult mai silentios decat Hone insa nu afecteaza asta gustul. Stim de Ceado ca sunt silentioase si cam toti care le au avut n au stiut cum sa mai scape de ele
Cam astea sunt parerile mele personale, am fost foarte curios de ambele produse ( Hone si Compak) pentru ca nu am avut niciodata timp pana acum sa le studiez mai in detaliu si am profitat de ocazie si de disponibiltatea colegului @Yuki. Daca va ma fi interes de teste si cu alte rasnite ( as fi interesat sincer de Baratza Sette) am disponibilitatea sa mai alocam timp pe alta sesiune.
Niste poze de final
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU