Welcome Back Log In Create Account

Tehnica latte art si obtinere crema lapte

Nu trebuie sa crezi pe nimeni ci trebuie sa experimentezi singur. 
Ca sa-mi argumentez afirmațiile completez cu ceea ce am incercat personal .
La birou , cu Lelit frotez numai in latiera de 330 ml Ascaso .
Acasa cu VBM , a carui forta a aburului este ca un uragan pa langa o adiere , in comparatie cu aburul de la Lelit ,   frotez destul de des si in latiera de 330 ( Motta ).
Scot crema foarte buna in ambele situatii . Vei gasi exemplificări uitându-te la rubrica " cum arata cafeaua ta de azi " unde am pus poze si de acasa si de la birou .
Repet , nu doar aceasta latiera ci si tehnica , rabdarea si calitatea aburului vor contribui la cat mai multe reusite .
Probleme vei avea doar daca aparatul nu va furniza un abur la niste parametri minimi , dar nu cred ca va fi cazul .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Ajunge doar pentru un cappuccino.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI

Reply
Ia 350, RaduCarutasu spune bine. Nu invarte pasarica ta litru de lapte, plus ca termini apa din boiler (800ml) la 1000 ml lapte.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Eu nu ma pricep prea bine la frotare pentru ca nu am inca experienta necesara , consum foarte rar lapte , zic si eu din auzite .O sa incerc si eu cu 350 ml insa cu certitudine va fi mai greu de manevrat o cantitate atat de mica de lapte .O seara frumoasa va doresc.
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 

Reply
(02-03-2016, 19:44)Bcc Wrote: E foarte mica la 350 ml n-o sa iasa bine frotarea , minin 500 ml

Quote:consum foarte rar lapte , zic si eu din auzite 

Atunci spune mai putin raspicat, ca il sperii pe renatoa  :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
renatoa, daca nu ai abur suficient sa-ti faca turbionul la o temperatura constanta, nu-ti iese luciul laptelui. Cand capeti experienta dupa 50L de lapte aruncati, nu mai conteaza forma si dimensiunea latierei, la atingere iti dai seama cand sa te opresti cu aerul si cand sa termini crema.
Aparatul conteza cel mai mult. Am incercat cateva tipuri de aparate, si-n 15s scoti o vopsea de calitate :) Eu ca sa ingenunchez aparatul pe abur, i-am schimbat pompa, i-am pus PID si am testat trei tipuri de duze cu nr de gauri si dimensiuni diferite.
Dupa consultari cu Vlad, care mi-a recomandat si minunatia de Quamar, trec pe Strega, sper sa-i schimb numai duza :D
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.

Reply
Multumesc, dar nu am asemenea intentii... vaporoase :)

Reply
Feedback de la un incepator: latiera respectiva pare foarte ok, similara cu cea Joe Frex care o folosesc in 99% din cazuri. O prefer in detrimentul celei Motta deoarece este mai larga in partea de sus si imi este mai usor sa generez acel vortex. Cat despre volum, 350 ml cred ca sunt ideali pentru aparate micute. Personal nu am simtit nevoia unei latiere mai mari, fiind suficienta pentru 2 cappuccino.
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml

Reply
@renatoa
Am la birou (cred ca) aceeasi latiera si nu este nimic in neregula cu ea.
Merge pentru ~2 cappuccino sau ~1 latte.
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc

Reply
[Image: 3b995cc935f8bccf37630bb45b2810eb.jpg]

Eu zic ca se poate folosii si pentru frotare :)

Cum era ? Aer pana la 35-40 gr si ne oprim la 60-70 gr?
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
Ne oprim la 60-65 dupa care temperatura mai urca putin !
Peste aceasta dispare dulceata laptelui si crma isi pierde din elasticitate .
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
da, 40/60, dar mai bine te uiti la luciul laptelui.

Reply
La termometrele analogice, sa va opriti mai repede. Sistemul mecanic are inertie si reactioneaza mai greu. Cand ajunge la 40 de grade, daca te opresti din frotat, vei vedea cum mai urca 10-15 grade. Ori termometru digital ori sfanta palma.....pe latiera :)
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Mie mi s-a modificar temp de la 50 la 55 grade ( deci doar delay de 5 grade)

Ma intereseaza mai mult pana la ce temp introducem aer :)
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
@AlexBB - contează atât termometrul, cât și forța aburului. Dacă ești pe un espressor care ar putea liniștit să decoleze doar prin forța aburului, atunci vei avea o creștere mai rapidă a temperaturii. Implicit și inerția va fi mai mare, deci trebuie să oprești mai repede. 

Dacă ai un abur mai slab / nu e ținut la maxim, atunci poți opri la 55 de grade și să ajungă până la 60. Cred că din 2-3 încercări îți dai seama.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
O sa incerc sa explic dinou

Temperatura la care ne oprim de tot o cunosc.

Espresorul este lelit41tem si fac chestia asta zilnic de un an de zile, doar ca nu am folosit niciodata termometrul.

Am folosit astazi pentru prima data termometrul dar m-am luat dupa simtul temperaturii latierei in palma si mi-am dat seama ca introduc aer pana la 30 gr si opresc la 55 grade.

Acum, intrebarea mea este :

Conform "procedurii", care este temp dupa care introducerea de aer distruge rezultatul final ?

Pe forumurile de dincolo scrie ca ar fi 30-40 de grade

Reply
(05-03-2016, 11:10)AlexBB Wrote: ........
Ma intereseaza mai mult pana la ce temp introducem aer :)

Teoria zice pana pe la 37-40 de grade .
Practic pana cand nu mai simti latiera rece in palme , adica in punctul in care aceasta a ajuns la temperatura corpului . 2-3 grade in plus sau INM indus nu vor distruge procesul . 
Ne oprim la 60 max 65 de grade deoarece procesul de incalzire va mai dura 3-4 gc ( adica mai poti tine latiera in palme doar cat numeri 1,2,3 si simti ca wow , te frige ) 

In concluzie , etapa de introducere a aburului este destul de scurta , cam 1/3 din durata totala a procesului de frotare si asta deoarece este nevoie de ceva mai mult timp pentru incorporarea , spargerea in microbule si omogenizarea acestuia. In acest interval volumul laptelui trebuie sa creasca cu max 1/3 pentr latte art si cu 1/2 pentru cappuccino . 
Functie de presiunea de abur si de dimensiunea latierei trebuie adoptată si tehnica cu care se introduce volumul necesar de aer .
Dupa ce s-a ajuns la nivelul aratat , duza se va scufunda cam 1cm sub nivelul laptelui si , sub nicioforma , nu se va mai ridica la suprafata pentru a mai introduce aer suplimentar . Orice incercare de acest fel va conduce la aparitia bulelor mari si la compromiterea cremei . 
Este mai bine sa continuam , chiar daca aparent s-a gresit ceva , decat sa incercam sa reparam scoțând duza la suprafata .
Trebuie tinut cont si de faptul ca toata durata procesului decurge cu introducerea continua de aer fierbinte sub presiune si , in consecinta, volumul va creste si dupa ce nu se mai introduce aer de la suprafata . 
Daca introducerea aerului in prima etapa se poate realiza fara rotirea laptelui in acel vortex , in celelalte etape acesta este necesar pentru a avea un rezultat final la nivelul asteptarilor .

Cu Lelit PL41 TEM poti obtine , constant , o crema excelenta . 
Trebuie avut in vedere ca este indicat sa se inceapa frotarea pe segmentul final de crestere a temperaturii ( pe la 128-130 gc pe PID , cu eliminarea apei de pe teava pe la 118-120 de gc ) , inainte de întreruperea curentului de alimentare a termorezistentei , pentru un maxim de presiune a aburului pe toata durata procesului.

Sper sa ajute .

Extractii reusite tuturor  !

Reply
Hopa , ultima parte mi se pare extrem de interesanta.

Mie mi-a fost mereu teama sa incep procesul la 130 in ideea ca in loc sa mai urce pana la 138 grade o sa imi scada temp si mai repede la 116 grade.

Eu faceam purge pe la 136 si incepeam frotarea la maximul de 138.

Temperatura scadea repede la 116 l, dupa care rezistenta incepea dinou sa incalzeasca si terminam frotarea pe la 122.

La mine, dupa ce ajunge la 138 grade, incepe sa scada imediat temperatura si fara sa dau drumul la aburi.

Reply
(05-03-2016, 12:07)AlexBB Wrote: Hopa , ultima parte mi se pare extrem de interesanta.....
.....La mine, dupa ce ajunge la 138 grade, incepe sa scada imediat temperatura si fara sa dau drumul la aburi.

Asa este la toate . 
Incepe frotarea neaparat pe la 128-130 gc inainte de a se opri rezistenta . Fa purge inainte de aceasta valoare si asigura-te ca temperatura creste in continuare dupa asta .
Astfel vei sti ca termorezistenta va ramane cuplata pe toata perioada de lucru si va incalzi in permanenta apa din boiler . Se micșoreaza viteza de scadere a temperaturii si implicit vei avea o presiune mai mare a aburului in timpul lucrului .

Principiul este valabil la orice expresor casnic !  :idea:

Reply
hopa, Radu a dezvaluit un mare secret, tineti minte pentru ca este foarte important "inainte de a se opri rezistenta si sa te asiguri ca temperatura creste in continuare" Dupa multe stricaciuni m-am prins, la Lelit :) Si acum, la schimbarea espressorului, am pus PID pe abur, sa scap de scadere :) Cam multe smecherii la 450E, trecerea la 1500E este normala :D

Reply
(03-03-2016, 08:09)Mariano Wrote:  trec pe Strega, sper sa-i schimb numai duza :D

Cuvinte fatidice pentru Strega ce va veni...

Am spus si repet, masina este nativ echipata sa livreze bombele (!). 
Recomandarea mea pentru oricine se gandeste la Strega (si nu numai) : explore your machines.

Bautura de mai jos a fost facuta folosind varful standard cu 2 gauri. 

[img][Image: 1_zpsjocpba9e.jpg][/img]

[img][Image: 2_zpsckluwfgt.jpg][/img]
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ

Reply
Aoleuuu, daca o vinzi, maine zbor spre Satu Mare :) 
Doi useri suntem in momentul asta, care visam la Strega. Poate obtinem o reducere :D

Reply
Doi poate care au curaj sa isi exprime pe forum acest vis. Restul viseaza in liniste, precum eu. :D
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
(06-03-2016, 12:15)adi84_g Wrote:
(03-03-2016, 08:09)Mariano Wrote:  trec pe Strega, sper sa-i schimb numai duza :D

Cuvinte fatidice pentru Strega ce va veni...

Am spus si repet, masina este nativ echipata sa livreze bombele (!). 
Recomandarea mea pentru oricine se gandeste la Strega (si nu numai) : explore your machines.

Bautura de mai jos a fost facuta folosind varful standard cu 2 gauri. 

[img][Image: 1_zpsjocpba9e.jpg][/img]

[img][Image: 2_zpsckluwfgt.jpg][/img]

Întrebare: ai cumva niște ponturi pentru păstrarea maroului închis în zona ne...desenată? Presupun că ține de modul în care torni la început spuma de lapte, dar mie-mi iese o nuanță foarte deschisă.

Legat de Strega și de bălit :D Eu sunt extrem de mirat și mulțumit de ce se poate obține cu un Europiccola. Și sunt la fel de convins că n-am descoperit nici 5% din capabilități.

Până să visez la alt espressor, cred că mai am mult de muncit până să-l îmblânzesc pe al meu.

Am fost prea plictisitor :D dacă ai tipsuri, sunt mai mult decât atent. Mulțumesc.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
(07-03-2016, 23:38)rdumitrescu Wrote: Întrebare: ai cumva niște ponturi pentru păstrarea maroului închis în zona ne...desenată? Presupun că ține de modul în care torni la început spuma de lapte, dar mie-mi iese o nuanță foarte deschisă.

Foarte pe scurt:

Eu atac laptele head-on, agresiv. Imi plac bauturile mai dense...
Rezulta in final un lapte ceva mai gros, cel putin in portiunea superioara a pitcher-ului. Dupa swirl-ul de rigoare, torn o mica cantitate de lapte la chiuveta sau intr-un pahar - pentru servire ulterioara straight :) - pentru a scapa de partea mai grosiera, cea care iti face tie probleme (?).

Ideea este ca plonjarea laptelului in espresso sa aiba loc intr-un 'suvoi' subtire a.i. crema espresso sa fie cat mai putin deranjata. Mai departe, debitarea trebuie sa fie continua si liniara (no air bubbles), cu aceeasi diligenta in a nu perturba crema.
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ

Reply
(05-03-2016, 12:19)RaduCarutasu Wrote:
(05-03-2016, 12:07)AlexBB Wrote: Hopa , ultima parte mi se pare extrem de interesanta.....
.....La mine, dupa ce ajunge la 138 grade, incepe sa scada imediat temperatura si fara sa dau drumul la aburi.

Asa este la toate . 
Incepe frotarea neaparat pe la 128-130 gc inainte de a se opri rezistenta . Fa purge inainte de aceasta valoare si asigura-te ca temperatura creste in continuare dupa asta .
Astfel vei sti ca termorezistenta va ramane cuplata pe toata perioada de lucru si va incalzi in permanenta apa din boiler . Se micșoreaza viteza de scadere a temperaturii si implicit vei avea o presiune mai mare a aburului in timpul lucrului .

Principiul este valabil la orice expresor casnic !  :idea:

M-am uitat astazi atent la pid

Am facut purge la 118 si am inceput sa frotez la 128.

Temperatura a mai urcat pana la 132 dupa care s-a dus repede spre 116 dupa care a crescut dinou (terminasem cu introducerea aerului) si am finalizat frotarea la 122 grade.

Crema iese, se poate desena dar rareori are consistenta dorita de mine....

Reply
Va rog sa nu radeti, este cam prima mea incercare sa obtin ceva.

Cafea Sarkis Mokka, lapte 3.5% lidl, am citit putin sfaturile de pe aici, am scos teava mica de plastic de pe gaggia classic si am obtinut ceva asemanator descrierilor. Problema a fost, ca am turnat laptele de mai sus, si spre final cand m-am apropiat, nu ma asteptam sa-mi iasa, dar m-am panicat si nu am mai miscat mana cum trebuie sa apara un desen cat de cat.

[Image: Vr5Ea5G.jpg]

Reply
Tie sa-ti placa, asta e cel mai important!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Este desenul cel mai usor de obtinut si eu obtin frecvent asa ceva !!!
Totusi cu imaginatie buna poti sa vezi ceva interesant  [Image: lightbulb.gif]
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 

Reply
nu rade nimeni, toti am trecut prin mazgaleli, reusesti tu pana la urma. Incearca cu 18g macinatura la 22g lichid si aer in lapte pana la 40C(mai micsoreaza pozele cu IrfanView)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)