Welcome Back Log In Create Account

Tehnica latte art si obtinere crema lapte

Practice, practice, partenera nu bea cu lapte, deci la capitolul asta am ghinion:

[Image: B8C98sK.jpg]

Reply
(27-04-2012, 17:40)okayo Wrote: Mai exact asa fac si eu cu se vede in clipul asta.
http://www.youtube.com/watch?v=bvmILm1OLeI
Salutare espressomanilor!

Urmarind cu atentie clipul de mai sus incep sa-mi intru in mana [emoji6]

[Image: 790b3a7ef00e017f8ee43061d26a68c5.jpg]

Sent from my GT-S7710 using Tapatalk
Gaggia Espresso Pure / Ascaso i-mini i2 / IMS basket / Naked Portafilter / Self-made tamper
La Pavoni Professional / Cafflano Kompresso / Kinu M47 Phoenix

Reply
Ai iesit la asfalt, asta e bine, de acum accelereaza [Image: smile.gif]

*scoate te rog semnatura din Tapatalk legata de telefon, si pune din setarile profilului din forum semnatra cu aparatura din dotare.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
https://www.facebook.com/businessinsider...093004071/
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 

Reply
Cate E-uri or fi acolo... :D

Reply
Lasă că și în espresso sunt... 2
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
De S-uri nu zice nimeni nimic? [emoji3]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Alea-sss mai multe!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
Cam așa mă descurc eu cu laptele. Desenul n-a fost din cele mai bune, dar sunt mai rare cele decente. Cu excepția laptelui de țară, nu am reușit să am spumă în toată latiera. La fundul ei, de fiecare dată, îmi rămâne lapte lichid.

Mai mult ca sigur că este o greșeală pe care o fac la frotare.

Din cauza unghiului nu se vede foarte bine vârtejul. La ciocul latierei, laptele e cu cam 2-3cm mai sus decât în zona duzei.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Eu tin vasul din start de fund, ca sa simt temperatura.
Ca repere, cand nu mai pare nici rece nici cald are 37 grade, cand simt ca nu il mai pot tine are 55 grade.
In felul acesta sunt si fortat sa inchei operatia, care altfel, daca as tine de maner, ar risca sa se lungeasca peste 70 grade si ar da peste cap totul.

Reply
Am mâna stângă sub latieră. Am făcut de multe ori cu termometru și m-am obișnuit cu viteza de încălzire. Eu încerc să variez stretchingul în funcție de cum arată spuma la sfârșit.

Dacă fac cum am tot citit, până la 30-40 de grade, obțin o spumă prea groasă.

De vreo săptămână nu mai las aproape deloc duza la suprafață, pentru că am obținut rezultate mai bune cu o spumă de lapte mai moale. Încă nu am ajuns la o variantă bună.

Ceva clar nu fac bine, dar încă nu mi-am dat seama ce.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
(28-04-2016, 21:22)rdumitrescu Wrote: Am mâna stângă sub latieră.
...
Ceva clar nu fac bine, dar încă nu mi-am dat seama ce.

Am vazut, dar pare... peste mana :)

Iti spun eu ce nu faci... o faci prea bine, mi-as dori sa imi iasa crema ta...

Reply
Incearca in ultima faza (ultima treime) sa schimbi planul vortexului pe verticala,mutand duza pe peretele dinspre tine.Astfel jetul preia laptele de la fund si-l baga in circulatie.
[attachment=3924][attachment=3925][attachment=3926][attachment=3927]
Bezzera BZ10,Ascaso i-mini i1,Kinu M47,IMS 14/17g,VST 18g,tamper Motta 58mm,latiera Motta 50 cl,Espro Toroid 60 cl

Reply
Pentru cei interesati de spumarea laptelui in detaliu, un video informativ e https://www.youtube.com/watch?v=BTi87en4qjY . Cateva chestii interesante dupa cum le-am inteles eu:

- laptele are arhisuficiente proteine pentru a obtine o spumare stabila, nu e nevoie de lapte imbogatit in proteine pentru a obtine o spuma buna, chiar se poate dilua semnificativ fara a afecta spumarea
- spuma facuta din lapte slab e mai stabila in timp decat cea din lapte gras, grasimile din lapte au efect de destabilizare a spumei in anumite conditii
- spuma e mai stabila la laptele omogenizat decat la cel neomogenizat (fapt verificat personal [Image: sad.gif] )
- volumul de spuma creste pe masura ce incalzesti laptele mai mult la spumare - dar stabilitatea maxima a spumei se obtine daca spumezi laptele in jur de 45 C, dupa care e in scadere
- diferenta de gust e minima daca folosesti lapte slab sau gras (presupunand ca se foloseste acelasi lapte)
- gustul se schimba functie de continutul de proteina din lapte, mai multa proteina scazand aciditatea perceputa, dar crescand caramelul
- laptele UHT spumeaza aproape la fel de bine ca si cel pasteurizat, diferenta e in gust, cel UHT cica amplifica gustul de caramel [Image: confused.gif]

Reply
[attachment=3964][attachment=3963]Odata cu noul espressor, m-am apucat din nou sa studiez... Inceputul e timid, dar e promitator, cred eu.
Expobar Brewtus IV | Vario Home 

Reply
(12-04-2016, 10:44)deenman Wrote: Practice, practice, partenera nu bea cu lapte, deci la capitolul asta am ghinion:

[Image: B8C98sK.jpg]

Am ajuns de la asta, la asta, e mic pasul inainte dar totusi e ceva. Am sa exersez mai mult. M-au ajutat mult informatiile gasite pe forum.

[Image: 9ee2d76.jpg]

Reply
Metoda de antrenament pe care o folosesc eu pentru latte-art:
- intr-un ibric de cafea se pun 2 lingurite de cacao, se umple cu apa fierbinte de la robinet si se amesteca
- in lattiera se combina apa rece si lapte in proportii "jumate-jumate"; merge si 3/4 apa si 1/4 lapte dar mie mi se pare cam transparent rezultatul
- se froteaza normal lichidul din lattiera
- se pune "cafea" din ibric si se toarna "laptele"

Eu folosesc 2 lattiere: una de 50cl in care frotez, si una de 35cl cu care torn in ceasca.
Am atasat si cateva rezultate din timpul antrenamentului.
[Image: H7rkskQt.jpg][Image: y62rz8at.jpg][Image: 8ypHX0Vt.jpg]
[Image: CIsDfvQt.jpg][Image: hgUBAfLt.jpg][Image: xN0QN8st.jpg]
IZZO ALEX DUETTO III | EXPOBAR BREWTUS IV | LELIT PL41TEM
MYTHOS ONE CLIMA PRO | VARIO HOME | LIDO 3 | HOTTOP KN-8828B-2K+

Reply
buna idee, cu Lelit-ul sau cu Alex-ul?
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.

Reply
(17-05-2016, 20:59)Mariano Wrote: buna idee, cu Lelit-ul sau cu Alex-ul?

Cu Alex. Dar nu conteaza, pe Lelit doar dureaza mai mult frotarea, in rest e "din mana" :D
IZZO ALEX DUETTO III | EXPOBAR BREWTUS IV | LELIT PL41TEM
MYTHOS ONE CLIMA PRO | VARIO HOME | LIDO 3 | HOTTOP KN-8828B-2K+

Reply
ok, la mine bate vantul pe Litoral [Image: smile.gif]
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.

Reply
Best of Latte Art from the China MBA Latte Art Competition 2016 in Shanghai

Vibiemme Super 2B/PID, Honne/Arco, Bullet R1 v2
Prev: Breville BES920XL 2B, Niche Zero, K30, KN-8828B-2K+
Prev: LaSpaziale S1 Vivaldi II, Mazzer Mini E, Baratza Sette 270W, Kinu M47
Prev: Gaggia Evolution PID, Varion Home, Ascaso I-mini I1

Reply
Spuneam eu ca m-am m-am obijnuit super repede cu duza tidaka dar se pare ca nu este chiar asa.

Dupa 2 frotari reusite nu am mai reusit sa repreduc rezultatul...

[Image: d0e9ed194ef38ded557301f6b14c50cb.jpg]

[Image: 274786c471eac935ac80eea043c334e9.jpg]

Teoretic totul suna frumos in timpul frotarii deci nu stiu unde exact gresesc... Ideea e ca o latiera de 500 nu mai imi scoate suficienta crema decat pentru ... un desen.( si nici aia foarte calitativa) ( sa nu imi spuneti sa introduc mai mult aer, am incercat, pur si simplu nu am suficienta elasticitate).
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
(22-05-2016, 11:40)AlexBB Wrote: .....Teoretic totul suna frumos in timpul frotarii deci nu stiu unde exact gresesc... Ideea e ca o latiera de 500 nu mai imi scoate suficienta crema decat pentru ... un desen.( si nici aia foarte calitativa) ( sa nu imi spuneti sa introduc mai mult aer, am incercat, pur si simplu nu am suficienta elasticitate).

Poate ca nu bagi prea mult aer insa poate il mai introduci si dupa ce laptele a ajuns la 36-38 gc.
Atunci cand frotezi lapte pentru doua cesti odata, mai folosesti inca o latiera pentru a împarți crema in doua parti (nu neaparat egale) ?
Ar fi bine sa procedezi in acest mod. In caz contrar vei avea la prima ceasca o crema mai densa si una mai lichida pentru a doua. Clar ca desenele vor iesi diferit iar combinatiile din cesti vor fi, la randul lor, diferite.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Nu, am folosit si termometru si ma opresc cu aerul la 30gr( am luat in calcul si delayul).

Da folosesc 2 latiere si impart laptele.

Aparent ma descurcam cu lelitul / expobar 1 gaura mai bine.

Acum daca te uiti la proces totul pare frumos si elegant dar rezultatul nu ma multumeste deloc.
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
(22-05-2016, 13:05)AlexBB Wrote: Acum daca te uiti la proces totul pare frumos si elegant dar rezultatul nu ma multumeste deloc.

Schimba laptele sau "baga" steam tip-ul ceva mai adanc in a 2-a parte.
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR

Reply
Iti ia ceva timp sa te obișnuiești cu 4 gauri. E clar alta mâncare de peste fata de o gaura, unde totul este foarte ușor.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Timpul ca timp, dar nu stiu la ce anume sa lucrez...

Introdus aer pana in 30 gr fara a creea bule mari de aer - check

Vortex pana la 50 gr ( 5-7 gr delay termometru) - check

Knock - swirl to incorporate - check

Impartit lapte intre 2 latiere - check

Am incercat toate variatiile care mi-au trecut prin cap :(

E mai nasol cand traiai cu impresia ca stapanesti un proces ... si rezultatele dispar brusc :) ( mai ales ca primele doua incercari cu duza noua au iesit exact cum mi-am dorit)

La 1 gaura nu ma intorc!

Reply
eu am incercat in latiera de 500 si din pacate nu prea duce, mie imi iese perfect laptele de fiecare data in latiera de 350.
nu duce la modul ca nu e in stare sa omogenizeze crema, nu ca s ar pierde aburul, din cate am vazut, sta la 0.9 bar peste 2 min.
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
Interesant , cu atata putere si stabilitate a aburului, oare de ce nu omegenizeaza cum trebuie?

Eroare umana?

Cu duza cu o gaura eu reuseam sa obtin crema pentru 2 in latiera de 500.

O sa incerc si eu in cea de 350 si revin cu o parere

Reply
merge sa faci in cea de 500, problema mea era ca si a ta, nu mi ieseau 2 frotari la fel, si inca o treaba enervanta, simteam ca nu e asa de omogena crema in latiera mare, sa mi spui cum iese in cea de 350.

ref la eroare umana, da, sigur e si ea cu noi :)
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)