(02-08-2015, 21:00)"Mihai L Wrote: .......E de la prajitori, care au gresit (la prajire sau la impachetare) sau e de la Razvan care a comandat ceva necorespunzator.
Faptul ca cele doua cafele prajite prea light proveneau de la un singur prajitor, poate arata un stil, o filozofie personala de abordare a prajitului.
Mi-e greu sa cred ca beneficiarul a comandat un asemenea grad de prajire, cu atat mai mult cu cat nu este initiat in acest domeniu .
De cele mai multe ori cafeaua este expediata prin curier si nu toata lumea poate sa vada inainte ce cumpara .
Odata ajuns la destinatie beneficiarul doar constata ce a cumparat fara a avea posibilitatea exprimarii vreunei preferinte .
Asanumitul al treilea val de prajitori abordeaza acest stil mai light al prajirii, stil care evidentiaza caracrerul mai vioi, mai sprinten al unei cafele. Se accentueaza notele florale , fructate si aciditatea .
Este perfect pentru consumatorul de espresso care doreste sa descopere gusturi si arome.
Este perfect pentru posesorii de aparate cu stabilitate termica buna , nu si pentru cei care pe parcursul unei extractii au caderi de 7-10 gc.
Dar nu toate soiurile se preteaza la acest stil light de prajire .
Sunt cafele care cer o prajire mai profunda chiar daca aceasta se situeaza tot in zona light ( dar dincolo de city, la city+ sau full city).
La fel, prajirea light nu se impaca cu combinatiile cu lapte deoarece gustul cafelei va fi acoperit de crema de lapte.
Gustul dulce de caramel, ciocolata, alune etc, atat de aplreciat si de cautat de multi espressomani, nu va putea fi evidentiat printr-o prajire prea light.
Personal consider ca o prajire iese din zona light atunci cand este dusa dincolo de full city, adica de la full city+ incolo, cand primele sunete ale celui de al doilea crack incep sa se auda si mai departe .
Parerea mea este ca fiecare soi de cafea trebuie abordat diferit iar prajirea ar trebui diferentiata in functie de potentialul de gust al boabelor. Prajirea light la gramada nu consider ca este solutie buna .
Este punctul meu de vedere, format dupa vreo 3 ani de experiente in ale prajitului casnic dar asta nu inseamna ca trebuie aceptat ca atare .
Gusturile fiecaruia sunt etaloanele dupa care se apreciaza o cafea buna !
Extractii reusite tuturor!