(01-05-2015, 23:20)stefandinescu Wrote: ...Cantitatea de dioxid de carbon pe care cafeaua o emana imediat dupa prajire este una mica. Grafic seamana cu clopotul lui Gauss cantitatea de CO2 emanata in timp. De aceea dupa 24 de ore de la prajire ai mai mult CO2 decat imediat dupa prajire.
prajesc de multi ani - de fapt, ca bautor tarziu de cafea, am baut in marea majoritate a cazurilor numai cafea prajita de mine... si cele de mai sus mi se par opuse propriei experiente, dar si celor citite in timp pe Internet;
cele de mai sus ar putea fi adevarate, dar rugamintea mea este sa se indice sursa...
deocamdata, m-am oprit la
un prim experiment gasit - mi s-a parut intuitiv si suficient de corect; am preluat datele respective si le-am prelucrat, adaugand si variatia eliberarii de CO2 in unitatea de timp (ora);
cele rezultate arata ceea ce si intuim cand ne gandim la fenomenul eliberarii de CO2: eliberare maxima dupa prajire, ce descreste treptat, ajungand ca in cca. 7 zile, cu foarte putin CO2 ramas in boabe, acestea sa devina prada usoara oxigenului, care le va reduce treptat valoarea, alterand uleiurile si compusi aromatici; iar componentele volatile, au plecat treptat impinse de CO2;
astfel, CO2-ul este parte importanta din "viata" cafelei, atat prin bariera ce o reprezinta impotriva oxigenului, cat si prin dizolvarea sa in apa de extractie (acid carbonic) care va prelua astfel mai usor anumite solide solubile - diferit, in fiecare zi de dupa prajire...iar mult pretuita crema e bazata tot pe CO2 (...pretuita ca indicator, dar nu ca gust - pentru multi);
[attachment=2455]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)