Welcome Back Log In Create Account

Tehnica latte art si obtinere crema lapte

N-am facut poza, nu prea aveam la ce pentru ca, culmea, nu-l facusem pentru cafea ci sa-l beau ca atatea :). A doua oara nu mi-a mai ieșit, încă :).
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml

Reply
Se pare ca prima mea incercare de frotare cu noul pitcher a fost un esec. O sa-i dau de cap weekend-ul asta chit ca-mi cumpar o vaca
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibrik Soy C4G

Reply
Incearca apa cu detergent de vase pt frotare
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
(06-02-2015, 08:51)mishu3113 Wrote: Se pare ca prima mea incercare de frotare cu noul pitcher a fost un esec. O sa-i dau de cap weekend-ul asta chit ca-mi cumpar o vaca
Ia si un taur ca poate una e putin, daca nu iese crema, macar o ferma :P
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Daca am reusit eu cu DeLonghi si o canuta de tabla n-am cum sa nu reusesc acum. Nu stiu de ce la sfarsit ramane lapte uscat pe varf care se curata daca insist cu laveta umeda.

Reply
(06-02-2015, 09:30)mishu3113 Wrote: Daca am reusit eu cu DeLonghi si o canuta de tabla n-am cum sa nu reusesc acum. Nu stiu de ce la sfarsit ramane lapte uscat pe varf care se curata daca insist cu laveta umeda.

asa ramane si la mine
Lelit PL91T, Niche Duo, 1zpresso ZP6, Timemore C3s ESP pro. Aeropress, V60

Reply
(06-02-2015, 09:56)tacrita0 Wrote:
(06-02-2015, 09:30)mishu3113 Wrote: Daca am reusit eu cu DeLonghi si o canuta de tabla n-am cum sa nu reusesc acum. Nu stiu de ce la sfarsit ramane lapte uscat pe varf care se curata daca insist cu laveta umeda.

asa ramane si la mine

In tutorialele video pe care le-am urmarit nu parea sa ramana asa si persoana respectiva stergea scurt varful fara sa insiste. Care este temperatura pe care trebuie s-o indice PID-ul ca sa pot incepe frotarea?

Reply
Quote:In tutorialele video pe care le-am urmarit nu parea sa ramana asa si persoana respectiva stergea scurt varful fara sa insiste. Care este temperatura pe care trebuie s-o indice PID-ul ca sa pot incepe frotarea?

Ce ramane, se vede comparativ cu luciul inox-ului, nu e ceva ce se vede in clip-uri. Pentru acestea exista asta . E de fapt un lapte care s-a ars, prins de la temperatura mare.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Deocamdata nu cred ca e nevoie de un detergent pentru ca se curata cu apa rece dar m-ar interesa daca faptul ca ramane asa dupa frotare e un semn ca nu am facut ceva bine (eventual am ars laptele) sau e o chestie normala.

Reply
Daca stergi cu o laveta umeda imediat dupa frotare ,se va duce fara nici un fel de efort.

Defapt se umezeste laveta cu purge-ul care il faci inainte de frotare ( vezi cum tii prosopul sa nu te arzi).

Imediat dupa ce ai terminat lasi latiera deoparte , nici macar nu te uiti ce a iesit , si stergi repede wandul , dupa care iar purge.

Prepari bautura , dupa care scoti apa pe wand neaparat , ca sa se reumple boilerul inainte sa opresti aparatul.
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
care este ordinea corecta:
1. frotezi laptele, extragi cafeaua, apoi le combini
2. extragi cafeaua, frotezi laptele apoi le combini
?
Lelit PL91T, Niche Duo, 1zpresso ZP6, Timemore C3s ESP pro. Aeropress, V60

Reply
Eu lucrez cu varianta a doua
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47

Reply
La concursul WBC se foloseste metoda 2. Crema de lapte mai repara lipsa cremei de la eapresso care a asteptat dar daca faci laptele intai si astepti apoi shoturile de espresso, se separa laptele si nu mai iese nimic.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
(06-02-2015, 11:44)tacrita0 Wrote: care este ordinea corecta:
1. frotezi laptele, extragi cafeaua, apoi le combini
2. extragi cafeaua, frotezi laptele apoi le combini
?

Daca frotezi lapte intai , trebuie sa reumpli boilerul ( la SB ) si sa astepti sa coboare temp pentru cafea.
Adica pierzi timp de 2 ori.

Cand se extrage cafeaua se reumple singur boilerul.

Varianta 2 , mai bine sta cafeaua ,decat sa stea laptele frotat pana cantaresti , rasnitezi , tampezi , si astepti sa scada temp la nivel :)
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
@stefandinescu - lasa WBC-ul, omul are SBDU de talie mica nu Aurelia 2 :)

@mishu3113 - ce ai reusit pe DeLonghi de schema spuma, adica ce a facut Raducarutasu cu panarelor pe Classic la minutul 7:26 - http://youtu.be/zeuqgpKIa7c?t=7m26s Daca urmaresti celelalte frotari din clip vei vedea ca a obtinut crema de lapte nu spuma. Aici e marea diferenta si ceea ce cauti si tu sa obtii. Nu e la fel de simplu ca un espresso, asta e clar, si pregateste-te sa mai arunci macar 10l de lapte pana inveti asa cum trebuie.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(06-02-2015, 12:35)Lyvyoo Wrote: @stefandinescu - lasa WBC-ul, omul are SBDU de talie mica nu Aurelia 2  :)  

@mishu3113 - ce ai reusit pe DeLonghi de schema spuma, adica ce a facut Raducarutasu cu panarelor pe Classic la minutul 7:26 - http://youtu.be/zeuqgpKIa7c?t=7m26s   Daca urmaresti celelalte frotari din clip vei vedea ca a obtinut crema de lapte nu spuma. Aici e marea diferenta si ceea ce cauti si tu sa obtii. Nu e la fel de simplu ca un espresso, asta e clar, si pregateste-te sa mai arunci macar 10l de lapte pana inveti asa cum trebuie.

O sa ma uit cand ajung acasa ca la birou nu am acces la Youtube :P. Oricum o sa-mi iau o rezerva suplimentara de lapte si weekend-ul asta ii dau de cap.

Reply
(06-02-2015, 12:35)Lyvyoo Wrote: @stefandinescu - lasa WBC-ul, omul are SBDU de talie mica nu Aurelia 2 :)

@mishu3113 - ce ai reusit pe DeLonghi de schema spuma, adica ce a facut Raducarutasu cu panarelor pe Classic la minutul 7:26 - http://youtu.be/zeuqgpKIa7c?t=7m26s Daca urmaresti celelalte frotari din clip vei vedea ca a obtinut crema de lapte nu spuma. Aici e marea diferenta si ceea ce cauti si tu sa obtii. Nu e la fel de simplu ca un espresso, asta e clar, si pregateste-te sa mai arunci macar 10l de lapte pana inveti asa cum trebuie.
Eu la Classic faceam tot prima data shotul si apoi cresteam temperatura pentru frotat lapte. E valabil si la SBDU.

Reply
Are cineva latiere Motta colorate si le-a folosit la masina de spalat vase?
Am gasit informatii variate pana acum, unele site-uri zic ca sunt 'dishwasher safe', altele ca au strat teflon(care stiu ca in timp e afectat de spalatul la masina) iar pe altele spune ca nu au strat de teflon.
Lelit PL81T+Niche Zero
Ex: Lelit PL62S, Mazzer Major; Gaggia Classic, Vario

Reply
Asa e :) unele au strat de teflon si sunt gri/negre la interior, altelw nu au teflon si au culoarea inoxului. Cele colorate se folosesc in cafenele care ofera cappuccino cu crema de lapte de soia [emoji14] pt cei cu intoleranta la lactoza si au latiere de alta culoare ca sa nu spurce vegetarienii, pe cei care tin post su au intoleranta. Unii le vopsesc cu spray pe cele de inox. Le aseaza cu gura in jos dupa ce le-au matuit cu smirghel si le vopsesc. Vopseaua aplicata astfel se cojeste in timp.

Reply
(07-02-2015, 14:52)Adonnis Wrote: Are cineva latiere Motta colorate si le-a folosit la masina de spalat vase?
Am gasit informatii variate pana acum, unele site-uri zic ca sunt 'dishwasher safe', altele ca au strat teflon(care stiu ca in timp e afectat de spalatul la masina) iar pe altele spune ca nu au strat de teflon.
Eu am avut neagra, cu strat de teflon. În timp s-a cojit. Am spălat-o și la mașină, asa ca poate fi asta motivul...dar nu o sa mai cumpăr niciodată latiere colorate.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Am ramas fara lapte si tot n-am reusit sa obtin mai mult decat un lapte fierbinte...

Reply
Trebuie urmariti cei doi mari pasi indicati de Radu Carutasu in posturile mai vechi de pe acest thread, si anume:

1. Introducerea aerului in lapte pana ii cresti volumul cu 1/3 si ajungi la temperatura corpului. Aici urmaresti sunetul acela de hartie rupta, cu duza imediat sub nivelul laptelui

2. Dupa, ridici latiera pana la jumatatea duzei si incepi sa incorporezi in lapte aerul creat la pasul 1. Pana acolo incat simti latiera ca e fierbinte: 70 grade.

Oricum, postul lui Radu e de referinta, eu doar am sumarizat, poate cu unele greseli.

Reply
(07-02-2015, 21:02)mishu3113 Wrote: Am ramas fara lapte si tot n-am reusit sa obtin mai mult decat un lapte fierbinte...

Lelit PL41TEM
sau min1.16

Reply
Cu siguranta nu este usor. Altfel nu mai existau traineri si cursuri de asa ceva.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Incep sa ma apropii de ce trebuie :)

Reply
Bun asa!

Reply
Am si eu o problema cu latte-ul, pare ca nu mai iese sub nicio forma :). Dupa ce am invatat pe de rost toate filmuletele de pe youtube si am cititi de nenumarate ori postarile de pe aici, m-am blocat la urmatoarea problema:
- fie fac crema prea groasa, cam ca pentru capuccino probabil, si in cazul asta la spre sfarsit curge o crema cam groasa cu care nu prea mai pot desena nimic
- fie fac o crema prea "slaba" si care se duce la fund cand incerc sa torn si sa fac un model. Ajung in stadiul in care nu am deloc lapte la suprafata.

Pe langa asta, am niste bule de care nu pot sa scap, care nu se sunt vizibile decat atunci cand rotesc cana. Se vad ca niste mici bule ramase pe margine si care arata cam urat in ceasca.

Ceva sfaturi? Incerc eventual sa fac si un filmulet, poate isi da cineva seama ce gresesc :(

P.s.: cam asa arata in ceasca bulele de care vorbesc. Asta e cazul fericit in care a iesit cat de cat ceva.

[Image: 5ce2a2244415cf6127a046019a5dd43a.jpg]
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml

Reply
Quote:Pe langa asta, am niste bule de care nu pot sa scap, care nu se sunt vizibile decat atunci cand rotesc cana. Se vad ca niste mici bule ramase pe margine si care arata cam urat in ceasca. 

La frotare , pe langa tehnica , este nevoie si de respectarea temperaturilor in care se deruleaza fazele .

Cred ca gresesti in faza de introducere a aerului in lapte
Aceasta etapa nu trebuie sa depaseasca temperatura de 38 gc . 
Cand aerezi , tine mana pe cana si cand realizezi ca temperatura canii a ajuns la egalitate cu cea a mainii   opreste si adanceste putin varful duzei pentru a obtine doar rotirea laptelui .
Tine cont de faptul ca latiera este mai rece iar laptele se incalzeste mai repede . Exista un defazaj de temperatura si atunci cana va ajunge la 38 gc putin mai tarziu iar acest lucru trebuie avut in vedere .
Un termometru ajuta pana cand vei " simti " la mana aceasta diferenta .

Prin aerarea laptelui , volumul acestuia trebuie sa se mareasca cam cu 1/3 din volumul acestuia . 
Daca pana la 37-38 gc nu ai realizat aceasta crestere in volum , nu mai incerca sa introduci aer deoarece acesta se va transforma , cu siguranta , in bule  .

Important , daca in timpul frotarii  constati ca nu ai obtinut cresterea necesara de volum sau ti se pare ca ai gresit ceva , nu  incerca sa corectezi deoarece mai mult vei strica decat vei repara si continua corect etapa in care te afli .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Buna, tuturor!

Tocmai am achizitionat un Gaggia Classic, deci habar n-avem (inca) sa facem ca la carte un espresso sau un capuccino.
Daca s-au pus aceste intrebari, va rog sa ma scuzati de spam.
1. Este neaparat nevoie de o cana speciala pentru frotarea laptelui?
2. Trebuie neaparat sa fie lapte gras?

Avem aparatul de 4 zile si n-am reusit absolut deloc sa fac o crema ca in videoclipurile vazute pe youtube postate de espressoman. :(

Multumesc frumos!

Reply
Si eu sunt incepator in domeniu dar din cate am inteles la procedeul de frotare nu conteaza cat de gras e laptele, doar ca laptele mai gras are un gust mai dulce. Sunt colegi care au frotat si lapte de soia sau lapte degresat.

Despre recipient nu stiu daca este obligatoriu sa fie unul special, dar pentru un incepator, o lattiera buna cu siguranta este de mare ajutor si asta o spun din experienta personala.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)