(17-12-2014, 21:50)organon Wrote: Deja cred ca mi-am atins limitele.Nu prea mai pot sa produc altceva decat spuma aia foarte groasa pe fund,asa cam la 20 % DIN TOTALUL CANtitatii de lapte.
Eu nu cred ca ti-ai atins limitele .
Uite aici , exact aceeasi modificare ca la aparatul tau , si ce crema scoate .
http://m.youtube.com/watch?v=bvmILm1OLeI
Nu stiu cum frotezi tu dar sunt aproape sigur ca nu separi corect cele 2 etape ale procesului .
Prima :cu teava la suprafata introduci aer in lapte , fara sa faci baloane prea mari , pana cresti volumul cam cu 1/3 ( pui lapte pana sub jgheabul de curgere al latierei ) . Temperatura la nivelul latierei , resimtita in palma ,trebuie sa fie egala cu temperatura corpului . NU MAI INTRODU AER DUPA 37-38 gc , deoarece se va transforma in bule mari si vei avea spuma , nu crema . Pentu cappuccino cresti volumul cam cu 50% .
A doua : adanceste teava in lapte , cam un cm si roteste laptele pentru a sparge aerul , introdus deja , in microbule fine , care se vor incorpora in masa laptelui transformanu-l in microspuma .
NU MAI INTRODU AER IN ACEASTA FAZA. . Tin teava scufundata si roteste laptele pana te fige latiera si nu mai poti sa strangi baza cu mana .
Atentie : cu cat vrei sa introduci mai mult aer in prima faza si nu respecti cele de mai sus , cu atat etapa a doua va f mai scurta si nu vei reusi sa spargi aerul introdus , bulele vor ramane prea mari si vei avea o spuma uscata care se va ridica la suprafata separandu-se , iar dedesubt vei avea doar lapte fierbinte .
Daca respecti etapele , aerul introdus va forma niste bule atat de fine incat nu se vor mai ridica la suprafata si tot continutul latierei va fi o microspuma fina care va rezista si in cafea.
Daca constati ulterior ca nu ai introdus suficient aer in prima faza , pana pe la 38 gc , nu incerca sa mai repari ceva deoarece , vei vedea ca mai mult strici . Continua frotarea in mod corespunzator etapei in care te afli !
REPET nu mai introdu aer dupa ce ai trecut la etapa a 2 a si obisnuiestete sa respecti etapele din videoclip.
La final , loveste de 2-3 ori latiera de masa , sa spargi bulele mai mari si roteste puternic ,
Daca laptele face " cocoasa " atunci este cam gros si nu ese bun pentru latte art . Merge bin la cappuccino . (cu o lingurita poti sa dai deoparte " cocoasa " si sa folosesti restulpentru o inimioara ....)
Daca se adanceste in mijloc , in timpul rotirii este suficient de fin pentru un model in cafea.
Rabdare si vei reusi !