Quote:Multumesc de sutinere Radu.Mai am o intrebare tot de incepator-cu laptele ramas in latiera (in cazul meu ibric :-)) ce faceti,il aruncati sau se mai poate refolosi?Sau nu ramane deloc,e numai spuma?
Eu am 3 latiere . Sunt capacitatile standard , de la mic la mare , in ordine crescatoare .
Functie de cate cesti prepar , folosesc si canile respective .
Vei vedea ca , in timp , iti vei forma singur niste repere legate de cat lapte trebuie sa folosesti , astfel incat sa nu ramana sau daca ramane sa fie foarte putin .
Laptele care imi ramane , dar de obicei nu se prea intampla , nu il mai refolosesc .
Dupa ce vei ajunge la tehnica necesara , tot laptele rezultat va fi o crema foarte fina , matasoasa , stralucitoare si fara bule .
Crema fiind obtinuta prin introducerea de aer in lapte , normal , ca acesta , aerul , are tendinta de a se ridica si de a se separa de lapte .
In timp , la fundul latierei , se depune doar laptele iar crema se ridica . Cu cat este mai fina spuma ( microspuma ) cu atat separarea este mai lenta . De aceea tehnica si calitatea aburului furnizat de aparat
sunt foarte importante .
Vei vedea ca agitarea laptelui , rotirea lui si lovirea usoara a latierei de blatul mesei sunt operatii importante in omogenizarea si "asezarea " cremei .
Deasemenea vei observa ca in timpul acestei rotiri crema poate avea , in partea de sus , o forma concava sau una convexa . Acest aspect iti va arata daca trebuie sau nu sa o separi in doua latiere si daca este buna pentru un desen sau doar pentru un latte simplu sau un cappuccino .
Concret " cocoasa " iti va arata ca microspuma nu este tocmai buna pentru latte art si atunci va trebui a o separi , turnand-o intr-un vas separat si pastrand in latiera doar partea care , prin rotire , se adanceste in centrul vartejului .
Cu atentie , prin exercitiu , vei putea obtine diferite tiputi de crema , adecvate diferitelor tipuri de bauturi care se pot prepara sau tipul de crema adaptata preferintelor personale .
Dupa cum vezi sunt multe aspecte care apar si de care va trebui sa tii cont .
Nu te speria insa , toate vor deveni lucruri nu simple , ci foarte simple , dupa ce vei dobandi , prin exercitiu tehnica necesara .
Eu si acum , dupa aproape 3 ani , si 3 modele de expresoare , identific aspecte noi , care imi dau satisfactii in plus .
De exemplu , folosind latiera mare ( cea pentru 4 cesti ) dar folosind lapte pentru 2 portii obtin o crema mult mai fina si mai buna decat folosind latiera dedicata aceleiasi cantitati .
Diferenta o face spatiul mult mai mare pe care il are la dispozitie laptele pentru a se roti , in miscarea imprimata de abur.
Acest lucru nu era posibil cu celelelte expresoare datorita aburului pe care il puteau furniza .
In concluzie ai un aparat foarte bun , caruia daca ii pui alaturi o rasnita la fel de buna , din cele recomandate pe forum , vei avea si satisfactii pe masura .
Toate insa vor veni in timp si numai daca vei insista si vei persevera !
Succes !