Aero...
Bucuresti
Nu de asta e vorba. Cand ai de unde sa cumperi cafea prajita bine e greu sa concurezi cu popcornu’. Asta daca vrei calitate si nu este pretul determinant.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Timisoara
(04-04-2024, 19:20)Mihai L Wrote: Iar daca pretul este determinant, de 400 euro cumperi tigai si ceaune sa prajesti zeci de tone de cafea timp de mai multe vieti. [emoji23][emoji23][emoji23]
M-a tentat la un moment dat o tigae specializata de suflai pleava prin maner (cam 250 lei), dar astept modelul cu conexiune Artisan :D
Espressoman incepator
Timisoara
(04-04-2024, 19:20)edri Wrote: (04-04-2024, 18:30)alin1970 Wrote: Si kaleido a avut probleme cu acel radiator. ..
OT: Este vorba de M1 (doar asta e sub 10000lei) sau alt model? Au rezolvat ?
cu M1 a postat @
renatoa o poza in primele pagini.
au montat un ventilator micut pe radiator.
Posibil si la M2.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Si ce te faci cand la unu faimos, care intr-o vreme era etalon, si numele celor cei care il produceau era folosit in loc de prescurtare pentru home roasting... producatorii insisi au indus in eroare pe toata lumea care l-a cumparat, sugerand in manual un mod de folosire care era total eronat? Si care s-a perpetuat la nesfarsit, producand prajiri asa si asa, dar de care toti erau extaziati, ca doar nu erau fraieri sa recunoasca ca parca nu iese ce sperau...
Si nu era vremurile de desfacut si cercetat, mai ales ca scula costa o gramada si nu voiai sa pierzi garantia, plus ca utilizatorul mediu o lua plin de incredere, ca pe orice robot de bucatarie oarecare, indus in eroare data de suvoaiele de like-uri de la toti care il cumparasera deja...
Si nici nu era vreun renato in peisaj, care sa aiba tupeu sa zica ca ceva era gresit acolo...
Mai pune la socoteala fenomenul ciudat care este valabil in orice bransa si scula cu care am avut de-a face... cine se stie habarnist, si nu ii iese, prefera sa taca decat sa isi exprime indoiala ca poate ceva o fi in neregula cu scula aia.
Pur si simplu nestiind cu ce se mananca, este convins ca greseala e de la el, scula e sfanta, si decat sa raporteze pe undeva ca nu ii iese, ca sa fie luat de prostu satului... prefera sa taca.
De asta avem cultul like-urilor, si se fereste lumea ca de foc de dislike... ba te mai fac si hater daca exprimi vreun dubiu...
Si uite asa, tace unu tace altul... si nu se mai vorbeste nimic de respectivi, forumurile s-au golit de marca respectiva, iar cele care ies la vanzare se fac cat mai in liniste, ca sa nu fii intrebat de ce il dai.
E mai bine asa ? Platind un suport care nu ti-a folosit niciodata, ba mai mult te-a indus in eroare, ca asa aveau robotzeii de la call center instructiuni sa raspunda la "intrebarea aceea" ?
Si ai mai si recomandat si la altii scula, probabil cu o satisfactie ascunsa, macar in subconstient, ca o sa arunce si ei banii de pomana.
Aero...
Bucuresti
Eu zic ca incurcam marfa cu ambalajul acum.
Adica toti producatorii care ofera suport te pacalesc…? [emoji23][emoji23]
Accidente se mai intampla si la altii, inclusiv cu transportul. Dar una e sa ai 1/1000 cazuri si alta sa-i dai lista de verificat si de strans/remontat piese de cum deschide cutia, ca altfel ia foc masina.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Timisoara
(04-04-2024, 19:31)renatoa Wrote: Si ce te faci cand la unu faimos, care intr-o vreme era etalon .......
Despre ce prajitor e vorba?
Espressoman incepator
Timisoara
Mihai, te rog .
Aici incercam sa aflam cum putem sa facem acest prajitor sa fie cat mai bun.
Aici vrem sa aflam cum putem sa prajim cat mai bine cu acest aparat.
Noi, cei care l-am cumparat deja.
Nu incercam sa convingem pe nimeni de nimic.
Ne lasi ? te rog nu te supara dar ajunge. e prea mult.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant
Craiova
(04-04-2024, 19:38)Mihai L Wrote: Eu zic ca incurcam marfa cu ambalajul acum.
Adica toti producatorii care ofera suport te pacalesc…? [emoji23][emoji23]
Accidente se mai intampla si la altii, inclusiv cu transportul. Dar una e sa ai 1/1000 cazuri si alta sa-i dai lista de verificat si de strans/remontat piese de cum deschide cutia, ca altfel ia foc masina.
Tocmai, credeam ca am fost foarte clar ca nu a fost vorba de un caz izolat, ci de o inducere in eroare deliberata a intregii mase de clienti sa foloseasca masina intr-un mod gresit.
In replica mea intentia a fost sa ating si prima ta postare cu care ai inceput, ca ce s-ar fi facut Razvan daca nu eram eu sa il ghidez.
Ce spune faptul ca ani de zile nimeni nu si-a dat seama de acea eroare de conceptie?
Ca cine cumpara scule de firma... ia zi... competeaza tu mai departe... ca vad ca sari de fiecare data cu suportul emotional la orice aduce atingere modelului corporatist...
Aero...
Bucuresti
04-04-2024, 21:04
(Edited 04-04-2024, 21:05 by Mihai L.)
Sa inteleg ca nimeni n-a remarcat trendul…?
Firmele serioase crapa sau renunta la a mai face modele de genul asta pentru ca Gigel cumpara din China mult mai ieftin. Gigel nu se uita la ce primeste, important este ca simte ca i-a tras pe sfoara si s-a pricopsit cu aceeasi scula la un sfert de pret.
Gigel afla ulterior ca daca ceva nu merge bine sau se strica plateste singur si se chinuie sa repare.
Gigel nu se gandeste ca ia in majoritatea cazurilor (vorbind de China) o marfa care “arata ca” si se zice ca face una, practic acasa constata ca nu e chiar asa. Iar producatorii seriosi trebuie sa creasca pretul (pentru ca cercetarea exista si costa) si eventual chiar sa renunte la proiect, pentru ca nu ia multa lume un prajitor de 3-5000 euro ca sa prajeasca 3kg cafea pe luna.
Espressoman infocat
Timisoara
04-04-2024, 21:14
(Edited 04-04-2024, 21:18 by edri.)
(04-04-2024, 21:04)Mihai L Wrote: ....
Firmele serioase crapa sau renunta la a mai face modele de genul asta pentru ca Gigel cumpara din China mult mai ieftin....
Sarmanele firme serioase, trebuie sa aleaga intre Gigel si lacomia lor

Totusi ar trebui sterse postarile astea, pe cei de aici ii intereseaza cum sa faca prajitorul lor sa ofere rezultate mai bune decat prajitoarele de 4-5-10 ori mai scumpe, depinde cat vrea producatorul sa-si umfle buzunarul.
Aero...
Bucuresti
Nu stiu daca intotdeauna e vorba de lacomie. Dar cercetarea se imparte la toate echipamentele vandute. Plus esecurile, testele, patente, etc.
Cand vinzi 5-10 bucati iesi foarte scump. Daca vinzi 10.000 e alta poveste. Dar cum sa vinzi 10.000 cand vine chinezul cu un echipament care arata pe afara ca al tau, a mai copiat niste chestii dar n-a stiut prea bine ce e in spate si piesa aia crapa dupa 10 folosiri, etc.
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
04-04-2024, 22:03
(Edited 04-04-2024, 22:03 by Darsidius.)
Se stie! faci si miscare, dupa 1 luna ai bratele stejarului austriac.
https://youtu.be/_asCjavusa0?t=303
Eu cand am nelamuriri cu o prajire, pun video asta si ma amuz. Imi trec toate supararile.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra
Espressoman infocat
SV
Mihai L, ti-ai facut foarte bine cunoscut punctul de vedere despre aparat, ai vreo 8 posturi care exprima cam aceiasi ideie, pls, lasa-i pe colegi sa folosesca in mod constructiv topicul. esti binevenit la discutie, dar daca ai altceva de spus decat ideia din ultimele posturi. multumim pt intelegere.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Espressoman infocat
Slobozia
am prajit asera pe manual asa cum am crezut eu ca am inteles. greseala pe care o observ este ca la min 3:30 cand am scazut puterea, in loc sa cresc ventilatia, am scazut-o si pe aceasta. charge la 220, fc la 183 si am lasat inca 12 grade dupa. 333 g in, 287 g out, deci cam 14% loss. o sa vedem astazi ce gust are... ce am gresit in afara de ce am observat eu?
![[Image: FTVmn49.jpeg]](https://i.imgur.com/FTVmn49.jpeg)
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro
Craiova
09-04-2024, 13:44
(Edited 09-04-2024, 13:46 by renatoa.)
La masina asta, ca si la multe altele, dupa incheierea uscarii, in faza a doua, caldura merge invariabil in jos, si aerul invariabil in sus. Sau stationeaza.
Nu e nici un motiv sa dai invers.
Daca apreciez ca am actionat prea devreme, nu incerc sa corectez in sens opus, las asa cum este, va dura mai mult, dar va reveni on track.
RoR-ul era bine totusi sa il pui calculat la un minut, e mai intuitiv.
E bine ca e calculat mai des, la 30 secunde, dar valoarea sa fie afisata ca diferenta fata de ultimul minut scurs.
Daca il calculezi la 30 secunde, fara sa ai zecimale la grad, introduci erori semnificative.
Espressoman infocat
Slobozia
am gustat acum din cafeaua prajita ieri. putin cam amara.. ce ar trebui sa modific la urmatoarea prajire?
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Espressoman infocat
Ploiesti
"putin cam amara" .... asta nu inseamna neaparat ca e cafeaua prajita gresit. Espresso sau cum ai gustat-o ?
Espressoman infocat
Slobozia
dap, espresso. intrebam ca poate se observa ceva gresit din datele prajirii
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
Nu poti sa incarci o brazilia si sa o prajesti cum ai prajit columbia.
Columbia accepta baros in cap pe caand brazilia nu.
Prima data charge temp sa fie usor diferit. controlul de temp sa fie altfel, pe columbia ii daai blana pe brazilia prajire mai lunga cu ror mai mic. 1-2 min diferenta intre prajiri minim.
Partea cu ror in sus ti-a stricat prajirea, dupa min 8. Insa controlul de temp trebuia manipulat inca de la 5:30-6 min. Parerea mea (si nu cred ca imi iau un skywalk dupa ce mi-am luat ban pe discord pt niste observatii) ca nu abordati bine prajitorul asta.
Se lasa 30-60 sec cu o putere mai mica dupa charge timp in care boabele preiua din caldura si se adapteaza la tortura ce urmeaza.
Dupa ii dai blana la 80-100% din putere cam de la min 1 la min 3/4 ca sa ai yellow cam in 3:30-4:30. Idea este ca cu cat poti mai multa putere dupa turning point cu atat iese prajirea mai buna.
Si apoi scazi astfel incat sa ai FC la cat vrei tu ca timp.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra
Craiova
10-04-2024, 12:07
(Edited 10-04-2024, 12:24 by renatoa.)
Nu ajungi pe masina asta la 80%, decat daca vrei taciuni la min 6... :s
Si eu tot cam asa abordez, in primul minut o las la puterea de preheat/charge, adica vreo 50% si incep sa cresc dupa 30 secunde, incat sa am "full" la TP.
La mine full inseamna 60% pentru naturale si 65% pentru spalate.
Valorile sunt cu 5% mai mici decat cele din "automat" pentru ca am 236V in priza, nimic anormal.
Fiecare 5.7V deviatie fata de standardul de 230V altereaza puterea cu 5%.
Problema devine mai serioasa cand ai peste 10% mai mult adica >243V... asta inseamna +20% putere.
A fost dezbatuta si pentru alte prajitoare de-a lungul timpului, solutiile fiind cabluri prelungitoare mai lungi, care sa reduca voltajul, sau becuri auto de 55-70W puse pe linie, daca tensiunea care vrei sa "se piarda" este in jur de 12V, sau autotransformator, daca vrei reglaj fin pentru ca ai o tensiune care fluctueaza permanent.
Mai rau este cand nu ai... stiu personal un forumist care si-a dat Gene pentru ca nu reusea sa duca o prajire nici in 15 minute... motivul, sub 200V in sectorul 5 pe strada unde locuia.
Despre Brazilii nu imi pot da cu parerea, ca nu beau soiul ala.
Dar chiar si asa 15 grade dezvoltare mi se pare mult, rar depasesc 12 grade, si atunci accidental.
Espressoman infocat
Slobozia
10-04-2024, 12:20
(Edited 10-04-2024, 12:20 by RazvaNNN.)
pai am avut 12 grade dezvoltare, nu 15. am avut fc la 183 si am lasat pana la 195, 12 grade in cam 1:40 min
Craiova
Acum am citit textul, m-am uitat doar la tabel si am presupus ca a fost la 180 grade, ca la Columbia.
Craiova
Exercitiu de format mana, ca sa intelegi mai bine masina si sa o pilotezi fara sa strici boabe.
E vorba de o incercare de urmarire profil, cu masina goala.
La start, manevra aia ciudata de taiat caldura si dat aerul la maxim a fost ca sa simulez incarcarea, si sa il fortez sa aiba un soi de TP cat mai aproape de realitate.
Nu incercati un preheat pe bune !!! Nu o sa obtineti o racire care sa imite incarcarea nici macar in 4-5 minute !
Espressoman infocat
Timisoara
Citind ultima recomandare de pe threadul general de prajire acasa, mai am o intrebare: cat este cantitatea minima de cafea care se poate praji controlabil cu skywalker-ul?
Craiova
22-04-2024, 16:21
(Edited 22-04-2024, 16:48 by renatoa.)
Adica vrei sa zici panseul lui Denis de la "cafenea", ca 100g ar fi un optim.
Asa cum ai formulat tu, peste o saptamana nu mai gaseste nimeni postarea aia, si se va intreba ce a pierdut :)
Eu l-am folosit 250g majoritar, doar odata 333g, si chiar s-a simtit diferenta.
Asta pentru ca la 250g senzorul e de abia atins de boabe in faza de uscare, si de abia cand incep sa se umfle intra in masa de boabe complet.
Efectul cel mai vizibil este un TP cam anormal de inalt si intarziat, pentr ca sonda stand mai mult in in aer si convectia fiind slaba, nu are cine sa o raceasca. Dry end-ul deja il citeste bine, dar rezulta un RoR pe uscare atipic de mic dat de diferenta mica de temperatura intre TP si DE.
Nu prea inteleg logica recomandarii celor de la ITOP, aparuta mult mai tarziu sub forma acelei benzi orange, ca sa nu prajesti sub 300g ... :s
Espressoman infocat
Timisoara
In cazul asta, pentru 1000 de prajiri minim 300g vs minim 100g, pretul total cafea+prajitor e cam acelasi pentru Roest sau Skywalker.
Craiova
Un argument de genul celor scoase in fata de cei care si-au pus solare... au platit cu voiosie consumul actual pe 10 ani inainte, luand de buna gluma ca panourile vor mai fi in viata dupa 15-20 ani, timp in care se vor recupera banii pe ele si chiar vor intra pe castig...
Trecand peste acest aspect, sincer nu stiu pe cineva care sa fie fericit sa prajeasca pentru consum portii de 100 grame pe durata indefinita. Este motivul principal pentru care se renunta la poppere dupa cateva luni.
Espressoman infocat
Ploiesti
sunt de acord cu Renatoa .... o fi distractiv la inceput sa faci 100gr .... sa te joci mai des si sa nu strici multa cafea, dar te plictisesti daca faci pentru consum mult timp numai batch-uri de 100gr. Eu cel putin m-as plictisi .... mai am si alte hobby-uri :D
Eu fac regulat 300gr. ... am incercat sa aleg o cantitate si sa raman la ea, sa nu mai schimb inca o variabila. Chiar daca era mai economic sa ma joc cu cantitati mai mici initial.
Aero...
Bucuresti
Sunt doua chestii distincte…
Una e sa faci pentru consum si alta pentru placere.
Tu esti in prima varianta, ai vrut sa prajesti ca sa iesi mai ieftin. Dincolo sunt mult mai multi bani in joc si se cauta o evolutie a prajirii in sine. Rateurile sunt mai multe, asta e un mod de a scapa mai ieftin. Sau chiar a putea praji in cazul in care cantitatea primita este relativ mica.
Espressoman infocat
Ploiesti
te inseli in privinta mea

... initial a fost de placere doar, inca e de placere si in plus ies mai ieftin ... acum e 50-50

Rateuri ... foarte rar ... si sincer iti zic, mai multe rateuri am dat cu cafele cumparate scump, care nu au fost pe gustul meu.
Eu le prajesc pe gustul meu.