Completez postarea lui @
RazvaNNN, cu explicatii cum am ajuns la aceste rezultate.
Mai intai au fost in ziua dinaintea prajirii o serie de teste de incalzire a masinii goale,la diverse combinatii de caldura si aer, in urma carora nu am gasit alta explicatie decat cea care se intrevedea deja din discutiile anterioare de aici, ca exemplarul lui de prajitor are un flux de aer mai mare decat ce am intalnit pana acum.
Sau poate o problema de constructie, o imbinare imperfecta pe undeva intre pereti, in partea de jos, din care cauza trage mai mult aer decat ar fi normal.
Asa ca am gandit o strategie de prajire cu aer redus, care, mai precizez inca odata, daca mai e nevoie, este valabila doar pentru masina lui @
RazvaNNN, nu incercati sa o reproduceti identic pe alte masini, rezultatele vor fi diferite.
Am construit un profil pe care mi-am propus sa il urmaresc cat mai fidel, pe care i l-am trimis lui @
RazvaNNN.
Il aveti mai jos atasat.
Graficul este un pic diferit fata de profilele care le stim pe de net, contine doar curba de RoR, iar valorile de temperatura sunt jos in axa de timp, din 30 in 30 de secunde.
Am procedat asa pentru ca in timpul prajirii o curba nu ne ajuta cu nimic, avem nevoie de valori precise de temperatura pe care sa le urmarim si sa ne ajute sa luam decizii de control putere/aer, in functie de evolutia reala.
Cateva observatii referitoare la datele din tabelul postat de RazvaN, pentru ca sunt unele incorecte, si care ne pot conduce la greseli.
Prima valoare de la start, 176 grade, nu reprezinta temperatura de preheat, ci prima citire dupa ce s-a terminat incarcarea boabelor, si deja se prabusise substantial.
Charge real a fost la 218 grade, obtinut relativ stabil cu 50% putere si 65% aer
Personal as prefera sa vad in astfel de tabele temperatura de preheat pe prima linie, adica la momentul zero, si nu cea de dupa terminarea incarcarii.
70-60% in tabel sunt setarile de start, butonate imediat dupa terminarea incarcarii.
Asadar avem 70% putere, la fel ca la un profil automat de tip washed 02x, dar cu 5% mai putin aer.
In continuare l-am pilotat pe RazvaN in functie de evolutia valorilor comunicate fata de profilul propus.
La 2:30 am crescut aerul cu 5% pentru ca temperatura crestea viguros.
La 3:30 am comandat scaderea puterii la 65%, din acelasi motiv, lucru care RazvaN nu l-a mentionat in tabel, sper ca l-a facut in realitate :)
La 4:30 am comandat o noua scaderea a puterii la 60%, simultan cu crestere aer la 70%, nivele care apar in tabel pe linia urmatoare, la min 5:00
Nivele care apoi raman neschimbate pana aproape de final, pentru ca temperatura evolua de la sine multumitor in directia convergentei cu ce imi propusesem, lucru care s-a intamplat la min 7:00 si 169 grade, cand am aterizat fix pe track... cu cea mai neobisnuita combinatie de putere/aer intalnita pana acum, si care, lucrul cel mai neobisnuit, nu a mai necesitat scaderea continua a puterii in zona de browning.
Explicatia cea mai probabila este cum ziceam ventilatia mai intensa decat avem la modelele anterioare, care calmeaza tentativa de crestere a temperaturii datorita absorbitiei IR crescute din motive de inchidere la culoare a boabelor.
La 8:30 si 179 grade am sesizat o crestere a RoR de la 6 la 7, care mi-a prevestit iminenta FC, si intr-adevar RazvaN mi-a semnalat in cateva secunde ca au inceput pocnetele.
Am mai comandat o scadere a puterii la 55% pentru ca la citirea de la min. 9:00 RoR se incapatana sa ramana ridicat, la 7, si acolo a ramas pana la sfarsit.
Finalul tabelului mai contine doua greseli, la 9:30 au fost 186 grade, nu 184, iar la min 10 au fost 190 grade, nu 192, care s-au inregistrat vreo 10 secunde mai tarziu, cand a facut DROP
That's all folks...
(04-04-2024, 11:26)Darsidius Wrote: Se poate praji cu aer la 0 sau aproape 0? daca da faceti asta pana la yellow.
S-o putea, dar nici nu vreau sa ma gandesc sau sa incerc cu aer sub 50% :s
Lampile astea nu se tin aprinse fara circulatie de aer !
Deja chinezii au facut o greseala majora cu preheat-ul la 100% si zero aer, chestie care la unii incepe sa se vada, s-au ars deja primele.