Welcome Back Log In Create Account

Skywalker, fum alb ! 'DF'-ul prajitoarelor home

Atunci ? Ventilator mai puternic ? Lampa de putere mai mica ? Poate modelul nou are lampa de 240 V si noi de 220 V ? sau gura de incarcare boabe a ramas deschisa ? Rezolvarea ar fi sa se reduca ventilatia ?
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Or alta cafea... :)
Asta o fi asa uscata ca nu e capabila sa mai ia energie nici cu lampa de sudura... :s

As incerca o hidratare pe un batch de 250g.

Reply
Dar preincalzirea se face fara boabe si are timpul de preincalzire de 3 ori mai lung, 30 min in loc de 10 min la primele versiuni.
Putere are, daca temperatura tot creste si dupa 30 min, dar iese mai repede din aparat decat la primele variante .
E posibil sa fi montat un ventilator mai eficient decat la primele versiuni.
Ar fi de experimentat preincalziri cu 50% putere dar cu ventilatie mai mica
Poate cineva face si poze cu motorul ventilatorului la aceste versiuni mai noi.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
inteleg ca la mine e o problema la modul auto... o sa incerc pe manual atunci. o estimare cu cat ar trebui sa cresc pe minut gradele in boabe pana la FC si dupa?
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Eu sunt doar incepator. Renato si alti colegi te pot sfatui mai bine. Dar parerea mea exprimata si mai sus, e ca nu doar modul auto este problema. La tine, temperatura creste de 3 ori mai incet decat la primele modele si trebuie descoperita cauza. Inainte de a stabili un program de prajire trebuie sa gasesti prin incercari setarile pentru preincalzire care sa incalzeasca aparatul pana la 200 grade in maxim 10 minute. La noi, aceste setari sunt 50% incalzire si 50% ventilatie aproximativ. La tine, trebuie sa incerci de ex. cu 40% incalzire si 40% ventilatie si urmaresti in cat timp ajunge la 200 grade stabil. Asta se face fara boabe deci e simplu de aflat. La fel procedezi, setezi 120 grade temp , 40% incalzire, 40% ventilatie si apesi PH . Asteptam rezultatele. Temperatura ideala de incarcare boabe ptr acest aparat,asa cum a descoperit si experimentat @renatoa este de 200 grade nu mai putin.
La prajirea ta pe auto ai atins doar 170 grade in 10 minute de prajire cu incalzirea la 70% .
Reciteste toate sfaturile lui @renatoa, si pune-le in practica.

Reply
(31-03-2024, 10:45)RazvaNNN Wrote: inteleg ca la mine e o problema la modul auto... o sa incerc pe manual atunci. o estimare cu cat ar trebui sa cresc pe minut gradele in boabe pana la FC si dupa?

Nu pare doar la auto, dupa cum se comporta preheat-ul.
Inainte de a mai incerca ceva, poti masura temperatura aerului pe evacuare ?
Adica sa introduci un termometru in grilaj, cu grija sa nu atinga elicea, dar cat mai aproape de ea, si sa ii dai un preheat manual, hai sa zicem cu 65%+65%, ca sa dureze mai putin.
Cand atingi 200 grade (pe display) scazi puterea cate 5% pana cand se opreste cresterea de temperatura, si revine la 200 grade, si atunci vezi cat ai pe exhaust.
Daca ai mult in afara intervalului 100-110 grade, airflow-ul tau este semnificativ schimbat fata de ale noastre.
As incerca sa umblu la aer ca sa vad daca il pot aduce in plaja de mai sus.

Si asa mai urmari daca lampa lucreaza continuu, poate chiar te-ai procopsit cu blestematia aia de protectie termica.

Mai pun inca o ipoteza, ca sa fie... desi s-a scris pe tema asta chiar recent... sper ca nu evacuezi fortat aerul din masina, prin tubul ala pus la gura a cine stie ce hota, care trage de rupe...

Reply
(31-03-2024, 13:37)renatoa Wrote: Cand atingi 200 grade (pe display) scazi puterea cate 5% pana cand se opreste cresterea de temperatura, si revine la 200 grade, si atunci vezi cat ai pe exhaust.
Daca ai mult in afara intervalului 100-110 grade, airflow-ul tau este semnificativ schimbat fata de ale noastre.
As incerca sa umblu la aer ca sa vad daca il pot aduce in plaja de mai sus.

o sa incerc

(31-03-2024, 13:37)renatoa Wrote: Mai pun inca o ipoteza, ca sa fie... desi s-a scris pe tema asta chiar recent... sper ca nu evacuezi fortat aerul din masina, prin tubul ala pus la gura a cine stie ce hota, care trage de rupe...

nu, folosesc filtrul ala care are un ventilator.. aici e problema?
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2

Reply
Nu folosi filtrul ala ca mai mult incurca, la 250 grame nu se face fum. eu prajesc fara hota si fara filtru, doar deshid geamul dupa FC

Reply
(31-03-2024, 14:03)RazvaNNN Wrote:
(31-03-2024, 13:37)renatoa Wrote: Mai pun inca o ipoteza, ca sa fie... desi s-a scris pe tema asta chiar recent... sper ca nu evacuezi fortat aerul din masina, prin tubul ala pus la gura a cine stie ce hota, care trage de rupe...

nu, folosesc filtrul ala care are un ventilator.. aici e problema?

Acum nu ar trebui, ca e curat inca... dar e o ipoteza de lucru... sa ii fi pus aluia un ventilator supradimensionat, ca li s-a terminat lotul...
Oricum, toti cei care l-au folosit o vreme au raportat ca in 10-15 prajiri se infunda si incepe sa nu mai traga aer.
Asa ca mai bine da-l deoparte, sa lucram cu o variabila in minus.

Reply
Cum se zice tupeu in chineza ? :s

https://www.aliexpress.com/item/1005006519110212.html

Reply
Nu ai cititi atent! primesti si un telefon Iphone ultima generatie in pretul ala ! ;)

Reply
Am testat si eu de curiozitate. Setata masina pe 50% heat , 50% fan a ajuns la 200C in 16min si 40 secunde.
Ca e bine / rau .. nu stiu.
Am mai incercat o prajeala pe manual, preheat de data asta la 200C. Am mai lasat cateva minute sa mearga dupa ce a atins prima oara 200C. Deci in total 20min preheat. 
300gr Rwanda.
Start la 65% heat si 50% fan.
Dupa FC ... am crescut FAN-ul la 65%. 
Iarasi am avut aceasi problema, o scadere spre zero a ROR-ului.... am lasat-o 2min si 45secunde dupa FC .... si abia abia mai crestea temparatura.... Adica in 2min 45 sec ... a crescut doar 8 grade. Puterea am scazut-o foarte delicat (zic eu) .. de la 65% la 60% la minutul 5:30, apoi din minut in minut (aprox.) .... pana la 40%
Ori ventilatorul ala imi strica distractia ... ori 40% ala e prea putin.
Dar nu inteleg cum pe auto a mers perfect si am avut cea mai faina prajire. (pt mine cel putin). Dupa FC a mers perfect si acolo FAN-ul a fost urcat si la 85% la aceasi putere de 40%. Poate chiar asta sa fie problema ? de fapt boabele urca in temperatura dar cum aerul este mai putin miscat, nu ajunge la senzor schimbarea ?... nu stiu .... mi se par rezultate foarte ciudate ...

Reply
Am prajit aseara cu @renatoa (caruia ii multumesc enorm!) pe modul manual...  cafeaua a iesit foarte buna.. diferenta uriasa de primele 2 prajiri pe auto.

[Image: AGauSA8.jpeg]
[Image: oD8YLPf.jpeg]

Reply
Se poate praji cu aer la 0 sau aproape 0? daca da faceti asta pana la yellow.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Completez postarea lui @RazvaNNN, cu explicatii cum am ajuns la aceste rezultate.

Mai intai au fost in ziua dinaintea prajirii o serie de teste de incalzire a masinii goale,la diverse combinatii de caldura si aer, in urma carora nu am gasit alta explicatie decat cea care se intrevedea deja din discutiile anterioare de aici, ca exemplarul lui de prajitor are un flux de aer mai mare decat ce am intalnit pana acum.
Sau poate o problema de constructie, o imbinare imperfecta pe undeva intre pereti, in partea de jos, din care cauza trage mai mult aer decat ar fi normal.

Asa ca am gandit o strategie de prajire cu aer redus, care, mai precizez inca odata, daca mai e nevoie, este valabila doar pentru masina lui @RazvaNNN, nu incercati sa o reproduceti identic pe alte masini, rezultatele vor fi diferite.

Am construit un profil pe care mi-am propus sa il urmaresc cat mai fidel, pe care i l-am trimis lui @RazvaNNN.
Il aveti mai jos atasat.

Graficul este un pic diferit fata de profilele care le stim pe de net, contine doar curba de RoR, iar valorile de temperatura sunt jos in axa de timp, din 30 in 30 de secunde.
Am procedat asa pentru ca in timpul prajirii o curba nu ne ajuta cu nimic, avem nevoie de valori precise de temperatura pe care sa le urmarim si sa ne ajute sa luam decizii de control putere/aer, in functie de evolutia reala.

Cateva observatii referitoare la datele din tabelul postat de RazvaN, pentru ca sunt unele incorecte, si care ne pot conduce la greseli.
Prima valoare de la start, 176 grade, nu reprezinta temperatura de preheat, ci prima citire dupa ce s-a terminat incarcarea boabelor, si deja se prabusise substantial.
Charge real a fost la 218 grade, obtinut relativ stabil cu 50% putere si 65% aer
Personal as prefera sa vad in astfel de tabele temperatura de preheat pe prima linie, adica la momentul zero, si nu cea de dupa terminarea incarcarii.
70-60% in tabel sunt setarile de start, butonate imediat dupa terminarea incarcarii.
Asadar avem 70% putere, la fel ca la un profil automat de tip washed 02x, dar cu 5% mai putin aer.

In continuare l-am pilotat pe RazvaN in functie de evolutia valorilor comunicate fata de profilul propus.
La 2:30 am crescut aerul cu 5% pentru ca temperatura crestea viguros.
La 3:30 am comandat scaderea puterii la 65%, din acelasi motiv, lucru care RazvaN nu l-a mentionat in tabel, sper ca l-a facut in realitate :)
La 4:30 am comandat o noua scaderea a puterii la 60%, simultan cu crestere aer la 70%, nivele care apar in tabel pe linia urmatoare, la min 5:00
Nivele care apoi raman neschimbate pana aproape de final, pentru ca temperatura evolua de la sine multumitor in directia convergentei cu ce imi propusesem, lucru care s-a intamplat la min 7:00 si 169 grade, cand am aterizat fix pe track... cu cea mai neobisnuita combinatie de putere/aer intalnita pana acum, si care, lucrul cel mai neobisnuit, nu a mai necesitat scaderea continua a puterii in zona de browning.
Explicatia cea mai probabila este cum ziceam ventilatia mai intensa decat avem la modelele anterioare, care calmeaza tentativa de crestere a temperaturii datorita absorbitiei IR crescute din motive de inchidere la culoare a boabelor.
La 8:30 si 179 grade am sesizat o crestere a RoR de la 6 la 7, care mi-a prevestit iminenta FC, si intr-adevar RazvaN mi-a semnalat in cateva secunde ca au inceput pocnetele.
Am mai comandat o scadere a puterii la 55% pentru ca la citirea de la min. 9:00 RoR se incapatana sa ramana ridicat, la 7, si acolo a ramas pana la sfarsit.
Finalul tabelului mai contine doua greseli, la 9:30 au fost 186 grade, nu 184, iar la min 10 au fost 190 grade, nu 192, care s-au inregistrat vreo 10 secunde mai tarziu, cand a facut DROP

That's all folks...

(04-04-2024, 11:26)Darsidius Wrote: Se poate praji cu aer la 0 sau aproape 0? daca da faceti asta pana la yellow.

S-o putea, dar nici nu vreau sa ma gandesc sau sa incerc cu aer sub 50% :s
Lampile astea nu se tin aprinse fara circulatie de aer !
Deja chinezii au facut o greseala majora cu preheat-ul la 100% si zero aer, chestie care la unii incepe sa se vada, s-au ars deja primele.

Reply
Clar ca e DF-ul prajitoarelor, probleme acolo, probleme si la prajitor. Cred ca astept versiunea doi, poate mai rezolva anumite probleme pentru produsul final, desi daca se intampla ca in cazul noii generatii de DFuri nu vor fi cine stie ce rezolvari ale problemelor semnalate de utilizatori.

Reply
Nu se intrevede nici o rezolvare majora in versiunea doi, din contra modificari si mai absurde, facute la sugestia unor whippersnapper de pe Discord, unde se discuta numai cretinisme.
Se pare ca respectivii s-au infiltrat drept "consultanti" la ITOP, desoi se vede clar din postarile lor ca sunt agenti demolatori tocmiti de kaleido.
Cel care mi-a facut invitatia pe Discord s-a retras si el dupa o saptamana, cu scuze ca m-a bagat in cloaca aia.

Masina asta cred ca ar merita o versiune kit, fara nici o electronica, la jumate din pretul actual.
Ar prezenta mult mai mult interes, parerea mea.

Reply
Frumoasa prajire!
Concluzia ? E capabil prajitorul sau nu ?
Eu zic ca face ce promite : prajeste boabele de cafea, si o face bine. Ai avut control total asupra prajirii, exact ce se cere de la astfel de aparate.
Cireasa de pe tort, e si ieftin ! Cu ajutorul colegului @renatoa si a celor din comunitate care se pricep, se poate lega usor si ieftin la Artisan.
Probleme grave nu are. Un ventilator pe radiator nu e chiar asa greu de pus. Piese de schimb se gasesc, si nu sunt scumpe.
Daca vor aparea alternative mai bune decat acest Skywalker chinezesc vom avea de castigat toti.
Deocamdata pare a fi singura varianta de buget, suficient de buna sa merite banii.
Eu sunt multumit de rezultate raportat si la banii platiti.

Reply
N-as fi asa de convins…
Cand ar fi reusit colegul sa prajeasca singur asa fara ajutorul cuiva cu experienta? Si care si-a dat seama ca acel exemplar e altfel?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Din pacate, chinezii ne vand doar aparatul nu intra in pret si un operator calificat. Prajitoarele nu prajesc singure. Este nevoie sa le butoneze cineva care se pricepe. Daca vrem sa prajim cafea acasa, este musai sa invatam sa ne utilizam aparatele cumparate. Cine nu doreste sa faca acest efort, plateste si va praji altul in locul lui.
ps. a nu se intelege ca eu ma pricep

Reply
Hmmm…
Pai sa ne gandim ca il cumperi singur, ca vrei sa prajesti cafeaua. Si mergi pe profilele automate, ca nu stii teoria din spate.
Ti-ar fi luat foc la un moment dat, cel mai probabil. Ca nu te gandesti ca e proiectat prost. Si ai fi prajit cu el gresit pentru ca nu stii ce sa-i mai faci.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Si kaleido a avut probleme cu acel radiator. De el de ce nu zici.?
La varianta pentru 220 V nu au fost probleme.
Nu vrei bataie de cap, cumperi cafeaua gata prajita si nu te doare capul.
Nu are rost sa ne contram aiurea ca nu ma plateste chinezul sa-i fac reclama. Nu va place nu il cumparati, e atat de simplu.

Reply
Nu e vorba aici de prajit cafeaua sau nu.
Ideea este ca fara experienta sau fara ajutor nu faci mare lucru cu el. Corect?
Despre asta era vorba.
Sa mai zicem de garantie si suport…? [emoji23][emoji23][emoji23]

Reply
atunci pune mana si cumpara bullet si nu mai ai problemele astea Tongue. eu cred ca daca iti asumi dezavantajele, pretul este foarte fair

Reply
Fara ajutor, nu ma descurcam nici cu popcornu.
Degeaba iti cumperi masina buna daca nu vrei sa inveti sa o conduci si intri in primul stilp cu ea. E vina masinii ?
garantie probabil nu ai. dar sunt foarte ieftine componentele.
Cine se pricepe, il poate face sa prajeasca singur dupa un programe personalizate
Poti sa imi recomanzi un prajitor mai capabil, care sa prajeasca perfect fara operator la pret comparabil ?
scuze de off topic.

Reply
Nu ne intelegem… Nici masina de popcorn nu e prajitor de cafea.
Presupun ca Renato ar putea sa-si faca singur un prajitor de cafea mai ieftin si mai bun. Tu nu ai cunostintele necesare.
Ca bani, masina de popcorn este foarte ieftina pentru un prajitor. Tigaia sau ceaunul ar fi mai ieftine si mai sigure ca echipamentele electrice.
Una peste alta, chinezii au facut o masina ieftina. Nu e stralucita, nu este sigura, e doar ieftina.

Toate chestiile aditionale costa. Suportul, garantia, conceptia, testele inainte de productie, linia de productie, verificarile de calitate… totul inseamna bani.
Ca sa se arda placa de baza din cauza conceptiei gresite si furnizorul sa-ti vanda alta (chiar daca e ieftina) in loc sa o inlocuiasca pe garantie… Asta spune totul.

Reply
Bine, ai dreptate Mihai,
Nu voi mai praji cu aparatul meu pentru ca nu are garantie ( poate chiar are, habar nu am ) si se poate arde placa de baza.
Voi cumpara Kaleido, care are fix aceeasi problema cu placa de baza dar daca se arde o schimba in garantie ( sper ).
Ramane problema cu invatatul ca nici Kaleido nu imi trimite un chinez sa butoneze in locul meu.
Si inca o problema marunta, Kaleido costa cat 4 Skywalker.. dar zici ca merita ca are 12 luni garantie. Eu prajesc maxim 4x 250 grame pe luna, adica 4x 10 minute pe luna, in 12 luni prajesc 12 kg de cafea, dar le prajesc linistit ca am garantie.

Reply
(04-04-2024, 18:30)alin1970 Wrote: Si kaleido a avut probleme cu acel radiator. ..

OT: Este vorba de M1 (doar asta e sub 10000lei) sau alt model? Au rezolvat ?

Reply
Nu asta incercam sa subliniez.
Doar sa intelegi de ce este ieftin. Si ca nu e chiar diamantul de pe cer.
Sunt destui care s-au lasat de prajit din motive mult mai simple.

Iar daca pretul este determinant, de 400 euro cumperi tigai si ceaune sa prajesti zeci de tone de cafea timp de mai multe vieti. [emoji23][emoji23][emoji23]

Reply
(04-04-2024, 19:20)Mihai L Wrote: .....
Sunt destui care s-au lasat de prajit din motive mult mai simple.

.....

Probabil le-a lipsit suportul forumului espressoman in general si indrumarea directa a lui renatoa in particular. Smile

Reply

Forum Jump:

Browsing: 11 Guest(s)