(28-03-2024, 01:30)Darsidius Wrote: Nu sunt de acord cu ce zici. Un TP la 1 min 20 inseamna delay, si la TP nu intra in considerare temperatura din exterior, pentru ca boabele nu au timp sa se incalzeasca la suprafata cum o fac la FC.
Parerea mea este ca daca bagi un senzor sensibil de 3mm sau mai subtire in boabe sau un ibts, o sa arate total diferit graficul.
La voi temperaturile sunt apropiate de cele afisate de un prajitor cu senzor de 6mm.
Near infrared penetreaza si incalzeste excesiv primii 1-2 mm din suprafata boabelor, alea ce tot ajung sus spre sursa de caldura. E aproape la fel ca un tambur incins ce radiaza caldura, doar ca nu e contact direct cu 300C de metal, e o radiatie de la o alta sursa de caldura, insa caldura tot din exterior din aia 1-2mm supraincinsi se duce spre interior. Nu e invers.
Am avut o conversatie amuzanta acum 2 zile pe discord cu "posesorii" de scula asta. Cand le-am zis sa nu mai scoata trierul ca trage aer rece in prajitor au ras de mine, ca nu apare asa ceva pe grafic. Apoi mi-am dat seama cam ce afiseaza prajitorul si ca unii se iau dupa valorile alea. Adica nici nu sesizeaza scoaterea trierului.
Este un delay, de acord, dar este al sondei pe care nu are cine sa o raceasca. Nu ca ar fi groasa, ci nu e aer sa o ventileze.
Daca nu ai urmarit topicul pe HRO, nu stii ca de abia pe la 350 grame sonda ajunge in boabe, si acolo ai un TP mai realistic, la 100 grade si un minut. Eu prajesc loturi de 250 gradme, de asta TP asa nereal.
Teava sensorului are 4mm grosime si 22mm lungime.
Au inlocuit-o altii cu TC de 3mm si 5 cm lungime si au obtinut acelasi lucru.
Nu exista boabe care "ajung sus" la lampa, decat aruncate acolo accidental.
Grosul patul rostogolitor de boabe se intinde intre ora 6 si 9, dupa ora 9 are loc rasturnarea, si boabele cad undeva la ora 5-6. In cadere traiectoria lor nu depaseste axul tamaburului.
Iar lampa este diametral opusa, in cealalta jumatate, la ora 1-2, luminand destul de uniform toata suprafata rostogolitoare.
De acord ca boaba se incalzeste de la suprafata catre interior, cine a zis ca invers? De unde sursa de caldura in interiorul boabei? :s De masina ziceam ca se incalzeste de la interior, nu de boaba.
La un tambur clasic suprafata are 500 grade, daca ar avea 300 ar dura peste 15 minute incalzirea.
Cu trierul ai dreptate, daca il ai pus pe artisan se vede efectul scoaterii, un crash si revenire foarte vizibile, destul cat sa strice curba de RoR.
Se poate pune la loc rapid un dop de pluta cat examinezi boabele si nu mai e asa drastica scaderea.
Apropo de cat de rece e aerul in masina... chiar si cu degetul poti acoperi gaura, daca examinarea nu ia mai mult de 4-5 secunde.

![[Image: Jfz1ur2.jpeg]](https://i.imgur.com/Jfz1ur2.jpeg)