Welcome Back Log In Create Account

Sfat pt un espressor sh automat pana in 800ron

Va salut, am tot cautat,citit despre diferite firme de espresoare...sa ma feresc de Krups ,am citit pe forum aici...dar si fara Krups..tot raman multe firme si modele.As dori ceva pt familie, mai mult pt mine..90%pt espresso scurt imi place sa,beau...vreau ceva pt acasa.Am vazut multe oferte pe OLX....multe arata impecabil pe dinafara...si mi e sa nu fie "ghene" pe dinauntru...Cum asi putea alege unul cat de cat bun!? Sa caut ceva cu garantie!? O persoana care mai are garantie!?Parca imi vine sa ma feresc de persoanele care au mai multe espresoare la vanzare..m as indrepta spre cei care au doar unul...iti cam dai seana dupa postare,dupa scris daca a fost un espressor de familie... Multumesc

Automatele nu face espresso.

Daca nu vreți să parcurgeți etapele preparării unui espresso, de ce nu vă îndreptați spre o cafetieră de tipul Mocamaster? Din punctul meu de vedere nu are rost sa strici cafea de calitate într-un automat.

Nu inteleg..cum adica nu fac espresso!? Din ce am citit,cam toate fac..vrei sa spui ca cel din poza nu face!? Chiar nu inteleg...automat sau semi..espressor cu rajnita vreau...si de ce mi as lua o Mocsmaster si nu un espressor !? Acum vad pt prima oara cum arata un moca...Eu imi cumpar espresor nu de dragul prepararii, ci pt efectul espresoului...tin sa zic ca beau cafes strict in zilele cand muncesc si inainte de sala de sport...nu beau cafea de dragul bautului si palavragitului...strict pt efect! Si nu mi place sa beau mult...ceva scurt..sincer este mai simplu cu un espressor...

Ce scoate un automat e cafea, dar nu espresso. Nu prea are rost sa iei un aparat care face o zeama de cafea, are mult plastic inauntru, deci o sa ajungi cu el prin service destul de des, si e si foarte insalubru (desfa unul sa ii vezi interiorul, si circuitul cafelei).

Incearca sa ajungi la o cafenea de specialitate - in Bucuresti ai destule variante - si sa bei atat espresso facut corect, cat si alte metode, sa te lamuresti mai bine ce iti doresti.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Nu pot sa cred ca sunteti impotriva tuturor automatelor de cafea Pt espresso...pana la urma toate merg pe acelasi principiu...o pompa sub presiune, un vas pt apa, o siguranta parca ot incalzire...conteaza materialul care l bagi in el...da stiu ca multe pot influenta gustul final,da chiar nu mi vine a crede ca nu pot prepara un simplu espresso la banii aia...chiar nu aveti nici o recomandare!? Ma uitam dupa un Philips Saeco Minuto sau ceva de la Delonghi...

Nu stiu la ce te-ai referit prin materialul prin care il bagi, asa ca intreb... ce cafea vei folosi ?
Pentru ca asta conteaza mai mult ca masina.
Si al doilea factor care conteaza cel putin ca masina, rasnita, vad ca nu ai pomenit nimic de ea...  Confused

Da la cafea ma refer..cand zic material..si rajnita de care ar trebui sa fie? Metal sau ceramica? Am citit despre ambele...parca nici una nu i buna...cea de metal taie boabele fin di bine,dar se incinge si face cafeaua mai amara,parca.Cea de ceramica mai mult sfãrâmæ boabele de cafea,dar nu se incinge si nu afecteaza gustul cafelei....asa am citit...so ...care i mai buna!?Multumesc

(08-06-2018, 08:32)rhadoo54MS13 Wrote: un simplu espresso

Nu cred ca e nimic simplu la espresso :)
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Da....am citit ca s multe "treburi" care pot influenta gustul final...

Cred ca unde ati citit era vorba de rasnite de supermarket...
Ce scria acolo despre metal se refera la cele cu lamele de inox, nu e valabil pentru rasnitele adevarate de espresso, care au cutite de metal, doar ca nu tip lamela, ci concasor. Acestea nu se vand in comertul de automate.

De cele ceramice ati citit bine :)

As zice ca aveti mult de recuperat la capitolul prepararea corecta a cafelei, o vizita in pagina de inceput a siteului si parcurgerea materialelor didactice obligatorii ar aduce multa lumina.

(08-06-2018, 10:54)rhadoo54MS13 Wrote: Da la cafea ma refer..cand zic material..si rajnita de care ar trebui sa fie? Metal sau ceramica? Am citit despre ambele...parca nici una nu i buna...cea de metal taie boabele fin di bine,dar se incinge si face cafeaua mai amara,parca.Cea de ceramica mai mult sfãrâmæ boabele de cafea,dar nu se incinge si nu afecteaza gustul cafelei....asa am citit...so ...care i mai buna!?Multumesc

Salut @rhadoo54MS13

Ca regula generala in acest forum nu se discuta/recomanda niciodata autonomatele.
Motivele sunt repetate deseori: un autonomat, oricât de bun poate fi el, prezintă o serie de dezavantaje foarte mari care nu pot fi ușor remediate.

Probleme gen: mecanica prea complex si delicata, tamparea grosolana, râșnița de calitate mediocra, curățenia foarte grea, etc.

Semi-autonomate merg pe filozofie: less is more. Renunți la autonomare si, cu bani salvați, se poate obține o construcția mai solida, o stabilitate termica majora. In schimb, se plătește cu mai efort si cu o curba de învățare mai greoi.

Imi dau seama ca regula asta pare cam "snob" dar multi colegi au trecut (si cheltuit bani) pe autonomate, si, rezultate pe care l-au obținut au fost foarte departe de espresso.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

(08-06-2018, 08:32)rhadoo54MS13 Wrote: Nu pot sa cred ca sunteti impotriva tuturor automatelor de cafea Pt espresso...pana la urma toate merg pe acelasi principiu...o pompa sub presiune, un vas pt apa, o siguranta parca ot incalzire...conteaza materialul care l bagi in el...da stiu ca multe pot influenta gustul final,da chiar nu mi vine a crede ca nu pot prepara un simplu espresso la banii aia...chiar nu aveti nici o recomandare!? Ma uitam dupa un Philips Saeco Minuto sau ceva de la Delonghi...

Pai noi am realizat cat de "magnifice" sunt acele automate, se pare ca altii prefera cafeaua la pahar de 2 lei, si acea cafea in nici 1 caz nu este espresso, spui ca esti bautor de espresso scurt, dar pana acum cred ca doar de la automat ai baut si spui ca bei espresso... Incearca sa faci diferenta si sa nu critici de ce "noi" suntem impotriva automatelor, aici oamenii iti recomanda si iti raspund intrebarilor tale iar tu sari de fund in sus ca automatele sunt bune.
Lelit Bianca, Eureka Helios 80, Lelit Pl481A, PL121 plus, Acaia Lunar, Bravo Tamper.
Past: Lelit PL81T, Hario Skerton, Macap M42M

Salut, 

Recomand citirea articolului pentru a intelege diferentele dintre un superautomatica si un espressor despre care se vorbeste pe forum.

https://www.espressoman.ro/care-espresso...oi-restul/
La Marzocco KB90 ABR, Eureka Atom Speciality, Ek43
La Marzocco GS3 AV, Lelit PL41TEM, Baratza Sette 270W, Honne Silm, Gina Smart, Tamper BH..si ce mai gasim in Showroom:)

(08-06-2018, 08:32)rhadoo54MS13 Wrote: Nu pot sa cred ca sunteti impotriva tuturor automatelor de cafea Pt espresso...pana la urma toate merg pe acelasi principiu...o pompa sub presiune, un vas pt apa, o siguranta parca ot incalzire...conteaza materialul care l bagi in el...da stiu ca multe pot influenta gustul final,da chiar nu mi vine a crede ca nu pot prepara un simplu espresso la banii aia...chiar nu aveti nici o recomandare!? Ma uitam dupa un Philips Saeco Minuto sau ceva de la Delonghi...
Acum vreo doi ani am fost in situatia ta si am cerut sfat pentru achizitia unui aparat automat de cafea si era sa nu scap cu viata de pe forum (glumesc).
Apoi mi-am dat seama ca pe acest forum sunt pasionatii de espresso, nu de cafea.
Daca esti mai comod si vrei sa bei o CAFEA cu o simpla apasare a unui buton, iti cumperi un aparat automat (eu am un Philips cu rasnita incorporata, de vreo 2 ani si sunt destul de multumit de el), daca tii la calitate si ai chef de macinat, pus cafea in aparat, de stat pana se prepara si curatat aparatul dimineata inainte de a merge la serviciu, cumperi un espressor si eventual o rasnita. E drept ca gustul unui espresso nu se compara cu cel al unei cafele de la un aparat automat, dar in momentul de fata ma multumesc si cu o cafea, pe care la fel ca tine si eu o beau pentru efect, nu pentru cultul cafelei.
Tu stii daca merita sau nu.

[Image: wF0fKm9.jpg]
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Despre ce efect tot vorbiti acolo...  Confused Huh
Mie cafeaua nu imi mai afecteaza semnele vitale cam de mult, nici pulsul nici tensiunea...
Asta daca o beau la ore potrivite ;) adica dimineata dupa ora 9. Bautul la prima ora ca cica sa te trezeasca mi se pare o prostie. In timpul zilei nu mai are insa nici un efect. Dupa ora 8 ma trimite la culcare :)

Da, sincer am baut espresso doar de la automate de 1-2ron..sunt fan in sensul ca imi place espresso pt ca e scurt si isi face efectul cum trebuie...nu fan in sensul ca experimentez acasa diverse...sau citesc carti despre...si acum vreau un espresor automat sa pot sa beau acasa linistit ,inainte de munca si de sala de sport.Nu sa l beau pe drum...mereu frige...:))) asa beau acasa lunistit..nu vrut sa jignesc pe nimeni,scuzati..stiu ca trebuia sa citesc regulile forumului inainte sa scriu.Nu vreau ceva profi, in sensul sa iasa espresso aproape de perfect(nici nu cred ca cum), ci ceva cat de cat "bãubil" :D deci sa inteleg ca aici nu o sa gasesc pareri despre X espressor...Y...

@rhadoo54MS13 Cel mai bun sfat pe care iti pot sa este sa incerci, din curiozitate, sa mergi in o cafenea buna care folosește cafea de la prăjitori locali (gen Guido, Claro, YumeHotspot, etc.) si sa vezi daca iti place mai mult decat cea ce bei pana acum.

Daca da, atunci merita sa investești in un semiautonomat si o râșnița capabila. In caz contrar, un autonomat isi face munca. O alta posibilitatea sunt metode alternative de brew (aeropress, cafflano, french press, etc., care sunt mult mai economice).
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Cu un Feldgrind - 700 lei - si un cafflano Kompresso - 300 lei - ar trebui sa poti scoate ceva mai bun decat orice comercial. Dar nu e cu apasat buton... ia cam 3 minute prepararea.

...

(08-06-2018, 14:50)rhadoo54MS13 Wrote: Da, sincer am baut espresso doar de la automate de 1-2ron..sunt fan in sensul ca imi place espresso pt ca e scurt si isi face efectul cum trebuie...nu fan in sensul ca experimentez acasa diverse...sau citesc carti despre...si acum vreau un espresor automat sa pot sa beau acasa linistit ,inainte de munca si de sala de sport.Nu sa l beau pe drum...mereu frige...:))) asa beau acasa lunistit..nu vrut sa jignesc pe nimeni,scuzati..stiu ca trebuia sa citesc regulile forumului inainte sa scriu.Nu vreau ceva profi, in sensul sa iasa espresso aproape de perfect(nici nu cred ca cum), ci ceva cat de cat "bãubil" :D deci sa inteleg ca aici nu o sa gasesc pareri despre X espressor...Y...

Cred ca topicul se poate inchide si muta la "Tranzactii incheiate"  Smile
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

@KrisssKros -  Nu neaparat. Pana la urma e un fenomen normal sa existe oameni care nu au mai luat pana acum contact cu un espresso adevarat si care nu isi pot inchipui prepararea alt fel decat prin apasarea unui buton. Multi dintre cei de pe forum se trag din zona posesorilor de automate care degustand, citind, constientizand, au facut mai departe trecerea la semiautomat + rasnita + cafea proaspat prajita.

@rhadoo54MS13 - Uite aici de ce automatele nu sunt espressoare.  Mai exista un topic pe tema motivelor pt care ar merita sau nu sa iei un automat. Nu strica sa arunci un ochi si la problema mucegaiului din automate.

Automatul nu poate imita un espressor semiautomat + o rasnita nici daca dai 10.000E pe el. Noi pe acest forum discutam despre cum sa iti faci acasa un espresso adevarat, un capuccino cremos etc. Automatul doar incearca sa reproduca "in plastic vitro" anumite rutine omenesti insa nu reuseste decat sa faca un surogat al acestor bauturi. Este greu de crezut ca in era tehnologiei inca nu s-a ajuns la performante similare dar asta e adevarul. 

Capuccino la automate iese sub forma de spuma cu clabuci, aerata - https://youtu.be/abR9FrpkLKI?t=24s  , pe cand la semiautomatele de la 250E in sus, cu putin exercitiu poti obtine o crema (nu spuma)  fina, fara bule, ca in orice cafenea adevarata - https://youtu.be/tvdv2huChkY?t=1m32s Desigur, exista trepte de performanta in functie de pret.  Numai sa fii de acord cu modalitatea tip bar de preparare, pe semiautomate. Ceva cat se poate de simplu, in genul asta  sau asa

E foarte posibil ca noi sa fim precum hipsterii aia din reclama la McCaffe, iar tu sa fii in situatia clientului care zice ca el vroia doar o simpla cafea :)  Sa nu ne crezi pe noi hipsteri increzuti sau personajele ciudate de acolo, caci noi nu dorim decat un espresso / capuccino acasa ca in orice cafenea de specialitate mai ok. Chiar merita sa vizitezi o cafenea buna si sa degusti acolo mai intai. Zi-ne zona in care te invarti si poate gasim niste recomadnari de locatii.

Daca acest forum avea la baza cafea de supermarket / de "marca", automate, solubile, alintarome sunt sigur ca ne desfiintam demult.  Automatele sunt cam toate la fel (mai ales cele sub 2000E, prag de unde se mai pune ceva metal prin ele), cafeaua comerciala e cam toata la fel (daaa, daaa..cu exceptiile discutate pe topicul de cafea comerciala :) ), deci ar fi fost o mare plictiseala pe aici.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Da, Liviu, ai dreptate. A fost doar o gluma, poate cam fortata...
Si eu am ajuns in cautarea espresso-ului perfect, tot in urma cautarii unui automat, cu ceva ani in urma. 
Totusi, gluma nu s-a nascut datorita acestui aspect, ci de la faptul ca rhadoo54MS13 spunea ca nu il intereseaza gustul, ci doar efectul energizant inainte de munca si sport, fiind multumit in prezent cu cafeaua "vending" de 1-2 lei...

Daca se razgandeste colegul si il va interesa si gustul bauturii. va renunta la confortul apasarii unui buton si va suplimenta putin bugetul, sustin recomandarea lui renatoa, respectiv rasnita Feldgrind + Cafflano Kompresso + cafea de calitate, proaspat prajita.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Poate "efectul", care unii nu prea il mai simtim, vine de la prea multa robusta in cafeaua de vending ;)

(09-06-2018, 09:23)renatoa Wrote: Poate "efectul", care unii nu prea il mai simtim, vine de la prea multa robusta in cafeaua de vending Wink
+1
Prea multa robusta + arome artificiale cu gust de cafea + produs pentru îngroşat (E412) + stabilizant (E340il) + emulgator (E4710) + etc, etc
"Efect" garantat!!!  Smile

Orice om ii este frica de prafuri, ca sa citez din preadobitocii tarii :)))
Totusi, putin respect pentru diversitate baieți...Daca ne aude Mutu ca nu iubim prafurile nu se mai face espressoman.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Eu nu pricep de ce unii care
1. nu au nici o treaba cu espresso
2. nu vor sa aiba treaba cu espresso
se inscriu pe un forum unde se dezbate... guess what? ESPRESSO

*admin edit

P.P.S. Si ca sa scriu si ceva on-topic: Nu, nu poti avea espresso cu 800 de ron. Sub nici o forma! Cu 800 de ron poti avea, in schimb, o cafea buna, folosind alta metoda de preparare.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO

Lyvyoo stau in Berceni, sector 4 pe langa Grand Arena, pe la capatul autobuzelor 313, 73. Da cred ca intr un final sunt de acord cu voi..lucrez la Selgros, acolo avem un automat Philips,cred ca e peste 2000ron, cred ca face peste 100 cafele+capuccino pe zi..cafeaua este gratis pt angajati.Ieri eram pe langa aparat, si doamna de la garantii care se si ocupa de el, ia dat decalcifiere(ii da zilnic) si la desfacut...ce era in el!?:O Ma scuzati..nu ma dati afara de aici..."dar cum.pana mea la atatia bani, sa fie plin de zat si cafea inauntru!? Special i am zis sa mi dea mie sa l spal sa vad ce este pe acolo....dar plin de cafea boabe si zat!?:/:O Da ce c naiba dai atatia bani!? Si ESTE PLIN DE PLASTIC!" PLINNN! Nu mi a venit a crede...ma credeti ca de la suma de 800ron care vroiam sa o dau ...acum parca nici jumate nu asi da...pline de plastic...da chiar asa zici ca era GHENÃ înãuntru...da stiu,face f multe cafele pe zi...da inginerii aia sau cine le proiecteaza,,,ce pana mea fac!? Cred ca ma indrept spre unu manual....asi vrea sa mi recomandati unde sa beau pe aici p la mine un espresso adevarat...macar 80% ...va multumesc!

(08-06-2018, 14:50)rhadoo54MS13 Wrote: deci sa inteleg ca aici nu o sa gasesc pareri despre X espressor...Y...

Nu vei gasi multe informatii despre automate.

Dar vei gasi din plin idei despre o extractie corecta a cafelei, fie ca e vorba de filtru sau espresso, despre suspiciunile ca exista cafele comerciale cu ceva aditivi (fara dovezi deocamdata) si despre cum cafeaua e ideal sa fie proaspat prajita.

Si multe idei de maximizare a raportului cost/calitate. De exemplu, cu un Porlex (in jur de 150 de lei) sau, mult mult mai bine, cu un Aergrind (aprox 100 de euro), cu un Aeropress (aprox 130 de lei) sau cu un Clever (aprox 40 de lei) si cu cafea proaspat prajita de la un prajitor "consacrat" vei putea singur sa te convingi. In plus, cu acestea iti vei satisface nevoia de cofeina pt sport si pt dimineata.

Cu oricare dintre acestea, rezultatul va putea fi mai bun decat ce obtii la automat, in conditii cu siguranta mult mai igienice.

Dupa care vei putea hotari daca e pt tine sa explorezi lumea cafelei, cu tot ce presupune aceasta - costuri, placerea de a descoperi, uneori, dezamagiri pentru rezultatul obtinut, raportat la asteptari, insa intotdeauna satisfactia pentru procesul de preparare.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Vezi ca trebuie sa ai in vedere si o rasnita capabila espresso, nu e suficient doar espressorul. Ca si sfat: o rasnita buna poti gasi pe OLX (exemplu). Iar un espressor poti gasi aici, la bursa (exemplu).

Un tamper poti lua dup-aia. Ce ti-am recomandat eu este ceva cu care pleci la drum si cu care poti ramane o perioada foarte lunga de timp; nu mai ai nevoie de inlocuiri, eventual ceva upgrade-uri la espressor (teava de lapte, PID).
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO

Tu Kum, ori nu intelegi ori nu vrei...nu toata lumea vrea ceva profi...ti am zis ca nu ma intereseaza gustul 100% si nici nu vreau sa intru adânc ca voi "într-ale cafelei"...sunt strict un om care cauta sa bea o cafea, espresso pt efect...
*admin edit

Si totusi astept locatia unde asi putea bea un espresso "la standardele voastre" .Din ce am citit la marile lanturi gen Stsrbucks, se bea ori o zeama ori o zeama lunga.Sunt f curios de fel..de asta asi vrea sa vad cum arata unul profesional.A scris unde stau intr un coment anterior, Berceni, sector 4, zona Grand Arena.Ms

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)