Hello There, Guest! Login Register


Sfat prajitor mic

#1
Din mica mea experienta am constatat ca de fiecare data cand cumpar acelasi sortiment de cafea- columbia supremo-, trebuie sa ajustez finetea macinaturii. Si acum ma intreb, daca Keskerian cumpara de cat vinde ( la cat spune si din cele vazute, vinde de cateva sute de ron pe zi), deci el cumpara aprox. 180 kg / luna.
O cafea deosebita, cu aroma inconfundabila, de un gust placut si miroase pana in Banu Manta cand prajeste (aviz prajitorilor). Poate este o parere, dar la putin timp dupa ce a prajit apar mai multi clienti.
Am discutat cu dumnealui ca in perioada de vara il voi vizita mai rar si m-am gandit sa-mi construiesc un mic prajitor (pentru a avea cafea proaspat prajita), chiar a dat solutii de construire a prajitorului (personal).
CRED ca nu solutia cu multi traductori, de temperatura, umiditate,...nu este cea mai buna ci experienta personala capatata in prajirea -aceluiasi sortiment de cafea-, pastrand o constanta ( de exemplu "flacara").
Iar o alta constatare este aceea ca trebuie controlata permanent culoarea boabei de cafea in timpul procesului de prajire. De aceea consider ca accesul facil la boabe, este esential.
M-a impresionat un mini-prajitor si voi posta fotografii, pentru a afla si parerea altora.


Attached Files Thumbnail(s)
               
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#2
Fiind un top special creat, consider ca trebuie sa delimitam Afacerea de Pasiune (Hobby).
Daca dorim sa experimentam, luam tipul de cafea ( ce n-e inspira cel mai mult), dupa aceea incercam tot ceea ce se poate si cand avem nelamuriri, ne exprimam pe forum.
Este o abordare
1. a celor ce simt si vor ceva ca si noi (pasionatii)
2. si a celor care n-e spun " mascat" ca sa inecercam , aia si aia si sa n-e debusoleze.
3. normal, daca am inceput sa experimentam ceva, atunci trebuie sa luam in consideratie tot ce se spune de la "nivelul " nosrtu.
Una este Afacerea si alta este Pasiunea.
Una este sa pornesti de la nivelul Pasionatului, cumperi un espresor Manual si experimentezi Manual mai departe si alta cand cumperi un aparat espresor semiautomat si doresti sa vezi "ce poate face acel semiautomat " .
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#3
(14-05-2014, 15:17)vasilemet Wrote: Fiind un top special creat, consider ca trebuie sa delimitam Afacerea de Pasiune (Hobby).
Daca dorim sa experimentam, luam tipul de cafea ( ce n-e inspira cel mai mult), dupa aceea incercam tot ceea ce se poate si cand avem nelamuriri, ne exprimam pe forum.
Este o abordare
1. a celor ce simt si vor ceva ca si noi (pasionatii)
2. si a celor care n-e spun " mascat" ca sa inecercam , aia si aia si sa n-e debusoleze.
3. normal, daca am inceput sa experimentam ceva, atunci trebuie sa luam in consideratie tot ce se spune de la "nivelul " nosrtu.
Una este Afacerea si alta este Pasiunea.
Una este sa pornesti de la nivelul Pasionatului, cumperi un espresor Manual si experimentezi Manual mai departe si alta cand cumperi un aparat espresor semiautomat si doresti sa vezi "ce poate face acel semiautomat " .

Eu nu sunt sigur ca am inteles ce ai vrut sa spui...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#4
Mai exact, sa inteleaga toata lumea, PAREREA MEA este:
1. Pasionat = espresor manual, prajitor manual.
2. COMOD = espresor semiautomat, si accesorii facute de altii
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#5

Nu zic ca nu sunt de acord...dar ce inseamna, pentru tine, espressor manual? Cu levier si arc? Iar la prajitor fara...termometru? Sau fara electronica? Ca sa putem discuta despre aceleasi lucruri va trebui sa ne spui ce consideri a fi manual deoarece putem avea pareri diferite...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#6
(14-05-2014, 17:12)vasilemet Wrote: Mai exact, sa inteleaga toata lumea, PAREREA MEA este:
1. Pasionat = espresor manual, prajitor manual.
2. COMOD = espresor semiautomat, si accesorii facute de altii
Cu un put, o eoliana si 3 tufe de cafea candidez la "Cel mai pasionat".
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
Nici eu nu sunt lamurit cu ce anume si-ar dori vasilemet sa facem. De exemplu, asa cum este structura forumului acum, ce arie noua ai introduce pe langa Espressoare/rasnite/Sfaturi la cumparare etc.? Despre espressoarele manuale exista un topic deja deschis, aici. Daca nu este de ajuns, si vrei sa discuti ceva special legatd e espressorul tau, poti deschide tu un topic nou, pe aria de Espressoare, cu ce nume si continut doresti. La prajitoare la fel - exista aria de Prajire acasa, unde poti deschide oricand un topic despre prajitorul tau (am facut-o eu pentru tine) adaugand orice povestioara doresti despre el si discutand probleme tehnice specifice.

Clasificarea aceea pasionat/comod este irelevanta. Si tu folosesti o rasnita manuala confectionata de "altii", un espressor La Pavoni facut "de altii", dar asta nu inseamna ca esti "comod" Smile Daca eram posesori de automate si apasam un buton sa avem totul gata, atunci aveai dreptate. Cred ca percepi putin diferit lucrurile si nu imi dau seama ce am putea face mai mult...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#8
In primul rand nu polemizez.
Mi-am exprimat parerea ca este mai comod pentru mine sa scriu despre ceea ce fac si ceea ce doresc sa fac, pe un singur topic. De aceea voi respecta regulile acestui forum.
Referitor la ce inseamna pasionat (parerea mea) este sa obtii o cafea buna pentru tine, cu un espresor cu maneta (levier) si o rasnita manuala, iar COMOD (tot dupa parerea mea) este sa obtii macinatura si cafeaua, apasand pe un buton.
Nu contest ca sunt scule deosebite si scumpe totodata, dar aceasta nu inseamna ca vei obtine neaparat cea mai buna cafea.
Cer scuze pentru faptul ca nu m-am exprimat clar, dar nu accept rautati de genul-Cu un put, o eoliana si 3 tufe de cafea candidez la "Cel mai pasionat".
Am expus in primul post un mini-prajitor si doream sa aflu si parerea altora.
Cu respect, Vasile Met
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#9
Ai pus niste poze, nu vad nici un link sau alte detalii despre acel prajitor. Da-ne un link sa vedem si noi desper ce e vorba, asa pe poze ce as putea sa spun?
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#10
vasilemet, am editat partea cu "golanismele", caci nu se pupa cu finalul mesajelor tale "cu respect Vasile Met". Si Iliescu a spus treaba asta candva in Piata Universitatii si s-a inselat... In general mai si glumim intre noi, atmosfera fiind destinsa aici, nu militara. Poate te adaptezi mai greu, parand un spirit de dac liber autentic, dar eu unul sa stii ca depun toate eforturile sa iti explic ce nu intelegi si sa aflam de la tine cat mai multe informatii utile comunitatii si invers.

Asadar, am ramas la intrebarea lui G.Serban...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#11
Am dat de linckul respectiv,
http://365days2play.com/2013/02/19/coffe...-taichung/
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#12
Si care e intrebarea? Smile

Articoul e cumintel, o vizita placuta intr-un loc frumos.

In rest e asa cum zici, din punctul meu de vedere, vizualizarea boabelor in timpul prajirii este foarte importanta. Mi-ar placea sa ma joc cu un asemenea prajitor. Ce mi se pare ciudat e ca acest tip de cuptor este tot timpul deschis spre exterior, nu-mi dau seama cum afecteaza asta temperatura din cuptor. Asta e un semn de intrebare, dar sunt convins ca poti scoate niste boabe frumoase din el.

g.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#13
M-a incantat simplitatea mini-prajitorului (de remarcat ca cei care folosesc aparatul au alaturi "nomograma" culorii boabelor prajite). Dar sper sa aud primul crack si dupa aceea voi controla mai des gradul de prajire si sper sa iasa o treaba buna.
Acum sa caut o cuva de aprox. 1 kg din tabla un pic mai groasa (cel putin 1 mm- sa nu transmita caldura flacarii la boabe, repede) pe care sa o transform, ce am cumparat este ff mic si subtire 0,3 mm. Doresc sa prajesc cam 250 gr boabe verzi
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#14
(15-05-2014, 15:29)G. Serban Wrote: Ce mi se pare ciudat e ca acest tip de cuptor este tot timpul deschis spre exterior, nu-mi dau seama cum afecteaza asta temperatura din cuptor. Asta e un semn de intrebare, dar sunt convins ca poti scoate niste boabe frumoase din el.

Se ajunge mult mai greu la temperatura de first crack. Este specificat acest aspect "The entire process takes about 20 minutes"
Un dezavantaj ar putea fi lipsa ventilatiei, ceea ce se va resimti in boabele finale, vor fi "afumate".
Asezat sub o hota acest aspect se poate redresa, consecinta directa fiind cresterea timpului necesar intregului proces.
Rocket Evoluzione V2 + Kinu M47 + VST + Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#15
Am asistat de cateva ori la prajirea boabelor de cafea, prajitorul era "clasic" si voi posta o fotografie.
Pasi: se incarca boabele de cafea, porneste cilindrul prajitor, se aprinde flacara-care ramane constanta pe tot parcursul prajirii.
Dupa primul crack (deja temperatura indicata de termometru este aprox 220 grade C) se vizualizeaza destul de des gradul de prajire (aprox la 20 secunde) si cand se considera ca este gata (CE AM REMARCAT - taietura din boaba de cafea sa fie putin rumenita) se opreste flacara, se evacueaza boabele prajite si se aereaza. In acest moment se porneste ventilatorul pentru racirea boabelor, acesta TRAGAND aerul prin boabele de cafea.
Procesul dureaza cu aproximatie 20 minute sise poate observa ca prajirea este un proces diferit de la o persoana la alta, de la un lot/sortiment la altul,.....
Revenind la mini-prajitorul expus de mine, de ce ar avea nevoie de ventilatie, caci dupa prajire se basculeaza boabele intr-o sita, care se agita pana la racirea boabelor.


Attached Files Thumbnail(s)
                       
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#16
ref. prajitorul din link-ul de mai sus: mi se pare simplut si ultraclasic;
cu ani in urma, mi-a placut artizanatul in care lucra un prajitor vienez, invartind cu o manivela, un cilindru asezat deasupra unei tevi-arzator;
asa ceva era un prajitor destul de "manual";
nu mai vorbesc de 'oferta' actuala youtube pentru inspiratie;
oare prajitoarele "home made" ale unor forumisti de-aici, nu sunt mult mai eficiente si mai complexe decat acesta?
si, daca-mi e permisa o parere partizana: cred ca cel mai bine se poate invata ce inseamna prajirea 'manuala' a boabelor de cafea, cand se lucreaza cu cantitati mici 60-100g si se foloseste un prajitor popcorn, sau, eventual un pistol cu aer fierbinte; desigur, cu (1) un minim de modificari pentru a controla debitul si temperatura aerului si cu (2) o proba de temperatura si un cronometru: urmaresti evolutia dupa un profil de temperatura dorit, vazand, mirosind si auzind derularea intregului proces; iar in final, poti examina rezultatul chiar... bob cu bob Smile

revenind, nu mi se par clarificate cel putin 2 probleme, care ar trebui considerate in orice proiect DIY:

- turatia tamburului;
se spune ca "the beans get spun around at high speed within the roaster for even distribution of heat." (?!)
ce-o fi insemnand viteza mare de rotatie, pentru ca, de la un prag incolo, boabele incep sa se invarta pe intreaga circumferinta, adica raman 'lipite' de suprafata tamburului si se ard in zona de contact;
deci hi speed must be moderate speed...
sau, oricum, exista atunci un sistem de sicane interioare in tambur, care "barboteaza" boabele;

- 'pleava', acel 'chaff';
cine a prajit improvizat intr-o bucatarie si n-a ars totul in tigaie, inclusiv acel 'chaff', stie ce dezastru inseamna zborul acestor foite prin spatiul de lucru; deci ventilatie si filtrare; sau, cum fac eu, dirijez fluxul de aer cald care antreneaza si chaff-ul, in spatiul unui sac (de hrana pentru cateiSmile;
cam ce zic si ei: "Notice that the skins of the beans have flaked off. They have to be extracted and must not be ground."
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#17
Corect amintite cele de mai sus, dar nu cred ca se poate porni la drum fara un ceas (cronometru-cam sofisticata exprimarea) si un termometru, acestea fiind necearul minim.
Viteza de rotatie a tamburului - aprox 40-50 rot / min
Sub tambur trebuie sa se afle o tavita pentru pleava si ceva ce consider ca nu ar trebui sa lipseasca la un mic prajitor de casa (200 grame ar fi cam minim de prajit).
Tamburul sa aiba o capacitate de 800-1000 grame si o grosime "in carne" de cel putin 1,5 mm,( parerea mea este ca ar trebui sa aiba gauri pe generatoare si nu la capat) , pentru a praji 200 grame boabe.
Si iarasi, tot parerea mea este ca trebuie sa te axezi pe un singur sortiment de cafea (poate comanzi 5 kg, nu este recomandat sa faci comenzi mici de cafea verde) si sa cauti sa obtii tot ce se poate.
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#18
(16-05-2014, 20:28)vasilemet Wrote: ...un ceas (cronometru-cam sofisticata exprimarea) si un termometru, acestea fiind necearul minim
nu e nimic sofisticat: un "digital kitchen timer" gasesti pe toate drumurile; un model Auriol, la Lidl, de ex. care masoara si sutimi, pentru cine poate si are nevoie de ele...
termometru idem, dar cu sonda externa; dar chiar si atunci, trebuie gandita putin plasarea sondei pentru masurarea temperaturii boabelor (BT) in tambur!
lucrez cu pat de aer cald si n-am problema asta; si masor si temperatura boabelor si a mediului din camera de prajire;

insist insa: pentru prajit cafea acasa, e nevoie de un minim de bricolaj, pentru a putea controla temperatura aplicata boabelor; si asta dupa un profil de prajire adecvat; si, bine-nteles, manual - adica invartind de niste butoane, cu ochii la temperatura boabelor si la timpul scurs...
am in vedere ca prajitul acasa, cu o medie de cel mult un lot pe zi, te duce foarte incet pe drumul perfectionarii; lucratul dupa simturi si ureche este rezervat artizanilor prajitului comercial;

niste mentiuni:
- la mine, 'pleava' nu ar putea sa cada cuminte, cu atat mai putin sa stea, in tavita: e usoara si asculta de orice curent de aer Smile
la prajitoarele cu tambur, se practica niste camere colectoare de chaff, in colaborare cu curenti dirijati de aer; plus ca si la prajitoare mici, multi au cosuri de evacuare etc.
- sigur, pentru invatare, se poate mentine constant sortimentul boabelor o perioada de timp; dar in exploatare curenta, ideea de "sample roaster" este foarte buna pentru mine: sarje mici, 80-130g, si multe sortimente disponibile: pe care le alternez sau/si fac amestecuri...

altfel, se poate "si asa, si asa", ca-n anecdota cu praful de omorat purici Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#19
Eu ma gandeam ca acel "chaff" (antrenat de miscarea cilindrului) va cadea prin gaurile executate pe generatoarea cilindrului, intr-o tavita amplasata in partea de jos. Arzatorul din teava gaurita, fiind amplasat putin lateral (tangent la cilindru prajitor).
Eu cumpar de la o singura sursa-Keskerian, cate un kg boabe, dar si asa trebuie schimbata ajustarea rasnitei, de fiecare data.
Deci-aceeasi sursa, acelasi sortiment de cafea si de fiecare data parca alt "gust", nu rau, dar parca nu ca prima data.
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#20
(21-06-2014, 16:20)vasilemet Wrote: Eu ma gandeam ca acel "chaff" (antrenat de miscarea cilindrului) va cadea prin gaurile executate pe generatoarea cilindrului, intr-o tavita amplasata in partea de jos.

chaff-ul asculta mai putin de gravitatie si mai mult de curentii de aer; oricum, la sistemele cu pat de aer sau hibride, colectorul de chaff nu e o tava, ci un recipient cu o sita/filtru, aflat la capatul unui circuit de aer;

si ca sa ramanem la prajitoare mici, parerea mea este ca trebuie inceput cu un sistem simplu, manual, in care sa poti controla relativ usor evolutia in timp a temperaturii din masa boabelor;
o proba de temperatura si un mijloc de control al temperaturii sunt strict necesare pentru a micsora contributia hazardului si frustrarile uzuale;
in afara de asta mai raman 2 probleme - deseori greoi rezolvate si la micile prajitoare fabricate pentru amatori: colectarea chaff-ului si racirea boabelor; care, pentru inceput, si la cantitati mici - 70-120g - se pot ignora; racirea cantitatilor mici de boabe se rezolva cu 2 site/vase plate gaurite, intre care se vantura boabele, iar chaff-ul... se matura de pe masa de lucru si din jurul ei Smile sau, daca metoda implica un curent de aer, acesta se poate canaliza in final spre un sac sau cutie mai mare;
castigul mare in acest caz este experienta dobandita in lucrul nemijlocit cu boabele, care ulterior ajuta la alegerea sau bricolarea unui prajitor mic;

si vorbind de experienta, consider fara egal in simplitate si rol 'educational', prajitul cu pistol de aer fierbinte (!); s-a vorbit destul in acest subforum despre asta, se practica in asociere cu amestecatorul unei masini de paine etc.; dar metoda simpla, de lucru cu pistolul intr-un vas de inox de marime potrivita pentru cantitatea de boabe, este surprinzator de eficienta si ai in fata ochilor si a nasului, intregul proces, intins pe 8-20 min, dupa dorinta (ei, nu chiar imediat, dar de la un moment dat incolo...); de la ingalbenirea boabelor in uscare, la 'inmaronirea' lor in zona Maillard, la 'infoierea' lor inainte si in timpul first crack, apoi caramelizarea si iminenta second crack etc.
ok, se poate folosi o paleta de lemn pentru amestecat, se poate monta un termometru/termocuplu, s.a.m.d.

urmatoarea metoda - prajitorul de floricele - este si ea foarte buna, dar numai daca se intervine in masina si se separa intre ele circuitele de incalzire si ventilatie, plus controlere (manuale sau PID, nu?) pentru aceste circuite; deci bricolaj; si cu cantitati mici - 60-70g pe sarja;

prajitorul cu tambur, in metoda DIY, cere, tot dupa parerea mea, (multa) experienta deja in prajitul boabelor si desigur si mijloace adecvate de prelucrare mecanica; de regula, ceea ce rezulta nici nu e un "prajitor mic"; doar unul "homemade";
prajirea prin rostogolirea boabelor se preteaza la cantitati mai mari, 200-600g;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#21
Pornind de la zero, investitia intr-un pistol de aer cald si restul nu este mai mica decat in construirea acelui mic prajitor (in afara faptului ca doresc, prajitor cu tambur).
Daca asa cum ai spus este necesara colectarea Chaff-ului, cred ca un mic ventilator (de PC) cu un mic ciclon amplasat la gura prajitorului, poate ar rezolva problema.
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#22
(22-06-2014, 11:04)vasilemet Wrote: Pornind de la zero, investitia intr-un pistol de aer cald si restul nu este mai mica decat in construirea acelui mic prajitor
greu de facut o comparatie general valabila: investitia in ceva DIY difera mult de la un caz la altul, pentru ca te orientezi pe ce ai la indemana, ai sau nu acces facil la un atelier etc.
cu posibilitati si abilitati de prelucrare mecanica, lucrul la un proiect de prajitor cu tambur poate fi chiar placut, dar luat de la zero, cu baza pe servicii platite de prelucrari mecanice si costuri de materiale din magazine, se ajunge la o suma mult, mult mai mare decat costul de 100-300 lei al unui pistol cu aer cald...
cand scriu astea, ma gandesc la multi care nu au o prajitorie de cafea in localitate si pentru care, solutiile ieftine de prajire acasa, cu bataie minima de cap si cu minim de compromis calitativ, ar putea fi o tentatie;
deci e vorba de a incepe sa prajesti cafeaua acasa, caz in care pistolul este - in opinia si experienta mea - o etapa instructiva si cu rezultate chiar bune, mult mai bune decat de ex., prajirea in tromba, pe un popper de floricele nemodificat;
prajirea acasa, pentru consum propriu inseamna de obicei (1) sub 100g pe zi, plus (2) dorinta de experiment si varietate in sortimentele de cafea, deci sarje mici si desigur, (3) aspiratia la o calitate cat mai buna a prajirii, adica un control al profilului de temperatura; pentru multi, si (4) costul conteaza Smile ca sa nu mai adaugam si cerintele de spatiu si poate si de aspect;
in cele de mai sus se incadreaza in primul rand metodele de prajire in pat de aer cald si cele hibride; de altfel si prajitoarele de sample-uri in cupping sunt tot cu aer cald (for small batch roastings);
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#23
Am vazut rezultate foarte frumoase cu o masina de paine (sarje si de peste 200g), un termometru, un cronometru si un pistol aer cald. Daca masina de paine exista nu e o investitie asa mare. Poate cei ce folosesc aceste pistoale ne dau si niste sfaturi legate de fiabilitatea si exploatarea lor, pentru ca am vazut cum pe multe le omoara pleava prin supraincalzire.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#24
Hai sa va povestesc si experienta mea ( mai mult pentru ca a fost obligatie pt cineva)
cafea verde prajita in masina de paine cu o suflanta cu aer cald Skil masters la care i se poate regla temperatura de la 50 la 650 grade Celsius :
[Image: 8007ma-decapador-skil.jpg]

Am vazut un clip pe youtube :



si cam asa am procedat si noi.............rezultatul este acceptabil, cafeaua baubila.......dar se face o mizerie de nedescris cu pleava rezultata, cuva masini de paine se incalzeste excesiv pentru ca aerul fierbinte nu trerce prin ea ci vina inapoi in sus spre mana si spre pistolul de aer cald, amestecatorul/maneta care este pentru framantat se invarte prea repede pentru metoda de prajit cafea...daca se sufla prea de aproape sar boabele de cafea afara , daca e tinut pistolul prea departe dureaza prajirea peste 20 min si masina se opreste din framantat.........ce sa mai zic, o intreaga aventura pe care nu am sa o mai repet.
cam asta e rezultatul..............pacat ca nu am si filmat intreaga aventura...dar nu a avut cine, unul tinea pistolul celalat cu un aspirator portabil incerca sa adune pleava, boabele sarite...sa dea la mana manusi termice, paleta de lemn....ce mai ARTA !!!!
[Image: 1_zpsceb5bf39.jpg]

[Image: 2_zps06155ea9.jpg]

Din partea mea tot respectul pentru cine incearca si reuseste o prajire de care e multumit, pentru mine a fost suficient 5 prajiri ( noroc ca s-a terminat cafeaua verde altfel am fi topit masina de facut paine )Big GrinBig GrinBig Grin
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 
 
Reply
#25
Solutii aproape industriale Big Grin.
Mersi pentru sfaturi...prajitorul il am, pistolul mai trebuie.
 
Reply
#26
(10-07-2015, 09:00)Steve Works Wrote: Solutii aproape industriale Big Grin.
Mersi pentru sfaturi...prajitorul il am, pistolul mai trebuie.

Sau puteti arunca o privire pe prajitorul care il am eu la vanzare Smile
 
Reply
#27
(11-05-2014, 19:14)vasilemet Wrote: ...O cafea deosebita, cu aroma inconfundabila, de un gust placut si miroase pana in Banu Manta cand prajeste...

Revazand acest topic, am remarcat fragmentul de mai sus... am mai postat aceasta nelamurire, fara insa sa capat un raspuns multumitor, asa ca mai incerc odata.
Cred ca este cel mai mare mister pe care il incerc de cand m-am apucat de "mesterit" cafeaua in casa: cand prajesc, la mine nu miroase a ceeace ma asteptam sau se asteptau narile mele educate de supermarket sa simta !
Mirosul de cafea prajita la mine aduce mai curand a coacere paine in primele faze cand are loc uscarea aluatului, si nici pe departe a ce se degaja la deschiderea borcanului dupa 4-5 zile sau la rasnirea ei...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)