Hello There, Guest! Login Register


Scadere presiune espressor Lelit PL41 si observatii temperatura pe PID

Am scazut presiunea pe la 9.5bar a.i la sfarsit de extractie sa ajunga pe la 8-8.5bar.

Offset pe 8 si am coborat la 5cu el.. Nu pot spune ca am vazut modificari semnificative, incerc sa fiu obiectiv, si nici nu am schimbat mai mult de 2tipuri de cafea de cand am modificat parametrii.
Lelit pl41Tem, macap mc42, sita ims12-18, nivelator 57,5
 
Reply
Espressorul meu urca la 13+ bari cu sita blind (mult peste zona verde). L-am scazut la 10 bari cu sita blind, iar diferenta in ceasca e mai mult decat evidenta. Pana si nevasta mea a observat ceva diferit.  Smile 
Arome mult mai prezente, mai putin bitter, curgerea e mai uniforma.
Lelit PL41TEM, Kinu M47, Ascaso i-mini i1, Cafflano Kompresso, tamper+nivelator Motta, Bialetti Moka /w IMS.
 
Reply
(06-06-2019, 15:32)LucianS Wrote: Espressorul meu urca la 13+ bari cu sita blind (mult peste zona verde). L-am scazut la 10 bari cu sita blind, iar diferenta in ceasca e mai mult decat evidenta. Pana si nevasta mea a observat ceva diferit.  Smile 
Arome mult mai prezente, mai putin bitter, curgerea e mai uniforma.

eu cand l-am avut am mers la 8 bari pe blind si era ok,problema e pierderea de temperatura intre inceputul extractiei si finalul ei. Big Grin
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 ,  kinu M 47, WDT tool by panthera, hario v60,BWT filter, ibric, nivelator mota.


 
 
Reply
Da, asta e meteahna lui (si a oricarui espressor cu genul asta de boiler). Dar totusi, 13 bari e prea mult, ma mir ca a fost setat astfel din fabrica.
Lelit PL41TEM, Kinu M47, Ascaso i-mini i1, Cafflano Kompresso, tamper+nivelator Motta, Bialetti Moka /w IMS.
 
Reply
Vreau sa va atenționez asupra unui lucru:

Cand rotiți valva opv, cu șurubelnița, va sugerez sa rotiți maxim 90 grade prima data, după care sa faceți test in blind.

Eu am rotit din prima 360(după cum am citit ca făcuse un alt user pe forum) si a fost prea mult. Am ajuns cu 8 bari în blind.



Lelit PL81T & Macap M2M
Lelit MaraX(PL62X) & Kinu M47 Phoenix
old: Lelit PL81T[9bar] « Lelit PL042EM[9 bar]+PID_XMT7100 • Baratza Sette 270 « Macap M2M Stepless
 
Reply
(31-03-2017, 12:24)Baldur Wrote: O, da. Cafeaua are ceva mai mult corp, iar în postgust se simt mai bine notele ciocolatii.
Semnificativ (deşi am mai observat asta): după circa 5 minute de "odihnă" în ceaşcă, aciditatea dispare aproape total şi rămâne numai o aromă plăcută, de cafea echilibrată.
Am folosit Columbia Finca Tamana şi înainte şi după modificarea setării la PID.
Salut,

Ai observat o modificare a presiunii la frotare? Dupa ce am facut modificarile respective, adica PID 94 / F04 :8 / F:05 : 104 nu mai reusesc sa fac nici macar spuma la frotare, doar un lapte cald, atat. Daca modific la loc cum erau inainte, adica F04: 0 si F05: 113 gr imi iese acea crema decenta....
Lelit Anna PL41TEM/Macap M2M Stepless (de vanzare)/sita Ascaso 14-20gr/tamper Lelit 57.35mm/ nivelator pretampare Motta 57mm/ naked portafilter/ handmade Kribli Grabli
 
Reply
(18-08-2019, 17:48)IonutMihail Wrote:
(31-03-2017, 12:24)Baldur Wrote: O, da. Cafeaua are ceva mai mult corp, iar în postgust se simt mai bine notele ciocolatii.
Semnificativ (deşi am mai observat asta): după circa 5 minute de "odihnă" în ceaşcă, aciditatea dispare aproape total şi rămâne numai o aromă plăcută, de cafea echilibrată.
Am folosit Columbia Finca Tamana şi înainte şi după modificarea setării la PID.
Salut,

Ai observat o modificare a presiunii la frotare? Dupa ce am facut modificarile respective, adica PID 94 / F04 :8 / F:05 : 104 nu mai reusesc sa fac nici macar spuma la frotare, doar un lapte cald, atat. Daca modific la loc cum erau inainte, adica F04: 0 si F05: 113 gr imi iese acea crema decenta....

Salut, incearca sa nu schimbi offsetul F04, dar mareste temperatura PID cu acele 8 grade. Tocmai am terminat threadul asta lung si am dat de postul tau.
Lelit PL41TEM, Eureka Mignon Manuale
Aeropress, V60
 
Reply
(11-04-2020, 12:11)dumlovesyou Wrote:
(18-08-2019, 17:48)IonutMihail Wrote:
(31-03-2017, 12:24)Baldur Wrote: O, da. Cafeaua are ceva mai mult corp, iar în postgust se simt mai bine notele ciocolatii.
Semnificativ (deşi am mai observat asta): după circa 5 minute de "odihnă" în ceaşcă, aciditatea dispare aproape total şi rămâne numai o aromă plăcută, de cafea echilibrată.
Am folosit Columbia Finca Tamana şi înainte şi după modificarea setării la PID.
Salut,

Ai observat o modificare a presiunii la frotare? Dupa ce am facut modificarile respective, adica PID 94 / F04 :8 / F:05 : 104 nu mai reusesc sa fac nici macar spuma la frotare, doar un lapte cald, atat. Daca modific la loc cum erau inainte, adica F04: 0 si F05: 113 gr imi iese acea crema decenta....

Salut, incearca sa nu schimbi offsetul F04, dar mareste temperatura PID cu acele 8 grade. Tocmai am terminat threadul asta lung si am dat de postul tau.
Salut, multumesc de sfat dar in cazul meu problema a fost de la surubul de sus cu care vine prinsa teavad e abur, de la miscare se desurubase si pierdea presiune. Oricum nu m-am mai jucat cu aceste setari deoarece nu am observat nici o modificare, iar frotarea laptelui este in regula, dar cred ca tine si de decalcifierea aparatului.
Lelit Anna PL41TEM/Macap M2M Stepless (de vanzare)/sita Ascaso 14-20gr/tamper Lelit 57.35mm/ nivelator pretampare Motta 57mm/ naked portafilter/ handmade Kribli Grabli
 
Reply
Salut, 
Intrebare:
Am scazut presiunea astfel incat cu sita blind am 10,5 bar fara oscilatii, dar in extractii am la inceput peste cca 12 bar, scade usor si ajunge in ceva timp la 9 bar pana la sfarsitul extractiei. In timpul extractiei am scos tavita si nu curge apa prin furtun care sa refuleze in tavita. Doar cand opresc extractia din buton se elibereaza apa sub presiune prin acel furtun.
Este normal asa? Sau este ceva care nu functioneaza cum trebuie?
Multumesc frumos
Lelit PL41TEM, Lelit PL43MM
 
Reply
Opv-ul iti aruncă apa in rezervor. Ar trebui sa ai doua furtunase de silicon care iti intra in rezervorul de apa. Cea din tava este evacuarea de la electrovalva cu 3 cai care evacueaza surplusul de presiune la oprirea extractiei.

E ciudat ca se duce la 12,as putea crede ca ar trebui curatat opv-ul poti decalcifia espresorul daca nu ai facut operatiunea asta de ceva vreme si poti folosi blind-ul ca sa iti arunce apa cu acid si prin opv. E o variantă
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
Hello,
Cred ca postul din lelit 41 tem se poate muta aici.
Setare f04 din pid este 0. Din ce am citi este ofsetul. Sa o schimb la 10 grade?
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
(04-05-2020, 20:10)d2florin Wrote: Hello,
Cred ca postul din lelit 41 tem se poate muta aici.
Setare f04 din pid este 0. Din ce am citi este ofsetul. Sa o schimb la 10 grade?
Ms

Aici ar trebui sa se vorbeasca mai mult de scaderea presiunii aparatului.

Am pus si eu aceasta intrebare. E undeva in threadul asta o discutie legata de offset, dar nu stiu sigur daca a masurat cineva sau nu am gasit raspunsul exact, unii spun 10, altii 8. Pe un forum nemtesc citisem ca offsetul e de 4-6 grade (raspuns primit de la lelit). Sunt vreo 4 pagini, daca mai gasesti vreo informatie utila, sa ne spui si noua:
https://www.kaffee-netz.de/threads/lelit...st-1742246


Eu l-am pus pe 8. Si cu ultima cafea am coborat de la 92 pana la 90 valoarea PID. Si sunt multumit.
Lelit PL41TEM, Eureka Mignon Manuale
Aeropress, V60
 
Reply
Salut,
De fapt nu e vorba de scaderea de temperatura (care stim ca exista), e vorba ca pidul masoara temperatura pe exteriorul boilerului - este un lucru cunoscut. Asadar e o diferenta de vreo 8 grade intre ce apare pe PID si ce ajunge la grup. Deci offsetul trebuie sa fie 8 sau 10 si pe urma te joci cu temperatura de pe PID pana iti iese gustul cel mai bun. Foarte multi posesori de Lelit PL41 se plang de gustul acru. Ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca gustul acru simtit pe acest aparat cand offsetul este zero si extractia se face la 92 de grade sa zicem pe PID, nu are nicio legatura cu gustul acid. Practic acest gust acru inseamna o cafea extrasa la o temperatura reala de 92 minus 8 sau 10 grade, adica 84 sau 86 de grade, la care se adauga si scaderea de temperatura in extractie de cate grade or fi (minim 3 grade). Acest gust acru inseamna o cafea nebaubila pentru ca nu este extrasa corespunzator. Sunt multi care au acest aparat si nu au avut experiente cu alte aparate mai performante si au impresia ca asa trebuie sa fie gustul. Si eu am fost in aceasta situatie pana acum o saptamana, desi am aparatul de multi ani. Am cumparat cafea doar de la Sarkis in toti acesti ani (foarte buna), prajita mai sus putin, pentru ca din toate celelalte cafele prajite mai light imi iesea ceva cu un gust absolut nefericit. Acum ma bucur de o cafea extraordinar de buna de la Papajaques si Yume. 
In concluzie (strict a mea), cine are Lelit PL41 trebuie sa seteze offsetul pe 8 sau 10 sau, daca nu, sa seteze temperatura pe PID la 100 sau 102 grade. Asa o sa afle ca acreala din extractiile lor nu este acelasi lucru cu aciditatea despre care se tot povesteste, care este ceva placut.
Aparatul meu a venit din fabrica cu offset zero si greseala mea a fost ca l-am lasat asa.
Cine zice ca fabricantul stie mai bine decat utilizatorul si ca daca l-a trimis cu offset zero asa trebuie sa ramana, il invit sa experimenteze ce am scris mai sus.
De fapt va rog pe toti sa incercati ce am scris mai sus si sa va spuneti parerile aici despre gustul nou din ceasca. Aceeasi cafea, cantitate, macinatura, schimbati doar temperatura la doua shoturi consecutive si comparati gustul din cele doua cesti.
In felul acesta toti viitorii cititori ai acestui topic vor profita de experimentul facut de noi.
Si va multumesc
Lelit PL41TEM, Lelit PL43MM
 
Reply
Tot +8 aveam si eu pus ca offset, din fabrica venind cu 8. Aveam temperatura pe pid reglata la 93, 94.
Aveam o cafea buna in ceasca dar e clar loc de mai mult. 

Sa incerci o cafea de la Bob sa vezi ce iese Smile). Pana nu am impins-o in vreo 40+ secunde n-am reusit sa beau ceva acceptabil. Totul parea o zeama lunga aproape fara crema. Cel putin asa-mi aduc aminte, sa fi trecut vreun an si jumatate de atunci.

Referitor la presiune, e normal sa scada. DACA vreodata observi ca este fluctuanta atunci ai nevoie de o decalcifiere, posibil ca OPV-ul sa aiba ceva care sa-l incurce sa-si faca treaba.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
Am aparatul de 3 saptamani. Intrand in F04 am vazut ca offset era si la mine la 0 din fabrica si nu la 8 cum trebuia sa fie. AM facut modificarea la 8 si am redus temperatura apa la 92. Sunt curios ce gust o sa imi iasa cu Yume Eclectica, mai ales ca folosesc deja de o saptamana si ceva acest sortiment. Acreala era prezent si la mine ( plus cadere de temperatura uriasa in timpul extractiei... de la 94 la 78 cu presiune stabila la 10 bari)
Lelit PL 41 TEM, Lelit PL 43 MMi, nivelator pretampare Lelit PL121, tamper Lelit 57.35
 
Reply
O corectie la ce am zis mai sus. Offsetul la mine era 0 nu 8. Eu l-am pus la 8
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
(22-05-2020, 13:01)Lookie Wrote: Am aparatul de 3 saptamani. Intrand in F04 am vazut ca offset era si la mine la 0 din fabrica si nu la 8 cum trebuia sa fie. AM facut modificarea la 8 si am redus temperatura apa la 92. Sunt curios ce gust o sa imi iasa cu Yume Eclectica, mai ales ca folosesc deja de o saptamana si ceva acest sortiment. Acreala era prezent si la mine ( plus cadere de temperatura uriasa in timpul extractiei... de la 94 la 78 cu presiune stabila la 10 bari)

Si revin dupa degustare facut cu cafea Yume Eclectica, un double shot de 20 grame facut cu sita Ascaso 16-20g, presiune constanta la 10 bari: categoric gustul s-a schimbat un pic mai spre dulce, cumva mai fin, si acum dau seama cum era prezent acea acreala predominanta pana acum. Multumesc si pe acesta cale colegilor de forum Razvan si Vlaicu care au dezbatut tema si au aratat o cale spre rezolvarea acestei probleme pana la urma. (desi in inima mea si eu ma uit cu un ochi spre un Pl 92T sau Bianca) dar sunt constient, cum cu o mana priceputa si atent la observatiile celor mai priceputi, poti face espressouri chiar OK si cu un aparat mai modest (totusi calitativ). 
Ca si o observatie, si acum scaderea de temperatura a fost ca de obicei mare, adica a pornit de la 91 pe PID si a ajuns la 78 (dar si cu pornire de la 95 cu offset de 0 din fabrica - ajungea tot acolo).. (Si)Aici se simte diferenta de pret si calitate fata de un aparat mai titrat, unde stabilitatea de temperatura este exemplara.
Lelit PL 41 TEM, Lelit PL 43 MMi, nivelator pretampare Lelit PL121, tamper Lelit 57.35
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)