Espressoman infocat
Cluj
Vă salut,
Ce râșniță manuală recomandați? Mă uitam la Ousia Coffee Grinder dar nu știu dacă își merită banii sau dacă sunt alternative mai bune
Vă mulțumesc
Sent from my iPad using Tapatalk
Espressoman infocat
Bucuresti
Despre Ousia s-a discutat aici :
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Ousi%CE%B1
Alternative sunt destule, Kinu ar fi una din ele.
Pentru ce folosesti rasnita? Espresso...pourover?
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
13-11-2024, 13:22
(Edited 13-11-2024, 13:22 by renatoa.)
Si cum ai nimerit tocmai pe Ousi(alpha) ?
I se face reclama stradala in Cluj ?
Espressoman Administrator
Bucuresti
pana una alta, poate te alegi cu una gratis,
vezi aici ce ma rugase Christian sa pun pe thread-ul lor!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Cluj
Pentru pourover.
Se face reclamă dacă mergi la ei la cafenea.
Nu am experiență nu niciun fel de râșniță.
Espressoman infocat
Timisoara
13-11-2024, 16:11
(Edited 13-11-2024, 16:13 by edri.)
Pentru pour over, cele mai recomandate rasnite (conform cu ceea ce se discuta printre pasionati) sunt: Kinu POB (se schimba cutitul stock), Pietro M-Modal, 1Z Presso ZP6. Tocmai a fost BF pentru espressomani, nu stiu daca mai sunt disponibile la preturile BF.
Espressoman infocat
Cluj
Care model de kinu?
Până în 4000 lei există ceva variante OK de râșniță electrică ?
Bucuresti
Daca tot ai buget mare poti merge cu doua variante simultan, si Kinu Phoenix (e 175E de
BF) sau char Classic care in sfarsit coboara si ea putin (325E) plus o rasnita electrica ce foloseste cutite plate mai mari, pentru diversitate in gusturi. Ca electrica pentru brew as spune Timemore Sculptor 064 sau 078 pentru ca iti capteaza acele particule fine in rezervorul special creat pt asta. Prima e 2500 - 2600 lei iar a doua e in jur de 3500 (cu reducerea de forum zic). Oricum te vei indragosti de fenomen si vei pleca in deplasari deci nu strica sa le ai pe ambele.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Craiova
La fel de bine, o solutie mai compacta, dar fara diversitatea de gusturi data de dualitatea plane-conice, ai putea lua in considerare Arco... sau Kinu plus o motorizare similara Arco, care e in jur de 1000 lei.
Sau CafeSing manuala, solutie duala ghost-plate, pretabila motorizat electric.
Espressoman fresh
Bucuresti
Râșnița Ousia este o râșniță manuală excelentă, măcinând uniform și precis.
Totuși, dacă cauți o alternativă de înaltă calitate, există și alte modele de la Timemore sau 1Zpresso.
cafea angro pe globy.com
Espressoman infocat
Cluj
Eu am înclinat spre o râșniță manuală pentru ca mi s-a spus prin cafenele ca o rânjită electrică echivalentă este de la 10000 lei în sus [emoji2369]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Craiova
14-11-2024, 19:30
(Edited 14-11-2024, 19:32 by renatoa.)
Se spun multe, azi e greu de distins realitatea de fictiune... ca sa nu zic aberatii.
Si nu e o vorba asa ... de cafenea... sunt cifre care arata, al naibii de alarmant, ca 82% din "public" nu mai este capabil sa deosebeasca o opinie de un fapt real, palpabil.
Adica iau drept adevarat orice "I think, I guess..." emis de orice influencer, care nu il angajeaza cu nimic pe respectivul.
Fapt este ca orice manuala poate fi electrificata, plug and play daca are ax cu cap hexagonal, cum e bit-ul de trusa de scule, adica majoritatea rasnitelor manuale, si un pic mai greu in cazul Kinu, care nu are acest cap universal.
Asa ca azi distinctia dintre manuala si electrica devine si mai relativa.
Espressoman infocat
Tg. Mures
14-11-2024, 21:32
(Edited 14-11-2024, 21:36 by Lucian..)
(14-11-2024, 19:22)MihaiIancu Wrote: Eu am înclinat spre o râșniță manuală pentru ca mi s-a spus prin cafenele ca o rânjită electrică echivalentă este de la 10000 lei în sus [emoji2369]
Nu vreau sa te contrazic doar de dragul de a scrie pe forum, dar ce afirmi tu este fals. Ce cafenele? Cine din cafenele? Adica o rasnita manuala este echivalenta cu una electrica de minim 2000€?! Daca imi spui de barista de prin cafenele, am mai povestit si eu cu cativa si majoritatea mi se par ca nu au nici o treaba cu cafeau de specialitate. Au invatat niste miscari mecanice sa faca o cafea, nu intotdeauna una reusita. Cat despre partea tehnica, foarte putini dintre ei pricep ce e pe acolo. Daca esti din Cluj mergi la Yume la prajitorie si povesteste cu baietii de acolo. Parerea mea personala este ca sunt cateva rasnite electrice care intr-un pret acceptabil iti ofera ce iti doresti. Am si electrica Niche si manuala Kinu. Pentru filtru recunosc ca am folosit Kinu si rezultatele au fost bune. Pentru espresso folosesc Niche si este ok. Pana la urma este alegerea ta. Tu trebuie sa te hotarasti pe baza analizei proprii.
PS De asemenea nu sunt de acord cu Renatoa cu asa zisa electrificare a rasnitelor manuale. Prea complicat procesul si rezultatul nu stiu daca este cel mai bun. Sunt si manuale care vin cu partea electrica din fabrica. Cred ca este mult mai ok solutia. Improvizatiile mi se par fara rost…
Lelit Bianca V3 | Niche Zero | Kinu M47 | Kalita Wave | Commandante C40 mk4
Ex: Expobar Brewtus | Lelit PL43
Espressoman infocat
Timisoara
14-11-2024, 22:20
(Edited 14-11-2024, 22:31 by edri.)
Pentru pour over nu trebuie neaparat electrica. Sa rasnesti manual pentru espresso zi de zi de cel putin doua ori pe zi, nu este cea mai placuta experienta. Pentru pour over nici nu-ti dai seama cand ai terminat de rasnit, plus aromele care te inconjoara

Despre Ousia nu se cunosc prea multe in aceasta comunitate, se spunea ca va fi disponibila prin septembrie dar ... e adevarat ca nu s-a specificat si in ce an
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Am avut Eureka cu cutite de 55. Ca prima rasnita a fost ok dar i-am văzut repede limitele și am vrut mai mult. Apoi am trecut la DF64 prima generatie si a fost un pas mare înainte. Apoi am luat și o Kinu iar aromele obținute pe Kinu nu le mai întâlnisem pe nici una din celelalte rasnite. Sa spun ca erau mai bune sau mai rele ar fi gresit pentru ca nu pot compara ce simt eu in ceasca cu ce simte altcineva. Erau mai bune doar pentru mine si am o preferinta personala pentru Kinu pana in ziua de azi. Gusturile sunt atât de diferite pentru fiecare încât nu putem generaliza aproape nimic atunci când vorbim despre gustul cafelei. Pur și simplu Kinu s-a potrivit cel mai bine preferințelor mele. Apoi am vândut DF64 si am zis ca rămân doar cu Kinu dar apoi m-am saturat de rasnit manual și am luat o alta DF64 dar una cu turație variabila. O rasnita excelenta și care ma ajuta mai mult sa ajustez gustul cafelei asa cum vreau eu. Am vândut Kinu dar îmi trebuia o rasnita pentru filtru și pentru când plec câteva zile de acasă. Am luat alta Kinu si cu cutit de pentru filtru. Dar acum îmi lipsește și o rasnita manuala pentru espresso pe care sa o pot lua cu mine cand plec de acasa sau cu care sa pot experimenta cafele diverse, fără sa dereglez rasnita electrica sau fără sa tot schimb cuțitul la Kinu. Am vorbit cu Mihai de la Yume sa testez rasnita lor si o sa ma hotărăsc între Ousia și Kinu. Ce vreau sa spun este ca un pasionat de cafea nu se oprește niciodată din cautat și ca va face multe schimbări în ce privește echipamentul de-a lungul timpului si va pierde multi bani cu acest lucru. Ia o rasnita care crezi ca este cat mai aproape de ce vrei și în timp o sa te convingi singur dacă este ce vrei sa daca mai cauți. Orice iti va recomanda cineva nu este sigur ca se va potrivi si in cazul tău.
[font][font]Kinu m47, Staresso Mirage Pro SP 300, Presso Q2 1Z, oală Moka, V60[/font][/font]
Bucuresti
(14-11-2024, 22:20)edri Wrote: Pentru pour over nu trebuie neaparat electrica. Sa rasnesti manual pentru espresso zi de zi de cel putin doua ori pe zi, nu este cea mai placuta experienta. Pentru pour over nici nu-ti dai seama cand ai terminat de rasnit, plus aromele care te inconjoara 
Despre Oustia nu se cunosc prea multe in aceasta comunitate, se spunea ca va fi disponibila prin septembrie dar ... e adevarat ca nu s-a specificat si in ce an 
Intr-un final nu va mai fi disponibila, din pacate Yume au renuntat la aceasta idee, deci si la reducerile de forum pentru rasnita sau cafea. Nu a fost vreo suparare, discutie etc singurul motiv a fost ca prea putini espressomani mai sunt interesati de cafeaua Yume. Imi pare si mie rau.
Craiova
(14-11-2024, 21:32)Lucian. Wrote: PS De asemenea nu sunt de acord cu Renatoa cu asa zisa electrificare a rasnitelor manuale. Prea complicat procesul si rezultatul nu stiu daca este cel mai bun. Sunt si manuale care vin cu partea electrica din fabrica. Cred ca este mult mai ok solutia. Improvizatiile mi se par fara rost…
Nu vorbeam de improvizatii, nu am pomenit bormasina in postarea mea.
Exista motorizari gen Arco pentru toate rasnitele chinezesti, se schimba doar o piesa de adaptare.
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
14-11-2024, 22:38
(Edited 14-11-2024, 22:41 by DanCo.)
(14-11-2024, 22:27)Lyvyoo Wrote: Intr-un final nu va mai fi disponibila, din pacate Yume au renuntat la aceasta idee, deci si la reducerile de forum pentru rasnita sau cafea. Nu a fost vreo suparare, discutie etc singurul motiv a fost ca prea putini espressomani mai sunt interesati de cafeaua Yume. Imi pare si mie rau.
Eu vorbesc cu Mihai in alt context și ne întâlnim aproape zilnic. Nu ma interesa neapărat achizitia prin formularul de pe forum. Rasnita o au și chiar a insistat sa trec sa iau una sa o testez. Cat despre colaborarea cu forumul nu ma mira. La cat de cârcotași suntem...Chiar am sugerat si altei prajitorii sa încerce sa colaboreze cu forumul și au spus ca nu simt nevoia și probabil ca dacă forumul i-ar contacta și ar insista iar ei si-ar impune condițiile lor probabil ca ar incerca. În comunitatea noastră comandam multă cafea de pe afara (și eu o fac chiar dacă am doua prajitorii pe care le apreciez destul de mult, la mine în oras și preturi preferentiale) și tot mai mulți dintre noi incearca sa prăjească singuri. Si eu sunt tot mai aptoape de acest moment. Prajitoriile au nevoie de rulaj și cantitate iar noi nu prea le oferim acest lucru.
[font][font]Kinu m47, Staresso Mirage Pro SP 300, Presso Q2 1Z, oală Moka, V60[/font][/font]
Aero...
Bucuresti
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Timisoara
ZP6, rasnita dedicata pour over, costa 979lei pentru espressomani la Barshaker.
Espressoman infocat
Cluj
15-11-2024, 12:24
(Edited 15-11-2024, 12:25 by MihaiIancu.)
Ca și concluzii, rânjita manuală kinu ( la care trebuie schimbat cuțitul) sau timemore sculptor 078 sau DF64
Nu pot spune ca sunt pasionat sa fac cafea, dar îmi plac cafelele de calitate.
Încerc sa beau o cafea pe zi. Nu stiu cat de ușor sau greu merge kinu, ousia am testat-o la yume și îți trebuia ceva forță sa menții ritmul de măcinare.
Aero...
Bucuresti
In principiu cand iti cere o forta mai mare arata ca o cafea este prajita mai light.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Bucuresti
Kinu are un mecanism ceva mai putin agresiv, dupa un inceput in care le faceau mai agresive, adica va prinde ceva mai putine boabe, lungind cu 5-10 secunde timpul de rasnire, dar cu un efort ceva mai mic cand dai la mainvela. Schimbarea cutitului nu este obligatorie, important e sa ai rasnita si sa incepi sa prepari, apoi pe parcurs, daca faci schimbarea de cutite, vei avea ocazia sa simti diferentele si beneficiile trecerii.
Espressoman infocat
Cluj
Merită diferența de 100 € pentru versiunea din Titan ?
Espressoman infocat
Bucuresti
(15-11-2024, 12:24)MihaiIancu Wrote: Ca și concluzii, rânjita manuală kinu ( la care trebuie schimbat cuțitul) sau timemore sculptor 078 sau DF64
E foarte hazardată concluzia ta, cine te-a mințit că musai trebuie schimbat din prima cuțitul la Kinu?
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William
Bucuresti
(15-11-2024, 17:36)MihaiIancu Wrote: Merită diferența de 100 € pentru versiunea din Titan ?
Depinde la ce te raportezi. Poti sa iei foarte bine si Phoenix de 175E, macina la fel de bine, dar are elementele de sustinere a axului din plastic. Titan e ceva nice to have daca ai buget si vrei ceva de colectie (e serie limitata), fiind mai usoara datorita titanului. Dar ca pret clar e scumpa pentru o rasnita manuala. Probabil cu tot cu reducerile astea de BF, Classicul la 325E e cea mai ok varianta daca ai ceva buget si vrei sa fie full metal.
@
Talisker - nu cred ca se pune problema ca l-a mintit cineva, sunt diverse opinii in forum si fiecare tinem la parerile noastre. Si eu sunt de parere ca poti foarte bine sa pleci la drum cu cele originale dar ca si in espresso, e frumos sa simti tu cu papilele tale diferentele si motivele pentru care ai face un upgrade de cutite. Vorbeam spre exemplu cu Radu Carutasu recent si el abia acum dupa 3-4 ani se gandeste sa schimbe cutitele la EK43 cu unele SSP.
Espressoman infocat
Timisoara
15-11-2024, 18:02
(Edited 15-11-2024, 18:04 by edri.)
(15-11-2024, 17:53)Talisker Wrote: E foarte hazardată concluzia ta, cine te-a mințit că musai trebuie schimbat din prima cuțitul la Kinu?
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid213135
Nimic nu-i musai si nimeni nu a mintit ceva. Incearca sa intelegi ce se scrie pe un topic, inainte de a raspunde instinctiv.
Profilul aromatic este diferit intre cele doua cutite.
Espressoman infocat
Bucuresti
15-11-2024, 18:08
(Edited 15-11-2024, 18:09 by Talisker.)
(15-11-2024, 18:02)edri Wrote:
Incearca sa intelegi ce se scrie pe un topic, inainte de a raspunde instinctiv.
Tocmai ca am citit, incearca tu sa ajuti oamenii cum trebuie, nu sa ii trimiti pe cai gresite. Profilul aromatic il stabilesti in mod ideal cu doua Kinu pe masa, cu cutite diferite si gustand din doua cafele pe orbeste.
Contextul acestui thread e al unui om care intreaba ce rasnita sa cumpere si care nici nu face acasa cafea probabil, adica un om "la inceput de drum".
Poti sa ii trimiti omului bani sa ia direct cutitul pe langa rasnita standard, daca tot zici ca il ajuti atat de mult.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William
Espressoman infocat
Cluj
Eu am băut v60 de la Let’s coffee , Yume si Emozia din Cluj. Cel mai mult mi-a plăcut de la Let’s coffee, dar nu e consistent, nu este de fiecare dată wow cafeaua.
Aș vrea ceva similar la birou dar cu mai mult wow.
Am luat un Hario Immersion Switch Coffee Dripper Server Set , am citit ca e mai simplu de preparat cu immersion și apoi eliberezi decât să tot torni la intervale de timp în cantități precise.
Pasul 2 ma gândesc ca este o râșniță dar încă tot nu sunt hotărât daca manual sau electric. Nu stiu care este mai rezistentă în timp , mai fiabilă în timp, văzusem discuții ca la kinu in timp se schimba rezultatul de măcinare ( ca un fel de degradare )
Craiova
15-11-2024, 20:01
(Edited 15-11-2024, 20:06 by renatoa.)
Alta prostie... au avut ei aceeasi cafea sa macine 100 kg intr-o bucata ca sa constate asta ?
Cum poti sa pretinzi ca simti "degradare" comparand doua cafele diferite la cateva luni distanta, si sa nu gasesti alt vinovat decat rasnita... multa minte le trebuie...
In schimb de jocul surubului (backlash) nu se preocupa nimeni, desi chestia e stiuta de oricine canta la ghitara, sau i s-a acordat pianul vreodata... asta este prezent de la prima macinare si ignorarea lui are efect cat cateva zeci de kg de cafea macinate.