Dacă e sa discutam despre preț cred ca ar fi bine sa ținem cont de faptul ca, in cazul unor producători si al unor traderi onesti, acesta ar trebui sa reflecte corect calitatea cafelei.
Personal, prefer sa plătesc ceva in plus pentru cu reflectare in calitate.
Recent am desfăcut un pachet cu Ethiopia, primită de la un furnizor din țara si ceea ce am găsit înăuntru m-a dezamăgit destul de tare.
Am prăjit un lot si rezultatul este la fel de frustrant.
Deși am eliminat spărturile si boabele afectate de diverși dăunători (nu foarte multe, e drept) nu am putut face nimic cu multitudinea de dimensiuni ale boabelor din șarja. Legat de vechime ce sa mai zic!
Rezultatul, o prajire neuniforma, cu un gust plat, neutru fără nimic care sa ma facă sa recunosc soiul.
Va ajunge la gunoi!
De aceea as prefera sa avem o certitudine asupra calității, cu atât mai mult cu cât avem șansa sa fim atât de aproape de originea cafelei.
Dacă mai este si corect păstrată, cafeaua ar putea avea un potențial maxim !
Merita o asemenea experienta, fie si măcar pentru a ne da seama cam in ce zona de consum ne aflam in acest moment, raportat la ceea ce ne este accesibil.
Eu am in memorie niște gusturi, de la începutul meu ca espressoman care prăjește acasa, pe când foloseam Expobarul si pe care nu le-am mai regăsit. Orice cafea am luat atunci avea gust foarte bun.
Era perioada când cumpărăm din Olanda, in achiziții de grup. Prajeam tot acasa, cu Hottopul si nu știam nici 30% despre prajire, din cele pe care le știu in prezent (poate de asta !

).
In prezent, parca prea multe cafele de calitate îndoielnică, veche (in primul rând).