Welcome Back Log In Create Account

Recensământ home-roasteri

Cinstit sa fiu , in cate o dimineata mai " cetoasa asa " , cand ma uit la Strega si ma gandesc , sa nu cumva sa - mi traga  vre-un levier in cap , sa zica - iar vii cu cafea proasta la mine si vrei s-o faci pe espressomanul ??? [Image: biggrin.gif]...in consecinta  , mai ales cu sarbatorile care vor veni , trebuie sa-mi iau ceva masuri ...din precautie...nu se stie niciodata. [Image: cool.gif] .
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Aprox.500g/luna. 
Cafea am luat de la coffee shop si ecuator.
Rocket R58/LMLu/Olympus/Mahlgut MOLA-e

Reply
Sunt ultimul pe lista care isi doreste sa agite in directia gresita sipiritele, cred ca am avut parte de asa ceva mai mult decat era necasar in ultima perioada pe forum. Ma declar (deja am facut-o) partizan al taberei transparentei, al impartasirii informatiilor si experientelor si de fiecare data cand am avut ocazia, espressoman a fost primul loc unde am relatat informatii. Pana la cenzura exista multiple modalitati de a gestiona o situatie, atentionarea, mutare pe un alt topic, dar in primul si in primul rand ar trebui sa primeze dezbaterea problemei.

In ceea ce priveste sursa direct din ferma, eu am reusit sa ajung intr-un loc in Panama, pe numele lui Finca Milagrosa, pastorita de un personaj foarte pitoresc, domnul Tito: Finca Milagrosa. In acest loc am inteles ca trebuie doar sa il contactezi pe dl. Tito si trimite oriunde cafea verde. L-am contactat si mi-a raspuns, dar nu a percutat la mica mea cerere. Un sac are in jur de 70kg, ceea ce inseamna ca un palet ar sustine aproximativ 420kg. Conform cantitatilor ce reies din recensamant, media apoximativa ar fi intre 2-3kg pe luna per prajitor casnic. Un stoc de 4 luni ar fi suficient cat sa ne putem bucura de calitate prin prospetime. Daca ne-am strange in jur de 30-40 de prajitori casnici am putea sa vorbim deja de un palet. Ma gandesc ca daca il contactam pe dl. Tito pentru achizitia a 6 saci atunci altfel ar sta situatia. Din pacate nu cunosc pretul exact si nici conditiile prin care un astfel de palet ar putea ajunge de acolo pana la poarta noastra (vama, taxe, transport). Ma gandesc ca macar putem incerca si vedem ce razulta la final.

Il rog pe Liviu.Mihu sa mai aibe putina rabdare cu off-topicul meu.

Pasiunea are multe fatete complexe. Tot pasiunea este motivul pentru care inca prajesc, placerea de a imi satura bulbii olfactivi cu aroma verde care trece prin complexe reactii chimice, posibilitatea de a experimenta, de a incerca sa obtin ce este mai bun din boabele verzi. Dar pasiune in aceeasi masura inseamna si a explora  ceea ce este prezent in piata, de a discuta cu baristii, cu prajitorii, de a gusta sortimente si origini noi, de a incerca diferite stiluri de prajire, de a afla lucruri noi. Multe din cele cunoscute de mine sunt rezultatul unor astfel de interactiuni si astfel de discutii.

Reply
Intru si eu cu aproximativ 2kg/luna, chiar daca abia am reluat prajirea acasa si, in tonul recentelor tendinte, m-as baga la achizitia a 10-14kg de cafea de la ferma.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Si eu as merge pe o cafea proaspăta, de ferma.
Dacă se finalizează ceva, cu măcar cu 10-12 kg pot fi luat in calcul.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Macar sa se lege ceva , as inscrie si eu minim 15kg ...mi-ar ajunge pana-n primavara... [Image: smile.gif] .
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Daca se realizeaza ceva, m-as baga si eu cu 20kg.

Reply
*offtopic
(11-12-2016, 17:34)Gheorghe Wrote: as incepe cu rugamintea de a-l exclude pe Fane din "polemica " ( ? ) creata. Vreau sa cred ca a fost manat de cele mai sincere intentii in decizia lui ...

Catre acea pozitionare merg si eu, Fane e un baiat foarte de treaba si s-a grabit putin in a modera ceva ce trebuia lasat sa curga, fara probleme, dar in sinea lui era cu gandul la binele nostru, ca sa nu se profite de aceste sinteze. Cazul e discutat, inchis, lamurit, se poate scrie orice in postari, incusiv sursa. Regulament nu se va face deocamdata caci bunul simt al acestei comunitati si pasiunea exprimata, sunt dincolo de literele unei conventii subiective.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
mda, multumesc Liviu pt cuvintele frumoase.

intentia mea era ca daca un comerciant citeste aici sa nu aiba dintr-o privire informatii despre cota lui de piata si implicit despre puterea lui de negociere in raport cu comunitatea. era o informatie prea sintetizata si oferita pe tava in opinia mea. nu stiam de intentia de import din panama si pana la materializarea ei mai e ceva cale de batut. oricum cam aflu ultimul noutatile pe aici si "functia" de moderator e o bataie de cap destul de aiurea, aici pe forum se formeaza tabere si la un moment dat daca te bagi si tu in discutie si esti de acord cu unul pt ca ti se pare pur si simplu ca afirma ceva corect ajungi tinta celelalte tabere. ca user normal poti sa alegi ce tabara vrei si sa te certi ca la usa cortului cu cealalta tabara, sa schimbi taberele, sa critici in voie pe cine vrei si ce vrea muschiul tau, dar ca moderator trebuie sa ai grija sa fi echidistant si sa fi la fel de prieten, la fel de dusman cu toti ca dealtfel se unesc toti impotriva ta. chestia e ca nici nu cred ca mi-ar face placere acum sa-mi fac user normal si sa ma cert de la egal la egal cu voi (daca as fi avut user normal de la inceput probabil mi-ar fi placut), asa ca fara resentimente eu ma voi limita cel putin o perioada doar la citit forumul.

doar cu doua chestii vreau sa scriu in incheiere:
eugenm, nu mi-a placut asemanarea ta cu profesia.
radudani, mai scurteaza su tu posturile, ca indifentent ce scrii tu in ele devin obositoare de citit, voiam sa ti-o spun de mult dar nu stiam cum sa o fac fara sa te supar.  :)
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Sustin ideea de a procura cafea verde proaspata direct din ferma. Nu-mi fac probleme de costuri, oricum nu cred ca va fi mai scumpa decat cafeaua cu cel mai mic pret pe care l-am gasi local.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe

Reply
Ba ar fi bine sa crezi... sau inseamna ca nu ai incercat-o pana acum pe aia de se vinde local in jur de 30 lei...

Asta de ferma este deja 30 lei inainte sa o incarce in saci, cu transport si taxe nu sunt naiv sa sper sa o vad aici sub 50 lei.
Dar tot e un pret bun pentru cafea de provenienta cunoscuta, proaspat culeasa.

In fond, pe whisky platim dublu doar pentru ca e single malt ;)

Reply
Dacă e sa discutam despre preț cred ca ar fi bine sa ținem cont de faptul ca, in cazul unor producători si al unor traderi onesti, acesta ar trebui sa reflecte corect calitatea cafelei.

Personal, prefer sa plătesc ceva in plus pentru cu reflectare in calitate.
Recent am desfăcut un pachet cu Ethiopia, primită de la un furnizor din țara si ceea ce am găsit înăuntru m-a dezamăgit destul de tare.
Am prăjit un lot si rezultatul este la fel de frustrant.
Deși am eliminat spărturile si boabele afectate de diverși dăunători (nu foarte multe, e drept) nu am putut face nimic cu multitudinea de dimensiuni ale boabelor din șarja. Legat de vechime ce sa mai zic!
Rezultatul, o prajire neuniforma, cu un gust plat, neutru fără nimic care sa ma facă sa recunosc soiul.
Va ajunge la gunoi!
De aceea as prefera sa avem o certitudine asupra calității, cu atât mai mult cu cât avem șansa sa fim atât de aproape de originea cafelei.
Dacă mai este si corect păstrată, cafeaua ar putea avea un potențial maxim !
Merita o asemenea experienta, fie si măcar pentru a ne da seama cam in ce zona de consum ne aflam in acest moment, raportat la ceea ce ne este accesibil.

Eu am in memorie niște gusturi, de la începutul meu ca espressoman care prăjește acasa, pe când foloseam Expobarul si pe care nu le-am mai regăsit. Orice cafea am luat atunci avea gust foarte bun.
Era perioada când cumpărăm din Olanda, in achiziții de grup. Prajeam tot acasa, cu Hottopul si nu știam nici 30% despre prajire, din cele pe care le știu in prezent (poate de asta ! Huh ).
In prezent, parca prea multe cafele de calitate îndoielnică, veche (in primul rând).
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Pai cum credeti ca apar ofertele de discount... :s
Asa dintr-o data, fara BF, fara nici un sezon care sa justifice oferta, pac -30%... doar asa ca suntem noi espressomani simpatici ... ;)
Mult mai rezonabile explicatii ar fi ca sunt saci care ies din fereastra de prajire recomandata de 15 luni, sau care au fost testati de prajitori si au ajuns la o concluzie ca cea descrisa mai sus, ca nu poate fi materie prima pentru un produs prajit vandabil, asa ca ... la experimentatorii home roasting cu el... :)
De asta ar fi preferabila o achizitie de la o sursa care nu are (si) o activitate de prajire drept business primar ;)

Reply
4+/luna
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop

Reply
(12-12-2016, 09:38)renatoa Wrote: Ba ar fi bine sa crezi... sau inseamna ca nu ai incercat-o pana acum pe aia de se vinde local in jur de 30 lei...

Corect, m-am exprimat mai evaziv desi in minte faceam referire la aceeasi calitate... 
Si da, am incercat si cafea de 30 de lei/kg. De la de-ai nostri. Nu-mi mai trebuie.

.... si sincer, parca nici eu nu mai regasesc gusturile de la inceput. Ori poate a devenit rutina? Poate tre' sa-mi fac un reset cu vre-o macinata din alimentara?  Acest sentiment mi-a fost confirmat si de un prieten acum cateva zile cu aceeasi remarca : "bre, da' parca era mai buna, mai altfel de gust  avea odata...''
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe

Reply
In Etiopia un fermier primeste in functie de calitatea produsului intre 0.5$ si 0.75$/kg. Daca e inscris intr-o asociatie pretul mai urca ceva, daca e fairtrade inca niste bani si tot asa. In orice caz, cafeaua paraseste Etiopia la un pret max. de 3.5$/kg. Transportul si vama in Europa adauga la cost inca 0.23$/kg. Deci pretul se situeaza undeva sub 4$/kg. la o Etiopia de calitate.
Facem noi o asociatie...si... [Image: biggrin.gif]

Reply
Vezi aici, numai taxele sunt 225 eur pe tona, deci 22.5c pe kg, unde mai bagi transport-ul, tva-ul in juma' de cent ? :s Huh

Reply
(13-12-2016, 09:43)renatoa Wrote: Vezi aici, numai taxele sunt 225 eur pe tona, deci 22.5c pe kg, unde mai bagi transport-ul, tva-ul in juma' de cent ? [Image: confused.gif] [Image: huh.gif]

Vezi ca ala e un post din 2014. Din ianuarie 2016 la cafea nu mai este acciza. [Image: wink.gif]
PS - TVA-ul e 9%...nu 24%.

Reply
Intradevar provenienta respectiv calitatea cafelei este dupa mine cel mai important parametru , degeaba ai tot felul de scule pricopsite si respecti totul cu strictete , o cafea proasta va ramane o cafea proasta , in acest sens dau exemplu pe Guido care stie de unde sa ia cafea , doar de la ferme si dupa mine are cea mai buna cafea din Bucuresti luati odata cafea de la el si veti vedea diferenta dintre o cafea achizitionata pentru a fi vanduta sau pentru a fi savurata !!! insa si pretul este corespunzator 
  Eu am luat la inceputul anului vreo 30 kg de la docklands (cate 1 kg de fiecare tip) si sunt oarecum multumit insa nici nu se compara cu a lui Guido luata sub control direct de la fermier de aceea incurajez ideea voastra insa trebuie ATENTIE mare , eu sunt dispus sa iau vreo 10 kg

sa nu credeti ca am ceva pro Guido si ca-i fac reclama , sunt doar incantat si apreciez astfel de importatori/ prajitori care isi fac treaba si din pasiune nu doar pentru profit , daca dadeam de ei inainte sa-mi iau prajitor nici ca-mi mai luam , mi-am luat prajitor deoarece tot ce gaseam pe piata la acea vreme era de proasta calitate , ar fi o chestie tare de tot sa ne reuseasca proiectul , MARE LUCRU E SA AVEM O CAFEA (verde) DE BUNA CALITATE !!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 

Reply
Intervin cu o intrebare, putin off-topic: dintre home-roasteri, exista cineva care e dispus sa faca un pret avantajos pentru membrii comunitatii la cafeaua pe care o prajesc? Eu unul as incerca si cafeaua prajita acasa de cei cativa dintre colegii de aici, daca livreaza si in provincie, bineinteles, la un pret ceva mai mic decat pretul prajitorilor platitori de taxe si impozite la stat:) Astept ceva oferte pe pm, daca sunt astfel de colegi.
Lelit PL41e with PID & shower screen IMS Competition, Kinu M 38, Anfim Best, Bialetti Venus, V 60

Reply
Si eu as fi interesat sa achizitionez de la colegi. Ii ajutam poate sa treaca la nivelul urmator.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
cu tot respectul, threadul asta deviază. Nu ma consider vre-un purist al moralității, eticii sau fan al statului colector de taxe pe care sa le redistribuie cum vrea el. Dar cererea de mai sus mi se pare off topic prea mult. Nu e acesta scopul...
Daca vrei sa experimentezi, iti trimit eu 100-200 de g gratuit cu cea mai mare plăcere. Cu singurul scop... experimental. Poate vrei sa începi sa prăjești. Orice altceva, mi se pare ca nu își are locul aici. No offense intended:)
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500

Reply
Pentru ca a trecut o saptamana de la inceperea sondajului, cred ca ne-am cam exprimat, cei care sunte activi pe aici.
@radudani:daca toat ai luat initiativa cu excelul, imi permit sa te rog sa publici o varianta actualizata cu statusul curent. Daca nu am sarit pe cineva, mai trebuiesc adaugati urmatorii: (am rotunjit la 1 Kg)
CosminN;4;Kg
Nikso;2;kg
Teabe;1;kg
krust;2;kg
zonga;1;kg
galileo;5;kg
bogy;3;kg
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500

Reply
Imi pare rau ca nu-l vad si pe ovisod [Image: confused.gif]

Reply
(15-12-2016, 15:36)Gheorghe Wrote: Imi pare rau ca nu-l vad si pe ovisod [Image: confused.gif]

Gheorghe, ceea ce prajesc strict pentru consumul propriu sau al familiei este de 8+ Kg / luna.
Insa consumul lunar de cafea verde este mult mai mare.
Expobar Brewtus IV | Honne

Reply
Aprox. 2kg/luna.
Sunt dispus sa cumpar 10kg.
Prajitor DIY aer.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino

Reply
Cam 2kg pe luna estimez si eu. Cam 1.5 cumpăram prăjită. A început să îmi placă să prăjesc acasă, chiar dacă sunt la început.
Ustensilă de prăjire: Delimano 3d.
[Image: 3e8d1b465289a55112b109011ecbafd9.jpg]
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
2-3 kg/luna
Lelit PL41TEM \ Kinu M47 \ Ascaso I-steel i1 \ Gene Cafe CBR 101 \ L-Beans tamper holder

Reply
Sa presupunem, ipotetic... :) ca un grup de forumisti cu inima mare s-ar apuca sa importe a la longue 100-150 kg pe luna de cafea de specialitate, la preturi raportate la calitate mai mult ca rezonabile, foarte probabil peste ce se gaseste acum pe piata de verde.

Sa zicem ca s-a identificat si o sursa care ar fi dispusa sa livreze asemenea cantitati, care ar avea disponibile in clipa asta cam 11 sortimente, toate de ferma, cu origini si caracteristici cunoscute, recolta 2016, impachetate la 15kg sub vid, la un pret care ar ajunge in gama 45-50 lei livrate la usa, asta daca se face o comanda de minim 100kg.
De fapt as zice ca aceasta comanda minima de inceput ar trebui sa fie de 11*15=165 kg ca sa putem degusta toate sortimentele...
Acest al doilea paragraf nu mai e ipotetic :)

Intrebarea care se pune... ce ar putea motiva pe respectivii sa purceada la aceasta actiune, sa isi complice viata cu stocarea unor asemenea cantitati, reimpachetarea in scopul livrarii, expediere, recuperare bani... stiind ca precis vor fi scandaluri atat dinspre partea prajitorilor, cat si a colegilor de forum, doar stim cum e compatriotul mioritic... :)

Reply
Pai respectivul ar trebui sa spuna cum isi doreste sa se intample lucrurile. Eu, de exemplu, nu as face-o, pe termen lung, pe mai putin de 10% din valoare...si as fi de acord sa ii dau aceasta suma celui care se ocupa. Cu transparenta totala nu vad de ce ar iesi scandal din partea colegilor si, cu atat mai putin, din partea prajitorilor. Asta cu group buy merge o data...e si pacat sa strici sursa asa.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)