Imaginea atasata, gasita intr-una din paginile rasnitei prezentata mai sus, aceeasi in toate cele 10 link-uri postate, ne spune cu siguranta ca nu e de espresso, si din pacate, nici de brew prea optimala ...
Avem odata forma cutitului rotativ, cu 5 colturi, pentru espresso trebuie minim 6..
Apoi, modul cum se face ajustarea gradului de rasnire, mai exact glisarea rotorului, a carui gaura nu este rotunda, ci hexagonala, pe axul de asemenea hexagonal, nu se poate face fara jocuri mult prea mari ca sa nu se produca fines in exces.
Am vazut acelasi mecanism la Zass Panama, si rezultatul era o... pana-mea de macinatura...
De fapt, asta este primul semn al unei rasnite de evitat: reglajul de macinatura in partea de jos. Stiu ca aici intra si Commandante, si fanii se vor revolta, dar pur si simplu nu ai cum sa faci mecanic o culisare fara jocuri la precizia necesara unei macinaturi espresso. Plus ca zona de reglaj este in calea macinaturii... Rotorul trebuie solidar cu axul si reglajul sus, deasupra camerei de alimentare cu boabe, ca sa putem vorbi de o rasnita competitiva.
Ce nu se vede si iarasi poate avea o influenta masiva in calitatea macinaturii, este prinderea axului.
Daca nu se sprijina obligatoriu in doi rulmenti, ci se invarte intr-un tub rotund, ca la Pana-rasnita pomenita mai sus, este de aruncat dupa cateva luni. Muchiile hexagonului vor rascheta tubul pe interior, rezultand un shpan, care daca nu curge in cafea, va gripa mecanismul cu siguranta. Alegeti voi care din variante e mai buna

In ambele cazuri tubul port ax se va largi in timp pana la ...
Presupunand ca axul este pe rulmenti, rasnita ar putea avea potential de modare pentru cine este dispus si are acces la un atelier mecanic. Se fixeaza rotorul definitiv pe ax prin lipire intr-o pozitie fara bataie, si se adauga in partea de sus un mecanism de reglaj cu surub micrometric, in care sa vina manivela.