(04-10-2016, 12:52)Lyvyoo Wrote: Insa exista si sunt valabile acele "conditii standardizate" ?
un fel de a exprima pe scurt o metodologie detaliata - din ce am inteles si eu - bazata pe
teste comparative de gust si apoi de
extraction-yield, intre rasnita pregatita pentru expediere si o
rasnita etalon a fabricantului; ceea ce mi se pare corect tehnic si etic pe deasupra;
dar detalii pe care ar trebui sa le stie orice trecator prin topicul acesta, e ca Monolith costa spre $2500, ca are motor pentru 40.000 ore cu viteza (afisaj digital) de 22-800 rpm, cutite acoperite cu nitrit de titan, e gandit pentru
singe-dose in home use si ca nu sunt si nu vor fi produse in masa... si da, e o rasnita facuta si ea la standarde foarte ridicate de
precizie si cu
materiale corespunzatoare; o expresie de simplitate si eleganta am vazut de ex., in
ansamblul cutitului superior, clasic de altfel;
(04-10-2016, 12:52)Lyvyoo Wrote: ... Alex Niculae imi spunea ca poti aduce doua rasnite fara probleme la acelasi extraction yield (sa spunem altfel, un fel de cautare stiintifica a sweetspot-ului pentru fiecare), si abia de acolo incepi sa vezi gustul fiecaruia si cum se diferentiaza cestile. E foarte posibil ca unele modele de rasnite sa necesite in V60 o macinatura prea fina pentru a obtine un extarction yield pe care un barista specializat sa-l considere multumitor. Si atunci lichidul va fi amar. Este momentul in care degustatorul se declara nemultumit de o anume rasnita. ...
da, si de aici acea sintagma pe care o folosesc des:
rasnita capabila espresso...
pentru ca si observatia d-lui Alex Niculae o vad aplicata valabil, in lumea
high end-urilor;
si in cazul macinaturii asa cum curge in
basket, nealterate de cernut prin sisteme de site etc.
s-a tot discutat pe vremuri in forum despre zisele lui Jim Schulman, cu determinarea experimentala a macinaturii optime espresso pentru o anume rasnita (acel 'gust in ceasca'), ca mai apoi sa incerci sa pastrezi setarea de finete si sa ajustezi debitul din doza;
dar din nou, pentru
rasnite capabile espresso, pentru ca intervin tare multi parametrii in rasnire, functie de geometria cutitelor, de viteza, de temperatura etc.
de ex., la Baratza Sette,
s-ar parea ca marimea particulelor medii, deci cele ce rezulta din setarea de finete macinatura, ramane destul de
constanta pe plaja espresso si ceea ce variaza este cantitatea de praf, de
fines!
care - am convingerea asta de cand beau espresso (nu mult, cativa ani...) - este esentiala in extractia espresso!
pe de alta parte, inca din 2007, pe vremea
TGP de pe home-barista, s-a vazut ca distributia de
fines difera functie de setarea finetii macinaturii - pe masura ce setarea e pentru particule mai mari,
fines-urile ce rezulta sunt tot mai putine;
imi lipseste experienta de lucru cu un refractometru si nu am datele mele experimentale pentru
extraction yield;
ce-i drept, o vaga orientare imi da
taria bauturii, ca senzatie subiectiva si
rata de extractie pe care merg si care e mereu 1:2 sau putin mai mare...
dar lasand empirismul la o parte, raman informatiile pe care le dau profesionisti consacrati, iar mie, sau altora interesati dar care nu-si pot permite si aparatura de masura adecvata, ne ramane deocamdata datoria de a cunoaste si intelege fenomenele si a ne baza pe 'gustul din ceasca'...
EY-ul este insa un parametru migalos de determinat si evident dependent de precizia/calitatea instrumentelor si de corectitudinea operarii; nu mai vorbesc de onestitatea operatorului, pe care ar trebui sa o luam in considerare vs. uriasele interese comerciale din lumea cafelei...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)