(27-09-2016, 20:27)RaduCarutasu Wrote: ... Toate aceste aspecte ar putea fi lămurite, iar fiecare model ar putea fi poziționat distinct pe piața de profil, doar dacă, așa cum bine zici, s-ar publica rezultatele unor analize realizate intr-un cadru competent si recunoscut a calității macinaturii si a cantității de solubile dizolvate, din aceasta, in lichidul extras.
Pana ce nu vor fi publicate rezultatele unor astfel de teste, părerea mea este ca subiectivismul, emoțiile si pasiunile vor domina posturile pe acest subiect, fără vreo relevantă asupra calităților si a capabilităților reale ale râșnițelor Kinu.
da!
lipsa unor evaluari tehnice de specialitate, chiar partizane - pacatuind de ex. prin omisiune - a adus toate aceste thread-uri inrudite Kinu, in faza unor vocalize care cicleaza aceleasi informatii subiective, si care in extrem ajung sa documenteze perceptii senzoriale in absenta stimulului
[Image: smile.gif]
ok, incerc sa glumesc - dar unii pun problemele chiar in serios;
antologica mi se pare apropierea dintre M68 si EK43!
ca prime idei cand am citit despre asta:
- nu cred ca trebuie insistat, dar de vreo 2 ani incoace EK43 este urcat tot mai sus de unii fani ai lui Matt Perger; este oricum o rasnita de referinta si un privilegiu pentru cei ce o pot utiliza!
- daca o alta rasnita se aseamana, sau poate inlocui in conditii de casa, EK43-ul, in cazul nostru s-a pus problema cu M68, atunci cei ce merita apreciere in primul rand sunt proiectantii si apoi fabricantii mecanismului de rasnire de la rasnita M68!
nu e cazul aici, pentru ca mecanismul de la M68 e conic, ori mini revolutia lui EK43 a insemnat si reconsiderarea rasnitelor cu mecanism plan, mare!
cei ce au citit cele publicate de Matt Perger despre testele in care s-a evidentiat net EK43 (teste facute in premizele Mahlkoenig, de, fara conflict de interese!), stiu ca rasnita tinta a criticilor in comparatiile facute, a fost Mazzer Robur, cu mecanism conic!
- sunt destui profesionisti ai espresso care nu au imbratisat ideile 'revolutionare' ale lui Matt Perger: se merge spre o extractie in debit foarte mare - in opinia mea, anti-espresso - desigur cu o cafea prajita usor etc. si aici, cutitele mari plane par sa fie cel mai agreate;
(27-09-2016, 20:27)RaduCarutasu Wrote: ... Nu pot sa nu m-a întreb, care ar fi motivele pentru care ar cumpara cineva o râșnița manuala, buna dar scumpă, in locul unei râșnite electrice, la fel de bune si in aceeași zona de preț, dacă rezultatele in ceașca sunt sensibil apropiate
tot foarte adevarat!
de fapt, acesta e primul nivel de deosebire:
pe vremuri, un psiholog atragea atentia ca prima caracteristica pe care o observi involuntar la un om cand te intalnesti cu el, este daca e barbat sau femeie...
la fel si aici, cand iesi cu una din rasnitele Kinu in circulatie prin forumul nostru, primul lucru care il remarci este ca e o rasnita manuala! cu tot ce decurge din asta;
apoi abia incerci sa intelegi argumentatia prin care aceasta rasnita e comparata - mere cu pere - cu una electrica din categoria de high end profesionale: Mahlkoenig, Ceado, Compak etc.
(27-09-2016, 21:14)Liviu.Mihu Wrote: ...extrapolând experiența m47, tind sa cred ca va fi ușor de reglat - câta vreme rămâi in zona de reglaj espresso, nu prea ai motive sa arunci shotul - lucru diferit de Ceado e5p care e mult mai sensibilă la reglaj. ...
cand ai mai amintit asta cu M47 vs. Ceado e5p n-am acordat atentie, iar acum nu inteleg!
deci pe o plaja de reglaj (zona espresso) de, sa zicem 250-550 microni, la M47, aceeasi doza (!?), toate shoturile pot fi valorificate, in timp ce e5p nu-ti da nici o sansa, o deviere de sertare granulatie de, sa zicem 20% in interiorul zonei espresso, compromite shotul...
bun, dar asta inseamna, in traducerea mea, o caracteristica net superioara a lui Ceado!
"care e mult mai sensibila la reglaj"
nu de asta avem nevoie pentru a ajusta shotul pentru performanta?
de un reglaj mai sensibil, mai fin!
posibil M47 are in compozitia macinaturii
prea multe fines, si o caracteristica de distributie dimensionala a particulelor
prea imprastiata, ceea ce face reglajul dimensiunii macinaturii mult mai putin sensibil?
sau, la fel de probabil, zona espresso la rasnita manuala e mult mai mica in fapt, decat cea a rasnitei Ceado?
de fapt,
de unde stii ca ai comparat zone egale de reglaj a dimensiunii particulelor?
(27-09-2016, 21:14)Liviu.Mihu Wrote: ... cazul sette vs k10 care, dupa teste reale extinse, s-a ajuns la concluzia ca... e cam neconcludent [Image: smile.gif])
oare? nu inteleg pe ce te bazezi cand zici asta, merita sa indici sursa!
doar daca vrei sa provoci cititorul sa gaseasca "din intamplare" o izbitoare asemanare intre a ta confruntare M47 vs. Ceado e5p si... Sette vs. K10;
asta e un citat din
home-barista pe care l-am mai amintit in acest forum:
"If all the coffees you use for espresso are in the medium-light to medium-dark roast range, the Sette's extraction is near perfect. For these coffees, the Sette (quite shockingly) beat my K10 in blind tests more often than not, for the simple reason that the K10 needed to be very precisely dialed in to do better."
sincer, incepe sa nu mai aiba relevanta pentru mine situatia de fapt cu performantele comparative ale rasnitelor amintite...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)