Welcome Back Log In Create Account

Rasnita manuala KINU - M68

Am facut niste asocieri intre M68 si EK43 dupa ce am citit prezentările lui bas pe forumurile KN si HB. Macinatura pufoasa, rasnire mai fina fara blocarea espressorului. Am avut senzatia ca M68 ar putea fi un fel de EK43 pentru acasa. Pe de alta parte, tot acelasi bas nu simte mari diferențe in ceașcă intre M47 si M68. Cu asta imi îngreunează decizia de upgrade de la M47 la M68.

Reply
deci s-a ajuns la autosuspendari de genul imi iau lopatica si galetusa+forma de broasca si plec,rusinos,poate lumea nu se astepta la asa pret mare,poate cei de la kinu ne folosec doar pe post de cobai sa isi testeze produsele constienti fiind ca nu toti membrii de pe forum au sa cumpere aceasta rasnita,clientii tinta fiind cei cu bani (de afara),pe mine ma interesa doar faptul ca e ok rasnita?face macinatura ptr 2000  de lei? cafeaua iese wow?am garantie reala ?nu se inchide firma si raman cu o teava de fier ?ca o vinde graef sau popescu srl e irelevant....totusi in lumea afacerilor declaratiile acestea nu fac bine,ca si concluzie sunt dezamagit de intoleranta la intrebari,de copilaria lui che,boss daca vrei sa primesti trebuie sa si dai.
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

Reply
Discutiile despre pret sunt simple. Iti convine pretul cumperi daca nu cumperi altceva. Sa nu uitam ca acesta este un business nu un act de binefacere. Daca comparati M68 cu restul rasnitelor manuale care au cutite conice mari o sa constati ca se situeaza bine pe piata.
Pe noi cred ca trebuie sa ne intereseze produsele KINU si sa le criticam sau sa le laudam in functie de performantele lor. Daca nu aveti incredere in producator atunci nu cumparati sau mai aseptati pana sunteti convinsi ca este de incredere.
Citesc destul de mult si forumuile internationale si nu am observat niciunde astefel de cancan-uri si nu cred ca-si au locul .
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
Pharos ce avea pana sa apara asta ?
64, conice... de pret nu mai zic, la jumatate, de asta lumea visa la un pic peste 1000 lei...
Asta trebuia sa fie referinta, nu stiu de ce o tot comparati cu HG One... :s

Reply
Nu are nimic Pharos si chiar este un mare succes de piata. Din punctul meu de vedere este cam greu de lucrat cu ea. Este greu de tinut in timpul macinarii si incomod de scos cafeaua macinata. Pe forumul HB am vazut o gramada de modificari aduse la aceasa rasnita pentru a usura lucrul cu ea. Din nou spun daca cineva considera ca M68 este prea scump si ca mai bine dea banii pe Pharos este perfect normal. Fiecare este liber sa faca ce doreste cu banii lui. Cei de la Mahlgut au rezolvat din problemele lui Pharos si au facut o rasnita mai usor de folosit dar la 750 de Euro. Kinu se plaseaza sub Mahlgut ca si pret iar ca si design si usurinta de utilizare si macinare eu vred ca este peste. Timpul o sa ne arate daca si Kinu o sa fie un succes de piata sau nu.
HG-one este si dupa parerea mea mult prea scumpa si din acest motiv nu m-am gandit niciodata sa cumpar aceasta rasnita dar si la acest pret mare cred ca se vinde bine pe plan international.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
Oricum renatoa si-ar dori ca si prajitoarele profesionale sa coste cat un Hottop, bineinteles ca si acesta fiind vandut inzecit ca si pret  :)  

Costurile de productie si pretul final si le apreciaza fiecare. Daca Versalab inca se vinde cu 2000E (cu varianta de precizie Terranova la 4-5000E), HG One la 1000$, Sette la 450E in conditiile in care plasticul nu costa mult ca si material si exemple mai sunt, inseamna ca respectivele produse sunt vandabile. Daca nu, sunt retrase / inlocuite / ieftinite. Cu M47 si M38 si cu viitorul M38 low cost, se pare ca au tintit bine locul in piata de rasnite si review-urile internationale incep sa apara. Vor / vom vedea si cu M68...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(22-09-2016, 16:34)Mihai L Wrote: Mi se pare discutabila opinia ta, radudani...
Precizia pentru o rasnita este exact inertia termica la un espressor. Cand auzi de unul serios, nici nu-i pui la indoiala capabilitatea de a face un espresso reusit. Corect?
Pe urma, in zona de macinare. Sa zicem ca faci un test. Pe langa faptul ca este scump, cat este de relevant...?
Cafea prajita light sau dark, proaspata sau de 3-4 saptamani... toate astea sunt variabile care afecteaza testul.

Si in final, ajungem tot la gustul din ceasca, bata-l vina. Care nu inseamna doar rasnita, ci implica si cafeaua/prajitorul, espressorul, barista...

ca e discutabil ceea ce am scris... excelent!

dar ce ar fi de discutat la cele ce spui mai sus?
normal ar fi sa ramai cu adevarul tau si chiar asa imi place sa cred ca se intampla;
doar ca, ma amagesc cu ideea ca mai citesc si altii, trecatori, thread-ul...

cum definesti precizia rasnitei, in termeni cat de cat profesionali?
vorbeam undeva de competenta si exigenta...
la capatul unui 'lant cinematic' se afla perechea de cutite conice - mecanismul de macinare;
si cum principiul de functionare e cel clasic, adica asa cum functioneaza milioanele de rasnite manuale pentru condimente din lumea larga, nu exista nici un motiv sa nu credem ca rasnita e atat de buna, pe cat de bine aliniate functioneaza cele 2 cutite in sarcina, cand are loc procesul de zdrobire/taiere a boabelor de cafea!
intregul ansamblu concretizat in ansamblul mecanic al mecanismului de rasnire e realizat in cadrul unor tolerante care sunt singurele relevante pentru calitatea rasnitei la utilizator!
da, rasnita uzinata la Reghin este un 'container' rezistent si precis pentru acele cutite, dar precizia de executie al acestuia nu e un argument inainte de cel al preciziei de functionare a cutitelor!
este de asteptat - a cata oara zic asta - ca macinatura acestei rasnite sa fie la acelasi nivel calitativ cu macinatura oricarei alte rasnite care foloseste acelasi mecanism de rasnire (ansamblu de cutite aftermarket) si respecta niste tolerante finale recomandate in lucrul mecanismului;
care sunt aceste tolerante? in general ele nu sunt publicate pe toate gardurile, dar oricine care intelege principiile de baza ale procesului de rasnire, intelege ca n-are sens, poate nici macar nu e corect etic, sa publici tot felul de informatii despre precizia de executie a ansamblului 'container' pentru cutite, fara sa spui nimic despre precizia finala, cea in care ar trebui sa fie interesat utilizatorul, la nivelul mecanismului de rasnire concret folosit;
cum spuneam, normal asemenea informatii nu se publica; dar daca tot publici informatii despre precizia de executie a restului rasnitei... cineva de pe home-barista spunea ca o asemenea informatie de publicitate te demobilizeaza... ar rezulta ca fabricantul are ca tinta produse high end a caror pret probabil e interesant pentru alte categorii de utilizatori;
ceea ce ar fi interesant de ex., pentru un utilizator avizat, ar fi caracteristica de distributie dimensionala si in greutate a particulelor macinate si EY-ul (extraction yield-ul, randamentul de extractie), desigur, pentru cateva conditii mai relevante, de macinare si de cafea;
da stiu, vor apare si acestea, dar din cate inteleg, fara ca actualii posesori de rasnite Kinu sa fi avut posibilitatea sa aleaga in deplinatatea unor informatii relevante, corecte;

problema nu e sa intelegi, ci sa vrei sa intelegi...
cu cele din citatul de mai sus, daca esti de parere ca testele de 'ceasca' nu-si au rostul, sunt scumpe si irelevante, atunci nu vrei sa faci deosebirea intre amatorism si competenta; testele facute in conditii de profesionalism nu pun probleme de genul 'cafeaua/prajitorul, espressorul, barista...'
vorbim de rasnite comerciale, de mediu profesional, nu de lumea noastra de amatori entuziasti intre care ma cred a fi, atipic, si eu...

p.s.
postarile acestea in topicul Kinu sunt citite si ele superficial si sunt incomplet acoperite de cei interesati; si mi se pare firesc si indreptatit sa fie asa: nu e timp, nu avem exercitiul disputelor si nimic nu ne face sa ne respectam mai mult decat avem obiceiul sa o facem...
dar mai contribuie ceva la o anume... babilonizare: sunt vreo 4-5 topicuri despre rasnitele de la Reghin si multe lucruri relevante pentru unii se pierd pentru ca nu sunt stranse la un loc; mai multe topicuri inrudite inseamna nu o importanta mai mare, ci o dilutie mai mare...
paradoxal, asa cum se intampla pe net, informatie mai multa ajunge sa insemne entropie mai multa...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Parerea mea este ca prea se despica firul in saispe, ca de ce pretul este asa mare, ca de ce Graef (GmbH) induce in eroare si te gindesti la Gebrüder Graef, etc... Din pacate, nu este un caz unic, ci se tot repeta prin acest forum (vezi de exemplu anuntul despre distibutorul KvdW).
Situatia e simpla: daca Pharos este atit de fantastica, pai cumpārāti-o si uitā de Kinu!
Iar treaba cu numele prescurtat "Graef" intr-adevar, induce in eroare, dar asta este cind doua firme au acelasi nume. Dpv marketing este legitim sa folosesti prescurtarea (XY) in loc sa scrii numele complet al firmei, asa cum e ea trecuta in registru (XY und Co. KG GmbH).
Hai mai bine sa fim la obiect, sa testam, comparam, impartasim, ne exprimam opinia despre rezultatul in ceasca si sa tragem concluziile personale referitor la investitie, decit sa ne facem la nesfirsit griji in scris despre strategia de marketing a lui Che si sa ne ingrijoreze faptul ca cistiga prea mult sau prea putin.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
(24-09-2016, 09:34)mirceat Wrote: Am facut niste asocieri intre M68 si EK43 dupa ce am citit prezentările lui bas pe forumurile KN si HB. Macinatura pufoasa, rasnire mai fina fara blocarea espressorului. Am avut senzatia ca M68 ar putea fi un fel de EK43 pentru acasa. Pe de alta parte, tot acelasi bas nu simte mari diferențe in ceașcă intre M47 si M68. Cu asta imi îngreunează decizia de upgrade de la M47 la M68.

cauta-ma daca vei dori sa vinzi m47
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

Reply
(26-09-2016, 14:01)Lyvyoo Wrote: ... Sette la 450E in conditiile in care plasticul nu costa mult ca si material ...

cum sunt interesat in cumpararea unui Sette 270 cu 1800 lei, ar merita precizat ca in State, Sette 270 se va vinde din octombrie cu $379; in europa, e in UE, adica nu vad cum actioneaza cu adevarat legile pietei libere...
iar plasticul? daca masina respectiva poate sa atinga parametrii proiectati, nu vad nici o problema! traim intr-o lume de plastic (zilnic ne incredintam viata unor anvelope de... plastic, ok, ceva polimeri/elastomeri, acolo...), de surogate si modificari genetice, traim in feisbuc, dece ne-am incapatana sa ramanem in epoca bronzului, sau a fierului, fie el si inoxidabil...
odata incercam sa ilustrez astea ce le spun, cu 'expresia' unei gazete de perete facuta toata din otel, in sectia axe si pinioane a Tractorul-ui de demult, sau cu incaperea calculatoarelor la o fabrica de inox din Targoviste, care era cu lambriuri pe toata inaltimea peretilor, din... tabla inox!

(26-09-2016, 15:30)VladP Wrote: Parerea mea este ca prea se despica firul in saispe...
Hai mai bine sa fim la obiect, sa testam, comparam, impartasim, ne exprimam opinia despre rezultatul in ceasca si sa tragem concluziile personale referitor la investitie, decit sa ne facem la nesfirsit griji in scris despre strategia de marketing a lui Che si sa ne ingrijoreze faptul ca cistiga prea mult sau prea putin.

cred ca putin discernamant e necesar, in toate postarile astea cu Kinu ...din inceputuri pana azi...
altfel, ceea ce vad eu este un dispozitiv de facut ceata. de nivelat si imblanzit...
ce e rau la putin spirit critic, la ceva excrescente din masa neteda de yesmen-eala?

mai mult, pentru o iesire convingatoare pe piata, referinta la criticile si modul in care au fost ele intelese si remediate de catre fabricant ar fi in intregime un material de propaganda comerciala pozitiva!
criticile, orice fel de comentarii, fara puneri la punct complementare, fac parte dintr-un risc asumat de producator si apreciat de orice potential cumparator avizat;
te afisezi spre evaluare cu un produs in randul membrilor unui forum de specialitate si contezi pe un control al opiniilor astfel ca totul sa apara roz, superlativ pentru restul lumii? in fapt, un superlativ gri, aprobator, dar liosit de informatie, de relevanta?
pe mine cel putin, ma intereseaza prea putin povestile cu Graef, nici nu m-am uitat pe net sa le inteleg, nici nu m-am referit atat la ele, cat la folosirea unui cor de forumisti aprobatori, carora nu li s-a oferit nici un argument tehnic relevant inainte sau odata cu comercializarea rasnitei: adica, marsand atata pe precizie si calitate material, nu s-a publicat nimic despre tolerantele finale in mecanismul de rasnire in timpul rasnirii, nu mai spun de mult vorbitele caracteristici de distributie ale macinaturii, sau de extraction yield  pe anumite mostre de cafea etc.
da, nici alti fabricanti nu fac multe dezvaluiri si nu toarna informatie abundenta peste audienta;
zecile de pagini dedicate topicurilor Kinu sunt totusi marturie a unei multimi de membrii interesati ai forumului, care nu au ales in baza unor date tehnice convingatoare, ci in baza unor asigurari de natura generala din categoria "cea mai...", sau in baza unor considerente de natura emotionala...

normal, informatia de ordin de marime a pretului a lipsit mereu, pana la lansare, dar asta a contribuit la o potentiala alterare a impactului informational al actiunii aceleia de testare populara in forum...
dintre caracteristicile tehnice afisate de fabricant, ce pare nepotrivit pentru categoria de pret urmarita? e criticabil sau acceptabil detaliul acesta functional? nu exista criterii general valide, decat poate, cele referitoare la rezultatul in ceasca etc.

sorry, deci, "sa fim la obiect, sa testam, comparam, impartasim, ne exprimam opinia despre rezultatul in ceasca" ... pentru ca este "o onoare pentru noi ca si comunitate ca vom cunoaste si analiza modelele indeaproape, primii, si vom avea si un pret preferential fata de restul Europei si lumii "
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(27-09-2016, 18:12)radudani Wrote: .......sorry, deci, "sa fim la obiect, sa testam, comparam, impartasim, ne exprimam opinia despre rezultatul in ceasca" ...

"Am facut niste asocieri intre M68 si EK43 dupa ce am citit prezentările lui bas pe forumurile KN si HB. Macinatura pufoasa, rasnire mai fina fara blocarea espressorului. Am avut senzatia ca M68 ar putea fi un fel de EK43 pentru acasa. Pe de alta parte, tot acelasi bas nu simte mari diferențe in ceașcă intre M47 si M68. Cu asta imi îngreunează decizia de upgrade de la M47 la M68." scrie un coleg mai sus.

Si la noi si pe forumurile de afara se testează, se compara si se împărtășesc opinii.
Am mai citit si alte păreri conform cărora, toate modelele Kinu sunt foarte bune si ca nu se sesizează diferențe majore între extracțiile facute cu macinaturile fiecarora dintre acestea.

In concluzie, dacă nici măcar bas pe (KN si HB) nu simte mari diferențe in ceașca între M47 si M68 ( :P ), m-a întreb dacă modelul M68 este chiar atât de performant pe cât se spune. Huh
Dacă M47 este atât de bun, de ce ar dori cineva sa mai cumpere o râșnița M68 si sa plătească pentru asta vreo 400 de Euro in plus?
Sa faca asta doar pentru cele câteva secunde in minus cu care M68 macină aceeași cantitate de cafea, sau pentru efortul puțin mai mic pe care acesta il solicita?
In raport cu cele cele de mai sus, din punctul meu de vedere, modelul M68 este supraevaluat, in ciuda formei sale sferice ( care mie mi-a si domolit interesul inițial) si a reductorului incorporat (+1).

Toate aceste aspecte ar putea fi lămurite, iar fiecare model ar putea fi poziționat distinct pe piața de profil, doar dacă, așa cum bine zici, s-ar publica rezultatele unor analize realizate intr-un cadru competent si recunoscut a calității macinaturii si a cantității de solubile dizolvate, din aceasta, in lichidul extras.

Pana ce nu vor fi publicate rezultatele unor astfel de teste, părerea mea este ca subiectivismul, emoțiile si pasiunile vor domina posturile pe acest subiect, fără vreo relevantă asupra calităților si a capabilităților reale ale râșnițelor Kinu.

Eu sunt chiar curios sa aflu care este segmentul ținta de utilizatori vizat de producător, cu acest model M68 .
La prețul de 600 de EUR, nu cred ca se mizează pe volum. Dacă da, doresc mult succes acestui proiect si sunt curios sa văd, in timp, care va fi zona utilizatorilor vizați.
Altfel la același preț, chiar la prețuri mai mici sau foarte apropiate, exista pe piata râșnite electrice foarte capabile espresso.
Nu pot sa nu m-a întreb, care ar fi motivele pentru care ar cumpara cineva o râșnița manuala, buna dar scumpă, in locul unei râșnite electrice, la fel de bune si in aceeași zona de preț, dacă rezultatele in ceașca sunt sensibil apropiate (conform opiniilor de pana acum)? M-a gândesc, fie si numai, la câte macinaturi vom face pana la reglarea curgerii si de cat timp, efort si răbdare ar fi nevoie, in cazul manualei. :s
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Suspectez ca pozitionarea nu se dorește in rândul electricelor de 600 de euro ci in rândul celor de 1600 de euro. Evident ca asta este extrem de greu de argumentat chiar si printr-o metodologie de testare f elaborata si complexa. Este suficient cazul sette vs k10 care, dupa teste reale extinse, s-a ajuns la concluzia ca... e cam neconcludent :))
Legat de reglaj, extrapolând experiența m47, tind sa cred ca va fi ușor de reglat - câta vreme rămâi in zona de reglaj espresso, nu prea ai motive sa arunci shotul - lucru diferit de Ceado e5p care e mult mai sensibilă la reglaj. Dar pana si partea asta e pura speculație...
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500

Reply
(27-09-2016, 21:14)Liviu.Mihu Wrote: Suspectez ca pozitionarea nu se dorește in rândul electricelor de 600 de euro ci in rândul celor de 1600 de euro.....

Foarte sus nu ? Huh
Dar ce facem cu Kinu M47 atunci ?
Pana acum aprecierile sunt ca, aceasta, realizează o macinatura cu care se scot shoturi fără diferențe mari raportate la Kinu M68 !
Logic ar fi că si modelul M47 ar putea fi poziționată in rândul electricelor cu prețuri in jur de 1600 de euro !
Așa sa fie ? Ajung sa concureze cele doua râșnite pentru aceeași zona, chiar dacă producatorul nu a intenționat acest lucru ?
Ne rotim in același cerc si in jurul aceleiași dileme.
Având Kinu M47 merita, oare, plătită o diferența de preț de 400 de EUR, pentru Kinu M68 iar in ceașca sa găsim rezultate foarte apropiate ? :wall:
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Făcând un exercitiu de imaginație: m47 ar concura electricele de 600 de euro. Si forțând logica si mai departe, diferența de gust/performanța între m47 si m68 ar trebui sa fie similară cu cea între electricele de 600 si cele de 1600. Aici sunt 2 aspecte:
1. Merita diferența asta de 1000 de euro? Tu sigur poți raspunde mai avizat, deținând ambele categori
2. Se poate dovedi o teorie ca cea de mai sus? Sau măcar se poate induce suficient de credibil ca ea sa se imprime in mintea potențialului cumpărător?
Eu asa îmi imaginez strategia :)

Reply
Peste anumite limite, dispare ratiunea... Prin urmare iti poti dori un anume obiect din motive de design, sau de relativa unicitate.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Are dreptate radudani... totul se reduce la cutite... cand diferenta de pret intre ele este de 70 lei, 160 vs 230, de ce va asteptati la diferenta in ceasca de sute de euro ?

Reply
Finisaje. Diverse facilitati. Uitati-va la masinile care folosesc aceeasi motorizare, e un exemplu clar.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Discutia aceasta cred ca este la fel ca si cea despre espressoarele DB. Merita 1000E in plus Rocket/Duetto/VBM/Profitech fata de Expobar? Dar diferentra de peste 2000E intre acestea si LMZ Linea mini/GS3? Cat plus ai un ceasca intre Expobar(cel mai ieftin) si GS3(cel mai scump) ca sa platesti vreo 4000E plus? Daca iti permiti si diferenta de pret nu reprezinta o suma foarte mare raportat la venit atunci cred ca se merita. Daca-ti iei de la gura sau faci credit pentru un espressor/rasnita atunci nu merita. Cred ca la asta se rezuma si discutia intre M47 si M68.

Reply
Da si nu. In cazul espressoarelor enumerate exista o diferenta tehnica (rezultate, confort, repetabilitate) relativ documentata. Singurul lucru relativ este daca se merita pentru cineva sau nu sa cheltuie acea diferenta de bani. Si, da, din acest punct in colo subiectivismul e evident si e dat de contextul personal. La aceste 2 rasnite, tocmai asta se asteapta, suma caracteristicilor care le diferentiaza in utilizarea reala, si doar aceasta le poate pozitiona cumva in lungul sir al rasnitelor disponibile, pentru ca apoi sa se poata judeca daca isi merita banii sau nu. Altfel... sa se vanda cu adeverinta de venit si asa sa se stabileasca pretul. Ai bani, platesti  [Image: 10.gif]

Reply
ma tem  sa nu se scumpeasca m47 daca e asa de bun ca si m68 [Image: biggrin.gif]

Reply
(27-09-2016, 20:27)RaduCarutasu Wrote: ... Toate aceste aspecte ar putea fi lămurite, iar fiecare model ar putea fi poziționat distinct pe piața de profil, doar dacă, așa cum bine zici, s-ar publica rezultatele unor analize realizate intr-un cadru competent si recunoscut a calității macinaturii si a cantității de solubile dizolvate, din aceasta, in lichidul extras.
Pana ce nu vor fi publicate rezultatele unor astfel de teste, părerea mea este ca subiectivismul, emoțiile si pasiunile vor domina posturile pe acest subiect, fără vreo relevantă asupra calităților si a capabilităților reale ale râșnițelor Kinu.

da!
lipsa unor evaluari tehnice de specialitate, chiar partizane - pacatuind de ex. prin omisiune - a adus toate aceste thread-uri inrudite Kinu, in faza unor vocalize care cicleaza aceleasi informatii subiective, si care in extrem ajung sa documenteze perceptii senzoriale in absenta stimulului [Image: smile.gif]
ok, incerc sa glumesc - dar unii pun problemele chiar in serios;
antologica mi se pare apropierea dintre M68 si EK43!
ca prime idei cand am citit despre asta:
- nu cred ca trebuie insistat, dar de vreo 2 ani incoace EK43 este urcat tot mai sus de unii fani ai lui Matt Perger; este oricum o rasnita de referinta si un privilegiu pentru cei ce o pot utiliza!
- daca o alta rasnita se aseamana, sau poate inlocui in conditii de casa, EK43-ul, in cazul nostru s-a pus problema cu M68, atunci cei ce merita apreciere in primul rand sunt proiectantii si apoi fabricantii mecanismului de rasnire de la rasnita M68!
nu e cazul aici, pentru ca mecanismul de la M68 e conic, ori mini revolutia lui EK43 a insemnat si reconsiderarea rasnitelor cu mecanism plan, mare!
cei ce au citit cele publicate de Matt Perger despre testele in care s-a evidentiat net EK43 (teste facute in premizele Mahlkoenig, de, fara conflict de interese!), stiu ca rasnita tinta a criticilor in comparatiile facute, a fost Mazzer Robur, cu mecanism conic!
- sunt destui profesionisti ai espresso care nu au imbratisat ideile 'revolutionare' ale lui Matt Perger: se merge spre o extractie in debit foarte mare - in opinia mea, anti-espresso - desigur cu o cafea prajita usor etc. si aici, cutitele mari plane par sa fie cel mai agreate;

(27-09-2016, 20:27)RaduCarutasu Wrote: ... Nu pot sa nu m-a întreb, care ar fi motivele pentru care ar cumpara cineva o râșnița manuala, buna dar scumpă, in locul unei râșnite electrice, la fel de bune si in aceeași zona de preț, dacă rezultatele in ceașca sunt sensibil apropiate

tot foarte adevarat!
de fapt, acesta e primul nivel de deosebire:
pe vremuri, un psiholog atragea atentia ca prima caracteristica pe care o observi involuntar la un om cand te intalnesti cu el, este daca e barbat sau femeie...
la fel si aici, cand iesi cu una din rasnitele Kinu in circulatie prin forumul nostru, primul lucru care il remarci este ca e o rasnita manuala! cu tot ce decurge din asta;
apoi abia incerci sa intelegi argumentatia prin care aceasta rasnita e comparata - mere cu pere - cu una electrica din categoria de high end profesionale: Mahlkoenig, Ceado, Compak etc.

(27-09-2016, 21:14)Liviu.Mihu Wrote: ...extrapolând experiența m47, tind sa cred ca va fi ușor de reglat - câta vreme rămâi in zona de reglaj espresso, nu prea ai motive sa arunci shotul - lucru diferit de Ceado e5p care e mult mai sensibilă la reglaj. ...

cand ai mai amintit asta cu M47 vs. Ceado e5p n-am acordat atentie, iar acum nu inteleg!
deci pe o plaja de reglaj (zona espresso) de, sa zicem 250-550 microni, la M47, aceeasi doza (!?), toate shoturile pot fi valorificate, in timp ce e5p nu-ti da nici o sansa, o deviere de sertare granulatie de, sa zicem 20% in interiorul zonei espresso, compromite shotul...

bun, dar asta inseamna, in traducerea mea, o caracteristica net superioara a lui Ceado!
"care e mult mai sensibila la reglaj"
nu de asta avem nevoie pentru a ajusta shotul pentru performanta?
de un reglaj mai sensibil, mai fin!
posibil M47 are in compozitia macinaturii prea multe fines, si o caracteristica de distributie dimensionala a particulelor prea imprastiata, ceea ce face reglajul dimensiunii macinaturii mult mai putin sensibil?
sau, la fel de probabil, zona espresso la rasnita manuala e mult mai mica in fapt, decat cea a rasnitei Ceado?
de fapt, de unde stii ca ai comparat zone egale de reglaj a dimensiunii particulelor?

(27-09-2016, 21:14)Liviu.Mihu Wrote: ... cazul sette vs k10 care, dupa teste reale extinse, s-a ajuns la concluzia ca... e cam neconcludent [Image: smile.gif])

oare? nu inteleg pe ce te bazezi cand zici asta, merita sa indici sursa!
doar daca vrei sa provoci cititorul sa gaseasca "din intamplare" o izbitoare asemanare intre a ta confruntare M47 vs. Ceado e5p si... Sette vs. K10;
asta e un citat din home-barista pe care l-am mai amintit in acest forum:
"If all the coffees you use for espresso are in the medium-light to medium-dark roast range, the Sette's extraction is near perfect. For these coffees, the Sette (quite shockingly) beat my K10 in blind tests more often than not, for the simple reason that the K10 needed to be very precisely dialed in to do better."

sincer, incepe sa nu mai aiba relevanta pentru mine situatia de fapt cu performantele comparative ale rasnitelor amintite...

Reply
Va spun cinstit ... toata treaba asta cu Kinu devine "chin", acuma inteleg ceva , acuma nu ... e o ceata teribila.

Off-Topic ... eu chiar imi iau un 7 , inca stau sa cintaresc daca sa fie W.

Multumesc!
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.

Reply
"If all the coffees you use for espresso are in the medium-light to medium-dark roast range, the Sette's extraction is near perfect. For these coffees, the Sette (quite shockingly) beat my K10 in blind tests more often than not, for the simple reason that the K10 needed to be very precisely dialed in to do better." 

nu este similar cu

"...extrapolând experiența m47, tind sa cred ca va fi ușor de reglat - câta vreme rămâi in zona de reglaj espresso, nu prea ai motive sa arunci shotul - lucru diferit de Ceado e5p care e mult mai sensibilă la reglaj. ..."?
Rocket R58/LMLu/Olympus/Mahlgut MOLA-e

Reply
@radudani:ca sa lămuresc treaba cu reglajul si sa incerc sa fiu mai explicit: cand am spus "reglaj in zona espresso" nu ma refeream la distribuirea particulelor pt ca nu le-am măsurat. Ma refeream la faptul ca ambele râșnite au cate o zona de reglaj in care aproximativ cad toate cafelele pe care le folosesc. Si atunci cand schimb cafeaua, ma plimb in interiorul acelei zone. De exemplu la m47 aceasta zona este in cazul meu între 1,5 si 1,7 ture. Ceado are tot asa o zona limitată in care ma învârt. Ei, pe m47 nimeresc mai ușor reglajul, din mai putine încercări. Si de obicei shotul "imperfect" nu e chiar de aruncat. e5p pe de alta parte, e mai sensibilă, si daca nu sunt chiar unde trebuie se lasa cu amareala, chanelling, etc. E bine sau rau, e de la prea mult sau prea puțin finess? Nu stiu. Cert este ca m47 mi se pare mai toleranta. Ceea ce nu ma face sa o prefer - folosesc e5p in mod curent. Dar spusesem cele de mai sus ca răspuns la presupunerea lui Radu C care spunea ca s-ar putea sa fie greu sa faci dial in din multe shoturi pe o manuala. Poate m-am exprimat incomplet.
Cu celălalt citat n-am vrut sa provoc nimic. Am presupus doar ca toți cei care comentează pe aici cunosc postarea citată de tine de pe HB. Care postare mi se pare ca are un rezultat exact cum am spus, cam necocludent...
Later edit: tocmai m-am prins la faza cu provocarea, nu asta vroiam sa spun. Vroiam sa spun ca s-a făcut o comparație, muuult peste ce teste avem noi făcute cu kinu între 2 râșnite f diferite ca si pret. Iar rezultatul nu e de loc alb negru care merita cumpărată. Ca urmare va fi destul de greu sa așezăm corect si clar m68 in piata ca si performanța.

Reply
(28-09-2016, 12:07)Cosmin Wrote: Discutia aceasta cred ca este la fel ca si cea despre espressoarele DB. Merita 1000E in plus Rocket/Duetto/VBM/Profitech fata de Expobar? Dar diferentra de peste 2000E intre acestea si LMZ Linea mini/GS3? Cat plus ai un ceasca intre Expobar(cel mai ieftin) si GS3(cel mai scump) ca sa platesti vreo 4000E plus? Daca iti permiti si diferenta de pret nu reprezinta o suma foarte mare raportat la venit atunci cred ca se merita. Daca-ti iei de la gura sau faci credit pentru un espressor/rasnita atunci nu merita. Cred ca la asta se rezuma si discutia intre M47 si M68.

Corect, doar ca, in opinia mea, nu as echivala zona râșnițelor manuale cu zona dual boilerelor E61 sau a grupurilor suprasaturate.
Discutam aici despre Kinu M47 de cca 200 de EUR si Kinu M68 de aproximativ. 600 de EUR, cam de 3 ori mai mult .
Adică Expobar E61 la 1400 de EUR si alt E61 care ar costa cca 4200 de EUR. Nu îmi vine in minte acum niciun E61 cu acest preț.
La puțin peste 3000 de EUR, adică puțin peste de 2 ori prețul, intram deja in alta zona, cea a expresoarelor E61 cu profilare.

Pentru mine, aceste râșnite manuale si-ar găsi corespondent, mai degrabă, in sfera SBDU.
Pot sa argumentez poziția mea, pornind de la realitatea ca un SBDU poate scoate shoturi foarte bune, cu condiția unei cafele de calitate , proaspăta, a unei râșnite capabile si a unui operator priceput.
Ca sa facem insa un cappuccino, cu aparate din aceasta clasa, trebuie sa trecem de la modul extracție la modul abur, sa așteptam ceva timp si sa reluam lucrul. Deci timp si manopere suplimentare.
La un DB, oricare ar fi acesta, toate operațiile care implica extracția si frotarea se pot realiza simultan si mult mai rapid. Deci timp si manopera mult reduse.

Râșnițele, M47 si M68, despre care discutam sunt manuale. Pornind de la aceasta caracteristica si de la realitatea ca si calitatea macinaturii este buna, discutam despre un timp si un efort mai mare necesar pentru o rasnire, in comparație cu timpul si efortul implicat, in aceeași operație, dar folosind o râșniță electrică.

Pe baza acestor considerații eu as poziționa râșnițele manuale in zona SBDU iar pe cele electrice in cea a DB-relor.
In opinia mea, trecerea de la râșnița manuala la râșnița electrică ar putea fi asemănată, mai degrabă, cu trecerea de la SBDU la DB.
Din acest motiv eu cred ca un upgrade poate fi considerat de la râșnița manuala la cea electrică, la fel ca trecerea de la SBDU la DB (mai ales dacă discutam de râșnite manuale de 600 de EUR).

Știu doamne care folosesc sau ar folosi oricând un SBDU cu o râșnița electrică dar nu ar prepara un espresso cu o râșnița manuala si un DB . Este un alt motiv pentru care nu as urca râșnițele manuale atât de mult, oricât de capabile ar fi.

Reply
Am dat exemplu espresoarele DB pentru ca astfel de discutii referitoare la pret au mai fost in trecut pe forum . Se merita sau nu se merita? Si de acord ca M68 este de 3 ori mai mult dar vorbim si de sume mai mici. O astfel de paralela puteam face si la rasnitele electrice. Ce rasnita electrica merita sa cumperi si care este diferenta in ceasca intre Macap MX900/ Eureka Olympus 75E/ Ceado e37s/Mahlkonig K30/Mahlkonig Peak/Versalab Trranova etc.

Daca doresti acasa o rasnita care are cutite conice mari atunci cred ca cea mai ieftina optiune electrica este K10 PB pe la 1150 si in acest caz M68 poate sa para o optiune buna. Sa nu uitam rasnita cu care Kinu M68 doreste sa se lupte. HG-ONE costa aproape dublu fata de M68 si se vinde . Probabil in Romania nu se vor vinde foarte multe dar pe plan international au toate sansele.nEu cred ca M68 isi poate gasi usor un loc pe piata la 600E daca are o calitate buna.

Reply
Ok, pentru conditiile locale vrem un Pharos killer, se poate ?

Reply
Pai daca rezultatul lui M68 este similar cu cel al lui M47, iar cel al lui M47 nu se distinge de M38, atunci M38 ar trebui sa fie Pharos killer-ul, nu, că Pharos foloseşte (parcă) aceleaşi cuţite cu M68? :)
Rocket R58/LMLu/Olympus/Mahlgut MOLA-e

Reply
Nope, are de 64...

Reply
(29-09-2016, 10:26)teabe Wrote: Pai daca rezultatul lui M68 este similar cu cel al lui M47, iar cel al lui M47 nu se distinge de M38, atunci M38 ar trebui sa fie Pharos killer-ul, nu, că Pharos foloseşte (parcă) aceleaşi cuţite cu M68? :)

In opinia mea, daca rezultatul in ceasca nu poate fi diferențiat, in functie de macinaturile realizate cu diferitele modele Kinu, asta spune ca:
- toate rasnitele manuale Kinu sunt o apa si-un pamant (ceea ce nu cred).
- cafeaua folosita nu are ce sa ofere (calitate slaba a boabelor, prajire etc. adica lipsa arome)
- expresorul nu are caracteristicile necesare realizarii unei extractii de nivelul rasnitei.
- capacitatea celui care face aprecierile, in materie de evaluare a nuanțelor gusturilor si aromelor, este limitata.
De aici apare, din nou, nevoia unor teste de specialitate, calificate, competente si credibile.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)