Welcome Back Log In Create Account

Rasnita Mahlkonig Vario

La sugestia colegului de mai sus, am pus puțină bandă izoler peste piciorușul care face contactul on/off. La ultimele macinari nu am mai avut probleme. Deocamdată, nu se merita sa cumpăr un coș nou.
CREAM ONE 2B R-LFPP | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI

Reply
[Image: 8eja6ede.jpg]

Asa arata si la voi piciorusul de contact ? Oare e putin uzat, si din cauza asta scapa ?
O sa incerc si eu cu banda.

Reply
E greu dintr-o poza sa observi. Compara cu un cos al unui espressoman si zi-ne si noua concluzia.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Rezolvat cu juma' de centimetru de banda scotch din aia subtire, de birou. Am lipit-o peste piciorus, nu mai scapa.

Reply
Cum rezolvați problema râșnirii adecvate când schimbați diverse soiuri ?
De pildă ieri ,am râșnit o Java Blawan(prăjită medium) cu 2M și am avut o curgere foarte bună,cremoasă și în timpul recomandat.Astăzi ,cu o Kenya AA,de asemenea prăjită medium în urmă cu 5 zile,deși am setat 2I,a rezultat o ciorbă de toată frumusețea...:).
CREAM ONE 2B R-LFPP | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI

Reply
Quote:Cum rezolvati problema râșnirii adecvate când schimbați diverse soiuri ?

Eu , doar prin cateva incercari .
De ex la rasnita mea cam toate boabele se incadreaza in intervalul de reglaj de la 1,5 la 2,5 .
Aici obtin curgeri de la genul abundent ( gust ciorba ) la genul coada de soarece ( bun ) .
Am insa o cafea Columbia ( foarte buna ) care la 0,5 curge suvoi . Trebuie sa reglez gradul de macinare spre limita inferioara ( 0,2-0,3 ) pentru o curgere corecta .
Deci nu exista o regula . Fiecare cafea , fiecare nivel de prajire si mod de pastrare au propriul lor grad de rasnire .

Nu cred ca trebuie sa ne ingrijoreze faptul ca doua cafele nu se comporta la fel la rasnire sau ca la aceeasi cafea , in timp , trebuie sa ajustam gradul de macinare pentru a mentine constanta rezultatlor .

De aceea rasnita este atat de importanta in lantul echipamentelor necesare prepararii unui espresso foarte bun , pe langa faptul ca de calitatea macinaturii rezultate depinde mult si gustul din ceasca !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Acesta este minusul relativ al rasnitelor stepless, faptul ca schimbarea cafelei (de fapt a prajitorului ca sa fiu mai precis) aduce cu sine cateva shot-uri de incercare, pana la gasirea granulatiei potrivite. Dar in timp, dupa ce vei cunoaste diverse stiluri de prajire, vei banui foarte usor cam unde te incadrezi cu fiecare tip de boabe. Este un lucru absolut normal sa ai grade de rasnire diferite pentru cafele diferite. Atat ca avantajul de a putea regla micrometric rasnirea pentru orice tip de boabe aduce cu sine niste incercari de gasire a granulatiei potrivite, incercari care pot fi mai multe la numar, daca nu esti obisnuit cu acea rasnita stepless.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Am comandat si primit "THE VARIO" :)
Desi pe instructiuni scrie ca in colet vine cu GRINDZ, acesta nu este in pachet. Am sunat la distribuitor si... "nu are grindz.. asa vin .. fara".
De curiozitate, cei care au mai comnadat aceasta rasnita, au primit in pachet acst GRINDZ?
Mahlkonig Vario | Lelit PL41TEM | Cafea proaspat prajita | Tamper Lelit | Sita Ascaso | Nivelator Motta

Reply
Din cate stiu, de mult timp fabricantul nu mai pune sample-ul de grindz, dar poate obtinem o confimare de la cine a mai comandat recent.

Reply
(31-07-2014, 14:29)vetruvian Wrote: Am comandat si primit "THE VARIO" :)
Desi pe instructiuni scrie ca in colet vine cu GRINDZ, acesta nu este in pachet. Am sunat la distribuitor si... "nu are grindz.. asa vin .. fara".
De curiozitate, cei care au mai comnadat aceasta rasnita, au primit in pachet acst GRINDZ?
Eu unul, acum 2 ani, de la PCS, am primit. Cred ca il am si acum in cutie, sau pe acolo undeva. Prefer s-o bucatesc eu sa o curat.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Acum un an eu am primit rasnita impreuna cu acel GRINDZ. Am cumparat tot de la perfectespresso.
ꟼₚᵣₒ ₈₀₀/ VOSTOK 1Gr/ Hoᴎᴎɘ Ꙅlim // Atom W65 //ꙄɘTTɘ WI //M47 Titan ₘₐₙ ₐₜ wₒᵣₖ

Reply
PCS înseamnă Partener Coffee Services, adica Mahlkonig Romania, adica cei de la Caffea.ro unde avem reducerile, inclusiv la Vario.

Reply
Stiu ca rasnita vine calibrata diferit, dar as vrea sa va intreb cam ce diferente in reglaje exista? Spre exemplu am avut o cafea Costa Rica la care am calibrat rasnita pe 1E iar pe Sarkis Sweet am ajuns la 1K si inca mai trebuie spre grosier pt 25 sec.. care ar fi motivul? sunt asa de mari diferente intre soiurile de cafea.. sau la prajire... ati avut si voi astfel de diferente in calibrarea de la un sort la altul (ambele proaspat prajite)? cam care ar fi ecartul in care voi modificati rasnita de la o cafea la alta (vorbind doar de proaspat prajita)?
Mahlkonig Vario | Lelit PL41TEM | Cafea proaspat prajita | Tamper Lelit | Sita Ascaso | Nivelator Motta

Reply
Am testat recent asta la un user acasa, pe un Vario nou si doua cafele prăjite diferit de la Florescu. Am pendulat intre 1K si 2M, aproximativ. Totul depinde de gradul de prăjire si apoi de timpul scurs de la ziua prajirii.

Reply
deci plaja e mai larga decat credeam eu... nu reuseam sa reglez rasnita desi schimbam la fiecare shot 1-2 trepte micro.. dar daca se merge aproape o clasa macro atunci e de asteptat.... o sa-i dau pasi mai mari...

Reply
Pentru Sarkis de exemplu, daca tot pomeneai de el, nu cred sa cobori sub 1W. Dar calibrarea poate diferi putintel de la o rasnita la alta, deci e posbil sa fie chiar spre 2D...

Fiind o rasnita stepless practic (e un fel de hibrid de fapt) doua trepte de micro aproape ca nu au nicio influenta clara.

Reply
Pana la urma, daca s-a decalibrat, ca sa aproprii din nou pietrele de ceramica (?) imping spre aparat sau trag spre mine chestia aia pe care o desfaci cu cheia imbus?
Baietii care se ocupa de garantii sunt de treaba dar n-am rabdare sa stau 2-3 zile fara cafea ca sa misc un reglaj la locul lui..
Expobar Brewtus | Eureka Mignon

Reply
Gasesti pe youtube exact cum se face.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
(09-08-2014, 12:46)Cris007 Wrote: ......imping spre aparat sau trag spre mine chestia aia pe care o desfaci cu cheia imbus?

Uite un exemplu , dar sunt multe asemenea :
http://m.youtube.com/watch?v=0kukm0-azoM
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Foarte multumesc de raspunsuri. Ma uitasem si eu pe un filmulet inainte insa nedumerirea ramane:

- ustensila pe care o folosesc (si pe care nu o mai am, daca am avut-o vreodata) e o cheie imbus de 2.5, cu care strangi sau desfaci un imbus.
- problema e ca daca desfaci imbusul, piesa pe care se strange imbusul incepe sa se miste inainte si inapoi, adica imbusul nu poate sa stea decat strans.
- faptul ca piesa respectiva culiseaza inainte si inapoi indica faptul ca pozitia respectiva are importanta, adica strangi imbusul pe o anumita pozitie.

Cheia imbus pe care vad ca o dau ei are acea mare rozeta de care tii cu mana. Ma intreb, oare aia face ca distanta sa fie setata corect? adica, se vede ca rozeta loveste aparatul deci nu poti sa o misti mai departe de x mm si sa si strangi.. totusi mi se pare destul de imprecisa solutia.

Infine. Eu acum am impins piesa inspre aparat. Cred ca am impins-o cam mult fiindca dupa ce rasnesc, turatia parca scade un pic, ceea ce ma face sa cred ca se cam freaca discurile.
Faza e ca cafeaua imi iese mai buna ca niciodata. Am vario-ul de 2 ani si ceva cred dar niciodata nu mi-a iesit cafeaua chiar asa de buna.
In sita VST imi intra inainte cam 17-18g de cafea maxim, acum imi intra 14-15, altfel da pe-afara. De unde presupun ca e mai "afanata", mai "aerisita" cafeaua.. nu stiu ce sa zic.
Expobar Brewtus | Eureka Mignon

Reply
Imbusul acela vine gratis doar la americani, pus de catre Baratza, cumpărătorul patentului in SUA. Merge folosit orice imbus potrivit. Daca nu mai ai garantie poti sa o calibrezi cum iti place mai mult.

Reply
Salut, o intrebare pentru posesorii de Vario: odata calibrata pentru espresso, mai poate rasni si suficient de grosier pentru french press?

Reply
Din cate stiu eu, e o diferenta de circa 3 diviziuni pe brut. Si eu am pus pe aici intrebarea asta.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(21-09-2014, 12:18)Rivers Wrote: Salut, o intrebare pentru posesorii de Vario: odata calibrata pentru espresso, mai poate rasni si suficient de grosier pentru french press?

Imi raspund singur.. am tot cautat pe net, si aparent raspunsul este NU, ceea ce mi se pare putin dezamagitor pentru un aparat atat de configurabil (si de scump). Mai mult de atat, am dat peste o discutie ingrijoratoare: http://www.home-barista.com/grinders/bar...16644.html - pentru multi useri, variatiile mai mari de granularitate (de la reglaj de espresso la drip) fac ca apoi rasnita sa nu mai revina corect la reglajul initial. Se discuta tot felul de solutii... nu foarte elegante. Voi ati intalnit asta?

Reply
Eu unul nu iti recomand nicio rasnita (mai ales stepless) pentru a o folosi dual, dimineata espresso la pranz drip si pe seara sau maine, din nou espresso. Avand in vedere ca aceasta licoare minunata se obtine printr-un fine tuning care trebuie reconsiderat chiar pe acelasi lot de 250-500g de cafea, pentru ca boabele se oxideaza pe zi ce trece, rasnita va fi mereu solicitata iar cativa micro / milimetri pot face diferenta intre un espresso reusit si altul cu gust de varza murata. Vreau sa spun ca si pe un Mahlkonig K30 sau un Mazzer Super Jolly iti vor iesi peri albi daca incerci sa aplici aceasta schema de reglaj dual. Ia o rasnita manuala macar pentru metodele alternative si vei iesi mult mai castigat.

Despre BB005, singurele consideratii articulate pe acest forum au venit de la radudani, aici si nu mi se par neaparat incurajatoare.

Poti deschide un topic nou cu un eventual versus intre niste modele identificate de tine.

Reply
Aici au un avantaj considerabil rasnitele stepped... În ultima vreme am avut numai câte doua tipuri de cafele și, odată stabilita treapta pentru fiecare, nu mai am probleme. Trec foarte ușor și intre espresso și aeropress, cu ambele rasnite...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Ieri am facut bucati-bucatele rasnita Vario din dotare. O am de vre-o 2 ani. Din cand in cand curat retentiile, ocazie cu care o intorc pe toate partile, o pensulez bine , o zgudui fara mila, doar-doar de-or iesi toate firmiturile. Sincer, ii aplic si cativa dupaci, asa, parinteste si ea mai scutura cateva firmituri; si eu dau iar si ea se scutura si tot asa pana ma satur. Ei bine, la ultimul meci, acu vre-o 2 saptamani, i-am aplicat ''decisiva''. Pe moment n-am realizat , nici ea n-a sughitat , doar a suerat ceva mai fasait vre-o 2 zile dar a mers asa, in regim zombi . Ieri am schimbat cafeaua si am avut dorinta de a modifica si pe la gradul de macinare. Am ghidonat la manivele pe toate partile si nimic. Teapana masina mea din toate parghiile. Si am inceput. N-a ramas surub nedesfacut. Am fost 2. Eu cu un prieten. N-a avut saraca nici o sansa. O durea la curea. La ultima bumbaceala pe semne ca am lovit-o c-o educativa sub centura. A sarit peste un ghidaj si a frecat saraca curea intr-un plastic pana si-a facut loc . Acu' are-o dunga de-a lungul da' asa merge. Si ce merge!!! Ca la inceput, parc-a renascut!
Asa, cu una cu alta, am scos de la interior pret de-o juma' de lingura de sfaramaturi si pulbere de toata mana, care mai fina, care mai grosiera, bagata prin mai toate ungherele. La reglaje a trebiut sa casc ochii de 2 ori pana am priceput sistemul si motivul pentru care se intepenise . Ingenios sistem, mie nu mi-ar fi trecut prin cap asa ceva... In general lucratura de nota maxima, am avut vorbe de lauda pentru producator.
Si cum va spuneam, i-a priit asa masaj, merge ''ca noua'' da' parca o curea tot mi-ar trebui peste vre-o cativa ani... As lua-o eu de pe-acuma. Am gasit la 12 $, undeva pe la capatul lumii...
Daca va trebuie si voua, una, doua, asa cum ia toata lumea curele, poate o punem de-un coop.
Daca mi-a scapat ceva, intrebati ca eu va spun.
Aaa, era sa uit: am umplut o masa cu rasnita cand am imprastiat la ea; cand am facut-o gramada, ce sa vezi, un surub de ras n-a ramas...
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe

Reply
Super! N-ai facut si niste poze ca sa ii vedem si noi interioarele? Ca mereu am fost curios...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Pentru curiosi.

Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic

Reply
Kit Baratza Vario Metal Portafilter Holder
 HX,F6.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)